«Я беру на себе погашення вашого кредиту, а ви мені видаєте довіреність на керування машиною», - пропонував чоловік боржнику і зникав разом з автомобілем, не сплативши банку ні копійки

  1. «Автокредит« з чужого плеча »- саме те, що мені зараз потрібно»
  2. «За інформацію про те, куди шахрай прилаштував наше авто, запропонували заплатити 3,5 тисячі доларів»
  3. «Мій друг професійно займається проблемними машинами, можу дати телефончик»

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

У Херсоні судять шахрая, який обманним шляхом скуповував заставні автомобілі і виставляв їх потім на продаж за підробленими документами

Схема, за якою діяв автошахраїв, що сів на лаву підсудних в Херсоні, вже «обкатана» в нашій країні. Виникла вона, коли сталася криза: тисячі автовласників, раніше сумлінно погашати кредити за свої «тачки», через фінансові труднощі припинили це робити і стали злісними неплатниками.

«Автокредит« з чужого плеча »- саме те, що мені зараз потрібно»

- Мій чоловік - моряк закордонного плавання, заробляв добре, жили ми небідно, і рішення придбати в кредит машину взяли незадовго до кризи, - розповіла «ФАКТАМ» Оксана Картавцева, мешканка Херсона - Мій чоловік - моряк закордонного плавання, заробляв добре, жили ми небідно, і рішення придбати в кредит машину взяли незадовго до кризи, - розповіла «ФАКТАМ» Оксана Картавцева, мешканка Херсона. - У нас троє дітей, і нова «Кіа» виявилася дуже доречною. Ми так раділи покупці! Але приблизно через рік ця радість обернулася бідою: через фінансову кризу Льоша не зміг піти в черговий рейс, роботи за фахом не стало. Чоловік почав «таксувати» в Херсоні, але заробітку ледь вистачало на хліб. Якийсь час ми ще намагалися триматися на плаву і погашати кредит (500 доларів на місяць), але потім перестали. Банк пригрозив закрити Льоші виїзд за кордон ... Що означає цей захід для моряка, можете собі уявити. Банкіри якраз представляли, тому і вважали її однією з найефективніших по впливу на боржника. Де вихід? В кредитні канікули нам відмовили. Віддати машину банку, щоб виставили на продаж? Тоді авто, яке обійшлося нам майже в 27 тисяч доларів, піде по дешевці, а валютний борг в розмірі 4-5 тисяч все одно зависне на позичальника, і банк почне вибивати гроші з новою силою.

- Максим Татарченко якраз і полював на таких людей, як Картавцева: використовував їх важкі життєві ситуації з метою особистої наживи, - розповідає Наталя Місюкевич, прес-офіцер управління по боротьбі з організованою злочинністю ГУ МВС України в Херсонській області. - Він відмінно знав, що знайти тих, хто свого часу купив автомобіль в кредит, а тепер не може від нього позбутися, найлегше в інтернеті.

- У пошуках виходу мій чоловік став «бродити» по автомобільним формами і сайтам з продажу машин, вечори просиджував за комп'ютером, - продовжує Оксана Картавцева. - Там він і розмістив оголошення про переуступку валютного кредиту. Інформацією тут же зацікавилися, і в січні 2010 року нам подзвонив хтось Костя Симонов (ми тоді ще не знали, що це не справжнє його прізвище). «Автокредит« з чужого плеча »- саме те, що мені зараз потрібно», - заявив він. Чоловіки домовилися зустрітися і обговорити угоду. Ми планували передати Симонову авто, щоб він продовжував виплачувати кредит, а після закінчення договору машина перейшла б йому. Костянтина це влаштувало, адже частина боргу за автомобіль ми вже погасили. «Дешево придбати« тачку »неплатника - справжня удача!» - потирав він руки. Передав нам три з половиною тисячі доларів на погашення банківської заборгованості і покупку страховки. Виглядав Симонов респектабельно: одягнений був з голочки, мав приємними манерами, одним словом, милий інтелігентна людина. Ми тут же повідомили банку про наших нових планах, там не заперечували. Правда, висунули умову: щомісяця показувати їм автомобіль на підтвердження того, що із заставним майном все в порядку.

