З початком опалювального сезону надходять повідомлення про аварії

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Зима, як завжди, нагряне в Росію несподівано ... Як завжди, будуть повідомлення про замерзлих селищах, зламаних котелень і розморожених трубопроводах. Коротше, не за горами традиційна сезонна війна, точніше, стихійне лихо - опалювальний сезон. У всіх регіонах наради з підготовки до сезону пройшли ще в травні. Але все одно, як тільки він настав - посипалися повідомлення про аварії ... Зима, як завжди, нагряне в Росію несподівано

Фото: AP

Повідомлення про "опалювальних" аваріях в Росії - як зведення з фронтів якоїсь великої комунальної битви. Але ж все ще тільки починається, до зими ще, в принципі, неблизько. Ось тільки деякі теми, які висвітлювалися інформаційними агентствами лише за один день - вівторок, 4 жовтня.

У п'яти муніципалітетах Свердловської області склалася напружена ситуація з пуском тепла. Незважаючи на величезні фінансові вливання, з початку опалювального сезону тільки в Єкатеринбурзі відбулося 38 аварій. Новий навчальний рік для багатьох уральських дітлахів закінчився, ледь розпочавшись: Росспоживнагляд розпорядився закрити дитячі установи, в яких до цих пір не дали тепло. Щоб не застудити і не заморозити дітей, садки і школи один за іншим вішають на двері замок.

Майже 20 відсотків житлового фонду Курська не готові до початку зими, немає опалення. В уральському містечку Кушва частина житлових будинків, дитсадків і лікарня залишаються без тепла досі, хоча опалювальний сезон вже давно офіційно розпочато. Соціальні установи Орловської області забезпечені теплом лише на 70 відсотків.

На території Ульяновська опалюється трохи більше половини житлового фонду. До сих пір Воронеж не готовий до опалювального сезону, є проблеми з теплом в житловому фонді Калуги і Обнинска. У селищі Єрцево Коношського району Архангельської області досі не сформований нормативний запас палива для проходження опалювального сезону.

Проблемами опалювального сезону змушені займатися навіть вищі державні особи. Так, напередодні президент Росії Дмитро Медведєв назвав Алтай в числі "проблемних" регіонів при підготовці до зими. Він також зазначив, що погано готові до зими теплові мережі Ярославля (там прокуратура виявила грубі порушення при підготовці до зими), а також назвав Ленінградську область одним з найбільш "холодних" регіонів і розкритикував за підготовку до зими влади Липецька і Іваново.

Читайте також: Як заощадити на оплаті "комуналки"?

До речі, Ярославська прокуратура взагалі пригрозила відставкою главам районів за зрив опалювального сезону. В Архангельській області відсторонений губернатором з посади мер міста Новодвинска. Як сказано в офіційних документах, мер позбувся крісла за невиконання різних судових рішень, пов'язаних з наданням житла.

Але в регіоні кажуть, що Новодвінск був погано готовий до зими, ось за це мер крісла і позбувся. А в Алтайському краї четверо глав муніципальних утворень не так давно добровільно пішли у відставку через зірваного опалювального сезону ще 2010-2011 років.

У Пермському краї апеляційний суд підтвердив провину ВАТ "Олександрівський машинобудівний завод" і ТОВ "Гарант-М" в торішньому зриві опалювального сезону в місті Олександрівську - сенс в тому, що ці підприємства заборгували дикі суми енергетикам, в результаті чого ті не змогли як слід обігріти населення. Тепер, крім виплати боргів, з них стрясут ще й великі штрафи.

У Рибінську НВО "Сатурн" заявило про неможливість своєчасного початку опалювального сезону через відсутність коштів для оплати енергоресурсів (газу). Простіше кажучи, тепло в рибінських будинках, опалювальних від "Сатурна", не передбачається до погашення містом боргів більш ніж в шість мільйонів рублів ....

Читайте також: Жертви війни з ЖКГ набувають навичок

Загалом, на війні як на війні. Як зробити, щоб ця війна вас не особливо зачепила і не контузила? Ситуацію коментує "Правде.Ру" член Міжнародної асоціації адвокатів, кандидат юридичних наук Ігор Шмідт:

"Мені щороку доводиться так часто займатися претензіями громадян до комунальниками і енергетикам з приводу" недоданого "тепла, що, здається, вже собаку на цьому з'їв ... Але давайте спочатку. Взагалі, за законом і за регіональними нормативним документам, початок опалювального періоду встановлюється при середньодобовій температурі зовнішнього повітря нижче плюс восьми градусів за Цельсієм, а кінець опалювального періоду - при середньодобовій температурі зовнішнього повітря вище плюс восьми протягом п'яти діб поспіль. Опалювальний період повинен начи наться або закінчуватися з дня, наступного за останнім днем ​​зазначеного періоду.

Бувають, до речі, і різні нюанси. Наприклад, в Северодвінську Архангельської області ще в середині вересня температура зовнішнього повітря якось протрималася п'ять днів нижче восьми градусів, міська влада вирішила почати опалювальний сезон. Підключали місто до тепла, починаючи з лікарень, шкіл і дитячих садків. Все було без зауважень. А тут раптом бабине літо, сонце виглянуло, потепліло! І в квартирах городян стало душновато. І таке буває. Але, врешті-решт, як то кажуть, жар кісток не ломить.

Читайте також: Пристрасті по КК: не помиліться в розрахунку

За нормативами температура повітря повинна бути в кутовій кімнаті 18 градусів, в неугловая - 20. міряти температуру так: півтора метра від зовнішньої стіни і метр від статі. Якщо ж ви бачите, що послуга з опалення вам надається неякісна, ви повинні повідомити власнику житлового фонду (якщо у вас житло не приватизоване, а муніципальне і ви живете там за договором соціального найму), який разом з представником компанії, що управляє фіксує порушення.

Якщо квартира приватизована, то для складання акту достатньо присутності лише представника керуючої компанії. І тоді вам покладено не тільки перерахунок (платити за неякісну послугу ви не повинні), а й усунення причини, по якій ваша квартира не прогрівається. Але тут є нюанс: у вас повинні бути оплачені послуги, які надаються підприємством або організацією з опалення вашого житла.

У моїй практиці був такий випадок. Звернулася жінка, в квартирі якої температура повітря довгий час була нижче норми. Вона, як і годиться, викликала представника керуючої компанії, разом з ним склала акт і ... Плату за опалення їй так і не перерахували. Я уявляв її інтереси в суді. І раптом з'ясовується, що вона не платила за опалення багато років, накопичилася солідна сума. Мені, як її представнику, стало дуже незручно. Могла б про це хоч попередити перед судом, не так соромно було б ...

До речі, ось практична порада: взагалі не рекомендую захоплюватися судовими розглядами з комунальними службами, енергетиками і так далі. Спираючись на власний практичний досвід, скажу: в останні роки все частіше вдається врегулювати суперечки і конфлікти в комунальній сфері в досудовому порядку. Мабуть, багато керуючі компанії починають розуміти, що надавати громадянам нормальну послугу - це набагато дешевше, ніж з ними судитися ... "

Читайте найцікавіше в рубриці "Суспільство"

Як зробити, щоб ця війна вас не особливо зачепила і не контузила?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online