«Як можна, щоб у ванній вікна не було?» Мінські квартири з нестандартними плануваннями

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Сьогодні замість інтер'єрів і дизайнерських рішень вирішили розповісти про квартирах з нестандартним плануванням.

ДІМ НА КАРЛА МАРКСА

квартира з коморою і вікном у ванній

Квартира в будинку №19 по вулиці Карла Маркса Наталії дісталася у спадок. Тут виросло вже чотири покоління родини, тому жінка по праву називає її родовим гніздом. Будинок кінця XIX століття побачив Мінськ таким, яким його насилу можуть відновити навіть історики і археологи. За його вікнами колись була пішохідна вулиця, яка з'єднувала вокзал з площею Свободи. Після війни від будівлі залишилася тільки коробка, на якій заново відбудували будинок. Причому, як запевняє господиня, працювали над ним полонені німці. Під час ремонтів на стіні знаходили написи німецькою.

За словами господарів, в стінах квартири досі можна знайти залишки старого димоходу, який раніше був потрібен для обігріву. У підвалі знаходилися печі, а по димоходу тепле повітря надходив в квартири. Наталя з'ясувала, що їх частина будинку прибудували пізніше і вона призначалася для прислуги. В основній частині будівлі жили службовці банку.

В основній частині будівлі жили службовці банку

Бабуся і дідусь Наталі в'їхали в цю квартиру в 1957 році. Тут виросли її батьки, вона сама і її дочки. Згодом квартиру приватизували, і тепер Наталя відчуває себе повноправною господинею. Більше 17 років в будівлі не було ремонту.

- У дитинстві мені здавалося, що по квартирі хтось ходить, що тут хтось ще є. Це місце для мене особливе, я все життя прожила в самому центрі міста. Я звикла до сусідства з кафе на першому поверсі, постійно забитої парковці у дворі, незнайомим людям біля під'їзду. У нас з вікон вид краще, ніж у багатьох мінських дворах: все зелене навесні і влітку, багато дерев, а на кожній гілці - по коту. Здається, що я не в центрі міста, а десь в саду.

Зрозуміло, планування у такої квартири не може бути звичайною. Наталя починає екскурсію з комори. При вході в квартиру стелі дуже високі - більше 4 метрів. А стіни здаються дивно товстими - як ніби всі несучі. Тут розмістилася особлива гордість Наталії - комора.

Тут розмістилася особлива гордість Наталії - комора

- Зараз в нових будинках рідко побачиш комору, - розповідає Наталя. - А ось я все життя її пам'ятаю. Раніше мама ставила посеред неї бочку з квашеною капустою. Я теж зберігаю тут закачування і корисні інструменти. Стеля височенний. Ми, на жаль, це ніяк не використовуємо, але я знаю, що сусіди іноді навіть надбудови споруджували.

Незвичайною сучасному жителю Мінська здасться і ванна. Впадає в очі, що суміщений санвузол - кутовий. А потім примічаємо й інший цікавий момент - вікно. Причому вид з нього відкривається прямо на вікна сусіднього будинку. Наталя знайшла рішення - жалюзі. Але згадує, що і до цього ніякої незручності вікно не викликало.

Але згадує, що і до цього ніякої незручності вікно не викликало

- Я, чесно кажучи, не розумію, як можна, щоб у ванній вікна не було. Не повинно взагалі бути таких кімнат, де немає природного світла. Я пам'ятаю, що в дитинстві у вікна у нас стояли квіти. А щодо збентеження - ніколи це не турбувало.

Рухаємося далі по коридору. Наталя згадує, що раніше тут було багато дверей, але в ім'я вільного простору їх вирішили зняти. Тепер коридор м'яко перетікає у вітальню. До слова, ми не відразу помічаємо гігантський одвірок.

З вітальні можна потрапити в крихітну кімнату - таких в квартирі дві. У них жили дочки Наталі.

Наталя каже, що не проміняє своє "родове гніздо". До слова, у 2007-му затівали реконструкцію будівлі і пропонували поміняти улюблену квартиру на нову «троячку» в Лошіце. Але мешканці кількох сусідніх будинків швидко встали на захист свого житла.

- А чого можна було очікувати? Тут хотіли влаштувати казино. На тому самому місці, де я виросла, де виросли мої діти. Я завжди жила в центрі і міняти це не збираюся. Вірніше, центр - це там, на проспекті. Тут мій тихий і затишний будинок.

ДІМ НА Червякова

студія в мансарді з 5-метровими стелями

Анна і Денис розповідають, що їх будинок побудований по «бразильському проекту»: тут багато дивного і особливостей. Наприклад, є квартири, вікна яких виходять у внутрішній забетонований дворик. Правда, пустити до себе журналіста і фотографа господарі поки не готові, тому нам доведеться обмежитися планом.

Головний нюанс планування квартири - стелі в 4,95 метрів в максимальній точці. Квартира знаходиться на останньому восьмому поверсі, нижче - та ж планування, тільки стелі звичайної висоти в 2,75 м.

- Тут була вільне планування, - пояснює Анна. - Ми вирішили зробити студію, тому перегородок тут немає взагалі. До того ж тут два сантехнічних виведення. І це великий плюс, тому що кухню і ванну можна було зробити фактично в будь-якому місці. Ще тут довгий коридор, його теж можна було б обіграти на користь збільшення житлової площі.

Ще тут довгий коридор, його теж можна було б обіграти на користь збільшення житлової площі

Висока стеля в частині квартири дозволив господарям задуматися над тим, як використовувати простір. Залишати вільної таку частину простору не хотілося, тому молоді люди вирішили надбудувати над кухнею щось на зразок другого поверху.

