Жителі Енергодара ініціюють збір підписів за відставку мера

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

В Енергодарі продовжують кипіти пристрасті навколо керуючих компаній. 7 червня в кабінеті мера під надуманим приводом в екстреному порядку було знову скликано позачергове засідання виконкому.

Одночасно телеканал «Оріон», який уклав договір з КП «ПКС» щодо інформаційного обслуговування, повідомив про нібито відбулося 6 червня засіданні виконкому, на якому члени виконкому ВЖЕ проголосували за призначення керуючої компанії «Місто для людей Енергодар».

Разом з протестуючими активістами в кабінет мера прийшов обурений член виконкому, голова профспілкового комітету ЗАЕС Микола Захаров, який зажадав у мера не бруднити його добре ім'я нібито участю в засіданнях і голосуванні, яких насправді не було. Він фактично звинуватив міського голову Павла Музику в підробці:

«Я не голосував за керуючі компанії. І сотні людей бачили, і є відеозапис. Павло Олексійович, якщо у Вас немає совісті, то вона є у людей. Ми будемо жити в цьому місті, Ви - не знаю. І якщо люди зробили помилку, обравши Вас, то не доводьте до беззаконня, тому що Вам дадуть відповідь беззаконням, а цього не потрібно. Люди повинні мати можливість вибору. Чи не нав'язуйте городянам те, що вигідно владі. Потрібно жити і працювати в правовому полі ».

Обуренню городян не було меж. Викликали невдоволення і рішення про призначення керівників компаній в обхід думки мешканців будинків, і призначена керуюча компанія, створена напередодні конкурсу, і ті, хто за нею стоять, і, нарешті, сам порядок прийняття доленосного для міста рішення, схожий на підробку документів та зловживання владою .

Після того як засідання виконкому в черговий раз було зірвано, активісти зібралися на координаційну раду, де було прийнято рішення про початок процедури відставки Павла Музики з посади міського голови. На наступний день з'явився офіційний документ за підписом голови профспілкового комітету ВП «ЗАЕС» Миколи Захарова, в якому профспілка, що представляє інтереси близько 12 тисяч працівників атомної електростанції, заявляє про неприйняття ситуації, в місті ситуації і готовність підтримати громаду в її справедливих вимогах до влади. А вже 11 червня, після закінчення робочого дня, городяни знову зібралися на другу акцію протесту «Дістало» під мерією.

Ті вимоги, які прозвучали до мера в минулий раз (відставка його заступників Курди і Разводова, створення на КП наглядових рад, Положення про проведення громадських слухань та ін.), Виконані не були. Більш того, з маніакальною завзятістю Павло Музика всетаки протягнув питання, ноги у якого, на думку члена виконкому Тетяни Баляба, «стирчать» із Запоріжжя. Так, наприклад, вона переконана, що інтерес в цьому сумнівній справі є у Сергія Пекшіна, який встиг попрацювати і в Енергодарі, і в Запоріжжі і всюди відзначився «яскравими» справами.

Так, наприклад, вона переконана, що інтерес в цьому сумнівній справі є у Сергія Пекшіна, який встиг попрацювати і в Енергодарі, і в Запоріжжі і всюди відзначився «яскравими» справами

Як би там не було, але буквально за годину до початку акції на сайті виконкому з'явилася інформація про те, що міський голова підписав рішення виконавчого комітету про призначення управителя. І людям набридло терпіти таке зневажливе ставлення до себе. Громада ініціює збір підписів за відставку Павла Музики, для якого на цій акції навіть приготували символічну труну. Як було підкреслено активістами, вони висловилися фігурально, а не буквально, назвавши мера політичним трупом.

Щоб запустити процес його відкликання, потрібно зібрати близько 6 тисяч підписів городян. Далі вже своє слово доведеться сказати депутатам міськради. Крім того, Микола Захаров, який також виступив на цій акції, запропонував звернутися з відкритим листом на ім'я Президента України, в Кабмін і Верховну Раду в надії, що здоровий глузд і закон в Україні всетаки переважають над інтересами групи містечкових «феодалів» і в ситуацію втрутиться держава.