Картавцева оформили в нотаріуса довіреність на право керування машиною на ім'я Костянтина Симонова і передали йому ключі від автомобіля з упевненістю, що щасливо позбулися кредиту.

- Коли підійшов термін показати машину банку, Олексій подзвонив Кості, але телефон не відповідав, - продовжує Оксана. - Приблизно через тиждень ми стривожилися: раптом це неспроста? Як тепер знайти голку в стозі сіна? У нас, правда, залишилася ксерокопія паспорта Симонова, який прописаний в Дружківці Луганській області. Роздобули тамтешній квартирний телефон, подзвонили і дізналися, що цікавить нас людина не проживає за даною адресою вже більше трьох років. Чоловік став шукати Симонова через соціальні мережі в інтернеті і вийшов на 18-річного хлопця, який опинився сином справжнього Костянтина Симонова. Той повідомив, що батько більше двох років числиться безвісти зниклою. Відправили юнакові фотографію з ксерокопії паспорта і отримали відповідь, що на ній зовсім не його батько. Значить, аферист свій знімок вклеїв в чужий паспорт. Льоша відійшов із заявою до Суворовського райвідділу міліції Херсона, його зареєстрували, але шукати шахрая там, схоже, не збиралися, довелося чоловікові самому зайнятися розшуком.

Олексій ще раз розмістив в інтернеті на тому ж сайті схоже оголошення, тільки тепер вказав іншу марку авто, інший номер телефону і вигадане ім'я. Наш «друг» моментально відгукнувся, призначив зустріч на 13 лютого біля залізничного вокзалу. Льоша прийшов туди не сам, а разом з співробітниками обласного управління по боротьбі з організованою злочинністю, до яких звернувся за допомогою. Афериста, що називається, взяли на гарячому, УБОЗ порушив кримінальну справу за фактом незаконного заволодіння чужим автомобілем, лже-Симонова помістили в слідчий ізолятор, і ми з полегшенням зітхнули, оскільки сподівалися на чесне розслідування. Хто ж міг знати, що попереду - суцільні поневіряння ...

«За інформацію про те, куди шахрай прилаштував наше авто, запропонували заплатити 3,5 тисячі доларів»

За словами Оксани, слідство йшло дуже довго і реальних результатів не принесло.

- Ви б бачили, як шахрай поводився на упізнанні! - обурюється потерпіла. - Сміявся, про щось мило розмовляв з міліціонерами, ніби знає їх сто років. Разом з ними слухав мелодії на стільникових, напевно, хотів дати зрозуміти, що він тут своя людина. А незабаром нас знайшла якась дамочка, назвалася Мариною. Вона, мовляв, юрист, і не просто юрист, а племінниця тодішнього начальника обласного УБОЗу, пообіцяла сприяння в поверненні машини. Разом з нею був юнак, він представився чинним співробітником УБОЗу. За винагороду в сумі 2 тисячі гривень і 500 доларів парочка пообіцяла повідомити, де зараз знаходиться наша машина. Начебто оперативникам все давно відомо, але просто так ділитися інформацією вони не збираються.

З якими труднощами ми з чоловіком збирали названу суму! Продали навіть дочкин комп'ютер. І що? Віддавши гроші, натомість нічого не отримали. Марина залишила нам свою візитку з телефонами. Вона дійсно має свою адвокатську контору в центрі Херсона і, здавалося б, повинна допомагати громадянам боротися з беззаконням. Однак статус не завадив Марині обдурити ще раз вже ошуканих аферистом людей.

