Вдова Зиновія Гердта відсудила 1 млн рублів

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Суд частково задовольнив позов Тетяни Правдиної до видавництв «Зебра Е» і АСТ. Вдова Зиновія Гердта звинувачувала їх в порушенні авторських прав Суд частково задовольнив позов Тетяни Правдиної до видавництв «Зебра Е» і АСТ

Народний артист СРСР Зіновій Гердт. Фото: РИА Новости

Один мільйон рублів заплатять видавництва «Зебра Е» і АСТ Тетяні Правдиної, вдові відомого радянського і російського актора Зіновія Гердта. Таке рішення прийняв у п'ятницю, 9 грудня, Хамовнічеський суд Москви, визнавши порушення авторських прав спадкоємиці артиста.

Тетяна Правдіна звернулася в суд через книги «Зіновій Гердт. Лицар совісті ». Вона з'явилася на прилавках столичних магазинах восени 2010 року. Згідно із зазначеними на книзі реквізитами, її тираж склав 3 тисячі примірників. Розробкою електронного макета займалося видавництво «Зебра Е», а печаткою - видавництво АСТ. До книги увійшли інтерв'ю актора, а також спогади його друзів і колег: Ельдара Рязанова, Аркадія Арканова, Олександра Ширвіндта, Давида Самойлова, Булата Окуджави, Михайла Ульянова, Петра Тодоровського, Людмили Гурченко і багатьох інших.

Як стверджував у суді онук актора, юрист Орест Фокін, в першій частині використовувалися інтерв'ю Зіновія Гердта, взяті з Інтернету, а в другій - трохи змінений збірник спогадів друзів і колег. Останній був опублікований в 2001 році видавництвом «Деком» і називався «Зяма. Це ж Гердт! ». Дана книга була видана за згодою вдови актора, яка написала для неї передмову і надала фотографії чоловіка. Кожен з друзів Гердта уклав з Тетяною Правдиної договір, за яким передав їй свої права на спогади про артиста.

«У мене не стався інфаркт, коли я взяла в руки книгу« Зіновій Гердт. Лицар совісті », тільки тому, що я здорова, напевно», - описала своє враження від знайомства з книгою видавництв «Зебра Е» і АСТ приїхала на засідання 83-річна Тетяна Правдіна.

На її думку, виробники книги взялися за справу, не розуміючи, про кого вони пишуть, і не доклавши навіть зусиль дізнатися. Вона зазначила, що через назву її чоловік, який був надзвичайно скромною людиною, «застрелився б». На думку Правдиної, назва вводить читачів в оману і створює враження, що книга написана від першої особи.

«Не книга, а сором»

Крім того, книга рясніє неточностями. Подекуди невірно вказані імена близьких акторові людей. Не вказано, що її чоловік мав військові нагороди, хоча він був інвалідом Великої Вітчизняної війни. «Ні я, ні моя донька не померли. Знайти нас не склало б труднощів », - сказала Правдіна. Вона висловила здивування тим, що видавництва не звернулися до неї за допомогою в підготовці книги, адже вона ніколи не відмовляє журналістам. «Мене вражає, як зроблена книга. Це сором », - охарактеризувала своє ставлення до якості видання вдова артиста.

Правдіна додала, що всі рукописи друзів Зіновія Гердта знаходяться у неї. «Якщо вони і потрапили в Інтернет, то тільки з книги« Зяма. Це ж Гердт! », - висловила вона свою думку.

Правдіна зізналася, що не хотіла судитися: «Я ненавиджу суди, сама пропрацювала 45 років у видавництві. Мені здавалося, що інтелігентні люди зможуть домовиться ». Вона розповіла, що цієї весни направила претензію видавництву АСТ. Орест Фокін підтвердив, що і АСТ і «Зебра Е» визнали допущені порушення. 19 травня цього року було підписано мирову угоду про виплату Правдиної компенсації в розмірі 1,5 млн рублів. Однак грошей вона так і не отримала. «На словах« Зебра Е »і АСТ щиро каялися і вибачалися, але не виконали основної вимоги - припинити тиражування книги і прибрати її з продажу», - додав Фокін.

Цікаво, що приблизно в цей же час видавництва випустили додатковий тираж спірною книги, який склав ще 3 тисячі примірників.

Фокін відзначив, що його довірителькою пред'являє претензії не тільки з приводу змісту книги і її назви, але і оформлення. На обкладинку видавці помістили ту ж фотографію актора, яка раніше вже використовувалася для книги «Зяма. Це ж Гердт! ».

Юрист просив суд заборонити відповідачам видавати і тиражувати книгу, а також вилучити з обігу весь контрафактний тираж. «Стягнення компенсації для нас не так важливо. Але оскільки це вимога більше всього б'є по відповідачам, ми просимо стягнути з них 2 млн рублів », - озвучив Фокін вимоги позивачки.

Він пояснив, що сума була визначена з розрахунку того, що в світло було випущено 6 тисяч книг вартістю від 300 до 400 рублів кожна.

Не визнали позов

Відповідачі не визнавали позов. Юрист видавництва АСТ Павло Монаков заявив, що позивачка «не доведена право на позов». Він звернув увагу суду на те, що книга, узгоджена з Правдиної, з'явилася в 2001 році, тоді як договору про передачу авторських текстів друзів артиста були укладені з вдовою тільки в 2010 році. Таким чином, на думку Монакова, угоди були оформлені заднім числом і, згідно із законом, вважаються «нікчемними».

Адвокат Василь Новосьолов, який представляв інтереси «Зебра Е», стверджував, що матеріали для книги упорядник взяв з різних інтернет-сайтів, газет, журналів і фільмів. Він заявив, що видавництво має право давати книзі таку назву, яке вважає за потрібне, виходячи їх комерційних та інших міркувань. Книга ніколи не представлялася як авторська і взагалі в ній «немає жодної згадки, що це мемуари». «Написане не має нічого спільного з книгою, виданою видавництвом« Деком », - запевняв Новосьолов. - В кінці нашої книги вказаний список, звідки була взята інформація ».

Цю версію підтвердив і редактор Іван Крилов, укладач книги, залучений до участі в суперечці в якості третьої особи. Він намагався переконати суд, що більшість матеріалів він почерпнув у бібліотеці Спілки театральних діячів, де зберігаються газетні і журнальні підшивки матеріалів про Зіновій Гердт.

Однак суддя Ігор Кананович не повірив відповідачам. Тим більше що допитана судом лінгвіст Тетяна Бажина прийшла до висновку, що 81% другій частині книги «Зіновій Гердт. Лицар совісті »збігається з текстом книги« Зяма. Це ж Гердт! ». Вона зазначила, що в деяких місцях шматки першої книги відтворені «суціль», подекуди використовується інше розбиття на абзаци, по різному використовується написання слів, прибрані підзаголовки. Але все ж тексти настільки схожі, що вона оцінила їх як «збігаються».

В результаті суд частково задовольнив вимоги Тетяни Правдиної, зменшивши суму заявленої нею компенсації в два рази. Однак постановив заборонити тиражування контрафактної продукції і вилучити вже виданий тираж.

Тетяна Правдіна після закінчення суду сказала, що, швидше за все, не стане оскаржувати рішення. Відповідачі ж заявили, що домагатимуться скасування судового акта в Мосміськсуді.

Додати BFM.ru в ваші джерела новин?

Ru в ваші джерела новин?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online