Як дизайнер і видавець Маруся Звіробій готує особливих військових для ВДВ

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Волонтер часів Майдану, після анексії Криму вона зосередилася на військовій підготовці активістів. Через її "Марусин полігон" в Київській області пройшли тисячі людей з усієї України. У 2015 році разом з колишніми інструкторами "Правого сектора" вона починає готувати бійців для 79-ї бригади ВДВ, підписуючи контракт зі Збройними силами України.

Маруся має військове звання - старший солдат. Інструктори її роти спецпідготовки "Марусині Ведмеді" - сержанти і старшини, але нібито молодшу за званням натхненницю проекту слухають без розмов. Основна "фішка" "Марусиним Ведмедів" - рота готує не окремих бійців, а цілісні підрозділи, які потім увійдуть до складу високомобільних десантних військ. Нова група майбутніх бійців приїхала на 37-й полігон 199-го навчального центру під Житомиром тиждень тому. Молоді солдати пробудуть на полігоні півтора місяці.

журналісти Depo.ua відчули на собі особливості побуту курсантів ВДВ , Яких готують "Марусині Ведмеді". Після доби майже постійних випробувань ми нарешті знаходимо можливість півгодини спокійно поспілкуватися з Марусею. Починаємо, звичайно, з її "дореволюційного" минулого, про яке відомо зовсім мало.

МОМЕНТОМ УСВІДОМЛЕННЯ СТАЛО ВБИВСТВО Нігоян Сергій Гагікович І Жізневськая

- Чим ви займалися до війни?

- За освітою я видавець і журналіст, займалася дизайном, мала свою невелику веб-студію, багато працювала з рекламою.

- У війну ви прийшли спочатку як волонтер?

- Я прийшла в війну як громадянин України, за рефлекторному покликом. Коли в наших громадян відверто бандитські структури починають стріляти, я не розумію, як можна бути громадянином України, і взагалі на це ніяк не відреагувати. Коли люди повстали, звичайно, моя підтримка була максимальною. При цьому я була обережною, бо ще пам'ятаю революцію 2004 року, яка для мене була не до кінця зрозумілою. Я просто допомагала людям і спостерігала, що відбувається.

- Як саме ви допомагали?

- Бутерброди, одяг підвозили, дрова. Тоді все так допомагали.

- Що стало моментом усвідомлення?

- Моментом усвідомлення стало вбивство Нігоян Сергій Гагікович і Жізневськая. Два прекрасних молодих хлопця, які навіть не були українцями, але один жив в країні, а інший її підтримував. Всіх, хто повстав, я тоді підтримувала, і зараз нікому не дам говорити про важливі для мене людей, що вони не за те воюють або не за те померли.

В "ПРАВОМ СЕКТОРІ" Нас об'єднує НАВІТЬ НЕ ІДЕЯ, А ЗАВДАННЯ

- З "Правим сектором" ви познайомилися вже на Майдані?

- Після Майдану.

- Як в "Правом секторі" ставилися до мовного питання? Я знаю там багато як україно - так і російськомовних активістів.

- Ставлення "Правого сектора" до мовного питання і моє особисте ставлення збігаються. Нас об'єднувала навіть не ідея, а завдання. І зараз об'єднує. Це завдання не вимагає термінового вирішення мовного питання. Вона потребує людей, які встануть для її виконання.

У мене є два правила співіснування для групи. Перше - ти маєш право на свою мову, релігію, філософію, свій світогляд. Друге - тобі заборонено нав'язувати своє іншим. І ці два правила забезпечують порядок і дружбу в колективі. Поки ми не виконали завдання щодо захисту України, питання мови, релігії та інше - табу.

- Які ще внутрішні невід'ємні і непорушні правила існували в "Правом секторі"?

- У всіх нас однаково негативне ставлення до ЛГБТ. Не в тому плані, що таких людей треба пресувати, просто праві категорично проти того, щоб порушувати сімейні цінності і виходити з маршем вулицями або показувати це як норму по телебаченню, ось і все.

Ми ніколи не ходили на розбирання, але коли зайшла мова про те, що ЛГБТ-марш пройде в Києві в 2014-му році, коли у нас йде війна, ми вважали пі *** асами тих, хто взагалі дав дозвіл на це. Тому що це просто плювок в співтовариство, де частина людей воюють, а частина допомагають військовим. І до таких нерозумним рішенням було категорично негативне ставлення.

"Марусиним ПОЛІГОН" І "Марусиним ВЕДМЕДІ"

- Під час анексії Кримського півострова ви їздили в Крим допомагати українцям?

- Я тоді була заступником керівника "Правого сектора" в Київській області, у нас були добровольці, і коли починалася тема з Кримом, то зібралася група бажаючих поїхати туди.

Ми вже перед тим пережили Майдан і побачили, що люди взагалі далекі від зброї в разі агресії можуть встати на захист. Це означає, що їх всіх треба вчити, і хлопців і дівчат, будь-якого віку.

Я зрозуміла, що я повинна допомогти знайти для них фахівців, які з нуля навчать їх азам військової справи. Ми знайшли територію, яка нам підходила для полігону, знайшли фахівців-волонтерів. Іноді доводилося збирати гроші і наймати фахівців, які могли дати хлопцям особливу і необхідну інформацію.

