ССО - доходи і витрати, ставка | Єдиний податок при УСН і здача звітності

  1. Ставка податку за ССО: ССО «доходи» і ССО «доходи мінус витрати»
  2. Як дізнатися, яка ставка ССО в вашому місті?
  3. Як розрахувати єдиний податок, який треба заплатити?
  4. ССО «доходи»
  5. Важливе про зменшення податку ССО на пенсійні внески ІП
  6. Якщо у вас ССО «доходи»
  7. Що робити зі збитками?
  8. Коли здавати звітність
  9. Поєднання УСН з іншими податковими режимами
  10. Підведемо підсумки

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

В першій частині випуску про спрощену систему оподаткування ми дізналися про особливості цієї системи і видах податків, які при ній сплачуються. Сьогодні Ірина Шнепстс докладно розповість, як підрахувати всі необхідні платежі в кожному виді ССО і визначитися, який вид ССО підходить саме вашому бізнесу.

***

Ставка податку за ССО: ССО «доходи» і ССО «доходи мінус витрати»

Отже, поміркувавши, ми приймаємо рішення переходити на ССО. Тут же виникає маса питань. Які ставки податків вибрати? Що таке «ССО доходи» і «ССО доходи мінус витрати»? Як дізнатися ставку податку для свого регіону?

Давайте розберемося.

Спрощений режим оподаткування буває двох видів.

Перший - ССО «доходи». Тут при підрахунку податку ви дивитеся тільки на свої доходи, витрати не враховуєте. Платити державі при цьому потрібно 6% від доходу.

Другий - ССО «доходи мінус витрати». Якщо ви вибираєте цей вид, то в підрахунку податку беруть участь і доходи, і витрати (по обмеженому податкової списку, як ми пам'ятаємо). З різниці між доходами і витратами сплачується 15% державі.

Нагадаю, що ССО «доходи» має сенс вибрати тим ІП, у яких мало витрат (менше половини від доходів), в основному тим, хто надає послуги. А ССО «доходи мінус витрати» вибирають ті, у кого високі витрати на закупівлі продукції, витратних матеріалів для надання послуг, виконання робіт, оренду, зарплати найманих працівників. Традиційно, якщо витрати більше 50-70% від доходів.

Органи влади в кожному регіоні Росії вільні знижувати ставки податку на ССО «доходи мінус витрати». Мінімум 5%, максимум 15%.

Для ІП, вперше зареєстрованих в такій якості в 2015 році і які застосовують УСН, до кінця 2020 року буде діяти ставка податку 0%, якщо ІП виконує певні види діяльності (соціальні, побутові, освітні послуги). Обов'язкова умова: не більш 15 найманих співробітників у ВП. Дивіться особливості вашого регіонального законодавства, в Москві і Санкт-Петербурзі такі пільги точно діють.

А ще саме на ССО «доходи мінус витрати» є така виплата, яка називається «мінімальний податок». Він дорівнює 1% від доходів. Ввели його для того, щоб «спрощенець» гарантовано платив до бюджету держави податки, навіть незалежно від того, прибуток або збиток він отримав в минулому році.

Добре придумано, правда?

Порахувати мінімальний податок не просто, а дуже просто:

  1. Беремо свої доходи за рік, множимо на 1%;
  2. Віднімаємо з доходів витрати, множимо на 15%;
  3. Яка сума вийшла більше, ту і платимо в кінці року.

Якщо ви протягом року платили авансові платежі за ССО, подайте в свою податкову інспекцію заяву про зменшення мінімального податку.

Якщо за рік взагалі не було доходів, мінімальний податок не сплачується (бо ні з чого вважати 1%).

Авансові платежі за ССО - це частина податку, яку ви платите не в кінці року, а після закінчення кожного кварталу. Вони сплачуються до 25 квітня, 25 липня і 25 жовтня. Це податок за перший, другий і третій квартали поточного року. А коли рік закінчиться, ви порахуєте податок за четвертий квартал і оплатіть його до 30 квітня.

Як дізнатися, яка ставка ССО в вашому місті?

Універсальний спосіб - на офіційному сайті Федеральної податкової служби nalog.ru зайти в розділ Оподаткування в Російській Федерації / Діючі в РФ податки і збори / Спеціальні податкові режими / Спрощена система оподаткування і внизу сторінки знайти заголовок «Особливості регіонального законодавства». Там все розкажуть і посилання на закон дадуть. Не забудьте вибрати на самому верху сторінки свій регіон.

