Ухилення від військової служби: яка відповідальність і що загрожує

  1. Хто такі «ухильники»
  2. різновиди ухилень
  3. Підстави для адміністративної відповідальності
  4. Підстави для кримінальної відповідальності
  5. нюанси
  6. пошуки тих, хто ухиляється

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

За ухилення від призову на військову службу можна отримати реальний термін, і це злочин, який багато хто вважає, мало не дитячими пустощами, стає темною плямою в біографії чоловіка. Щоб не ламати своє життя власними руками, необхідно розібратися, в чому різниця між поняттями «ухилення від призову» і «ухилення від військової служби». Як виявляється на практиці (переважно, судовою), це два різних терміна.

Хто такі «ухильники»

Громадянин, який досяг призовного віку, оповіщається про явку на призовні заходи уповноваженими на те співробітниками військкомату чи іншими посадовими особами, які мають право на здійснення подібних дій. Повістка вручається особисто в руки під підпис, як мінімум за три дні до початку призовних заходів. Ухиленням від призову прийнято вважати:

  1. Відмова громадянина від отримання повістки.
  2. Самовільне залишення призовного пункту.
  3. Переїзд на нове місце проживання.
  4. Неявка на призовні заходи після закінчення відстрочки.
  5. Виїзд з території РФ в іншу державу без зняття з військового обліку.
  6. Повернення на територію РФ з іншої держави без постановки на військовий облік.
  7. Симуляція хвороби, членоушкодження, надання недостовірної інформації про стан здоров'я.

Симуляція хвороби, членоушкодження, надання недостовірної інформації про стан здоров'я

Якщо такі дії робляться неодноразово, то це означає, що громадянин ухиляється не тільки від поточного призову, але і зовсім не планує проходження армійської служби. В обох випадках, людина порушує закон, тому що відповідно до Конституції РФ - відбувати військову повинність у вигляді термінової служби повинні всі чоловіки в віці 18-27 років, придатні за станом здоров'я і не мають права на відстрочку або повне звільнення від армії. Осіб, які ухиляються від військової служби, прийнято називати ухильниками, і за це діяння вони можуть понести або адміністративну, або кримінальну відповідальність.

різновиди ухилень

  1. Від отримання повістки. Призовник зобов'язаний прийняти порядок і розписатися в її отриманні, але тільки за умови, якщо процедура відбувається в установленому законом порядку. Якщо підпис поставив тато, то нехай він у армію і йде замість свого сина. Молода людина, що відмовився від порядку і не розписався в її отриманні, потрапляє в поле зору не тільки військкомату, а й правоохоронних органів, причому поліцейські не мають права надавати на призовника якийсь тиск, заарештовувати його чи доставляти до відділку.
  2. Від медобстеження. Якщо громадянин отримав повістку і розписався, то це означає, що з цього моменту «його душа і тіло» належить державі. Отже, він просто зобов'язаний з'явитися в призначений день і годину на військову медкомісію. Він не буде вважатися ухильником, якщо не зміг з'явитися на медобстеження через поважні причини, факт наявності яких вимагає документального підтвердження.
  3. Від дообстеження. Якщо призовник не бажає проходити додаткове обстеження, то він повинен написати мотивовану відмову. Якщо призовна комісія не виявить в його діяннях умислу на ухилення від призову, то юнак заплатить штраф в розмірі 500 рублів. Якщо відмова від дообстеження невмотивовано і спрямований на ухилення від призову, але покарання за це може бути більш суворим.
  4. Від явки на збірний пункт. Якщо громадянин не згоден з призовної комісією, то він все одно повинен розписатися в «бойовій» порядку, інакше його скарга на дію / бездіяльність членів призовної комісії судовою інстанцією розглядатися не буде. Неявка за такою порядку можлива лише в разі оскарження рішення призовної комісії в суді або при наявності дуже поважних причин. Молодій людині, не з'явився на призовний пункт, загрожує покарання - або адміністративне, який кримінальний.