- Скільки бійців випустив "Марусин полігон"?

- По-перше, це дуже різні бійці. Людей, які були натреновані там, тисячі. Кожні вихідні приїжджали сотні людей. Були і з окупованих територій - Криму, Донецька, Луганська. Могли приїхати на день-два, могли на тиждень - кому скільки було треба, ми нікому не відмовляли. З різною метою приходили вчитися. Були й мобілізовані, в 2014 році була дуже слабка підготовка в Збройних силах і хлопці, які знали, що їх непідготовленими можуть кинути на передову, самі шукали якісь полігони, щоб хоч трохи потренуватися.

Кожен, хто приїжджав на наш полігон, повідомляв нам про своє завдання, і під неї ми йому рекомендували заняття. Головним чином, ми прагнули натренувати основні бойові навички, але натренувати до автоматизму. Для нас важливий був кожен. Через "Марусин полігон" пройшли близько 60-ти майбутніх бійців ДУК "Правий сектор", а за рік роботи в 199-му навчальному центрі ми натренували вже приблизно батальйон бійців.

- Наскільки відрізняються тренування в 199-му навчальному центрі ВДВ від тренувань на "Марусиним полігоні"?

- Ви питаєте чим відрізняється волонтерський навчання від навчання Збройних сил України ?!

- Наївне запитання, я розумію.

- З плюсів - то, що тут більше ресурсів - людських і матеріальних. Бувають і свої складності, наприклад, для того, щоб знайти для полігону великі військові намети, в одній з яких ми зараз розмовляємо, довелося "откошмаріть" все Міністерство оборони. Але волонтери тут нічим би не змогли допомогти, ми вже пробували через них шукати такі намети.

Тут ви можете тренуватися з танками, ми не могли раніше дозволити собі такого. Тренування зі стрільби на "Марусиним полігоні" вимагали чималих коштів і ліцензій на зброю. І якщо ще в 2014-му році, коли потрібна була будь-яка допомога армії, правоохоронні органи закривали очі на те, що не завжди ці ліцензії були, то потім не помічати цього вони вже не могли. Тому довелося міняти систему роботи, переходячи повністю в правове русло.

Продовжувати "Марусин полігон", який ми зробили після Майдану, було б просто неправильно - він був місцями просто незаконний, до тих людей, які там вчилися стріляти, у правоохоронців відразу виникла б купа питань. Тому зараз якщо є бажання законно тренуватися - треба йти до Збройних сил, підписати контракт, отримати боєкомплект, зброя і робити ту справу, яку вважаєш важливим. Зараз - це єдино правильна дорога. Кілька років тому ще не було такої можливості, хоча тренувати людей треба було.

ПОКИ ЩО ІСНУЄ КОРУПЦІЯ, АРМІЇ не вистачатиме ГРОШЕЙ

- чи всім необхідним постачає на сьогодні держава Збройні сили?

- Трохи риторичне питання. Нещодавно на чернігівський, здається, полігон, прислали нові намети, більше десяти штук, а вони просто потекли. Ця судова справа. І тут не Міноборони винне і не армія. Просто кожен намагається вкрасти в цій державі, починаючи від кухарки в їдальні і закінчуючи виробниками, які прагнуть ось це (показує на куртку) зробити в два рази тонше, ніж треба.

У нас постійно катастрофічно не вистачає коштів. Питання, який відносно будь-яких закупівель ставиш Міноборони, впирається в те, що їм просто не виділили гроші. Але одного разу я говорила з Бірюковим і щодо цього сказала: якщо ми хочемо, щоб вам вистачало коштів, нам треба не йти вибивати їх десь, а зробити суворішими систему вилову тих, хто краде. Їх же не саджають. Коли їх почнуть садити, тоді і засобів буде вистачати, продуктів бійцям буде більше, годуватимуть краще. А поки люди, які крадуть і розуміють, що їм загрожує мінімум - догана, максимум - звільнення, вони будуть нас обкрадати до нитки і нам завжди коштів не вистачатиме.

- Питання наостанок. Коли на вашу думку закінчиться ця війна для держави і для вас особисто?

- Коли наші землі повернуться до складу України. При цьому подальша робота з населенням Криму чи Донбасу - це завдання номер два. Але коли ми повернемо свої кордони, робота з населенням буде найважливішим завданням. Тому що з цим населенням працював наш ворог і нашої величезною помилкою було не звертати уваги на це раніше. У нас взагалі людьми не займалися.

У війну ви прийшли спочатку як волонтер?
Як саме ви допомагали?
Що стало моментом усвідомлення?
Як в "Правом секторі" ставилися до мовного питання?
Які ще внутрішні невід'ємні і непорушні правила існували в "Правом секторі"?
Скільки бійців випустив "Марусин полігон"?
Наскільки відрізняються тренування в 199-му навчальному центрі ВДВ від тренувань на "Марусиним полігоні"?
Ви питаєте чим відрізняється волонтерський навчання від навчання Збройних сил України ?
Коли на вашу думку закінчиться ця війна для держави і для вас особисто?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online