Або пошукайте в інтернеті закон зі схожою назвою: «Про встановлення ставок податків для платників податків, вперше зареєстрованих в якості індивідуальних підприємців і перейшли на спрощену систему оподаткування і (або) патентну систему оподаткування».

Як розрахувати єдиний податок, який треба заплатити?

Щоб порахувати податок, який платить ІП на ССО, потрібно подивитися, який вигляд ССО ви вибрали: «доходи» або «доходи мінус витрати».

Потім для вашого виду ССО застосувати такий алгоритм:

ССО «доходи»
ССО «доходи мінус витрати»

Раз на квартал заглянути в свою книгу доходів і витрат, виписати суму доходів. Раз на квартал заглянути в свою книгу доходів і витрат, відняти з доходів витрати.

Якщо вийшов збиток (витрати перевищили доходи), то не платити авансовий платіж за ССО в цьому кварталі.

Якщо вийшла прибуток (доходів більше, ніж витрат), то йдемо далі.

Ставка ССО з базою «доходи» - 6%. Перевірити ставку ССО в своєму регіоні для поточного року (15% або нижче). Помножити суму доходів на ставку 6% (або пільгову ставку, якщо її встановили ваші регіональні влади). Помножити суму доходів на ставку 15% або менше, якщо у вашому регіоні ставку знизили. Відняти страхові внески (ПФР, ФОМС), які ви заплатили в цьому кварталі. Страхові внески на цьому етапі не віднімаємо (їх включаємо в витрати до підрахунку різниці між доходами і витратами). Заповнити платіжне доручення (або квитанцію на оплату податку) на суму, що вийшла. Заповнити платіжне доручення (або квитанцію на оплату податку) на суму, що вийшла. До 25 квітня 25 липня і 25 жовтня віднести платіжку / квитанцію в банк або оплатити онлайн з розрахункового рахунку. Податок за 4 квартал - до 30 квітня. До 25 квітня 25 липня і 25 жовтня віднести платіжку / квитанцію в банк або оплатити онлайн з розрахункового рахунку. Після закінчення року по 30 квітня порахувати мінімальний податок за весь рік. Порівняти мінімальний податок і звичайний єдиний податок за ССО за рік. Який вийшов більше, той і платимо до 30 квітня.

Важливе про зменшення податку ССО на пенсійні внески ІП

Протягом року (або в кінці року) ви платите фіксовані страхові внески на пенсійне і медичне страхування. У 2015 році це 18 610,80 рублів і 3650,58 рублів відповідно. І ще 1% від доходів, якщо заробили понад 300 000 рублей. Якщо ви встигли заплатити їх в поточному році, то можете зменшити свій податок за ССО на ці внески.

На прикладі:

Якщо у вас ССО «доходи»
  • Ви заробили 300 000 рублей в 2015 році.
  • Податок ССО з них був би рівно 6%, тобто 18 000 рублів.
  • До закінчення грудня 2015 роки ви заплатили 18 610,80 + 3 650,58 рублів страхових внесків, всього 22 261,38 рублів.
  • Беремо вийшов податок за ССО 18 000 рублів, віднімаємо 22 261,38 рублів страхових внесків, виходить, що податок ССО ми зменшили до нуля, то його платити зовсім не доведеться. Негативна різниця (18 000 - 22 261,38 = 4 261,38 рублів) на наступний рік не переходить. Тобто такій ситуації, щоб після сплати податків вам заборгувала держава, бути не може.
  • І це стосується тільки ІП, хто працює без найманих працівників. Він може зменшити свій податок ССО повністю за рахунок фіксованих внесків у пенсійний фонд за себе. Якщо ІП має працівників, то зменшити ССО можна тільки наполовину.
Якщо у вас ССО «доходи мінус витрати»

Страхові внески, сплачені за себе, і страхові внески, сплачені за працівників, ви включаєте в свої витрати. Тобто зменшуєте доходи ще до розрахунку податку.

Що робити зі збитками?

На ССО «доходи» нічого. Збитки - це ситуація, коли у вас витрат за рік вийшло більше, ніж доходів. А на цьому різновиді ССО витрати взагалі не приймаються в розрахунок.

На ССО «доходи мінус витрати» на збиток можна зменшувати свій податок протягом 10 років. Брати для зменшення потрібно найраніші збитки, і, зрозуміло, які ви ще не використовували.

На прикладі

Ви заробили 500 000 рублів.

Витрати - 400 000 рублей.

Збиток минулого року 50 000 рублів.