І на самому мітингу, і вже після нього прозвучало чимало коментарів щодо того, що насправді відбувається в місті, до чого веде ситуація з керуючими компаніями і чому громадськість почала виступати проти влади. Деякі з них пропонуємо вашій увазі.

Активіст, член Координаційної ради Ігор Гонімарь:
У попередній редакції закону №417 була двояко прописана норма про те, що місцева влада повинна провести конкурс на управителя. Закон, який частково набув чинності 10 червня, чітко визначає, що тільки жителі вирішують, бути управителю чи ні. І якщо вони зібрали більше 50% підписів і просять місцеві органи влади провести конкурс, то мер може це зробити. Але протягом року нам нахабно брехали. Чим це загрожує? Минулого четверга закон по ЖКГ Верховна Рада сильно порізала. І тепер наші права перед управителями практично не захищені. Що зробить ця керуюча компанія, невідомо. Типовий договір між нею і жителями поки тільки в розробці. Але однозначно можна сказати, що ми розірвати цей договір не зможемо. По суті, нас бере в рабство якась керуюча компанія, яка була створена лише 25 квітня - менш ніж за місяць до розпакування конвертів цього фейковий конкурсу.

Євген Данильченко, член Координаційної ради з розвитку підприємництва:
Я вже давно кажу, що всі послуги повинні бути на конкурсній основі передані приватним професійним, підкреслюю, компаніям. Щоб була конкуренція, а не монополія, як у випадку з КП «ПКС». Але головне при цьому, щоб люди, які платять гроші, мали можливість і право вибирати постачальника послуг. Це ключовий момент. Але те, що відбувається зараз злочин. Порушення закону є однозначно. Нишком хороші справи не робляться. Все повинно бути публічно і прозоро. Не дарма ребятаактівісти вимагають громадських слухань. Я з ними повністю згоден. Зараз замість одного монополіста КП «ПКС» нам нав'язали іншого - у вигляді керуючої компанії. В Енергодарі у неї немає ні бази, ні техніки, ні людей. Але їй віддали місто - просто щоб протягом року заробляла гроші. Підкреслюю, ми підписуємо договір всього лише на рік. Так, може, це неправильно? Якщо серйозно підходити до питання, то цього часу не вистачить навіть на те, щоб вивчити всі проблеми, скласти їх перелік і почати усунення. Компанія, яка прийде на рік, навіть не стане напружуватися. Немає сенсу. Через рік її поміняють на наступних бажаючих заробити. І так знову і знову. Скажу більше: одна з моїх компаній ПП «Трансстройсервіс» займається вивезенням сміття. Нашими послугами користується кооператив «Вилюй», який тільки за минулий рік на вивезенні сміття заощадив близько 45 тис. Гривень. Це і гаражні кооперативи, і садовоогородние товариства, і приватні підприємці, і нечисленні в Енергодарі ОСББ. По суті, я є конкурентом для «ПКС», і мої тарифи нижче, ніж у комунального підприємства. Понад рік тому я відправив офіційний лист нашому міському голові про те, що в статуті «Трансстройсервіса» прописано право бути керуючою компанією. У нас є три сміттєвози, трактори, причепи, інша техніка, є база. Я повідомив меру, що ми готові включитися в цю роботу і взяти на себе обов'язки з вивезення сміття з 12 мікрорайонів і навіть запропонувати себе як компанію, що управляє. Але коли опублікували умови і я побачив, що договір буде полягати тільки на рік, навіть не став подавати документи. Я як людина відповідальна розумію: щоб розгребти комунальні завали в 12 мікрорайонах, року не вистачить. Я є головою правління СОТ «Хвиля». Ми там два роки наводили порядок. А тепер уявіть місто. Я приходжу на рік, а люди мене цілком справедливо зустрічають в штики, бо не хочуть зміни одного монополіста на іншого. Дайте нам можливість вибору, і ми самі визначимося, хто здатний працювати якісно. Вибирати повинен той, хто платить гроші. А коли нам нав'язують сумнівні компанії ... Так ми ж люди мислячі, бачимо, що відбувається. Я категорично проти того, як діє міська влада, йдучи на відвертий обман. Мер лобіює інтереси певної групи, а місто вже давно знаходиться під зовнішнім управлінням. Це ні для кого не секрет. Не дарма ж в цих комісіях панують прийшлі заступники, які завтра помахають всім рукою, а ми залишимося зі своїми проблемами.

