Оцінка акцій для прийняття спадщини і порядок спадкування

  1. Що таке акція?
  2. Особливості успадкування акцій після смерті їх власника
  3. Яких дій акціонерного товариства слід побоюватися при вступі у спадок?
  4. Як переоформити цінні папери?
  5. Незалежна оцінка акцій
  6. Як захистити свої права, коли успадковуються акції?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Отримання спадщини в більшості випадків не становить проблем. Але при спадкуванні акцій можна зіткнутися з діяльністю інших акціонерів, які можуть цілеспрямовано розмити частину цінних паперів, переданих у спадок. Щоб не втратити успадковане майно, необхідно знати, як успадковуються акції після смерті власника.

Зміст статті

Що таке акція?

Акція є цінним папером, вартість якої виходить з прибутку підприємства і вартості всіх його активів Акція є цінним папером, вартість якої виходить з прибутку підприємства і вартості всіх його активів. Зверніть увагу, що при отриманні їх у спадщину, спадкоємець отримує не завод або підприємство, а задокументований право розпоряджатися майном і керувати фірмою.

Акція дає своєму власникові ряд прав:

  • отримувати прибуток з підприємства;
  • брати участь в управлінні фірмою;
  • право на частину майна при банкрутстві компанії.

Сама папір не дає вищеописаних прав. Їх дає запис в реєстрі акціонерів. Тому фільми, де грабіжники крадуть акції компанії, вводять в оману, без запису в реєстрі цінність їх дорівнює нулю.

Акції у спадок отримати можна так само, як будь-яке інше майно. Тобто спочатку відкривається спадщина, далі все спадкоємці чекають півроку, поки не з'являться всі потенційні претенденти. За цей час повинна бути оплачена мито на спадщину . Після 6 місяців спадкоємці можуть отримати свідоцтво про вступ у спадок.

Щоб стати повноправним акціонером, потрібно записати себе в реєстр акціонерів. Але зробити це можна тільки отримавши від нотаріуса свідоцтво на вступ в спадок!

Особливості успадкування акцій після смерті їх власника

Щоб усвідомити головну особливість в передачі акцій, ще раз зупинимося на тому, як успадкувати акції. Взагалі, так як цінні папери є таким же майном, як і вклади, то вони передаються у спадок за звичайною схемою. Тобто після відкриття спадщини отримати на руки свідоцтво про вступ у спадщину не можна, необхідно буде прочекати півроку.

Після відкриття спадщини право брати участь в справах компанії померла людина втрачає. Але це право ще не переходить спадкоємцю, так як він не може внести себе до реєстру акціонерів. В результаті виходить локальне «безвладдя». У цей момент інші акціонери можуть вільно укладати угоди, які будуть не вигідні спадкоємцю.

Звичайно, спадкоємець може отримати акцію-папірець відразу після смерті родича, але вона йому нічого не дасть. Необхідно внести себе до реєстру акціонерів, а зробити це можна тільки за допомогою свідоцтва про перехід прав власності, яке можна отримати від нотаріуса. Але видати він вам його зможе тільки через півроку після смерті родича.

Умова про те, що акціонером може вважатися тільки людина, внесений до реєстру, закріплено в законі «Про ринок цінних паперів». Реестродержатель може це зробити тільки при наявності вищезгаданого свідоцтва, в іншому випадку він зобов'язаний відмовити. Виходить, що у спадкоємця є тільки одна можливість стати акціонером раніше - отримати свідоцтво від нотаріуса раніше піврічного терміну, але це відбувається вкрай рідко.

Яких дій акціонерного товариства слід побоюватися при вступі у спадок?

Може здатися, що ці півроку не є критичними. Але необхідно розуміти, що за цей час інші власники можуть здійснювати будь-які угоди.

Чи можна протистояти цьому? При відсутності у вас прав повноцінного акціонера способів перешкодити немає ніяких. Зрозуміло, існують механізми і закони, уберегающие спадкоємця і його частку в компанії. Але запускати ці механізми необхідно до укладення офіційних угод, тоді є шанси. Якщо угода вже укладена, компанія продана, то подавати в суд пізно.

Як переоформити цінні папери?

