Які довідки видаються працівникові при звільненні в 2018-2019 роках: СЗВ-стаж, за формою 182н, про заробітну плату

  1. Що повинен отримати співробітник при звільненні
  2. обов'язкові довідки
  3. СЗВ-Стаж
  4. СЗВ-М
  5. Які документи видаються за запитом
  6. За формою 182н
  7. 2-ПДФО
  8. Про страхові внески, перерахованих на пенсію
  9. Про період роботи

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

В силу будь-яких обставин, громадянам доводиться міняти місце роботи, але не кожен знає, які довідки потрібно взяти у колишнього роботодавця.

Відповідно до ч. 1 ст. 84 ТК РФ , При звільненні керівник зобов'язаний забезпечити колишнього працівника копіями всіх документів, що мають до нього відношення. Зробити це потрібно протягом 3-х днів, як людина виявив письмове прохання. Відповідальним за видачу є фахівець відділу кадрів.

Крім документів, що звільняється співробітник має право отримати перелік довідок, складанням та наданням яких завідує бухгалтерія або фахівець з кадрової роботи.

Крім документів, що звільняється співробітник має право отримати перелік довідок, складанням та наданням яких завідує бухгалтерія або фахівець з кадрової роботи

Зміст статті

Що повинен отримати співробітник при звільненні

По завершенні часу відпрацювання або відразу після підписання заяви про відхід (якщо керівник згоден розлучитися з підлеглим в той же день), працівник отримує під розпис перелік наступних документів:

  1. Трудова книжка, яка містить всі належні записи, в тому числі і про відхід. Працівник зобов'язаний підтвердити факт отримання документа за допомогою поставлення підпису в особовій картці (форма Т-2) та книзі, що відображає рух трудових книжок.
  2. Медична книжка, якщо виконання трудових обов'язків вимагало її оформлення.

обов'язкові довідки

Роботодавець при розставанні з підлеглим повинен видати не тільки трудову книжку, а й надати ряд довідок, наприклад, СЗВ-Стаж і СЗВ-М.

СЗВ-Стаж

Затвердження форми СЗВ-Стаж сталося 11 січня 2017 року на підставі прийняття постанови Затвердження форми СЗВ-Стаж сталося 11 січня 2017 року на підставі прийняття постанови. Її заповнення потрібно для того, щоб пенсійний фонд міг відстежувати страхового стажу трудящих. Форма відображає періоди роботи на певній посаді, а також обсяг нарахованих і сплачених страхових внесків.

Роботодавець зобов'язаний надати документ колишньому підлеглому відповідно до п. 4 ст. 11 ФЗ №27, прийнятому в квітні 1996 р . При цьому не важливо, що лежало в основі праці громадянина: трудовий договір або договір цивільно-правового характеру, головне, щоб вироблялося відрахування страхових внесків.

Довідку СЗВ-Стаж слід роздруковувати в 2-х примірниках, щоб громадянин зміг поставити відмітку про отримання, інакше в разі виникнення спірної ситуації, роботодавець не зможе довести, що виконав вимоги чинного законодавства.

Для внесення відомостей до форми СЗВ-Стаж можна використовувати чорнильну або кулькову ручку. Літери повинні бути друкованими, причому не важливо, будуть вони написані від руки або надруковані на комп'ютері. Відносно квітів заборона діє тільки на червону і зелену гаму.

Довідка включає в себе інформацію:

  • найменування та реквізити страхувальника;
  • час, протягом якого, працівник, який звільняється трудився на благо цієї організації.

Якщо приводом до написання довідки стало розірвання трудового договору, то графу 14 «Відомості про звільнення застрахованої особи» заповнювати не слід. Значок «Х» слід вказувати тільки в тому випадку, якщо дата припинення виконання посадових обов'язків збіглася з останнім числом року.

Якщо причина відходу з підприємства криється не в літньому віці, то розділи 4 і 5 також слід залишити без уваги.

Якщо причина відходу з підприємства криється не в літньому віці, то розділи 4 і 5 також слід залишити без уваги

СЗВ-М

З травня 2017 року кожного роботодавець зобов'язаний надавати до відділення пенсійного фонду звіт, званий СЗВ-М "Відомості про застрахованих осіб». Тут відображається інформація про громадян, які мають офіційними трудовими договорами, а також про їх щомісячному доходу, оподатковуваного страховими внесками. Тобто звіт дозволяє визначити тривалість страхового стажу кожної людини.

