Статутний капітал ТОВ: розмір і порядок формування

  1. Для чого потрібен статутний капітал ТОВ?
  2. Мінімальний розмір статутного капіталу
  3. Формування статутного капіталу ТОВ
  4. Внесення статутного капіталу
  5. Зберігання статутного капіталу
  6. Зміна статутного капіталу ТОВ

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Російським Законодавством визначено, що для реєстрації ТОВ необхідно внести статутний капітал. Без цієї процедури Суспільство зареєстровано не буде, але мінімальна його сума не така велика, щоб здаватися непідйомною навіть для однієї особи - 10 тис. Рублів. Ще простіше її розділити між кількома співзасновниками. Для чого ж необхідно внесення статутного капіталу, як він формується, як його вносити, і яку структуру він має?

Для чого потрібен статутний капітал ТОВ?

Необхідність його внесення обумовлена ​​низкою факторів:

  • З огляду на те, що така норма прописана в Законодавстві, внесення статутного капіталу є однією з гарантій того, що діяльність Товариства буде зареєстрована відповідно до закону.
  • Цей внесок є для кредиторів гарантією того, що взяті засновниками ТОВ на себе зобов'язання будуть виконані перед першими.
  • Він стає однією з основ при визначенні часток засновників у Товаристві і голосів, які їм належать при вирішенні важливих питань, пов'язаних з діяльністю підприємства.

Він стає однією з основ при визначенні часток засновників у Товаристві і голосів, які їм належать при вирішенні важливих питань, пов'язаних з діяльністю підприємства

Частки кожного засновника в статутному капіталі, що представляє собою фонд підприємства, що утворюється при його організації, необов'язково повинні бути рівними. Разом з тим, частка кожного учасника повинна бути визначена, що, в першу чергу, необхідно йому самому для визначення ступеня свого впливу в рамках діяльності підприємства.

Мінімальний розмір статутного капіталу

Є ряд пологів діяльності, для яких сума може відрізнятися, причому істотно.

Перш за все, це питання може регулюватися місцевою владою, але менше 10 тис. Рублів статутний капітал бути не може.

Крім того, Законом передбачені такі його суми мінімального розміру для таких напрямків діяльності:

  • статутний капітал для страхових компаній, що працюють в галузі медичного страхування, становить 60 млн. руб .;
  • сума для страхових компаній, які ведуть свою діяльність не в області медицини, становить 120 млн. руб .;
  • для виробників спиртних напоїв сума статутного капіталу складає 80 млн. руб .;
  • організатори азартних ігор повинні вносити суму в 100 млн. руб .;
  • в залежності від типу ліцензії для небанківських організацій мінімальний розмір статутного капіталу визначається в 90-180 млн. руб .;
  • банківським організаціям потрібно вносити 300 млн. руб.

Ці суми теж можуть бути іншими в залежності від місцевого законодавства, в тому числі в сторону зменшення.

Що стосується максимального розміру статутного капіталу, його засновники Товариства визначають на свій розсуд і прописують в статуті .

Формування статутного капіталу ТОВ

Як правило, дані про нього містяться в Статуті Товариства. До 2014 року хоча б половина потрібної суми повинна була бути сформована до моменту здійснення державної реєстрації підприємства. У 2017 ж році в Законодавство були внесені правки, згідно з якими оплата повинна бути здійснена протягом 4 місяців після створення ТОВ.

Вноситься потрібна сума в касу Податкової інспекції або на накопичувальний рахунок. Після закінчення реєстрації документів і їх вручення засновникам підприємства вона перекладається на розрахунковий рахунок компанії.

Якщо хто-небудь із засновників організації своєчасно не вніс свою частку, його можуть осягнути штрафні санкції за умови, що такі заходи визначені Статутом. Неоплачена частка в такому випадку може бути відібрано від неплатника шляхом відчуження і розділена між іншими засновниками. Один з варіантів - її продаж третім особам.

Ці кошти організація може застосовувати в своїх цілях:

  • оплата заробітної плати співробітникам;
  • здійснення закупівель для діяльності підприємства;
  • оплата оренди приміщення та т. д.

Внесення статутного капіталу

Здійснюється процедура в суворій відповідності з Законом.

Її можна проводити в декількох видах:

  • грошима;
  • за допомогою відчуження майна в рахунок статутного капіталу;
  • акціями, іншими цінними паперами.

грошима;   за допомогою відчуження майна в рахунок статутного капіталу;   акціями, іншими цінними паперами

Якщо говорити про внесення майна, потрібно враховувати кілька важливих моментів:

  • мінімальний розмір статутного капіталу повинен бути внесений грошима;
  • в процес повинен бути залучений незалежний оцінювач, який дасть оцінку вноситься майну;
  • як тільки воно внесено, майно відразу ж може почати використовуватися в діяльності підприємства.

Законом передбачено і такий спосіб внесення статутного капіталу, як право на користування будь-яким майном. Такий варіант вважається не самим прийнятним, оскільки дані права дуже легко оскаржуються, що тягне за собою масу паперової тяганини.

