Нові правила обороту земель сільськогосподарського призначення

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

07.02.2011
07

Юридична компанія «Пепеляєв Груп» повідомляє про внесення змін до нормативно-правові акти, що регулюють оборот земель сільськогосподарського призначення.

Федеральним законом «Про внесення змін до окремих законодавчих актів Російської Федерації в частині вдосконалення обороту земель сільськогосподарського призначення» від 29 грудня 2010 р №435-ФЗ (далі - «Закон») вносяться зміни в Федеральний закон «Про обіг земель сільськогосподарського призначення» ( №101-ФЗ від 24 липня 2002 г.), Федеральний закон «Про державну реєстрацію прав на нерухоме майно та угод з ним» (№122-ФЗ від 21 липня 1997 г.), Земельний кодекс Російської Федерації (№136-ФЗ від 25 жовтня 2001 г.), Федеральний закон «Про введе ії в дію Земельного кодексу Російської Федерації »(№137-ФЗ від 25 жовтня 2001 г.), в Кодекс України про адміністративні правопорушення (№195-ФЗ від 30 грудня 2001 г.), Федеральний закон« Про державний кадастр нерухомості »( №221-ФЗ від 24 липня 2007 року), що встановлюють, зокрема, підстави та порядок вилучення у власників земельних ділянок із земель сільськогосподарського призначення.

Серед найбільш істотних змін відзначимо наступні:

1. Примусове вилучення земельної ділянки у власника

Нова редакція допускає примусове вилучення земельної ділянки із земель сільськогосподарського призначення у його власника в судовому порядку в наступних випадках:

(I) Якщо земельна ділянка використовується з порушенням встановлених земельним законодавством вимог раціонального використання землі, що спричинило за собою істотне зниження родючості земель або значне погіршення екологічної обстановки. Критерії такого зниження родючості і погіршення екологічної обстановки встановлюються Кабінетом Міністрів України.

(Ii) Якщо протягом 3 і більше років поспіль з дня виникнення у такого власника права власності на земельну ділянку він не використовується для ведення сільськогосподарського виробництва або здійснення іншої пов'язаної з сільськогосподарським виробництвом діяльністю. Ознаки такого невикористання встановлюються Кабінетом Міністрів України.

2. Порядок примусового вилучення земельної ділянки у власника

Закон встановлює наступний порядок примусового вилучення земельної ділянки із земель сільськогосподарського призначення у його власника:

(I) За фактом неналежного використання земельної ділянки призначається адміністративне покарання з одночасним винесенням попередження.

(Ii) У разі неусунення порушень після призначення адміністративного покарання у термін, встановлений попередженням, уповноважений орган державної влади щодо здійснення державного земельного контролю, який виніс попередження, направляє матеріали про це в орган виконавчої влади суб'єкта Російської Федерації, який за результатами розгляду матеріалів має право звернутися до суд з вимогою про вилучення земельної ділянки та його продажу з публічних торгів.

(Iii) Протягом 6 місяців з дня набрання законної сили рішенням суду про вилучення земельної ділянки орган виконавчої влади суб'єкта Російської Федерації організовує проведення публічних торгів щодо такої земельної ділянки. Кошти, виручені від продажу земельної ділянки з публічних торгів, виплачуються колишньому власнику земельної ділянки за вирахуванням витрат на підготовку і проведення публічних торгів.

(Iv) Якщо публічні торги з продажу земельної ділянки визнані такими, така земельна ділянка може бути придбаний у державну чи муніципальну власність за початковою ціною цих торгів протягом 2 місяців з дня визнання торгів такими.

3. Адміністративна відповідальність власника земельної ділянки

Закон посилив адміністративну відповідальність власника земельної ділянки за невикористання земельної ділянки із земель сільськогосподарського призначення, оборот якого регулюється Федеральним законом від 24 липня 2002 р №101-ФЗ «Про обіг земель сільськогосподарського призначення», протягом 3 і більше років поспіль, а саме передбачені вищі розміри адміністративного штрафу - 2-5 тисяч рублів для громадян, 4-6 тисяч рублів для посадових осіб і 80-100 тисяч рублів для юридичних осіб.

