Акції

  1. Що таке акції?
  2. різновиди акцій
  3. ризики акцій
  4. прибутковість акцій
  5. Акції як складова портфеля інвестора.
  6. висновки
  7. Можливо вам буде цікаво:

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Вітаю вас, дорогі друзі

Вітаю вас, дорогі друзі. У сьогоднішній статті мова піде про акції. У навчальному курсі: Інвестиції для початківців, цей вид цінних паперів був коротко розглянуто.

Так як акції є основою для будь-якого інвестиційного портфеля, вважаю просто необхідним ретельно розглянути їх більш детально.

Що таке акції?

Що повинен знати приватний інвестор про акції? В першу чергу, що це таке, а також основні характеристики цінних паперів даного типу.

Почнемо з визначення.

Акції це цінний папір, який дає своєму власникові право:

1. власності на частку майна компанії в разі її ліквідації
2. на отримання прибутку у вигляді дивідендів
3. участь в управлінні діяльністю компанії

Акції це інструмент власного капіталу. Тобто, купуючи акцію, ви стаєте пайовою власником компанії і отримуєте прибуток / збитки, в результаті її діяльності. Також потрібно знати, що прийняття важливих рішень в акціонерних компаніях відбувається на зборах акціонерів. І у власника акцій є право голосу на подібних заходах.

Акції можуть звертатися на фондових біржах. Така можливість є тільки в тих країнах, де є в тій чи іншій мірі розвинений фондовий ринок. Трохи поясню. Якщо говорити про ринок акцій, то існує 2 ринки: біржовий і позабіржовий. Біржовий ринок ділиться на первинний і вторинний. Первинний ринок це інструмент для запозичення капіталу. Компанії, які зробили первинне розміщення акцій (IPO), залучають, таким чином, необхідний капітал. Вторинний ринок створений для торгівлі акціями, тобто, на цьому ринку відбувається лише зміна власника цінних паперів, запозичення коштів як ви розумієте, тут не відбувається.

Тепер що стосується позабіржового ринку. Цей ринок зазвичай передбачає укладання угод з цінними паперами поза фондових бірж.

Поки лише обмежуся цією інформацією, адже особливості обігу цінних паперів на фондовому, а також позабіржовому ринках заслуговують окремої статті.

Тепер переходимо до розгляду характеристик акцій.

різновиди акцій

Розрізняють такі види акцій:

Розміщення / оголошені, звичайні / привілейовані, кумулятивні / конвертовані. Зараз я приведу схему, в якій вказані особливості кожного виду акцій.

Зараз я приведу схему, в якій вказані особливості кожного виду акцій

ризики акцій

Існують наступні ризики володіння акціями:

  • ризик волатильності
  • Ризик банкрутства компанії емітента
  • ризик контрагента
  • Валютний ризик (акції іноземних емітентів)
  • інфляційний ризик
  • законодавчий ризик

А тепер по порядку пройдемося по кожному пункту.

Ризик волатильності.
Це такий вид ризику, який означає коливання вартості будь-якого активу, в тому числі і акцій. Коливання вартості акцій відбуваються постійно, адже наш світ не статичний. Крім того в навчальному курсі: інвестиції для початківців я вже торкнувся теми зрослих спекулятивних угод на фондовому ринку Росії вплинули на коливання котирувань акцій. Чим вище торговельна активність на фондовій біржі, тим вище волатильність.

Ризик банкрутства компанії емітента.
Так, такий ризик дійсно існує, адже не існує такого виду бізнесу, в якому не було б ризику банкрутства. Підприємницька діяльність і ризик - це в принципі синоніми. Адже підприємець ризикує, вкладаючи власний, а також позиковий капітал в нове підприємство.

Банкрутство може статися з різних причин це може бути високе боргове навантаження, ураження в «конкурентної війни» і так далі ... При банкрутство власники акцій можуть претендувати на частку виручки від реалізованого майна компанії. Причому в цьому питанні привілейовані акції мають деякі переваги в порівнянні зі звичайними.

