Подовжено програма з переселення з аварійного фонду - Реальний час

  1. Путін залишив держкорпорацію ще на рік
  2. Відстрочка для відстаючих регіонів
  3. Домашнє завдання виконано
  4. Мізерна викупна ціна не вирішила проблем «аварійників»
  5. Програма без механізмів

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Уряд РТ припиняє фінансувати програму переселення громадян з аварійного житла, вважаючи її повністю виконаною на своїй території

Федеральна програма з переселення громадян з аварійного житла, яку з учорашнього дня за дорученням президента РФ продовжили ще на один рік, в Татарстані діяти все-таки перестане. Республіка, як і обіцяла на старті, виконала зобов'язання щодо розселення майже 300 тисяч кв. м житла, визнаного аварійним станом на 1 січня 2012 року, тому пролонгувати держпрограму на новий строк не буде. Застряглим в трущобах татарстанцев доведеться самим вирішувати, як їм домагатися більш комфортних умов проживання.

Путін залишив держкорпорацію ще на рік

Державна програма з ліквідації аварійного та ветхого житла, оператором якої є держкорпорація - Фонд сприяння реформуванню ЖКГ, несподівано отримала відстрочку для завершення будівництва житла для «переселенців» ще на один рік. Президент РФ Володимир Путін підписав закон про продовження до 1 січня 2019 роки діяльності Фонду сприяння реформуванню ЖКГ. Спочатку робота фонду повинна була завершитися 1 січня 2018 року: до цього терміну держкорпорація мала припинити існування.

Як йдеться на сайті Мінбуду РФ, ініціатива розроблялася за участю міністерства «відповідно до переліку доручень президента РФ за підсумками спільного засідання Держради Російської Федерації і Комісії при президенті Російської Федерації з моніторингу досягнення цільових показників соціально-економічного розвитку Російської Федерації». Додамо, що глава держави підписав федеральний закон під назвою «Про внесення змін до статті 3 і 25 Федерального закону« Про Фонд сприяння реформуванню житлово-комунального господарства »в кінці жовтня, після того, як його затвердила Держдума 20 жовтня і схвалила Рада Федерації 25 жовтня .

Додамо, що глава держави підписав федеральний закон під назвою «Про внесення змін до статті 3 і 25 Федерального закону« Про Фонд сприяння реформуванню житлово-комунального господарства »в кінці жовтня, після того, як його затвердила Держдума 20 жовтня і схвалила Рада Федерації 25 жовтня

«Забезпечення розселення запланованих обсягів аварійного житла в повній мірі - одне з пріоритетних завдань», - прокоментував рішення президента РФ Михайло Мень. Фото Максима Платонова

Відстрочка для відстаючих регіонів

«Забезпечення розселення запланованих обсягів аварійного житла в повній мірі - одне з пріоритетних завдань, - прокоментував рішення президента РФ глава Мінбуду Росії Михайло Мень. - За час своєї роботи фонд добре справлявся зі які стоять перед ним завданнями. Продовження терміну його діяльності позитивно позначиться на виконанні програм щодо розселення людей з аварійного житла в регіонах ». У Мінбуді РФ своє завдання вбачають у тому, щоб «координувати роботу Фонду ЖКГ і сприяти йому в завершенні розселення аварійного житла в регіонах, де був виявлений додатковий обсяг аварійного житлового фонду, призначений для розселення і визнаний таким до 1 січня 2012 року».

Інакше кажучи, відстрочка на один рік дається перш за все для того, щоб відстаючі регіони змогли надолужити згаяне і виконати соціальні зобов'язання перед громадянами, які потребують переселення з аварійного житла. Причому ця ініціатива виявилася повною несподіванкою для самих регіонів, які, швидше за все, виявилися не готові до нового повороту. Адже до сих пір голова наглядової ради Фонду сприяння реформуванню ЖКГ Сергій Степашин погрожував відібрати кошти у регіонів, які не встигають вчасно здати заплановані обсяги житла. А тепер відбирати не будуть - будуйте швидше! «До останнього часу було невідомо, чи продовжиться програма, і навіть той документ, про який ви запитуєте, я ще не встиг побачити і прочитати», - зізнався високопоставлений чиновник уряду РТ, що довідався про оприлюднення документа від кореспондента «Реального часу».

Домашнє завдання виконано

Тим часом в Татарстані «аварійна» програма продовжуватися не буде. Як заявив «Реальному часу» перший заступник міністра будівництва, архітектури і житлово-комунального господарства РТ Олексій Фролов, Татарстан виконав свої зобов'язання по ліквідації аварійного житла, визнаного таким на 1 січня 2012 року. На момент видання відповідного указу президента РФ (2014 рік) в Татарстані давно завершилася масштабна президентська програма по ліквідації старого житла, в ході якої було переселено понад 11 тисяч громадян. Тому аварійного житла залишилося менше, ніж в інших регіонах. За словами Фролова, до початку 2014 року обсяг аварійного житла був затверджений на рівні 420 тисяч кв. м, але згодом скоротився до 289 тисяч кв.м.. метрів.

