Як дізнатися коли буде капремонт будинку: список будинків на капітальний ремонт

  1. Підстави для капремонту будинку
  2. Хто оплачує капітальний ремонт будинку
  3. Де дізнатися, коли буде капремонт будинку
  4. Що входить в капітальний ремонт будинку
  5. Як дізнатися, коли буде капремонт вашого будинку
  6. Як формується список будинків, включених в програму капітального ремонту
  7. Хто звільняється від сплати внесків за капремонт
  8. ПИТАННЯ ВІДПОВІДЬ

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Будь багатоквартирний будинок з часом потребує капітального ремонту. Дізнатися, коли буде капремонт будинку, можна кількома способами, звернувшись в ТСЖ вашого будинку, в адміністрацію міста, або через інтернет на спеціальному порталі «Моніторинг житлового фонду», якщо ваш будинок бере участь в регіональній програмі з капітального ремонту.

Дізнатися, коли буде капремонт будинку, можна кількома способами, звернувшись в ТСЖ вашого будинку, в адміністрацію міста, або через інтернет на спеціальному порталі «Моніторинг житлового фонду», якщо ваш будинок бере участь в регіональній програмі з капітального ремонту

Підстави для капремонту будинку

Зазвичай мешканці будинку починають цікавитися, коли буде капремонт будинку з наступних причин:

  • експлуатаційні системи будинку виходять з ладу (протікає дах, будинок погано опалюється, прориває труби, не працює система каналізації, не працює ліфт, загальний вигляд під'їзду і зовнішній вигляд будинку стають непривабливими);
  • в квитанцію на оплату квартплати стали включати новий рядок - внесок на капітальний ремонт будинку. Це означає, що ваш будинок бере участь в регіональній програмі по капремонту. Наприклад, з 25 грудня 2014 року в Москві було прийнято регіональний закон, відповідно до якого з 1 липня 2015 року власники квартир зобов'язані щомісячно сплачувати внесок на капремонт будинку. Програма розрахована на 30 років, а мінімальна сума внеску встановлена ​​в розмірі 15 рублів за квадратний метр площі житла.

Хто оплачує капітальний ремонт будинку

Раніше капітальний ремонт будинку виконувався за рахунок бюджетних коштів з фонду ЖКГ. Закон, що вступив в чинності 1 січня 2013 року Закон про капітальний ремонт (ФЗ-271 від 25.12.2012 р «Про внесення змін до житлового кодексу РФ і окремі законодавчі акти РФ і визнання такими, що втратили силу окремих положень законодавчих актів РФ») повністю поклав обов'язки по фінансуванню капремонту будинків на власників квартир. Тепер власники квартир зобов'язані щомісячно сплачувати внесок на капремонт будинку за встановленим тарифом. Тарифи визначаються регіональними органами влади і можуть відрізнятися в залежності від регіону. В середньому власники щомісяця сплачують до фонду капітального ремонту від 5 до 7 рублів за квадратний метр житлоплощі.

Гроші кумулюються або на спеціальному рахунку будинку, або на рахунку регіонального оператора. Порядок зберігання і використання грошей визначені законом.

Де дізнатися, коли буде капремонт будинку

Є кілька способів дізнатися, коли буде проведено капітальний ремонт у вашому домі.

Звернутися в ТСЖ свого будинку.

В першу чергу, доцільно буде звернутися в товариство вашого будинку, якщо воно було створено. Можна звернутися до голови прямо і отримати інформацію в усній формі. Можна направити письмовий запит, і тоді відповідь буде отримано в листі. Щоб направити письмовий запит, необхідно з'явитися до секретаря ТСЖ і скласти запит. Не забудьте переконатися, що запит секретарем прийнятий, і попросіть копію для себе. Зазвичай письмовий запит розглядається протягом 14 днів.

ВАЖЛИВО: одним з переваг створення ТСЖ є те, що за допомогою нього легше домагатися включення будинку в федеральні або регіональні програми з капітального ремонту будинку.

Звернутися до адміністрації вашого міста.

