Погодження меж земельної ділянки при межування ділянки

  1. Процедура погодження меж
  2. В яких випадках згода сусідів потрібно, а в яких ні
  3. Неявка сусіда у встановлений час і місце для процедури погодження меж
  4. Відсутність інформації про місцезнаходження власника сусіднього наділу
  5. Наявність у всіх сусідніх ділянок встановлених меж
  6. Можливі кадастрові помилки і відповідальність за них
  7. Процедура оскарження кордонів

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

процедура межування земельної ділянки , Яка проводиться з метою визначення і закріплення його меж, є такою, що зачіпає інтереси не тільки його власника , А й власників сусідніх наділів.

У зв'язку з цим обов'язковою умовою межування практично для всіх ситуацій є отримання на це згоди від них, яке оформляється документально.

Більш докладно процедура погодження меж земельного наділу, а також конкретні ситуації, коли це потрібно, а коли ні, розглянута далі в статті.

Процедура погодження меж

За загальними правилами, перед проведенням процедури межування про її точну дату необхідно обов'язково повідомити всіх зацікавлених осіб, яких може торкнутися дана процедура.

При цьому в законодавстві встановлено і певне обмеження по терміну, коли необхідно провести повідомлення - мінімум за один місяць до встановленої дати узгодження.

Повідомлення сусідів може відбуватися за допомогою декількох способів, а саме: Повідомлення сусідів може відбуватися за допомогою декількох способів, а саме:

  1. Шляхом відправлення рекомендованих листів з повідомленням про вручення. адреси для відправки цих листів можна отримати, надіславши запит в місцеве відділення кадастрової служби. Даний спосіб найкраще використовувати, якщо заздалегідь відомо, що сусід не захоче підписувати повідомлення і акт узгодження. Причому досвідчені юристи рекомендують відправляти лист тричі - в цьому випадку повідомлення набуває правового статусу підпису тієї особи, якій було відправлено.
  2. За допомогою особистого вручення повідомлення всім зацікавленим особам. У цьому випадку бажано, щоб вручення також відбувалося під особистий розпис одержувача документа . Інакше в майбутньому може бути дуже важко довести, що він дійсно був отриманий сусідом.
  3. Шляхом публікації оголошення в місцевій газеті. Даний спосіб, зокрема, користується особливою популярністю в різних дачних і садових товариствах. Також його можна використовувати, якщо місцезнаходження власника-сусіда невідомо.
  4. За допомогою відправки електронних листів (також з повідомленням про прочитання). Даний спосіб найменш популярний, оскільки складно довести факт отримання листа саме адресатом. Також ситуацію може ускладнювати відсутність у деяких з них електронної пошти або той факт, що електронні адреси неможливо знайти у відкритому доступі.

Варто врахувати, що повідомлення про проведення процедури узгодження може бути складено як в довільній формі, так і за певним шаблоном, який, зокрема, можна знайти в інтернеті.

У цьому документі повинна міститися наступна інформація: У цьому документі повинна міститися наступна інформація:

  • ПІБ суб'єкта, до якого надсилається повідомлення (на самому початку документа міститься звернення до нього);
  • дані про замовника кадастрових робіт, а саме його ПІБ, поштова адреса та контактний номер телефону;
  • інформація про кадастровому співробітника, який буде проводити роботи по межеванию (також його ПІБ, адреса і телефон);
  • кадастрові дані ділянки, щодо якої будуть проводитися роботи, а також його фактична адреса (при відсутності точної адреси потрібно вказати номер кварталу з кадастру, де буде відбуватися процедура);
  • дані про суміжних ділянках (також їх номер і точну адресу);
  • спосіб ознайомлення з майбутньою процедурою визначення меж, дата і місце її проведення.

Останній спосіб є більш зручним, оскільки можна відразу запросити всіх зацікавлених осіб і обговорити з ними питання щодо встановлення меж.

На цих зборах всім присутнім пропонуються до вивчення вже готові кадастровий і межовий плани , За допомогою яких вони можуть оцінити встановлені в ході робіт кордону.

