Кредитна карта поштою

  1. Чи законна відправка кредиток поштою? Що робити, якщо ви виявили такий «подарунок» у своєму ящику...

Чи законна відправка кредиток поштою? Що робити, якщо ви виявили такий «подарунок» у своєму ящику і чи можна знищити непотрібну карту?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Олексій Комаров, ІНТЕЛЕКТ-С: «Пластикова карта - це власність банку, і знищувати її самостійно не зовсім правильно».

Наш коментар:

На ці питання редакції Dengi.59.ru відповів юрист Групи правових компаній ІНТЕЛЕКТ-С Олексій Комаров.

Комаров Олексій Анатолійович
Не працює

- Як давно банки стали збільшувати свою клієнтську базу шляхом відправки кредиток поштою?

- Тема розсилки кредитних карт поштою не є новою. Ще в 2007 році банки вдавалися до подібного підходу залучення клієнтів. Зараз, думаю, випадково отримати діючу кредитну карту в поштову скриньку - це рідкість. Відомо, що практика розсилки кредитних карт неодноразово викликала критику Росспоживнагляду і Мінфіну, а також стурбованість Центробанку, заборонити такі дії банків пропонував Вищий Арбітражний суд ще в 2011 році.

- І в підсумку зараз цей спосіб дозволений або заборонений?

- Прямої заборони на розсилку карт поштою на сьогоднішній день в законодавстві немає. Ця заборона очікувалося побачити в ФЗ «Про споживчий кредит (позику)», проте є чутки, що первісна редакція норми, повністю виключає передачу карток де-небудь, крім відділення банку, потягнула за собою обвал акцій ТКС-банку на Лондонській біржі, так як у даній кредитній організації відсутні офіси.

За чинною з 1 липня 2014 року редакції ФЗ, кредитна карта (електронний засіб платежу) має бути передано позичальнику кредитором «за місцем знаходження кредитора (його структурного підрозділу), а при наявності окремого письмового згоди позичальника - за адресою, вказаною ним при укладенні договору споживчого кредиту способом, що дозволяє однозначно встановити, що воно було отримано позичальником особисто або його представником, який має на це право. Передача і використання електронного засобу платежу позичальником допускаються тільки після проведення кредитором ідентифікації клієнта відповідно до вимог, передбачених законодавством Російської Федерації ».

- Виходить, що відправка карти без заяви клієнта все-таки незаконна?

- Потрібно, щоб позичальник сам звернувся до банку з ініціативою про направлення карти поштою, а також отримав її таким способом, щоб можна було чітко ідентифікувати цього позичальника, тобто просто покласти конверт у поштову скриньку - суперечить закону. А для початку використання потрібно пройти процедуру ідентифікації.

- Якщо карта все ж виявилася в поштовій скриньці, що з нею треба робити?

- Якщо ви не зверталися в банк з будь-яким заявою і не чекаєте кредитну карту, але все-таки отримали її поштою, можна поступити наступним чином. По-перше, ознайомитися з умовами. У конверті разом з картою повинен бути документ, на якому вказуються умови співпраці з банком. Раптом вони вас влаштовують і ви захочете скористатися цією картою. По-друге, переконайтеся, що це дійсно справжня кредитна карта. Поширені випадки, коли банки направляють в листах не діючі карти, а муляжі, щоб майбутній позичальник сам прийшов у відділення банку, уклав договір і отримав справжню карту за всіма правилами. Можна зателефонувати в банк і все прояснити.

Якщо карта справжня і умови вас не зацікавили, рекомендується відправиться до відповідного банку і написати заяву, в якій вказати, що ви отримали карту поштою, при цьому, за її випуском не зверталися і у відповідній послузі не зацікавлені. Просіть знищити її в вашій присутності. Не забудьте отримати позначку банку про прийняття заяви на вашому екземплярі. Для запобігання схожих ситуацій можна також звернутися зі скаргою в Росспоживнагляд, в якій описати ситуацію і попросити проведення перевірки.

- А чому самому не можна зламати непотрібну кредитну карту?

- Не варто забувати, що формально, пластикова картка - це власність банку, який її випустив (про це пишуть на самій картці) і знищувати її самостійно не зовсім правильно.

Так чи інакше, зустрічаються випадки, коли карти потрапляли в чужі руки, а заборгованість вимагали з ні в чому не винних людей. Однак майже завжди сумлінну громадянин в силах довести, що карту він не отримував (або повернув в банк), що не активував її, не укладав з банком будь-яких договорів. Розслідуванням злочину будуть займатися органи внутрішніх справ.

Джерело: портал Dengi.59.ru

банківське право, захист банків

Схожі матеріали

Чи законна відправка кредиток поштою?
Чи законна відправка кредиток поштою?
Що робити, якщо ви виявили такий «подарунок» у своєму ящику і чи можна знищити непотрібну карту?
І в підсумку зараз цей спосіб дозволений або заборонений?
Виходить, що відправка карти без заяви клієнта все-таки незаконна?
Якщо карта все ж виявилася в поштовій скриньці, що з нею треба робити?
А чому самому не можна зламати непотрібну кредитну карту?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online