У разі, якщо ТСЖ в вашому домі відсутня, щоб дізнатися, коли буде капремонт будинку, вам необхідно звернутися безпосередньо до адміністрації вашого міста. Керуюча компанія вашого будинку такою інформацією не володіє. В адміністрації уточнять, який відділ займається вашим житловим фондом та направлять туди (це може бути ЖКГ, або комітет з управління муніципальним майном). Вам потрібно скласти письмовий запит та зареєструвати його у секретаря відповідної організації. Не забудьте попросити копію запиту для себе. Відповідь в письмовому вигляді повинен надійти протягом 30 календарних днів.

Звернутися в апарат місцевої ради.

Щоб дізнатися, чи бере участь ваш будинок в будь-якої федеральної, регіональної або місцевої програми з капремонту житлових приміщень, можна звернутися в апарат місцевої ради. Звертатися потрібно також письмово і в запиті попросити уточнити, в яких саме програмах і на яких умовах бере участь ваш будинок.

Подивитися список будинків на капремонт в інтернеті.

Якщо ваш будинок бере участь в регіональній програмі по капремонту, дізнаватися актуальну інформацію та здійснювати контроль за всіма етапами робіт можна через спеціальний інтернет-портал, створений для цих цілей. Якщо в списку будинків на капремонт ви не знайшли свого, то доведеться звертатися до вищевказаних органів.

Що входить в капітальний ремонт будинку

У капітальний ремонт будинку входять наступні види робіт:

  1. Ремонт внутрішніх систем опалення, водопостачання, електропостачання, газопроводу, каналізації;
  2. Ремонт ліфта, якщо він був визнаний непридатним і небезпечним для експлуатації. Також ремонт ліфтової шахти.
  3. Ремонт даху будинку.
  4. Фасадні роботи.
  5. Ремонт фундаменту будівлі.
  6. Ремонт підвальних приміщень.

Як дізнатися, коли буде капремонт вашого будинку

Правила фінансування і механізм здійснення капремонту будинків регулюється федеральним законом №271-ФЗ від 25.12.2012 р

Закон надає можливість всім власникам квартир отримувати повну і достовірну інформацію про технічний стан експлуатованого об'єкта і здійснювати контроль капремонту на будь-якому етапі робіт. Для цих цілей був створений інтернет-ресурс «Моніторинг житлового фонду». Даний ресурс містить всю необхідну інформацію про всі прийнятих регіональних програмах капітального ремонту і наочно демонструє графік проведення капітального ремонту будинків в кожному регіоні. Щоб подивитися інформацію по вашому будинку, потрібно:

  1. Пройти за посиланням https://www.reformagkh.ru на сайт Реформа ЖКГ.
  2. В поле «Знайти свій будинок» ввести місто, вулицю, номер будинку.
  3. Розгромна замовна стаття посилання веде до картки вашого багатоквартирного будинку.
  4. Це своєрідний електронний паспорт вашого будинку. На сторінці ви знайдете дві вкладки.

Подивившись вкладку «Види робіт», можна дізнатися, які роботи щодо вашого будинку проведені і які заплановані. Зокрема тут можна знайти інформацію про:

  • терміни проведення робіт;
  • видах і об'ємі робіт;
  • про проведені роботи.

Подивившись вкладку «Паспорт», ви можете дізнатися:

  • яка площа вашого будинку;
  • скільки мешканців у ньому проживає;
  • який обсяг субсидій;
  • який спосіб накопичення внесків використовується: чи створений спеціальний рахунок для вашого будинку або кошти накопичуються і зберігаються у фонді регіонального оператора;
  • скільки всього грошей зібрано на поточний момент.

Також на даному інтернет ресурсі є відомості про всіх прийнятих регіональних програмах капремонту. Якщо вибрати ваш регіон, то відкриється список будинків, включених в програму капітального ремонту. Тут вказуються такі дані:

  1. Адреса об'єкта;
  2. Площа об'єкта;
  3. Рік початку експлуатації будівлі;
  4. Загальний обсяг запланованих робіт, включаючи вже виконані роботи;
  5. Рік найближчого ремонту.

