Виплата допомоги до 1.5 років за рахунок ФСС в 2019 році: розрахунок розміру щомісячної виплати на дітей, зразок заяви та необхідні документи

  1. Виплата допомоги по догляду за дитиною через ФСС
  2. При банкрутство роботодавця або неможливості ним виплати допомоги
  3. В рамках пілотного проекту ФСС «Прямі виплати допомоги»
  4. Заява в ФСС на допомогу до 1.5 років
  5. Зразок заяви в ФСС на виплату допомоги
  6. Розрахунок допомоги до 1.5 років в ФСС
  7. Відшкодування ФСС допомоги до 1.5 років роботодавцю
  8. висновок

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

оновлення:

У рамках проведеної в країні реформи в частині виплат дитячої допомоги по обов'язковому соціальному страхуванню вдосконалюється механізм нарахування коштів батькам (матері, батькові), родичами дитини або іншим особам, які перебувають у відпустці по догляду за дитиною до 3 років і які мають право на отримання щомісячного страхового забезпечення до досягнення 1.5 років. Зокрема, у багатьох регіонах країни в 2016 році продовжує діяти пілотний проект ФСС «Прямі виплати», в рамках якого перерахування допомог застрахованим особам здійснюються безпосередньо за рахунок коштів ФСС, минаючи страхувальника (тобто роботодавця, яке перераховує за працівника страхові внески).

Планується, що в майбутньому система прямих виплат з урахуванням досвіду «пілотного проекту» буде застосовуватися на всій території РФ. Після його введення змінюється не тільки принцип отримання посібників для застрахованих осіб, але також і умови перерахування страхових внесків роботодавцями.

Таким чином, зараз допомога по догляду за дитиною до 1.5 років можна отримувати не тільки через роботодавця, а й безпосередньо через філії Фонду соціального страхування (ФСС).

Поки це допускається тільки в двох випадках:

Зокрема, з 1 липня 2016 року до нього приєднаються Брянська, Калінінградська, Калузька, Липецька і Ульяновська області, а також Республіка Мордовія.

Виплата допомоги по догляду за дитиною через ФСС

Передбачається, що у одержувачів дитячої допомоги безпосередньо за рахунок ФСС, а не через засоби роботодавця, з'являться незаперечні вигоди. Серед них можна відзначити такі покращення:

  • можливість гарантовано і без зволікань отримувати виплати при банкрутстві роботодавця я, арешт його рахунків і в інших випадках, пов'язаних з неможливістю перерахування грошей застрахованим особам (батькам дитини) в рахунок щомісячної допомоги до 1.5 років;
  • наявність чітко встановлених строків перерахування грошей на банківський рахунок без затримок з боку роботодавця, завдяки чому можна краще планувати свої витрати;
  • значне зниження ймовірності помилки розрахунку і нарахування допомоги, поширеною в малих підприємствах з невеликим досвідом роботи;
  • зниження ризику виникнення конфліктних ситуацій з роботодавцем.

Відповідно до Федеральним законом № 81-ФЗ від 19.05.1995 року «Про державну допомогу громадянам, які мають дітей» оформити щомісячну допомогу до 1.5 років, в тому числі і через ФСС, має право тільки один із батьків, родичів або опікунів дитини.

При банкрутство роботодавця або неможливості ним виплати допомоги

Для захисту прав батьків на отримання допомоги по догляду за дитиною у випадках, коли з різних причин неможливо отримати допомогу від роботодавця, розроблений Наказ Мінпраці Росії № 653н «Про затвердження Адміністративного регламенту надання Фондом соціального страхування адміністративної послуги з призначення і виплати щомісячної допомоги по догляду за дитиною (...)» від 22.09.2014 року.

Зокрема, такі ситуації часто виникають, коли на рахунках страхувальника немає грошей, або процедура оголошення його банкрутом знаходиться в процесі реалізації. Тепер, згідно із затвердженим регламентом, за страховим посібником до 1.5 років працюючим батькам можна звернутися безпосередньо до ФСС за наявності вступило в законну силу судового рішення про факт невиплати роботодавцем страхового забезпечення працівникові у встановлені терміни. При цьому:

  • звернення громадян має здійснюватися в відділення ФСС за місцем реєстрації підприємства-боржника (організації);
  • звернутися по допомогу потрібно не пізніше, ніж через півроку після виповнення дитині півтора року. Виняток - наявність поважної причини, обумовленої в зазначеному вище Наказі.

