Звільнення з військової служби за власним бажанням

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

http://trof-av

http://trof-av.narod.ru

Як звільнитися з військової служби за власним бажанням? (2002р.)

Р.А. Степовий, старший офіцер Приймальної Міністра оборони Російської Федерації.

Федеральним законом «Про військовий обов'язок і військову службу» від 6 березня 1998 р № 53-ФЗ (розд. 7, ст. 51, п. 6) законодавець закріпив таку підставу звільнення з військової служби, як звільнення «за власним бажанням»: «Військовослужбовець, який проходить військову службу за контрактом, за висновком атестаційної комісії [може бути звільнений з військової служби достроково за власним бажанням при наявності у нього поважних причин».

Раніше можливість звільнення зі Збройних Сил поданою основи була передбачена Законом Російської Федерації «Про звільнення з дійсної військової служби осіб офіцерського складу за власним бажанням» від 1992 р

Незважаючи на те, що п. 6 ст. 51 Федерального закону | Ю військовий обов'язок і військову службу »був сформульований законодавцем по можливості чітко, в практичній реалізації зазначеної норми багато залишалося незрозумілим. Перш за все, і це, мабуть, найголовніше, у військовослужбовців, так само, як і у атестаційних комісій, виникло питання: що значить «поважні причини»?

У словнику російської мови слово «поважний» означає грунтовний, гідний для виправдання чого-небудь. Таким чином, щодо зазначеної норми поважні причини представляються причинами, присутність яких робить виконання службових обов'язків військовослужбовцям за контрактом неможливим. На жаль, законодавчо будь-яка трактування поважних причин відсутній на відміну від такого формулювання як «істотні і (або) систематичні порушення», тлумачення якої міститься в Цивільному кодексі Російської Федерації і в постанові Пленуму Верховного Суду Російської Федерації від 14 лютого 2000 № 9. Такий стан дає простір для творчої роботи думки в плані довільного пояснення поважності як органам військового управління, так і самим військовослужбовцям.

Підстави звільнення з військової служби визначені ст. 51 Федерального закону «Про військовий обов'язок і військову службу». Всі їх вже можна назвати поважними причинами, наявність яких робить подальшу службу військовослужбовця неможливою або скрутною. Що ж стосується п. 6 зазначеної статті, то він підлягає розширеному тлумаченню.

З сформована практика можна виділити кілька причин, які атестаційні комісії визнавали поважними для звільнення військовослужбовця за власним бажанням. Ось деякі з них:

- проживання батьків (сім'ї) військовослужбовця за кордоном, в країнах ближнього або далекого зарубіжжя;

- відсутність у військовослужбовця можливості утримувати сім'ю на грошове забезпечення, яке він отримує (виходячи з прожиткового мінімуму в даному регіоні або виходячи з вартості «споживчого кошика»), при відсутності у сім'ї інших джерел доходу;

- утримання і виховання військовослужбовцям дітей малолітнього віку, які виховуються без батька (матері), за умови непозбавлена ​​другого з батьків його прав, але ухилення від виплат аліментних зобов'язань (за відсутності підстав до звільнення за сімейними підставах);

- вагітність військовослужбовця-жінки в сукупності з погіршенням її здоров'я (при відсутності підстав до звільнення за станом здоров'я);

- смерть близького родича, внаслідок якої військовослужбовець не може продовжувати військову службу та ін.

Загальний алгоритм дій при звільненні з військової служби за власним бажанням виглядає наступним чином.

1. Військовослужбовець оформляє мотивовану (із зазначенням причин і обставин) рапорт по команді про звільнення у цій підставі.

Орієнтовна форма рапорту

Командиру (начальнику) __________

рапорт

Прошу Вашого клопотання перед вищим командуванням про звільнення мене, __________________________________ з військової служби за власним бажанням відповідно до п. 6 ст. 51 Федерального закону Російської Федерації «Про військовий обов'язок і військову службу» від 6 березня 1998 № 53-ФЗ.

Причиною мого звільнення за власним бажанням є: _______________________, ___________________________________________________, _____________________________

(Вказівка ​​умов і обставин, які роблять виконання службових обов'язків за контрактом неможливим або складним)

Житлом за встановленими чинним законодавством нормам забезпечений (не забезпечений).

Від проходження медичного огляду * при звільненні з військової служби відмовляюся (або прошу направити ...).

Особиста справа для постановки на військовий облік прошу направити в _____________________-

Додаток: копії необхідних документів та матеріалів.

Посада

Військове звання Підпис

Дата

2. Командир (начальник), який приймає рішення про подання військовослужбовця на звільнення, направляє рапорт на розгляд атестаційної комісії. Згідно з додатком до наказу Міністра оборони РФ від 29 грудня 2000 № 615 - Інструкцією про роботу зі зверненнями громадян в Збройних Силах Російської Федерації (п. 14) всі звернення розглядаються в строки, встановлені цією Інструкцією. Строки обчислюються від дня реєстрації звернення в органі військового управління.