Ризик контрагента.
Цей ризик полягає в тому, що один з учасників фінансових відносин може не виконати свої зобов'язання. Це може бути банкрутство брокера, страхової компанії, недержавного пенсійного фонду (НПФ). Тобто це ризик всіх фінансових інститутів, які забезпечують успішне укладення угод з купівлі продажу цінних паперів.

Валютний ризик.
Такий вид ризику стосується акцій іноземних емітентів. Виходить ось яка ситуація: при зростанні рубля по відношенню до іноземних валют, тобто його «зміцненні» вартість іноземних цінних паперів в рублях впаде. В іншому випадку відбувається в точності те ж саме тільки навпаки. Рубль падає по відношенню до інших валют, вартість іноземних цінних паперів в рублях зростає.

Інфляційний ризик.
Інфляція це процес зниження купівельної спроможності грошей. Тобто на певну суму грошей в майбутньому, скажімо через 10 років, ви зможете придбати менше товарів і послуг, в порівнянні з тим, скільки ви можете зробити придбань зараз.

Інфляція знижує прибутковість інвестицій. Так, наприклад, при річній прибутковості в 20% і при інфляції в 15%, реальний дохід складе всього лише 5%. У довгостроковій перспективі акції захищають портфель інвестора від впливу інфляції і приносять задовільний дохід, при правильному підході, зрозуміло. Захист від інфляції пояснюється досить просто: зростання вартості товарів і послуг збільшує прибуток бізнесу, звичайно, ростуть і витрати, але завдання підприємця полягає якраз в мінімізації витрат. Саме тому витрати зростають повільніше, ніж прибуток, але знову ж таки повторюся, мова йде про довгострокову перспективу.

Законодавчий ризик.
Даний вид ризику передбачає, що існує ймовірність нанесення шкоди бізнесу і його акціонерам через зміни в законодавстві. Це може бути як жорсткість норм ведення бізнесу, накладення будь-яких заборон і т.д. А найголовніший ризик і для бізнесу і для його акціонерів це, звичайно ж, ризик націоналізації. Націоналізація це привласнення приватної власності державою.

Націоналізація може проводитися 2 способами.

  1. Конфіскація майна. В даному випадку власник позбавляється свого майна нічого не отримуючи взамін.
  2. Примусовий продаж майна. Такий вид націоналізації ще називають націоналізацію з компенсацією. Тобто підприємець змушений передати власність державі, але натомість він отримає грошову компенсацію.

Масова націоналізація, якщо ви добре знаєте історію Російської імперії, відбувалася на початку 20 століття після приходу до влади більшовиків. Причому це була націоналізація без виплати компенсації, тобто конфіскація майна.

прибутковість акцій

Отже, поступово підходимо до самого приємного з точки зору інвестора моменту - прибутковості акцій.

Прибутковість акцій складається з двох компонентів: зростання курсової вартості і виплата дивідендів.

Зростання курсової вартості.
Механізм простий, купити дешевше - продати дорожче.

Дивіденди.
За звичайних акціях дивіденди виплачуються компанією якщо:

за звітний період є прибуток
відсутність судових стягнень

По привілейованих акціях дивіденди виплачуються фіксованого розміру навіть у тих випадках, коли виплата по звичайних акціях неможлива.

Якщо порівнювати акції з іншими класами активів, то вони будуть лідерами по прибутковості в довгостроковому періоді. Цьому є цілком розумне пояснення. За невизначеність, яку акції вносять в портфель інвестора, повинні дати йому компенсацію у вигляді підвищеної прибутковості. Цю тезу легко перевірити. На графіку зображена прибутковість різних інвестиційних активів на американському фондовому ринку.

Даний період 89 років.