За надання держпослуги Фондом соціального страхування сплата держмита не передбачена. Можливо також подати заяву в електронному вигляді, через законного представника (довірену особу) або направітьсамостоятельно поштою.

В рамках пілотного проекту ФСС «Прямі виплати допомоги»

В регіонах, де вже реалізується пілотний проект про прямих виплатах посібників через ФСС , З питання їх оформлення застрахована особа звертається, як і раніше, до роботодавця. Останній протягом 5 днів самостійно передає необхідні документи і заяву від працівника про виплату допомоги до відділення ФСС за місцем реєстрації. Співробітники позабюджетного фонду в свою чергу здійснюють подальші дії з розрахунку, оформлення допомоги і його нарахуванню заявнику:

  • на вказаний в заяві банківський рахунок;
  • поштовим переказом через відділення Пошти Росії.

Порядок призначення і механізм виплати щомісячної допомоги до 1.5 років регулюється Постановою Уряду РФ № 294 від 21.04.2011 року «Про особливості фінансового забезпечення, призначення та виплати в 2012 - 2016 роках територіальними органами ФСС страхового забезпечення застрахованим особам (...)».

Якщо отримувач допомоги здійснює офіційну трудову діяльність у декількох роботодавців, подати заяву на виплату допомоги при оформленні відпустки по догляду за дитиною він може одному з них на свій вибір.

Заява в ФСС на допомогу до 1.5 років

Повідомити про своє бажання отримувати допомогу зацікавлена особа може в заявної формі.

  • Якщо процедура банкрутства підприємства не завершена або організація не може виплачувати допомогу з інших причин, зацікавлена особа звертається безпосередньо до місцевого органу ФСС з проханням змінити порядок виплати допомоги.
  • В регіонах, де діє пілотний проект по виплаті посібників через ФСС, застрахована особа подає заяву, як і раніше, роботодавцю.

Бланк заяви передбачає заповнення даних про заявника, інформації про зручний спосіб перерахування допомоги, містить перелік документів, що додаються, підстави для отримання допомоги і т.п.

Зразок заяви в ФСС на виплату допомоги

оновлення:   У рамках проведеної в країні реформи в частині виплат дитячої допомоги по обов'язковому соціальному страхуванню вдосконалюється механізм нарахування коштів батькам (матері, батькові), родичами дитини або іншим особам, які перебувають у відпустці по догляду за дитиною до 3 років і які мають право на отримання щомісячного страхового забезпечення до досягнення 1

При зверненні до ФСС заявнику також необхідно надати наступні документи:

  • паспорт громадянина РФ (оригінал і копія);
  • свідоцтво про народження дитини, на якого призначено виплату, а також всіх інших дітей в сім'ї;
  • документ, що підтверджує усиновлення або встановлення опіки (опікунам дитини);
  • довідка з роботи другого з батьків про те, що йому не нараховується даний посібник;
  • довідка про зарплату заявника за два роки, що передують виходу в декрет, і за поточний рік (або заяву на запит цих даних в Пенсійному фонді, якщо їх неможливо отримати у роботодавця);
  • вступило в силу рішення суду про фактичну неможливість отримувати виплату через роботодавця (у разі банкрутства роботодавця).

Заява разом з документами розглядається, і рішення щодо неї приймається протягом 10 днів після подачі. Потім або нараховується виплата, або виноситься мотивоване рішення про відмову.

Все щомісячна допомога через ФСС нараховуються на банківський рахунок (пластикову картку) одержувача або на адресу поштового відділення (за вибором) до 15 числа кожного місяця.

Розрахунок допомоги до 1.5 років в ФСС

Після введення системи прямих виплат дитячу допомогу буде розраховуватися не працедавцем, а самими співробітниками ФСС, що в більшості випадків виключає можливість виникнення будь-яких рахункових помилок.