Якщо все сусіди згодні з результатами межування, то вони підписують спеціальний документ - акт погодження меж земельної ділянки.

Щоб цей документ був законним, він повинен оформлятися відповідно до певних вимог: Щоб цей документ був законним, він повинен оформлятися відповідно до певних вимог:

  • підписи в акті повинні ставити особисто власники сусідніх наділів або їх законні представники, якщо до процедури залучаються вони;
  • інформація в акті повинна відповідати дійсності (зокрема, тих даних, які містяться в кадастровому плані);
  • при наявності будь-яких розбіжностей в межування вони обов'язково повинні бути включені до документу.

Якщо дані заперечення і суперечки не зможуть бути усунені відповідно до Земельного кодексу в мирному порядку, подальше вирішення питання буде відбуватися вже в суді.

Зразок узгодження про межування земельної ділянки (акт узгодження) можна завантажити тут .

В яких випадках згода сусідів потрібно, а в яких ні

Як уже зазначалося, згода на встановлені межі власників всіх сусідніх ділянок є обов'язковим в більшості випадків, оскільки інтереси цих громадян дана процедура зачіпає безпосередньо.

Однак в окремих випадках, встановлених законодавчо, межування може проводитися і без отримання згоди на це від сусідів .

До таких ситуацій належать наступні:

Неявка сусіда у встановлений час і місце для процедури погодження меж

Якщо він був належним чином повідомлений про це (особисто або поштою), однак не з'явився на узгодження і не представив жодних письмових заперечень з обґрунтуванням своєї відмови від проведення робіт, то в такому випадку межі ділянки вважаються встановленими без узгодження Якщо він був належним чином повідомлений про це (особисто або поштою), однак не з'явився на узгодження і не представив жодних письмових заперечень з обґрунтуванням своєї відмови від проведення робіт, то в такому випадку межі ділянки вважаються встановленими без узгодження.

При цьому в акті обов'язково повинен бути зроблений відповідний запис, а до межевому плану - прикладені документальні докази того, що порядок повідомлення даного суб'єкта був проведений правильно. Однак варто врахувати, що в подальшому сусід все одно зможе оскаржити встановлені межі через суд, якщо доведе наявність у нього поважних для неявки причин (наприклад, хвороба, необхідність термінового від'їзду, неотримання повідомлення про межування і т. П.).

Якщо ж письмові заперечення з обгрунтованим відмовою були протягом встановленого терміну (тобто місяця) надані, то про це також робиться відповідний запис в акті.

Це не буде для власника якоюсь перешкодою в користуванні ділянкою, однак потенційні покупці нерухомості будуть проінформовані про наявність можливого спору.

Відсутність інформації про місцезнаходження власника сусіднього наділу

Ще однією ситуацією може бути така, коли даного суб'єкта не виходить знайти - наприклад, він закинув ділянку, давно не відвідує його і не доглядає за ним, а його адреса та контактні дані невідомі. В цьому випадку приватне повідомлення неможливе, тому використовується спосіб публікації оголошення в газеті. Якщо протягом 30 днів після цього власник не виходить на зв'язок, кордони також вважаються узгодженими за замовчуванням.

Наявність у всіх сусідніх ділянок встановлених меж

Зокрема, якщо всі сусіди вже провели раніше процедуру межування, а кордони Зокрема, якщо всі сусіди вже провели раніше процедуру межування, а кордони   оформлені належним чином (як фактично, так і документально), власник може встановити межі на свою ділянку без узгодження з ними оформлені належним чином (як фактично, так і документально), власник може встановити межі на свою ділянку без узгодження з ними.

В цьому випадку кадастровий інженер отримує інформацію про проведення цих робіт з єдиної державної реєстраційної бази і робить відповідні позначки в документах. Варто врахувати, що це стосується тільки тих ситуацій, коли встановлені сусідами кордону не порушують прав даного власника - в іншому випадку вирішувати суперечку доведеться тільки в судовому порядку.

Слід пам'ятати, що відстояти свої права в суді вийде тільки в тому випадку, якщо всі процедури повідомлення сусідів і погодження меж із ними були проведені відповідно до законодавчих вимог.