Таким чином, якщо вам з якихось причин незручно скористатися пошуком або пошук не дав результатів і ви не змогли дізнатися, коли буде капремонт будинку за адресою, можна спробувати знайти перелік будинків, включених в програму капітального ремонту у вашому регіоні.

Також на порталі «Моніторинг житлового фонду» можна подивитися рейтинг вашого регіону по реалізації програми капремонту.

Як формується список будинків, включених в програму капітального ремонту

Складання плану і встановлення черговості будинків на капремонт знаходяться в компетенції регіональної влади. Місцевий уряд визначає список будинків на капремонт на підставі інформації, яку надають місцеві органи управління багатоквартирними будинками (такі як КК, ТСЖ і так далі).

Необхідність капремонту визначається виходячи з ряду будівельних норм. На встановлення черговості впливають такі показники:

  1. Термін експлуатації об'єкта;
  2. Термін останнього проведеного капремонту;
  3. Ступінь зносу будинку;
  4. Повнота збору грошей на капремонт;
  5. Площа об'єкта;
  6. Обсяг необхідних ремонтних робіт.

Хто звільняється від сплати внесків за капремонт

Обов'язок власників квартир платити внески на капремонт будинку регламентується федеральним законом №271 в ст. 169 Житлового кодексу РФ.

Однак існують випадки, коли мешканці не зобов'язані платити внески на капремонт, а також визначені категорії осіб, яким буде надана пільга у вигляді компенсації 50% внесків.

Хто може не платити внесок на капремонт:

  • власники квартир в будинку, який визнано аварійним і підлягає знесенню;
  • власники квартир, будинок яких знаходиться на ділянці, що підлягає вилученню для державних потреб;
  • власники житла в багатоквартирних будинках, термін експлуатації яких не перевищує 5 років (якщо є відповідний регіональний закон, вони звільняються від сплати внесків протягом перших 5 років експлуатації будинку);
  • літні особи віком старше 80 років, які проживають одні або з родичами-пенсіонерами.

Хто має право на пільги у вигляді компенсації 50%:

  • літні особи старше 70 років, які проживають одні або з родичами-пенсіонерами;
  • інваліди I та II групи;
  • сім'ї, які виховують дітей-інвалідів.

Таким чином, на підставі Федерального закону 271 про капітальний ремонт власники квартир багатоквартирних будинків самостійно фінансують капітальний ремонт свого будинку. Відповідно до регіональної програми, прийнятої місцевою владою, в кожному регіоні затверджується список будинків на капремонт. Дізнатися, коли буде капремонт будинку, а також проконтролювати витрату коштів і ведення ремонтних робіт можна на офіційному сайті «Моніторинг житлового фонду».

ПИТАННЯ ВІДПОВІДЬ

Питання: Хто звільняється від сплати за капітальний ремонт в багатоповерхових будинках?

Відповідь: На законних підставах не платити внески на капремонт можуть:

  • особи старше 80 років;
  • власники квартир будинків, визнаних аварійними і підлягають знесенню;
  • власники квартир в новобудовах при наявності регіонального закону (протягом 5 років після початку експлуатації об'єкта);
  • власники житла, побудованого на ділянці підлягає вилученню на користь державних потреб.

Питання: що входить в капітальний ремонт будинку?

Відповідь: капремонт будинку включає роботи по ремонту внутрішніх інженерних систем будинку (системи водо-, тепло-, енерго-, газопостачання), по ремонту ліфта та ліфтових шахт, фасадні роботи, ремонт даху, фундаменту і підвальних приміщень.

Питання: чи повинні платити за капітальний ремонт жителі нових будинків?

Відповідь: за законом внески платити зобов'язані всі власники квартир, незалежно від того, новий будинок чи ні, адже необхідність капремонту виникне рано чи пізно. Однак регіональні влади повсюдно приймають рішення на користь відстрочки платежів для власників квартир в новобудовах. У кожному регіоні встановлюється свій термін відстрочки, який не може перевищувати 5 років.

Питання: що входить в капітальний ремонт будинку?
Питання: чи повинні платити за капітальний ремонт жителі нових будинків?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online