Податок ССО = (500 000 - 400 000 - 50 000) * 15% = 7 500 рублів

Торговий збір теж зменшує податок ССО. У Москві на суму торгового збору можна зменшити свій ССО до нуля. В інших регіонах поки немає. Але там же немає і торгового збору.

Коли здавати звітність

Індивідуальний підприємець здає один раз в рік декларацію з податку, пов'язаній із застосуванням ССО, до 30 квітня після закінчення року.

Якщо подивіться в табличку вище, до цього ж терміну сплачується і податок за рік.

Перед складанням декларації ви заповнюєте книгу обліку доходів і витрат ІП (в літературі можна зустріти абревіатуру КУДІР).

В цьому році Книга заповнюється за формою, яку закріпили ось в цьому документі:

Наказ Мінфіну Росії від 22.10.2012 N 135н «Про затвердження форм Книги обліку доходів і витрат організацій та індивідуальних підприємців, які застосовують спрощену систему оподаткування, Книги обліку доходів індивідуальних підприємців, які застосовують патентну систему оподаткування, і Порядків їх заповнення».

Книгу потрібно роздрукувати, підписати, прошити (так-так, традиційно, за допомогою діркопробивача, товстої нитки і канцелярського клею) і зберігати 4 роки. У податкову здавати не потрібно.

Якщо у ІП є податки, які не замінюють застосування ССО, треба обов'язково здати по ним декларації (транспортний, земельний та інші).

Що стосується ІП, які найняли співробітників, у них звітів побільше: вони платять за співробітників страхові внески і кожен квартал здають звіти по внесках до Пенсійного фонду та Фонду соціального страхування.

Починаючи з 1 квітня 2016 року, раз на місяць до 10 числа до Пенсійного фонду потрібно буде також подавати відомості про ПІБ і СНІЛС кожного працюючого у ІП співробітника.

Розглядається законопроект про те, що починаючи з квітня 2016 року в Пенсійний фонд потрібно буде також подавати відомості про ПІБ і СНІЛС кожного працюючого у ІП співробітника. Чекаємо, затамувавши подих.

З зарплат співробітників ще утримується і сплачується податок на доходи фізичних осіб (ПДФО), по ньому звіт потрібно здати тільки після закінчення року, не пізніше 1 квітня.

З 2016 року такі звіти будуть здаватися вже кожен квартал, тобто чотири рази на рік.

Поєднання УСН з іншими податковими режимами

Буду коротким, як каже наш Президент:

  • з ЕНВД і патентом - ССО можна поєднувати;
  • з ОСНО (основним режимом оподаткування) - не можна.

Підведемо підсумки

  1. Девіз ССО: плати менше податків.
  2. ССО буває двох видів, «доходи» (основна ставка податку 6%) і «доходи мінус витрати» (основна ставка 15%).
  3. Ставки податку знижуються аж до 0% вашим регіональним законодавством, якщо у вас не більше 15 найманих співробітників і певні види діяльності.
  4. Річна декларація з ССО здається ІП до 30 квітня після закінчення року.
  5. Підтверджують ваші доходи і витрати документи і книга обліку доходів і витрат (КУДІР). Ви її заповнюєте, але не здаєте в податкову. Зберігайте (не викидати) довго, 4 роки.
  6. Застосування ССО замінює кілька податків, які зазвичай сплачуються на основній системі оподаткування (ПДВ, податок на майно фізичних осіб, податок на доходи фізосіб).
  7. По інших податках, які не замінює ССО, потрібно звітувати і платити гроші як при звичайній системі оподаткування.
  8. ССО можна застосовувати разом з ЕНВД і патентної системою (за різними видами діяльності), але не можна разом з основним податковим режимом (ОСНО).

Розумію, що інформації багато і все це в голові відразу не вкладається, тому задавайте питання до статті, з'ясуємо незрозумілі моменти.

Бажаю вам оптимальних податків!

Бажаю вам оптимальних податків

Ірина Шнепстс, податковий консультант, фінансовий директор і власник аутсорсингової компанії «МІРГОС»

Статті про податки і звітність

Як розрахувати єдиний податок, який треба заплатити?
Які ставки податків вибрати?
Що таке «ССО доходи» і «ССО доходи мінус витрати»?
Як дізнатися ставку податку для свого регіону?
Добре придумано, правда?
Як дізнатися, яка ставка ССО в вашому місті?
Як розрахувати єдиний податок, який треба заплатити?
Що робити зі збитками?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online