Персоніфікований облік у системі обов'язкового пенсійного страхування

  1. Навіщо потрібен
  2. Як працює механізм
  3. Хто за що відповідає

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Навіщо потрібен індивідуальний облік в системі обов'язкового пенсійного страхування? Що він дає? Розповімо, як організована система ОПС в цілому і вплив на неї змін по страхових внесках з 2017 року.

Навіщо потрібен

Питанням індивідуального обліку в системі обов'язкового пенсійного страхування присвячений однойменний Закон 1996 року № 27-ФЗ (далі - Закон № 27-ФЗ). З нього випливає, що поняття персоніфікований облік в системі обов'язкового пенсійного страхування - абсолютно ідентично першому.

Якщо говорити простою мовою, то в системі обов'язкового пенсійного страхування індивідуальний облік потрібен, щоб збирати разом дані про осіб, які в силу закону можуть розраховувати на отримання пенсії в тому чи іншому обсязі і за визначеними підставами (їх може бути декілька).

Державі найпростіше вести облік таких осіб через дані від їх минулих і нинішніх роботодавців. Для цих цілей служать спеціальні особові рахунки, які ПФР заводить практично на кожного, хто може розраховувати на пенсію. На цьому і грунтується система обов'язкового пенсійного страхування.

Детальніше про це див. « Як отримують СНІЛС і оформляють страхове свідоцтво ».

«   Як отримують СНІЛС і оформляють страхове свідоцтво   »

У підсумку, індивідуальний облік в системі обов'язкового пенсійного страхування потрібен, щоб:

  • призначати страхову і накопичувальну пенсії на основі трудового стажу;
  • дані про стаж і доході людини відповідали дійсності;
  • з'являлася мотивація відраховувати страхові внески в ПФР;
  • покладену пенсію оформили понад оперативно.

Як працює механізм

Основа фінансової системи обов'язкового пенсійного страхування - страхові внески. Вони формують майбутню пенсію. Є два види внесків:

  1. на ОПВ;
  2. на накопичувальну частину пенсії.

Також див. « Страхові внески в ПФР в 2017 році: таблиця ставок і що змінилося ».

Крім того, «скарбничка» ПФР складається:

  • з відрахувань від загального бюджету країни;
  • пені та інших санкцій;
  • доходів від інвестування коштів ОПС;
  • добровільних внесків громадян, фірм;
  • резерву виплати накопичувальної частини;
  • накопичень тих, кому призначена термінова пенсійна виплата;
  • інших джерел.

Важливо, що кошти бюджету ПФР незалежні від інших бюджетних ресурсів. Їх можна витрачати тільки на цілі пенсійного характеру.

Хто за що відповідає

У статті 17 Закону № 27-ФЗ прописані заходи відповідальності в системі обов'язкового пенсійного страхування. C 1-січня 2017 роки її норми істотно змінені і розширені завдяки перенесенню положень про страхові внески до Податкового кодексу.

Так, співробітники ПФР відповідають за нерозголошення особистих даних застрахованих в системі ОПС. А наймачі - за ухилення від подачі правдивих і повних даних. По суті, в законі всього два склади (див. Таблицю).

ДіянняПокарання

Неподання в термін
Часткова подача даних
Подача відомостей, що не відповідають дійсності 500 рублів за кожну людину Порушення правил відправки відомостей в електронній формі (коли це передбачено законом) 1000 рублів

Залучення до відповідальності в системі обов'язкового пенсійного страхування оформляє акт, який становить співробітник ПФР. Далі йде процедура його:

  • розгляду;
  • оскарження;
  • винесення рішення;
  • виставлення вимоги.

Новий механізм дуже схожий з правилами про податкову відповідальності. На сплату штрафу дано 10 днів (якщо інший термін не прописаний у вимозі). Інакше потім ПФР йде вибивати з вас гроші через суд.

Коли з моменту порушення минуло три роки, накласти відповідальність в системі обов'язкового пенсійного страхування ПФР вже не зможе. Мабуть, це єдиний спосіб піти від хоч і невеликого, але штрафу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl + Enter.

Що він дає?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online