Не дарма ж в цих комісіях панують прийшлі заступники, які завтра помахають всім рукою, а ми залишимося зі своїми проблемами

Керівник ГО «Побратими», учасник АТО Михайло Гладков:
Я бачу, що наші чиновники, так звані топ-менеджери, не працюють для міста. Думка громади їм нецікаво. Енергодар просто здають, і здають за великі гроші ахметовським представникам в Києві. А сірі кардинали в Запоріжжі їм посилено допомагають. Є інформація, що за просування цієї керуючої компанії, за кожен будинок щедро заплачено. Можливо, мер і радий би це все зупинити, але гроші в руки вже взяли, вже забруднилися. Адже ми бачимо на прикладі інших міст - того ж Запоріжжя, що нас чекає і з тарифами, і з якістю послуг, і з неможливістю чтолибо довести керуючої компанії. По суті, це тільки прокладка між населенням і тими, хто реально буде працювати. Навіщо вона нам? Так, в Енергодарі багато своїх проблем, нам багато чого треба міняти. Але віддавати гроші вникуда особисто я не хочу. І чому цього не розуміє наш мер? До речі, ще після першого мітингу громади він ходив і розповідав, що всі його учасники були проплачені. Взагалі це вже норма при владі якщо хтось йде наперекір, звинувачувати в тому, що люди найняті. Чесно скажу, раніше мене це зачіпало, тепер немає. Так, я проплачений. Проплачений громадою, довірою, очікуваннями і підтримкою людей. І якщо це можна вважати оплатою, то тоді це саме так.

Микола Чорний, депутат міськради, член комісії:
Комісія з керуючим компаніям була створена в кінці 2017го року, але довгий час вона не працювала. В Енергодарі, на жаль, зробили все для того, щоб протягнути це питання кулуарно. Разом зі своїм колегою депутатом Іваном Леонтьєвим я неодноразово вказував на численні порушення. У нас немає повної технічної документації на житлові будинки, на прибудинкову територію, вона тільки в процесі розробки. Отже, ми навіть не розуміємо, в якому стані знаходяться будинки. Ми вказували на те, що спочатку потрібно підготувати техдокументації, а тільки потім будемо рухатися далі. Але влада на чолі з головою комісії Ігорем курдів наполегливо посилалася на те, що до 10 червня потрібно провести конкурс. Ми з Іваном Леонтьєвим висловлювалися проти такого поспіху, але були в меншості. І для мене стало повним сюрпризом винесення питання на позачерговій виконком. Як і інформація про те, що 1 червня комісія нібито зібралася і прийняла рішення про те, хто стане керуючою компанією в Енергодарі. Хочу з усією відповідальністю заявити: я не брав участь в цьому засіданні! І у мене немає впевненості, що воно проходило насправді.

Громадський діяч, підприємець Іван Самойдюк:
Щоб зрозуміти, що зараз відбувається в місті, варто повернутися до ситуації, яка почала формуватися 2,5 роки тому, коли за неефективне управління КП «ПКС» був звільнений Петро Пищак. Але при цьому «неефективному» директора не було заборгованості ні по заробітній платі, ні по податках. Була тільки заборгованість перед Запорізької АЕС, і то за літо її вдалося знизити до 26 мільйонів. Були запаси матеріалів на складах для стабільної роботи підприємства як мінімум на рік. Що ми маємо сьогодні - після «успішних» кадрових рішень і зміни п'яти керівників? За цей час в топку неефективного управління КП «ПКС» було кинуто близько 130 мільйонів гривень.

На даний момент підприємство знаходиться в борговій ямі. І поточні зобов'язання перед ЗАЕС на сьогодні складають приблизно 42 мільйони. З них 21 млн - під виконавчим провадженням. Борги перед ДТЕК - близько 3 мільйонів гривень, перед «Обленерго» - близько 12 мільйонів.

