Терміни, що використовуються при зарядці акумуляторів

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Правильна зарядка акумуляторів - це ціла наука. І як в будь-якій науці, в цій області знання використовуються цілком конкретні технічні терміни. Нижче наведені найменування термінів і їх розшифровка, стосовно для процесу зарядки / розрядки акумулятора.

  • А (Ампер (A), або міліампер - мА, мікроампер - мкА) - значення сили струму в провіднику. Може бути як великою, так і маленьким. Струм в 100А може зварювати листи заліза, але взявши в руки дроти від БП 5В 100А, нічого не станеться, тому що ніяких 100А через шкіру не буде протікати - опір тіла занадто велике для проходження струму.
  • В (Вольт (V), або мілівольт - мВ, мікровольт - мкв) - значення напруги. Велике напруження створить довгу іскру, але при маленькому струмі джерела вас тільки трісне, але ніяк не перетворить в жменьку попелу. Приклад - статичну електрику, напруги становить до 10кВ, а струми мізерні.
  • Ом (Оми (Ohm), або кілоом- кОм, мегаом- МОм) - значення опір. Саме високий опір вашого тіла (приблизно 15 кОм) дозволяє вам тримати дроти з першого пункту. Проходячи по дроту, що має опір (а всі дроти мають опір, і чим провід тонше, тим воно вище), напруга падає на певну величину, яка залежить від сили струму. Тому для обігрівача потрібен товстий провід, а для лампочки - тонкий, хоч напруга в обох випадках 220В. Стосовно до акумуляторів і батарей (та й взагалі до всіх джерел струму), можна говорити про внутрішній опір. Це опір не дасть вам отримати великий струм за короткий час, хоча акумулятор при короткому замиканні дуже до цього прагне - виникає іскра при замиканні клем це якраз кілька ампер струму при напрузі менше вольта. Пов'язано це з тим, що швидкість іонів всередині акумулятора не дуже велика, так як грузнуть в полімері.
  • Вт (Ватт (W), або милливатт - мВт, далі ви зрозуміли, так?) - в найпростішому поданні потужність постійного струму, що обчислюється множенням вольт на ампер. Наприклад, БП ноутбука, який видає 3А при напрузі в 20В, і лабораторний блок живлення, що видає 3В, при струмі в 20А, віддадуть в навантаження однакову потужність в 60 Вт. Потребят з мережі вони більше, через те, що їх ККД не 100% - частина енергії перейде в тепло.
  • Вт · год (Ват-година) - міра енергії. З назви має бути зрозуміло, що 1 Вт · год - це енергія, яку хтось отримає (або віддасть), приймаючи (або віддаючи) потужність в 1Вт протягом години. Або 60Вт протягом хвилини. Ось той БП вище, він якраз віддає кожну годину 60Вт · год. Ось це «правильна» ємність, яка не дає інформації про самому акумуляторі, але дає повне уявлення про його ємності.
    Ще є кіловат-години, кВт · год - їх пишуть в квитанціях. Якщо залишити БП включеним, він вижрет енергії за місяць на 60 Вт · год * 24 * 30 тобто приблизно на 43кВт · год, або на 73 рубля. Зрозуміло, то, що видає блок живлення на виході (ті 20В і 3А) повинен хтось споживати, ну і про ККД не забуваємо, це я спростив.
  • А · год (ампер-години) - Заряд. Загальноприйнято, хоч і помилково називається ємністю. Чому помилково? Тому що без напруги, по одній цифрі 5А · год не можна нічого зрозуміти - це говорить лише про те, що наприклад акумулятор може видати струм в 5 ампер протягом години. Або один ампер протягом 5 годин. А ось скільки буде видано енергії протягом цієї години - залежить від напруги живлення ... Простіше кажучи, А · год це Вт · год з яких видерли вольти (Вт - В * А, якщо В прибрати, залишиться А). Здавалося б, що може бути простіше - на акумуляторі написано 2А · год, 3.7В, множ 2 на 3.7, отримуй 7.4Вт · год і радій. Але є нюанс (с). Ось він:
  • Ось він:

    Це графік розряду літієвий акумулятор, на якому видно, що напруга знижується до кінця розряду. А це означає, що просте множення А · год на В (який спрацював би у випадку з блоком живлення, що видає стабільну напругу), дає значення енергії з дуже великою похибкою. Для того, щоб дізнатися, скільки ват-годин на акумуляторі, можна, наприклад, побудувати графік потужності (яку можна отримати множенням миттєвих значень струму і напруги) а потім знайти площу під кривою цього графіка:

    Для того, щоб дізнатися, скільки ват-годин на акумуляторі, можна, наприклад, побудувати графік потужності (яку можна отримати множенням миттєвих значень струму і напруги) а потім знайти площу під кривою цього графіка:

    Це складніше, але зате в результаті ми отримуємо ват-години.

  • xC - просто зручне позначення струму заряду або розряду акумулятора. Коли говорять про зарядку струмом 2С, або 0.1С, зазвичай мають на увазі, що струм повинен становити (2 * ємність акумулятора) / h або (0.1 * ємність акумулятора) / h.
    Наприклад, акумулятор ємністю 720mAh, для якого струм заряду становить 0.5с, треба заряджати струмом 0.5 * 720mAh / h = 360мА

Тепер, озброївшись цими знаннями, можна швидко підібрати собі акумулятор і зарядний пристрій. І зробити це не навмання, а зі знанням справи.

Чи знаєте ви, що:

В Інтернет-магазині Surfgad можна придбати акумулятори для планшета і мобільного телефону. В наявності акумулятори для самих екзотичних пристроїв і моделей.

Вт (Ватт (W), або милливатт - мВт, далі ви зрозуміли, так?
Чому помилково?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online