Процедура внесення в статутний капітал ТОВ майна виконується за таким алгоритмом:

  1. Оцінювачем проводиться оцінка внеску.
  2. Далі засновниками повинна бути затверджена вироблена оцінка. Затвердженої вона вважається тільки в разі одноголосного рішення всіх засновників.
  3. Інформація, що стосується оцінки майна, вноситься до Статуту або протокол зборів учасників. Внести її потрібно і в договір, що укладається між ними, якщо засновників більше двох.
  4. Майно визнається внеском, передається на баланс організації зі складанням відповідного акта про прийом-передачу.

Залежно від способу внесення статутного капіталу, виділяють такі його види:

  • Складеного капіталу, що формується на підприємствах, діяльність яких регламентується іншими документами, відмінними від Статуту.
  • Статутний фонд, сформований внесеним майном.
  • Пайовий фонд, який часто буває в кооперативах. Він являє собою сукупність внесків всіх засновників організації.

Юристи радять вписувати все дрібниці, навіть ті, які можуть здатися незначними, в договір і Статут ТОВ. Це дозволить уникнути багатьох спірних моментів в майбутньому, а при їх виникненні - без зайвих проблем дозволити.

Що стосується сплати внеску грошима, зробити це можна двома способами:

  • за допомогою переказу грошей на спеціальний рахунок;
  • в касі Податкової служби.

Найбільш поширеним варіантом з двох перерахованих є перший, оскільки він більш зручний. Реєстрація рахунку вимагає грошових витрат, але виконати цю процедуру по реєстрації Товариства все одно доведеться, тому зручніше і швидше зробити це завчасно, і використовувати рахунок вже на перших етапах оформлення.

На створений рахунок кожен із засновників переводить гроші, а потім квитанція про це передається в спеціальну службу - Податкову інспекцію.

Другий варіант теж цілком можна використовувати, і складнощів ніяких це не викличе, але є у нього один недолік - розмір комісії, що перевищує той, який береться при банківському переказі. Є у цього варіанту і перевага - скориставшись їм, Вам не доведеться піклуватися про те, щоб повідомити Податкову інспекцію про здійснення внеску.

Детальніше про внесення та збільшення статутного капіталу ТОВ Ви можете дізнатися з даного відеоролика.

Крім того, тут Ви дізнаєтеся, як збільшити установкою капітал.

Зберігання статутного капіталу

Говорячи про те, де він зберігається, потрібно розуміти, що це свого роду фонд, який застосовується для здійснення діяльності Товариства, а його існування, по суті, є лише документальної формальністю.

Після переміщення цих коштів на рахунок організації вони використовуються на її потреби. Законодавством РФ не заборонена трата даних коштів Товариством на розсуд його засновників.

Зміна статутного капіталу ТОВ

Здійснюватися воно може як в сторону збільшення, так і в бік зниження - це залежить від переслідуваних цілей, а в другому варіанті ще й від того, наскільки це дозволяє зробити Закон.

Необхідність у збільшенні розміру статутного капіталу зазвичай продиктована появою в ТОВ нових учасників, акціонерів.

Чим більше статутний капітал організації, тим більше довіри вона викликає у потенційних акціонерів, партнерів, кредиторів і т. Д.

для зменшення статутного капіталу теж бувають свої причини. Основні з них:

  • підприємство зазнає збитків, по факту не є прибутковим;
  • в Товаристві не розподілені частки, що перейшли до нього.

Алгоритм змін статутного капіталу незалежно від того, в плюс вони або в мінус, однаковий:

  1. Підготовка пакету документів. У нього входить заява, складена відповідно до форми Р13001, документ, що підтверджує внесення державного мита, рішення засновників Товариства про внесення змін до статутного капіталу, документ, який свідчить про те, що новий акціонер (якщо такий з'являється), вніс свою частку, змінений Статут. Всі документи повинен запевнити нотаріус.
  2. Передача пакету документів до Податкової службу. Обов'язково потрібно взяти у співробітника інспекції розписку про отримання ним документації.
  3. Отримання в Податковій інспекції нових документів.
  4. Повідомлення всіх осіб, які в цьому зацікавлені, про внесені зміни.

Кожен з цих пунктів в обов'язковому порядку повинен бути виконаний.

Закон РФ говорить, що при ліквідації ТОВ акціонери повинні в першу чергу закрити всі свої борги перед кредиторами, партнерами, банками та іншими організаціями та особами. Після цього між ними може бути розподілена прибуток і статутний капітал в частках, пропорційних тим, які кожним з них були внесені в нього.

Після цього між ними може бути розподілена прибуток і статутний капітал в частках, пропорційних тим, які кожним з них були внесені в нього

Початок будь-якої справи несе з собою певні ризики, і відкриття ТОВ не є винятком. Але грамотно прописавши всі нюанси, засновники можуть максимально убезпечити себе від суперечок, в тому числі пов'язаних зі статутним капіталом.

Для чого потрібен статутний капітал ТОВ?
Для чого ж необхідно внесення статутного капіталу, як він формується, як його вносити, і яку структуру він має?
Для чого потрібен статутний капітал ТОВ?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online