Відповідно до нових правил, довідку СЗВ-М слід надавати кожному працівникові:

  • при розірванні трудових відносин;
  • при розставанні з робочим місцем з огляду на досягнення граничної вікової позначки;
  • щомісяця, після надсилання звіту в контролює установа.

З підлеглого обов'язково потрібно брати підтвердження про отримання документа, наприклад, друкувати 2 примірника, щоб залишити собі з підписом працівника.

Довідка СЗВ-М, яка видається працівникові при розірванні трудових відносин, є копією однойменного звіту. При цьому інформація про інших співробітників видаляється, так як вона є персональною.

Графа 3 обов'язково повинна містити інформацію про тип - «ісхд», а графа 4 - відомості про працівника.

На ринку представлені різноманітні облікових програми, які передбачають формування СЗВ-М для звільненого працівника на окремо взятої людини.

На ринку представлені різноманітні облікових програми, які передбачають формування СЗВ-М для звільненого працівника на окремо взятої людини

Які документи видаються за запитом

В силу специфіки робочого процесу або причини розірвання трудових відносин, працівник може письмово попросити про складання та подання різних довідок.

За формою 182н

Довідка, бланк якої є уніфікованим з 2013 року і відповідає формі 182н, вважається документом, обов'язковим до надання при звільненні. Раніше підприємства користувалися формою 4н, яка мала істотний мінус - був відсутній розділ для проставлення причин настання непрацездатного стану громадянина.

З 9 січня 2017 року розпочали діяти нові правила заповнення пунктів 3 і 4 довідки і виноски «3». Терміном внесення інформації про страхові внески стало 1 січня 2017 року, бо саме з цього дня соціальні виплати стали підконтрольні ФНС.

Що стосується термінів надання, то бухгалтер, відповідальний за нарахування заробітної плати, зобов'язаний видати документ не пізніше дня звільнення. Якщо мова йде про надходження відповідного запиту, то відреагувати на нього слід протягом 3-х днів.

До речі, не має ніякого значення, коли саме відбулося розірвання трудових відносин, колишній працівник може запросити довідку навіть через кілька років.

Керівник не може відмовити у наданні паперу за формою 182 н підлеглому, який вирішив припинити виконувати посадові обов'язки на благо організації. Ігнорування письмової заяви дозволяє громадянину звернутися до суду для відновлення справедливості.

А навіщо взагалі працівникові потрібна довідка 182н А навіщо взагалі працівникові потрібна довідка 182н? Все дуже просто: документ несе в собі інформацію про дохід, отриманий протягом 2-х останніх років роботи в установі. Якщо громадянин пропрацював менше, то тривалість, що вказується в довідці, буде інший. Відомості потрібні для того, щоб людина могла повністю отримати належні пільги та допомоги соціального характеру, передбачені за час відновлення здоров'я, вагітним жінкам, мамам, які здійснюють догляд за малюком, якому ще не виповнилося 1,5 років і т.д.

Довідка говорить про бухгалтерських даних і звітності страхувальника, відповідно, відповідальним за її видачу є бухгалтер-розраховувач.

Документи для скачування (безкоштовно)

2-ПДФО

Довідка за формою 2-ПДФО призначається для різних випадків, але в першу чергу вона підтверджує, що прибутковий податок відносно працівників підприємства було сплачено.

Часто за наданням цієї довідки звертаються громадяни, які вирішили отримати в банку кредит на будь-які цілі. Цей документ потрібен і при влаштуванні на нове місце роботи, так як розмір сплаченого податку та сума отримуваного раніше щомісячного доходу, істотно впливають на нарахування соціальних допомог.

Наприклад, якщо жінка прийшла працювати в іншу організацію і через невелику кількість часу дізналася, що знаходиться в цікавому положенні, то для розрахунку лікарняного, пов'язаного з вагітністю та пологами та подальшого відпустки по догляду за дитиною, бухгалтеру знадобиться саме ця довідка.