розрахунок допомоги проводиться за загальними принципами, як і в разі оформлення виплати у роботодавця :

  • Стандартний розмір виплати складе 40% від середньої зарплати одержувача за останні 2 повних календарних роки перед виходом у декрет. Якщо за цей період заявник змінив роботу, враховується тільки заробіток у останнього роботодавця.
  • Якщо отримана сума допомоги нижче мінімально встановленої на черговий фінансовий рік відповідно до механізму щорічної індексації, то виплачується мінімальна допомога. З 2016 року його розмір становить на першу дитину 2718,35 руб. , А на другого і наступних - 5436,67 руб.
  • При наявності в сім'ї двох дітей до 1.5 років і більше допомоги складаються. Але їх сума, що підлягає виплаті, не може становити більше, ніж 100% від середнього заробітку.
  • Як правило, на підвищувальний районний коефіцієнт множаться тільки мінімальні допомоги. В інших випадках цей коефіцієнт вже врахований в складі заробітної плати за розрахунковий період.
  • При розрахунку щомісячної виплати враховуються всі доходи від усіх роботодавців, з яких проводилися відрахування страхових внесків до ФСС.

Середньомісячний заробіток для розрахунку допомоги визначається таким чином: доходи за два попередніх календарних року діляться на 730 (кількість днів) і множиться на 30,4 (усереднене число днів в місяцях за рік).

Можна також заздалегідь самостійно прорахувати розмір виплати при наявності необхідних вихідних даних. Для цього на порталі ФСС «Електронна звітність» передбачається онлайн-калькулятор . Розрахунок середньоденного, середньомісячного заробітку і посібники до 1.5 років отримати не складно, вказавши передбачений програмою перелік даних про одержувача і умови його роботи.

Відшкодування ФСС допомоги до 1.5 років роботодавцю

Поки «Прямі виплати з ФСС» передбачаються тільки як пілотний проект в окремих регіонах країни, основний спосіб отримання допомоги по догляду за дитиною батьками (матір'ю, батьком), а також його родичами або опікунами - за місцем роботи .

При цьому спочатку виплата допомоги повинна здійснюватися роботодавцем з власних коштів, після чого Фонд соціального страхування компенсує підприємству (організації) різницю між сплаченими страховими внесками і виплаченими в якості посібників суму.

Таким чином, для більшої частини території країни станом на 2016 рік передбачається наступна послідовність оформлення і отримання допомоги до 1.5 років застрахованими особами:

  • заявник звертається до роботодавця із заявою про призначення допомоги на дитину до 1.5 років і надання відпустки по догляду за дитиною до 3 років;
  • бухгалтерія проводить нарахування виплати з дня, наступного за закінченням декретної відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами ;
  • посібник перераховується на зарплатну картку працівника або виходить через касу підприємства безпосередньо з коштів роботодавця (страхувальника);
  • відбувається відшкодування виплаченої суми роботодавцю за рахунок коштів ФСС.

Для отримання відшкодування страхувальник подає до ФСС необхідні документи і звітність по передбаченим формам.

Іноді роботодавець створює штучну ситуацію із завищенням сум страхових виплат працівникам для того, щоб отримати відшкодування виплаченої допомоги в підвищеному розмірі. Тому кожна ситуація розглядається Соцстрахом окремо.

У зв'язку з цим співробітників ФСС, які проводять перевірку, може насторожити:

  • необгрунтоване збільшення зарплати жінки перед виходом у декрет;
  • наявність родинних зв'язків між керівником і вагітною жінкою, прийнятої на роботу незадовго до пологів;
  • інші чинники, що свідчать про підробку.

Тому в деяких випадках в відшкодування роботодавцю може бути відмовлено.

висновок

За чинним законодавством, для отримання допомоги на дитину до 1.5 років зацікавлена ​​(застрахована) особа звертається до роботодавця. Той розраховує суму, виплачує її і отримує відшкодування з Фонду соцстраху.

якщо роботодавець знаходиться на межі банкрутства або не може платити допомогу з іншої причини, одержувач може звернутися за грошовим відшкодуванням в ФСС за місцем реєстрації страхувальника-роботодавця. Це можна зробити в будь-якому регіоні РФ після того, як суд винесе рішення про неможливість отримати допомогу стандартним чином.

У деяких суб'єктах РФ діє пілотна програма отримання виплат з ФСС безпосередньо . Цей захід покликаний зменшити кількість конфліктів між отримувачем допомоги і страхувальником, а також підвищити стабільність переказу грошей одержувачу в позаштатних ситуаціях. Програму планується розширити на інші регіони країни.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online