Поточна заборгованість перед податковою становить 17 мільйонів. З яких 10,9 мільйона - це сума несплаченого прибуткового податку із заробітної плати, що є грубим порушенням законодавства та фінансової дисципліни. Більше 58 мільйонів - штрафи і пеня. З них 36,9 мільйона - штрафи за порушення касової дисципліни. Йдеться про горезвісні інформаційних центрах КП «ПКС», де населення оплачує комунальні послуги. Керівники і радники КП «ПКС» забирають гроші з розрахункових центрів в сумках, а касові ордери і документацію викидають як непотріб.
Чому в контексті теми керуючих компаній заговорили про КП «ПКС»? Проблема в тому, що в цілому все комунальне господарство изза колосальних боргів і управлінської політики скотилося в боргову яму, з якої неможливо вибратися. Все, що може приносити прибуток, віддається на відкуп тим, хто стоїть за компанією, що управляє, з прогнозованим висновком з комунальної сфери Енергодара близько 40 мільйонів гривень.

Чому, знаючи, що гряде така проблема, влада не провела інформаціоннораз'яснітельную роботу з населенням? Чому ту частину діяльності КП «ПКС», яка приносить прибуток, усвідомлено віддають на сторону, залишаючи збиткову частину і заставне майно? Якби міська влада хотіла нормально вирішити питання з керуючими компаніями, вони б провели конкурс на конкретний будинок або двір, де самі мешканці брали б участі у виборі керуючої компанії. Ось таке рішення було б логічним і справедливим і вже точно не викликало б соціального бунту. Другий варіант конкуренція. Зробіть не одну, а три-чотири керуючі компанії на кожен мікрорайон з умовою, що вони будуть конкурувати між собою. За рік люди подивляться, яка з них працює найбільш ефективно. Це призведе до зниження цін, поліпшення якості послуг. А так, розраховуючи на 40 мільйонів прибутку при будь-якому розкладі, обрана владою компанія напружуватися точно не стане. Приїжджі найняті менеджери виконують інтегровані зверху завдання. У громади є вибір: продовжувати миритися з таким станом справ або шукати законні шляхи, як навести в місті порядок. І, судячи з усього, енергодарці вибрали другий шлях, нехай і не найпростіший.

Голова правління громадської організації «Передова», волонтер Олександр Вікторов:
Скажу відверто, ще кілька років тому я, як і багато, мало уваги звертав на міське господарство і комуналку. Мені вистачало і своїх занять, волонтерської роботи, яка забирає весь вільний час. Але, мабуть, настав момент, коли більше не виходить не помічати проблеми нашого міста. Подивіться хоча б на дороги - це перше, що кидається в очі. Напевно, в це важко повірити, але на Донбасі, під Маріуполем дороги значно краще, ніж у нас! Зараз виникла ситуація з керуючими компаніями. Мені довелося вникнути і розібратися в тому, що відбувається. Вибачте, але, крім нецензурних виразів, інші просто не йдуть! Мер, який стояв перед нами 4 червня і розповідав сотням городян про те, як важко йому живеться, вже на той момент знав, що не виконає жодна вимога громади, що керуючу компанію протягли всупереч усьому. І я вважаю це відвертою брехнею городянам. Чи є на це право у Павла Музики? Ні, такого права він не має!

Карина Стрельникова, Олександр Брежнєв, "Верже"

Хочете бути в курсі подій в Україні і світі, стежте за нами в Фейсбук і на каналі в Telegram .

Чим це загрожує?
Так, може, це неправильно?
Навіщо вона нам?
І чому цього не розуміє наш мер?
Що ми маємо сьогодні - після «успішних» кадрових рішень і зміни п'яти керівників?
Чому в контексті теми керуючих компаній заговорили про КП «ПКС»?
Чому, знаючи, що гряде така проблема, влада не провела інформаціоннораз'яснітельную роботу з населенням?
Чому ту частину діяльності КП «ПКС», яка приносить прибуток, усвідомлено віддають на сторону, залишаючи збиткову частину і заставне майно?
Чи є на це право у Павла Музики?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online