Тим часом справа передали в суд. Лже-Симонову пред'явили звинувачення за 12 епізодами. Негідника судять за крадіжку кредитних авто, і товаришів по нещастю у нас багато - по всій Україні. Машини за півроку так і не знайдені. Чим же міліція займалася? Ми залишилися без автомобілів і з величезними кредитами. Що ходимо пішки, не біда, найстрашніше - зневірилися в людях, в нашій правоохоронній системі. І коли слідчий Ольга Хоменко, яка розплутувала цю справу, запропонувала моєму чоловікові заплатити шахраєві, який перебуває у СІЗО, три з половиною тисячі доларів, і тільки після цього Костя, мовляв, повідомить, де зараз наша «Кіа», Льоша навідріз відмовився. Скільки можна тягнути з нас жили ?!

За коментарем «ФАКТИ» звернулися в УБОЗ Херсонської області.

- Як потерпілих я Картавцева розумію, - каже Тетяна Кравчук, заступник начальника обласного УБОЗ. - Олексій проявив кмітливість, допоміг затримати шахрая, ми йому за це вдячні. Інша справа, що до сих пір не вдалося відшукати машину цієї сім'ї, тоді як банк вимагає від них повного погашення кредиту за авто. Ми не менше, ніж Картавцева, зацікавлені в тому, щоб знайти речові докази у кримінальній справі, і докладаємо максимум зусиль: машини перебувають в пошукових системах нашого міністерства, накладено заборону на їх відчуження, спрямовані орієнтування в усі регіони України. Швидше за все, автомобіль «Кіа», як і інші іномарки, проданий аферистом по підробленої довіреності іншій особі, і «засвітитися» тепер може тільки випадково, наприклад, потрапивши в ДТП.

Максим Татарченко виманював у людей кредитні авто і тут же перепродував. Відомо про 12 таких випадках. Знайшли ми поки тільки одну машину, переоформляти по біржовою угодою: коли її перевірили в ДАІ, виявилося, що вона в угоні. Строго кажучи, викрадення не було. Просто зустрілися дві людини і домовилися про щось. Кожен з потерпілих добровільно оформив довіреність незнайомому громадянину на право керування своєю машиною, причому без участі банку. Це цивільно-правові відносини, і доводити вину тут дуже непросто. Чому? У 11 випадках Татарченко оформляв у нотаріусів документи на своє справжнє ім'я. «Так, машину брав, але її у мене вкрали», - пояснював. Як звинуватити в шахрайстві? Діє презумпція невинності. Тому в тих 11 випадках кримінальні справи навіть не порушувалися. І тільки афера з Картавцева дозволила потягнути всі інші епізоди: раз паспорт підроблений, то намір вчинити шахрайські дії у наявності. А «працював» підозрюваний у багатьох містах країни.

- Тетяно Миколаївно, але Картавцева в образі на слідчого, до того ж скаржаться на затягування термінів досудового розгляду ...

- Просто обсяг роботи величезний. Уявіть: чотири епізоди в Херсонській області, три - в Миколаївській. Довелося виїжджати в Запоріжжі, Дніпропетровськ, в Крим, на Волинь - всюди потерпілі, та й по всьому - як під копірку: пройдисвіт погоджувався погашати кредит неплатника, власник машини і аферист обмінювалися угодами у нотаріуса, і шахрай випаровувався разом із заставним авто. Слідчий місяцями перебувала у відрядженнях, а тим часом у неї маленька дитина. І мені прикро, що замість подяки вона заслужила у потерпілих тільки засудження. Скарги в міністерство, в прокуратуру, внутрішнє розслідування! Доводилося постійно пояснюватися, виправдовуватися. Та й звинувачення безглузді: Татарченко зараз в СІЗО, як можна передавати туди гроші? Нісенітниця!

- Як ви можете охарактеризувати підслідного? Що це за людина?