Даний період 89 років

На графіку добре видно, що акції перевершують всі класи активів і що найголовніше інфляцію. А перевершувати інфляцію, в довгостроковій перспективі, головна мета будь-якого інвестора. Ринок США це звичайно добре, але я думаю, що будь-якому інвесторові в Росії хочеться побачити порівняльний графік для різних категорій активів на вітчизняному ринку.

Тому я склав графік прибутковості інвестицій на фондовому ринку Росії.

Ви напевно помітили, що ситуація на даному графіку кардинально відрізняється від попереднього. Наш фондовий ринок молодий, статистичні дані необхідні для проведення порівняльного аналізу прибутковості інвестиційних інструментів доступні за короткий проміжок часу - 15 років. Але все одно можна зробити певні висновки. І, між іншим, теза про те, що акції найкраще захищають інвестора від інфляції, як раз підтверджується на даному графіку. Інфляція за 15 років склала 270,98%, в той час як прибутковість акцій склала 555,16%.

Боргові цінні папери показали різні результати. Тільки один з ключових індексів облігацій зміг обігнати по прибутковістю інфляцію. Корпоративні облігації (індекс MICEXCBICP) показали незадовільний результат, давши своїм інвесторам лише 250,89% прибутковості. Аналогічна ситуація і з муніципальними облігаціями (індекс MICEXMBITR) - прибутковість яких становила 150,1%. Невелике уточнення даний індекс розраховується з 30.12.2005 і тому я не включив його в графік.

Державні облігації дали своїм власникам прибутковість в розмірі 360,62%, тим самим випередивши інфляцію.

Акції як складова портфеля інвестора.

Згідно портфельної теорії, яку Гаррі Морковіц люб'язно надав світу концепцію інвестиційного портфеля, який повинен складатися з різних інвестиційних активів слабо корелюють між собою. Це необхідно для того, щоб зменшити волатильність портфеля, а також підвищити його прибутковість.

Портфельна теорія це велика тема, ось стаття присвячена їй. Я лише хотів повторити, що портфель повинен складатися з різних категорій інвестиційних активів, незалежно від того, які вимоги до нього пред'являє інвестор по прибутковості і ризику. Акції, як ви пам'ятаєте з навчального курсу: "інвестиції для початківців" за характером є пайовими інвестиціями. Часткові і боргові інвестиційні інструменти це той базис, ядро ​​інвестиційного портфеля будь-якого інвестора. А завдання інвестора полягає, на першому етапі - вибрати співвідношення пайовими і борговими інвестиціями.

Для агресивного інвестора частка акцій в портфелі повинна бути високою, адже високої прибутковості не буває без прийняття на себе підвищеного ризику.

Для консервативного інвестора навпаки частка акцій повинна бути нижче, по прямо протилежним причин.

Ну а для помірного інвестора це співвідношення може бути 50/50.

Коротше кажучи в портфелі кожного інвестора акції повинні бути.

висновки

Отже, сьогодні ви більш детально розглянули інвестиційний інструмент під назвою акції. Сподіваюся, ви розібралися з тим, що ж таке акції, з їх різновидами, ризиками, прибутковістю (порівняння з інфляцією і облігаціями). Також, можливо не в перший раз усвідомили, яку роль акції грають в портфелі приватного інвестора. Я щиро сподіваюся, що вам буде зрозумілий матеріал даної статті. Якщо у вас виникли, будь-які труднощі по ходу вивчення матеріалу, або ж ви знайшли помилки, пишіть мені будь-яким зручним для вас способом, я обов'язково відповім вам / виправлю помилки.

Отже, на цьому я, мабуть, закінчу статтю, наостанок скажу лише, що вивчення кожного інвестиційного інструменту просто необхідно для розумного інвестора, адже володіючи інформацією, ви володієте ситуацією, а саме станом ваших інвестицій.

Отже, до швидкої зустрічі!

Можливо вам буде цікаво:

Були ці відомості корисними? Тоді поділися нею з друзями.

Що таке акції?
Що таке акції?
Що повинен знати приватний інвестор про акції?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online