В іншому випадку хтось із власників розташованих поруч наділів зможе оскаржити встановлені при межування кордону, якщо у нього для цього будуть законні підстави.

Можливі кадастрові помилки і відповідальність за них

Виникнення при межування різного роду помилок не є рідкістю і тягне за собою безліч негативних наслідків - як для власника ділянки, так і для його сусідів.

До найбільш поширених помилок можна віднести: До найбільш поширених помилок можна віднести:

  • відсутність процедури узгодження з сусідами або її проведення з порушеннями законодавчих вимог (наприклад, несвоєчасне повідомлення зацікавлених осіб, введення в оману при узгодженні і т. п.);
  • помилки при складанні акта (в тому числі, відсутність справжніх підписів зацікавлених осіб, їх підробка);
  • проведення кадастрових робіт з порушеннями прав та інтересів власників сусідніх наділів (зокрема, захоплення частини їх території).

За вчинення більшості з таких помилок може пряму відповідальність несе кадастровий інженер, оскільки саме він є тим фахівцем, який відповідає за правильність і законність проведення межування.

Варто врахувати, що за їх вчинення до нього можуть застосовуватися суворі міри покарання - зокрема, наявність трьох і більше помилок є підставою для позбавлення його кваліфікаційного атестата, без якого він не зможе продовжувати свою подальшу роботу.

Процедура оскарження кордонів

Спори, які пов'язані з неправильним встановленням меж земельної ділянки та порушенням інтересів третіх осіб, є дуже популярними в сучасній судовій практиці РФ.

Оскарження встановлених меж наділу відбувається в судовому порядку. Для цього необхідно звертатися з позовною заявою до районного суд , Розташований за місцем проживання відповідача. До справ, які пов'язані з оскарженням меж ділянки, обов'язково залучається фахівець, який проводив межування - кадастровий інженер.

В процесі судового слухання вирішуються такі питання: В процесі судового слухання вирішуються такі питання:

  • чи є погодження меж землі між сусідами;
  • чи є у сторін правовстановлюючі документи на ділянки, а також чи відповідає інформація в них кадастровим і межовим планам;
  • протягом якого часу варто паркан (або інша межа), що розділяє ділянки (варто врахувати, що якщо він коштує понад 15 років, то він буде визнаний узгодженої кордоном навіть при відсутності документів);
  • хто зі сторін порушує положення Земельного кодексу.

Обов'язковою процедурою при судових суперечках є проведення експертизи, в ході якої досліджуються всі межі ділянки, а також розташовані на ній будівлі та споруди. Варто врахувати, що обов'язки по її оплаті лягають на сторону, яка програє справу (а ця сума немаленька і може досягати 50 тис. Руб.).

За результатами судового розгляду справи виноситься відповідне рішення, яке містить визначення меж земельного наділу - їх перерозподіл, анулювання колишніх кадастрових і межових паспортів, реєстрація прав власності на нову ділянку і т. Д. Тобто, суд вирішує, як саме правильно повинна бути розділена власність і який подальший порядок користування нею.

Варто врахувати, що рішення виниклих суперечок можливо і в досудової формі - наприклад, шляхом переговорів з сусідами, за допомогою звернення в державну земельну контору або прокуратуру і т. П.

Очевидно, що процедура погодження меж земельної ділянки з власниками всіх сусідніх наділів є не просто вельми бажаною, а й обов'язковою при проведенні межування Очевидно, що процедура погодження меж земельної ділянки з власниками всіх сусідніх наділів є не просто вельми бажаною, а й обов'язковою при проведенні межування.

Причому перед узгодженням вони все повинні бути заздалегідь сповіщені про це одним із способів, встановлених законодавчо. Тільки в разі неявки сусіда або відсутності інформації про його місцезнаходження кордону можуть бути визначені й узгоджені без його згоди, за тим планом, який підготував кадастровий інженер.

Дорогі читачі, інформація в статті могла втратити свою актуальність. Якщо ви хочете дізнатися, як вирішити саме Вашу проблему, телефонуйте за телефонами:

Або задайте питання юристу на сайті. Це швидко і безкоштовно!


BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online