Відповідно до п. 16 зазначеної Інструкції рішення за зверненнями військовослужбовців приймаються:

- у військових частинах - невідкладно, але не пізніше 7 днів з дня надходження;

- в управліннях військових округів, груп військ, флотів, головних і центральних управліннях Міністерства оборони Російської Федерації - в термін до 15 днів з дня їх надходження.

У тих випадках, коли для вирішення звернення необхідне проведення спеціальної перевірки, витребування додаткових матеріалів і прийняття інших заходів, терміни дозволу звернення можуть бути як виняток продовжені відповідними посадовими особами, але не більше ніж на 15 днів, з повідомленням про це військовослужбовцю, який подав звернення .

Відповідно до ст. 27 Положення про порядок проходження військової служби, затвердженого Указом Президента Російської Федерації від 16 вересня 1999 р № 1237:

«1. Для проведення атестації, а також вирішення інших питань проходження військової служби у військових частинах від окремого батальйону, рівних йому і вище створюються атестаційні комісії.

Атестаційна комисси підзвітна командиру військової частини, в якій вона створена.

2. Склад атестаційної комісії оголошується наказом командира військової частини.

До складу атестаційної комісії входять:

а) голова атестаційної комісії - перший заступник (заступник) командира або начальник військової частини;

б) члени атестаційної комісії - заступник командира військової частини, командири (начальники) підрозділів військової частини, представники юридичного органів, органів комплектування та виховної роботи військової частини;

в) секретар атестаційної комісії - один з офіцерів військової частини.

3. На засіданні атестаційної комісії розглядаються:

а) результати атестації військовослужбовця;

б) кандидати для вступу на військову службу за контрактом;

ж) подання до дострокового звільнення з військової служби військовослужбовців, які звільняються за рішенням командування або за власним бажанням.

4. Для прийняття рішення командиром військової дріботячи атестаційна комісія виносить письмові висновки з усіх питань, що розглядаються.

5. На засідання атестаційної комісії військової частини в необхідних випадках можуть запрошуватися військовослужбовці, командири (начальники) підрозділів, в підпорядкуванні яких знаходяться наказом Міністерства освіти України військовослужбовці, і інші посадові особи.

6. У Міністерстві оборони Російської Федерації (федеральному органі виконавчої влади, в якому передбачена військова служба) створюється центральна атестаційна комісія.

Порядок роботи, склад і завдання центральної атестаційної комісії визначаються керівником федерального органу виконавчої влади, в якому передбачена військова служба ».

3. Атестаційна комісія розглядає рапорт і інші матеріали, що подаються на звільнення, з заслуховуванням військовослужбовця про причини неможливості продовжувати військову службу.

4. Атестаційна комісія приймає рішення про визнання причин поважними, а звільнення за власним бажанням - можливим. (У разі прийняття негативного рішення по суті питання воно може бути оскаржене у встановленому порядку.)

5. Оформлення протоколу атестаційної комісії з подальшою видачею виписки з нього військовослужбовцю.

6. Прийняття остаточного рішення командиром (начальником) за поданням атестаційної комісії частини.

Найчастіше військовослужбовці, які бажають звільнитися з військової служби відповідно до п. 6 ст. 51 Федерального закону «Про військовий обов'язок і військову службу», стикаються з відвертим нерозумінням і небажанням командування (начальства) звільняти їх за вказаною підставі. Тому, на думку автора, військовослужбовець повинен привести максимальну кількість обставин і причин, що не дозволяють йому якісно виконувати умови контракту зі свого боку.

На практиці атестаційні комісії військових частин не завжди визнають наведені причини поважними, а звільнення за власним бажанням можливим. Зустрічаються також випадки, коли атестаційна комісія визнає можливість звільнення військовослужбовця у цій підставі з подальшим оформленням протоколу, але командир (начальник) військової частини асі одно приймає негативне рішення. У таких випадках військовослужбовцю залишається оскаржити рішення атестаційної комісії або командира (начальника) військової частини в суді, предметно і документально обґрунтувавши свою позицію.

При звільненні військовослужбовця виплачується одноразова допомога в розмірі 40% від сум, зазначених 1вп. 3 ст. 23 Федерального закону «Про статус військовослужбовців». Необхідно відзначити, що правом на пільгову оплату житла і комунальних послуг, правом на санаторно-курортне лікування, на медичну допомогу відповідно до ст.ст. 15, 16 Федерального закону «Про статус військовослужбовців» користуються офіцери, звільнені з військової служби у цій підставі, загальна тривалість військової служби яких становить 25 років і більше. Також відповідно до Федерального закону «Про статус військовослужбовців» та постановою Уряду Російської Федерації «Про порядок обліку військовослужбовців, звільнених з військової служби в запас або відставку, які потребують поліпшення житлових умов в обраному постійному місці проживання» від 6 вересня 1998 р № 1054 звільнення з військової служби військовослужбовців за власним бажанням не дає їм підстав для отримання житлової площі з фондів Міністерства оборони РФ, на пільгове забезпечення житловими приміщеннями за обраним місцем проживання.

http://trof-av.narod.ru

ru

Перш за все, і це, мабуть, найголовніше, у військовослужбовців, так само, як і у атестаційних комісій, виникло питання: що значить «поважні причини»?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online