Молодій людині, не з'явився на призовний пункт, загрожує покарання - або адміністративне, який кримінальний

Підстави для адміністративної відповідальності

Допризовник і вже тим більше призовник повинні повідомляти військкомату про всі значущі і значних змінах в своєму житті, оскільки така інформація може вплинути на заклик.

Військовозобов'язаний громадянин карається штрафом в 500 рублів в разі:

  • Неявки до військкомату для постановки або зняття з військового обліку;
  • Чи не повідомленні співробітників військового комісаріату про виїзд за межі населеного пункту на термін більше ніж 3 місяці;
  • При виїзді за кордон на термін півроку і більше;
  • При переїзді в інше місто або зміні місце роботи / навчання і не повідомленні про це.

Таке ж покарання чекає того, хто недбало ставиться до документів, наприклад, навмисне зіпсував приписне свідоцтво. Навіть перший і єдиний відмова від медобстеження карається все тієї ж «магічною» сумою в 500 рублів. Чому так? Тому, що такі правопорушення належать до розряду легких, і іноді буває навіть досить однієї грунтовної бесіди, щоб переконати військовозобов'язаного громадянина в тому, що закон порушувати не можна, і наступні правопорушення подібного плану можуть привести його на лаву підсудних.

Підстави для кримінальної відповідальності

Систематичні неявки на заходи, що проводяться військкоматом, можуть стати причиною для порушення кримінальної справи. Тепер нерідко злісних ухильників за рішенням суду направляють в ІТК або призначають інше покарання. Одноразова неявка не може кваліфікуватися слідчими органами, як злісне ухилення, але це не означає, що юнака не можуть визнати ухильником навіть за одне таке правопорушення.

Якщо ж проти громадянина все-таки порушено кримінальну справу, то згідно із Кримінальним кодексом РФ, йому може бути призначено покарання у вигляді арешту на строк 3-6 місяців, у вигляді позбавлення волі на строк не більше двох років, або у вигляді двохсоттисячного штрафу, або сплати суми, що дорівнює доходу за останні півтора року.

нюанси

Всі рішення, що стосуються призначення покарання тих, хто ухиляється, виносяться судом, який аналізує дії призовника і шукає в них умисел. Якщо громадянин не прийшов у військкомат у призначений термін, але до кінця призову все ж зволив нанести туди візит, то суд обов'язково прийме цей факт до уваги, і не відбувся ухильники може «відбутися» штрафом в 500 рублів. А якщо у хлопця була поважна причина, то він і зовсім звільняється від будь-якої відповідальності і з чистим серцем йде в армію.

Якщо призовник не підписував повістку і, зрозуміло, не був на призовний пункт, або порядку вручалися йому з порушенням закону, то кримінальної відповідальності за таке ухилення він точно не понесе. Тобто, суд вважатиме, що громадянин був повідомлений належним чином, що є серйозним порушенням з боку відповідальних осіб. Варто відзначити, що будь-який умисний відмова від виконання військового обов'язку країні - карний.

І навіть у разі призначення реального покарання, після погашення судимості молода людина все одно буде покликаний в армію, якщо до того часу не вийде з призовного віку. Можливо, що хлопцеві і бігати від військкомату не доведеться, адже може статися так, що він зовсім і не придатний до несення стройової служби. Ось чому має сенс пройти медобстеження.

пошуки тих, хто ухиляється

Людина - не голка, і знайти його досить просто, тому що з моменту визнання його ухильником, починаються розшукові заходи. До вирішення питання залучається Слідчий комітет і громадянина оголошують в федеральний розшук. Це означає, що він не зможе взяти кредит, офіційно працевлаштуватися, скористатися банківською картою, купити квиток на поїзд, літак і міжміський автобус. Тому що все це - сліди перебування, за якими ухильників і обчислюють.

Ухилення від армії після 27 років нічим не загрожує, оскільки це вже непризовного вік. Але якщо на громадянина порушено кримінальну або адміністративну справу, то наслідки можуть бути різні, хоча, будь-яке переслідування, як правило, припиняється за терміном давності.

Чому так?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online