- Мансардний дах - це, звичайно, привід для польоту фантазії, - продовжує розповідати Анна. - Повноцінний другий поверх зробити складно. Та й перебувати там було б не дуже комфортно через різке ската, адже 4,95 м - це висота в максимальній точці, а біля вікон тільки 2,41 м. Тому у нас прямо над кухнею розміщується спальне місце. Причому досить просторе: 4 на 4 метри.

Другий поверх у нас дерев'яний, робили довго, його будівництво сильно ускладнило ремонт. Не буду вдаватися в подробиці монтажу, скажу лише, що знайти будівельників, які б взялися сконструювати дерев'яний поверх без додаткових опорних колон, було вкрай непросто.

Не буду вдаватися в подробиці монтажу, скажу лише, що знайти будівельників, які б взялися сконструювати дерев'яний поверх без додаткових опорних колон, було вкрай непросто

Анна і Денис зізнаються, що це далеко не всі сюрпризи квартири. Балкон тут повністю засклений, і його права стінка ще вище, ніж в квартирі, - десь 5,5 метрів. Що з цим робити, наші герої поки не вирішили.

- Будівельники жартували, що нам потрібен Карлсон, щоб цю стінку хоча б пофарбувати. Можна ще скалодром зробити, - з посмішкою міркує Ганна. - Як реагують гості на нашу студію в мансарді? Найкращий комплімент, який ми чули, - що відчуваєш себе тут не як в Білорусі.

Оскільки це квартира-студія, нашим героям не хотілося захаращувати її меблями. Замість столу - барна стійка, яка до того ж символічно відокремлює кухню від решти приміщення. У кімнаті чотири вікна, два з яких мансардні - під кожною парою молоді люди зробили робочі поверхні з дуба, а барну стійку їм зробив один-тесля. Два барних стільця компактно заходять під стійку, ще два - використовуються до приходу гостей в якості підставок під що-небудь.

- Коли приходить багато народу, посадити їх, звичайно, особливо не на що, - нарікає Ганна. - На другому поверсі у нас тільки матрац - і ніяких поручнів. Тому, коли миєш підлогу або йдеш спати трохи п'яненький, треба бути обережним. Ще ми не подрасcчіталі з батареями при ремонті: у нас їх всього дві подвійні, і цього мало на обігрів такого приміщення. Поки не купили кондиціонер, було дуже холодно.

«Життя по колу»

Інна та Олександр разом з маленькою дочкою знімають невелику «однушку» на проспекті Незалежності в 50 кроках від метро «Уручча». Раніше хлопці знімали житло в Веснянці, а коли господиня запропонувала перебратися в іншу її квартиру ближче до метро, ​​тут же погодилися.

- Коли ми в'їхали, у нас була величезна тріщина в половину стіни, - згадує Інна. - У неї спокійно можна було просунути руку, а минулі мешканці заклеїли її скотчем, щоб не так сильно продувало. Ми повністю відремонтували квартиру. Тепер тут набагато затишніше, але тріщина ще примарно дає про себе знати. Ми викликали фахівців, але нам пояснили, що для цілісності будинку це не небезпечно. А тріщина з'явилася через те, що будинок дає усадку в перші кілька років після будівництва.

Але родзинка квартири, звичайно, зовсім не в тріщині. Планування тут незвичайна тим, що в залі двоє дверей: одна веде в кухню, а інша в коридор. У кухні, до слова, теж два дверні прорізи: один виводить в зал, інший - в коридор. Мешканці постійно ходять по колу: коридор-кухня-кімната.

Мешканці постійно ходять по колу: коридор-кухня-кімната

- Двері з коридору в кухню і з кухні в кімнату ми принципово не ставили, - пояснює Інна. - Інакше здавалося, ніби квартира повністю складається з дверей, вони тільки постійно заважали. В результаті у нас залишилися тільки двері, що розділяють кімнату і коридор.

«Йшов в кімнату - потрапив в іншу» - тут це правило не діє. Як не крути, все одно виходиш в той же самий приміщення. Правда, в родині прийнято постійно тримати двері з коридору в кімнату закритими і ходити через кухню.

Планування квартири Інна та Олександр ніяк не змінювали - в проекті будинку так було передбачено. Однак «родзинку» своєї квартири мешканці швидше недолюблюють, ніж намагаються якось обіграти.

- Все б нічого, але з цієї плануванням ми трохи заважаємо один одному, - розводить руками Інна. - Нас в невеликий «однушки» троє. Якщо я або чоловік працюємо на кухні за барною стійкою, то заважаємо спати доньці. І справа навіть не в тому, що не поставили двері з кухні в кімнату, а в тому, що немає ніякої звукоізоляції.

Навіть господиня квартири радить орендарям закрити зайвий дверний отвір, але молоді люди на такий відчайдушний крок поки не зважилися. У цій квартирі вони живуть трохи менше року, тому ще не дозріли до чергових змін.

- Найбільше веселить, коли до нас хтось вперше приходить в гості. Він відкриває двері в кімнату з коридору, а потім дуже дивується, коли через пару кроків виходить на кухню. За цим забавно спостерігати. Невелика квартирка-головоломка.

Передрук матеріалів CityDog.by можлива тільки з письмового дозволу редакції. подробиці тут.

Фото: CityDog Фото: CityDog.by.

А чого можна було очікувати?
Як реагують гості на нашу студію в мансарді?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online