4. Надання громадянам і юридичним особам у власність або оренду земельних ділянок з земель сільськогосподарського призначення, що перебувають у державній або муніципальній власності

Переданий в оренду земельну ділянку може бути придбаний орендарем у власність після закінчення 3 років з моменту укладення договору оренди за умови належного використання цієї земельної ділянки. Перелік документів, що підтверджують належне використання, встановлюється федеральним органом виконавчої влади, що здійснює функції з вироблення і реалізації державної політики та нормативно-правового регулювання у сфері земельних відносин. Законами суб'єктів Російської Федерації можуть встановлюватися випадки безкоштовного надання земельних ділянок.

5. Порядок обороту часткою у праві спільної власності на земельні ділянки із земель сільськогосподарського призначення

Закон уточнює порядок обороту часткою у праві спільної власності на земельні ділянки із земель сільськогосподарського призначення, зокрема:

(I) Передбачено право учасника часткової власності на свій розсуд без виділення земельної ділянки в рахунок земельної частки відмовитися від права власності на земельну частку;

(Ii) Встановлено, що в разі відмови учасника часткової власності від права власності на земельну частку, одночасно з датою реєстрації припинення зазначеного права, виникає право власності на дану земельну частку у муніципального освіти за місцем розташування земельної ділянки, а в разі розташування земельної ділянки на межселенной території - у муніципального району;

(Iii) Встановлені правила визнання земельних часток незатребуваними, визначаються умови та порядок визнання права муніципальної власності на такі земельні частки;

(Iv) Встановлені правила і порядок утворення земельної ділянки із земельної ділянки, що перебуває у спільній частковій власності, включаючи вимоги до проекту межування земельної ділянки і порядок його схвалення загальними зборами учасників часткової власності. Також встановлюються особливості володіння, користування і розпорядження земельною ділянкою, що перебуває у спільній частковій власності.

6. Право власності на багаторічні насадження

Передбачено, що громадяни та юридичні особи, право власності яких на багаторічні насадження зареєстровано відповідно до Федерального закону від 21 липня 1997 р №122-ФЗ «Про державну реєстрацію прав на нерухоме майно та угод з ним» до дня вступу в силу Федерального закону від 4 грудня 2006 року №201-ФЗ «Про введення в дію Лісового кодексу Російської Федерації», набувають права на земельні ділянки, які перебувають у державній або муніципальній власності і на яких знаходяться зазначені многолетн е насадження, відповідно до правил, встановлених статтею 36 Земельного кодексу Російської Федерації.

Згідно зі статтею 8 Закону він набирає чинності з 01 липня 2011 р за винятком положень, для яких цією статтею встановлено інші терміни вступу в силу. Зокрема, положення, зазначені в підпунктах (i) і (ii) пункту 5 і пункті 6 цього інформаційного повідомлення, відповідні їм поправки, внесені до Федерального закону від 21 липня 1997 р №122-ФЗ «Про державну реєстрацію прав на нерухоме майно і угод з ним », а також положення пункту 4 цього повідомлення щодо можливості встановлення випадків безкоштовного надання земельних ділянок законами суб'єктів Російської Федерації вступають в силу з дня офіційного опублікування Закону - з 31 грудня 2010 р

Фахівці компанії «Пепеляєв Груп» мають значний досвід консультування та представництва інтересів клієнтів з питань дотримання законодавства у сфері земельних відносин та нерухомості і готові надати будь-яку необхідну допомогу по мінімізації та усунення ризиків, пов'язаних з оформленням прав і оборотом земельних ділянок із земель сільськогосподарського призначення.

Для отримання додаткової інформації звертайтеся, будь ласка:

в Москві - до Олексія Коневского, керівнику практики земельного права, нерухомості та будівництва, по тел .: (495) 967-00-07 або по e-mail ; Олександру Будиліна, Юристу, по тел .: (495) 967-00-07 або по [email protected]

У Санкт-Петербурзі - до Олени Рижкова, Керівнику практики земельного права, нерухомості та будівництва (СПб), по тел .: (812) 333-07-17 або по e-mail

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online