Нотаріальне посвідчення договору купівлі-продажу

  1. Нотаріальне посвідчення договору купівлі-продажу між юридичними особами
  2. Нотаріальне посвідчення договору купівлі-продажу з участю індивідуального підприємця
  3. Засвідчення за дорученням
  4. Які договору не можна завірити у нотаріуса

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Кожен договір є двох або багатостороннім правочином, учасники якої підписують його в знак згоди з його умовами, що, найчастіше є початком дії договору. Підписи фізичних осіб на всіх договорах рекомендується завіряти нотаріально, але в той же час є договори, для яких нотаріальне завірення є обов'язковим. Це договору про купівлю-продаж:

  • Кожен договір є двох або багатостороннім правочином, учасники якої підписують його в знак згоди з його умовами, що, найчастіше є початком дії договору транспортних засобів, як наземних, так і водних;
  • нерухомого майна, як будівель, так і землі;
  • цінних паперів, таких як акції, облігації, векселі;
  • інших корпоративних прав, тобто прав на управління юридичними особами , Крім акціонерних товариств.

У той же час якщо однією з сторін договору є юридична особа, то у випадках, що не відносяться до обов'язкового запевненням, договір скріплений печаткою юридичної особи теж буде дійсний.

Нотаріальне посвідчення договору купівлі-продажу між юридичними особами

Договору, які укладаються між юридичними особами, як правило скріплюються їх печатками, і такі договори вважаються дійсними. Тому нотаріально між такими особами завіряються тільки ті договори, які обов'язково укладати нотаріально.

У випадку з юридичними особами це договору пов'язані з купівлею-продажем:

  • нерухомості;
  • космічних об'єктів;
  • цінних паперів, таких як акції, облігації, векселі;
  • інших корпоративних прав, тобто прав на управління юридичними особами, крім акціонерних товариств.

Нотаріальне посвідчення договору купівлі-продажу з участю індивідуального підприємця

Індивідуальний підприємець користується всіма правами і обов'язками юридичної особи, і в разі, якщо він має печатку, то на нього поширюється і право скріплювати подібні договори, а отже і купівля-продаж підлягає обов'язковому посвідченню в межах, встановлених для юридичних осіб. Але тут є один нюанс. Якщо юридична особа має такі права при укладанні будь-яких угод, то на індивідуального підприємця такі права поширюються тільки в межах здійснюваної ним підприємницької діяльності.

Тобто договір продажу автомобіля одному, індивідуальний підприємець не може скріпити печаткою, а повинен йти до нотаріуса.

Засвідчення за дорученням

Особа, яка має довіреність від сторони договору на підписання угоди від його імені, має право підписати договір засвідчується нотаріусом. Але в той же час така довіреність має бути тільки нотаріальної, і безпосередньо стосуватися посвідчення конкретно взятого договору.

Які договору не можна завірити у нотаріуса

Здавалося б, нотаріус може завірити будь-який договір, якщо заплатили гроші, але в той же час для того щоб нотаріус зміг запевнити договір, такий договір повинен реально породжувати права і обов'язки для сторін. Так нотаріус ніколи не запевнить договір купівлі-продажу предмета про який він не має поняття. Наприклад, люди похилого нотаріуси відмовляються посвідчувати договори купівлі продажу доменних імен, тому що не розуміють про що в них йдеться.

Перед тим як укладати будь-який договір порадьтеся з юристом про порядок його посвідчення.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online