Багатьох громадян цікавить, який часовий проміжок повинен бути відображений в даному документі? Якщо мова йде про нову організацію, на благо якої людина збирається працювати, то фахівця відділу кадрів часто цікавлять відомості річної давності, так як саме 12 місяців є загальноприйнятим розрахунковим періодом.

Але, ситуації бувають різні, тому звільнилися громадяни можуть попросити надати інформацію, як про більш, так і менш тривалому періоді.

Якщо працівник збирається зробити повернення майнового відрахування, то він може написати запит на надання йому довідки 2-ПДФО за 3 роки. У відповідь йому нададуть 3 документа: 1 довідка за 1 рік.

Часом трапляється так, що працівник просто числиться на підприємстві. Наприклад, за довідкою 2-ПДФО може звернутися жінка, яка перебуває в декретній відпустці. В даному випадку бухгалтер змушений буде відповісти відмовою, тому що час перебування вдома оплачувалося за рахунок ФСС, а воно не обкладається податком.

Відповіддю, швидше за все, буде повідомлення про те, що через відсутність нарахування доходу і здійснення відрахувань, видати довідку не представляється можливим.

Відповіддю, швидше за все, буде повідомлення про те, що через відсутність нарахування доходу і здійснення відрахувань, видати довідку не представляється можливим

Про страхові внески, перерахованих на пенсію

Документ, що відображає інформацію про страхові внески, видається громадянину відповідно з письмовою заявою. Зазвичай цей папір готується одночасно з довідкою 2-ПДФО, довідкою про тривалість виконання посадових обов'язків і т.д. До речі, незалежно від приводу запиту, роботодавцю заборонено відмовляти на подібні прохання, навіть якщо колишній працівник не повідомляє мету свого звернення.

Якщо громадянин вже звільнився, то довідку потрібно скласти протягом 3-х робочих днів, а якщо він тільки написав заяву про розірвання трудових відносин, то документ має бути виданий на руки в останній день перебування на робочому місці Якщо громадянин вже звільнився, то довідку потрібно скласти протягом 3-х робочих днів, а якщо він тільки написав заяву про розірвання трудових відносин, то документ має бути виданий на руки в останній день перебування на робочому місці.

Щоб бухгалтер приступив до написання паперу, громадянину потрібно написати запит відповідного змісту на ім'я керівника. Чинна нормативна база не передбачає певної форми, тому потрібно уточнити наявність зразкового зразка в організації.

Довідка, що включає інформацію про страховій сумі, що перерахована до Пенсійного фонду, складається відповідно до форми, використовуваної при передачі персоніфікованих відомостей на кожного працівника. Копія даного звіту надається колишньому підлеглому протягом 5-ти днів, а звільняється - в останній день виконання посадової інструкції.

Перерахування страхових внесків тепер відстежує податкова інспекція. Установи використовують для звіту єдину форму «Розрахунок по страхових внесках». Щоб надати працівникові довідку про відрахування до Пенсійного фонду, достатньо заповнити:

  • розділ 5, якщо в запиті зазначено період до 01.01.2017;
  • розмели 3, якщо інформація потрібна після 01.01.2017.

При роздруківці видаляються відомості про інших працівників, так як вони є персоніфікованими.

Про період роботи

Інформація про те, на якій посаді і протягом якого проміжку часу громадянин працював, звичайно ж, міститься в головному документі про стаж - трудовій книжці. Відповідальним за ведення є фахівець з кадрів. Заповнення проводиться вручну, так і до моменту звернення за нарахуванням пенсійного забезпечення, проходить багато часу, тому деякі записи буває складно прочитати або вони викликають сумнів.

В даному випадку фахівець відділення пенсійного фонду рекомендує звернутися за місцем колишньої роботи і взяти довідку, що підтверджує факт виконання посадових обов'язків.

Документ складається на фірмовому бланку організації і містить відомості про початок і закінчення роботи за певною спеціальністю. Отже, якщо громадянин влаштувався спочатку різноробочим, а після отримання диплома, став фахівцем, то кадровик зобов'язаний вказати послідовність настання цих події і підтвердити все підписами і печатками.

В даному відео міститься інформація про те, які документи повинні бути видані працівникові при звільненні.

А навіщо взагалі працівникові потрібна довідка 182н?
Багатьох громадян цікавить, який часовий проміжок повинен бути відображений в даному документі?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online