Олексій Фролов: «Татарстан виконав свої зобов'язання по ліквідації аварійного житла, визнаного на 1 січня 2012 року. Відповідно, житло, визнане аварійним після цієї дати, не підлягатиме програмного рішення переселення громадян ». Фото Олега Тихонова

«Діяльність Фонду ЖКГ продовжили на один рік у зв'язку з тим, що ряд суб'єктів РФ не змогли виконати програму по переселенню громадян, яка була затверджена. У нашому ж регіоні вона була виконана до призначеного терміну, - пояснив перший заступник міністра будівництва РТ. - Тому рішення про продовження діяльності Фонду ЖКГ не означає, що в республіканську програму аварійного житла знову будуть включатися «нові» житлові будинки. Під словом «нові» я маю на увазі житлові будинки, які визнані аварійними до 1 січня 2012 року. Татарстан виконав свої зобов'язання по ліквідації аварійного житла, визнаного на 1 січня 2012 року. Відповідно, житло, визнане аварійним після цієї дати, не підлягатиме програмного рішення переселення громадян ». Інакше кажучи, татарстанцев доведеться самим вирішувати «житлове питання».

Чому республіканська програма з кожним роком зменшувалася в розмірах? «Спочатку у нас було 420 тисяч кв. м житла, але власники житла стали заперечувати проти переселення: когось не влаштовувало пропозицію, комусь не подобалося місце, хтось хотів залишити присадибні ділянки, зокрема, в Зеленодольську такі випадки були. І ми почали виключати житлові будинки з програми за рішенням судів, - пояснив Олексій Фролов. - В результаті виконкоми частина житлових будинків виключили. Тепер власники цих житлових будинків зобов'язані будуть зібрати кошти для проведення капітального ремонту найближчим часом. У підсумку за останнім звітом затверджено 289 тис. Кв. м ». За даними першого заступника міністра, за весь час дії держпрограми Татарстан отримав близько 3,5 млрд рублів федерального фінансування, трохи менше виділив республіканський бюджет.

Мізерна викупна ціна не вирішила проблем «аварійників»

Нагадаємо, що виконання «аварійної» програми в Татарстані супроводжувалося постійним невдоволенням громадян. Перш за все їх не влаштовував розмір компенсації за викуп аварійного житла в розмірі 11 тисяч рублів за квадратний метр. В кінці жовтня цього року жителі аварійних будинків зажадали збільшити компенсацію за вилучаються житло до 38 тисяч рублів за квадратний метр. Татарстанських відділення «Комуністів Росії» за підсумками мітингу проти республіканської програми переселення з аварійного житла, який пройшов в Зеленодольську 22 жовтня, розповсюдило від імені «аварійників» резолюцію. Напередодні прийняття республіканського бюджету вони запропонували президенту Татарстану «внести в бюджет програми раніше вилучені з нього 5 млрд рублів і встановити компенсацію за вилучаються житло в розмірі не менше 38,4 тис. Рублів за кв. метр ». Але, як видно, тепер просити ні про що. Відзначимо, що найбільш благополучно складалося виконання програми в Казані: муніципалітет забирав аварійне житло у власника безкоштовно, але і натомість надавав нові квартири безоплатно. Правда, це виключення було прийнято тільки для казанців.

Найбільш благополучно складалося виконання програми в Казані: муніципалітет забирав аварійне житло у власника безкоштовно, але і натомість надавав нові квартири безоплатно. Фото Олега Тихонова

З іншого боку, порушення виявляло і керівництво Фонду сприяння реформуванню ЖКГ. Як говориться в повідомленні прес-служби фонду, в цьому році в ході виїзного моніторингу реалізації програми були виявлені факти надання недостовірної інформації у складі звітності в період з січня по вересень 2017 року. В результаті фонд зажадав у Татарстану і ще 13 регіонів повернути «фінансову підтримку фонду в розмірі 500 тис. Рублів».

Програма без механізмів

Очевидно, що невдоволення населення було викликано слабким фінансуванням програми. Зараз в керівництві Мінбуду РФ обговорюють механізми залучення позабюджетних коштів для розселення аварійного житла, визнаного таким вже після 2012 року. Ці механізми будуть спрямовані на залучення інвесторів до розселення аварійного житла, а також на використання потенціалу орендного житла. «Програма переселення з ветхого житла вже продовжена, питання - як вона буде фінансуватися. Володимир Путін дав доручення уряду, швидше за все, це вже буде новий уряд в наступному році, після виборів президента, - до липня підготувати новий закон і нову нормативну базу, тому важливо почути бачення вирішення цієї складної проблеми від суб'єктів », - говорив в кінці серпня Сергій Степашин. Раніше він зазначав, що в Росії потребують переселення з аварійного житла близько 1 мільйона чоловік. «Будь-який закон повинен прийматися з урахуванням суб'єктів - ми федеративну державу. А то візьмуть, через рік починають його поправками гвалтувати, прошу вибачення. Ось це неприпустимо », - додав Степашин.

Луїза Ігнатьєва

Чому республіканська програма з кожним роком зменшувалася в розмірах?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online