Спочатку спадкоємцеві потрібно отримати свідоцтво про право на спадщину від нотаріуса Спочатку спадкоємцеві потрібно отримати свідоцтво про право на спадщину від нотаріуса. Спочатку в нотаріальну контору відправляється свідоцтво про смерть людини. Після піврічного очікування потрібно подати нотаріусу такі документи:

  • заяву про бажання вступити в права спадщини;
  • свій паспорт;
  • виписку з реєстру акціонерів про те, що спадкодавець реально володів акціями компанії на момент своєї смерті;
  • документи, що підтверджують родинні зв'язки;
  • чек від сплати держмита.

Якщо в реєстрі відмовляються видати виписку про факт володіння спадкодавцем акціями на момент своєї смерті, то можна звернутися до реєструючих органів, а краще - в суд. Після отримання свідоцтва від нотаріуса можна звертатися в акціонерне агентство для внесення себе до реєстру акціонерів. Після реєстрації спадкоємець набуває всіх прав, в тому числі впливати на рішення компанії.

Цікавий факт - в міжнародному праві передбачено, що при спадкуванні, вся процедура проходить за законами держави, де проходила остання угода з цінними паперами. Тобто, якщо спадкоємець отримав акції американської компанії, а остання угода з ними проводилася в Китаї, то відбувається спадкування акцій за законом КНР.

Незалежна оцінка акцій

Оцінка акцій для спадщини необхідна при сплаті податків, але також бажано дізнатися заздалегідь, чи не є вони збитковими. Для цього потрібно звернутися в спеціальну контору для оцінки вартості цінних паперів.

Оцінка проводиться відразу після відкриття спадщини, займатися нею повинна незалежна фірма на платній основі. Після оцінки спадкоємці і нотаріус отримують висновок з:

  • аналізом ринку,
  • ринковою вартістю всіх активів фірми,
  • прогнозом на розвиток компанії,
  • підсумкової вартістю кожної акції.

Акції передаються у спадок за звичайною схемою.

Як захистити свої права, коли успадковуються акції?

Поки спадкоємець не став акціонером, він не може впливати на рішення компанії. При зверненні до суду суддя відмовить, так як права акціонера обмежуються, оскільки сам спадкоємець на момент прийняття рішення акціонером не є. Тим не менш, є кілька способів захистити свої права перед тим, як переоформити акції у спадщину.

  1. В першу чергу необхідно подати заяви нотаріусу про бажання вступити в спадок. В цьому випадку спадкоємець може сподіватися на захист суду, так як подача заяви про бажання отримати спадок доводить, що людина є зацікавленою стороною. Значить, вони підлягає захисту суду, а, отже, можна оскаржувати рішення компанії.
  2. Нотаріус має право вживати заходів для захисту майна спадкоємця. Значить, можна подати заяву нотаріусу з проханням захистити власні інтереси. Так можна не тільки заперечувати, але і прямо впливати на прийняття рішень акціонерами.
  3. Можна зробити висновок з нотаріусом договір довірчого управління спадковим майном , В нашому випадку, акціями. Тоді нотаріус передасть цінні папери довірчого керуючого, який зобов'язаний керувати акціями в інтересах спадкоємця.

Додаткова інформація про спадкування акцій в цьому відео:

Перед отриманням свідоцтва про право спадщини необхідно оцінити вартість цінних паперів, для цього звертаються за допомогою до незалежної оцінної компанії. Повністю спадкування акцій акціонерного товариства відбувається тільки після внесення до реєстру акціонерів своїх даних. До цього спадкоємець вразливий до будь-яких маніпуляцій з боку інших власників компанії. Для захисту своїх інтересів можна укладати договори з нотаріусом.

За додатковою інформацією з даного питання звертайтеся в рубрику « Спадкування окремих видів майна " за посиланням.

Безкоштовна юридична підтримка за телефонами:

Москва і Московська область: +7 (499) 703-31-45 (дзвінок безкоштовний)

Санкт-Петербург і Лен.область: +7 (812) 309-78-23

Що таке акція?
Як переоформити цінні папери?
Яких дій акціонерного товариства слід побоюватися при вступі у спадок?
Чи можна протистояти цьому?
Як переоформити цінні папери?
Як захистити свої права, коли успадковуються акції?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online