- Він дуже привабливий, в довіру входить за секунду. Багато років, як ми здогадуємося, займається подібними справами, але жодного разу не був судимий. Афери не просто його професія, а спосіб життя. Має вищу педагогічну освіту, знає кілька іноземних мов. У Татарченко немає постійного місця проживання, він кочує з міста в місто, знімає квартири, з дружиною розлучився. До того ж у нього немає ніякого майна, вільна людина. «Я по життю художник, - пояснював нам Татарченко. - Заглянув на південь подивитися, що тут цікавого ». І відразу «цікаве» знайшов. Продавши за «чорної» схемою іномарку, клав до кишені мінімум 8-10 тисяч доларів.

Що ж стосується скарг потерпілих ... Ось вони пишуть, як розв'язно Татарченко поводився на очних ставках. Так, сидять конвоїри, шахрай з ними розмовляє, жартує. Ну не заклеювати ж йому рот пластиром! З нами вибрав іншу тактику - мовчати, тоді як завдання слідчого - встановити психологічний контакт з підозрюваним. Чи не кави, звичайно, разом пити, а й не налаштовувати проти себе зайвий раз окриком. Не знаю, яку позицію обвинувачений займе в суді, з нами ж Татарченко скористався своїм законним правом мовчати.

«Мій друг професійно займається проблемними машинами, можу дати телефончик»

Третього серпня суд Суворовського району Херсона повинен був почати розгляд у справі про шахрайство з заставними автомобілями, проте з якихось причин конвой не доставили на засідання підсудного, і воно перенесено на 17 серпня. З розчаруванням розходилися потерпілі: Олександр із Миколаєва, його земляк Анатолій, Олена з Армянська, Сергій зі Скадовська, ще одна Олена з Херсона. Історії їх дуже схожі.

- Машину «Міцубісі» вартістю 20 тисяч доларів моя мама в 2007 році оформила на себе, а платили за неї кредит ми з чоловіком, - розповідає мешканка Херсона Олена, адміністратор однієї з служб таксі міста. - Все було добре до травня 2009 року, коли захворіла наша бабуся: інсульт за інсультом, потім їй ампутували ногу. На лікування пішли всі заощадження, а тут ще й криза. Ми перестали платити банку. Колега по роботі порадив людини, який погодився переоформити кредит на себе: «Він професійно займається проблемними машинами. Хороший знайомий, не сумнівайтеся, я йому і свій автомобіль довірив ». Так ми познайомилися з Татарченко. «Через банк проводити операцію довго і дорого, - заявив він. - Просто обміняємося угодами у нотаріуса: я беру на себе погашення вашого кредиту, а ви мені даєте доручення на керування машиною ». Мама переписала довіреність на право керування, пройшов місяць, ми дзвонимо в банк: «Гроші надходили?» - «Ні». Звичайно, анулювали доручення, повідомили про це Татарченко поштою, звернулися із заявою в міліцію. «Це ваші проблеми», - відповіли там. Банк вступив ще жорсткіше. «Можете ваше кримінальну справу викинути в сміття, - сказали, - нас воно не цікавить». І подали в суд. Вже описано все майно мами і мого чоловіка як поручителя. Ми з жахом!

- Банк стягує з нас через суд всю суму боргу, - журиться Оксана Картавцева. - Винесено рішення конфіскувати нашу квартиру. Сподіваюся, виконавцям не вдасться викинути сім'ю на вулицю, адже неповнолітніх дітей не можна залишити без житлоплощі. Найняли адвоката, боремося. Слава Богу, хоч чоловік пішов у рейс, тепер з'являться гроші на послуги юриста.

PS Ім'я та прізвище шахрая змінені.

Читайте нас в Telegram-каналі , Facebook і Twitter

Де вихід?
Віддати машину банку, щоб виставили на продаж?
Приблизно через тиждень ми стривожилися: раптом це неспроста?
Як тепер знайти голку в стозі сіна?
І що?
Чим же міліція займалася?
Скільки можна тягнути з нас жили ?
Чому?
Як звинуватити в шахрайстві?
Та й звинувачення безглузді: Татарченко зараз в СІЗО, як можна передавати туди гроші?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online