Як чоловікові піти в декретну відпустку по догляду за дитиною?

  1. Чоловік в декретній відпустці - чи може таке бути?
  2. Чи можна оформити декретну відпустку на чоловіка при усиновленні дитини?
  3. Умови оформлення декретної відпустки на чоловіка
  4. Декретна відпустка чоловікові, дружина якого не працює
  5. Як оформити декретну відпустку батькові, якщо мати не працює
  6. Декретна відпустка для батька і неповний робочий день
  7. Документи для оформлення відпустки по догляду за дитиною батькові

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Як чоловікові піти в декретну відпустку - питання на сьогоднішній день дуже актуальне, т. К. Зараз, в умовах гендерної рівності, нерідкі випадки, коли саме батьки йдуть в декрет. Розберемося, як це правильно оформити.

Чоловік в декретній відпустці - чи може таке бути?

Чи можна оформити декретну відпустку на чоловіка при усиновленні дитини?

Умови оформлення декретної відпустки на чоловіка

Декретна відпустка чоловікові, дружина якого не працює

Як оформити декретну відпустку батькові, якщо мати не працює

Декретна відпустка для батька і неповний робочий день

Документи для оформлення відпустки по догляду за дитиною батькові

Чоловік в декретній відпустці - чи може таке бути?

Відпустка по догляду за дитиною чоловікові надається в тому випадку, якщо він фактично здійснює догляд за малюком віком до 3 років (ч. 2 ст. 256 ТК Росії). Для оформлення відпустки по догляду за дитиною (далі по тексту - ОпУзР) співробітникові необхідно подати відповідну Заява своєму керівництву.

Для отримання допомоги по догляду за дитиною крім заяви про його призначення буде потрібно представити і інші документи. Так, згідно з ч. 6 ст. 13 закону «Про обов'язкове соціальне страхування ...» від 29.12.2006 № 255-ФЗ, необхідна довідка з місця роботи матері дитини про те, що вона не використовує ОпУзР і, відповідно, не отримує допомоги від страхувальника, або про те, що вона не працює і не отримує державну допомогу від органів соцзахисту.

Батько дитини може використовувати ОпУзР повністю або частинами, в т. Ч. По черзі з матір'ю дитини або іншими родичами - про це прямо вказано в тій же ч. 2 ст. 256 ТК. При цьому відповідно до ч. 4 цієї ж статті на час ОпУзР (т. Е. До триріччя дитини) роботодавець зобов'язаний зберігати за працівником його робоче місце. Батько дитини може використовувати ОпУзР повністю або частинами, в т

Чи можна оформити декретну відпустку на чоловіка при усиновленні дитини?

Питання, як чоловікові піти в декретну відпустку в разі усиновлення дитини, є не менш актуальним, ніж в разі народження кровного. Згідно ч. 2 ст. 257 ТК Росії, батько, який усиновив дитину, нарівні з прийомною матір'ю може взяти ОпУзР до досягнення дитиною 3 років. Однак усиновителі повинні домовитися про те, хто з них піде в декретну відпустку, так як обидва відразу використовувати його не можуть, згідно з ч. 3 ст. 257 ТК і п. 1 Порядку надання відпусток ..., затвердженого урядовою постановою від 11.10.2001 № 719 (далі - Порядок).

Порядок оформлення допомоги по догляду за усиновленою дитиною до досягнення нею півтора року аналогічний процедурі при нагляді за собственнорожденним дитиною. Єдиною відмінністю є необхідність подання копії судового рішення про усиновлення (п. 2 Порядку).

Умови оформлення декретної відпустки на чоловіка

Як вже зазначалося вище, основною умовою оформлення ОпУзР є здійснення фактичного догляду за дитиною (як собственнорожденним, так і усиновленим). Підставою для надання відпустки роботодавцем є написане працівником заяву.

Право на оформлення посібники на чоловіка виникає в тому випадку, якщо дружина подасть одну з 2 довідок:

  • про те, що вона не перебуває у відпустці по догляду за тим же дитиною, за яким планує доглядати чоловік, і не отримує однойменного посібника (з місця своєї роботи);
  • про те, що не виходить держдопомогу, якщо вона не працює або продовжує очне навчання в освітній установі (з територіального органу соцзахисту).

Декретна відпустка одному з подружжя-усиновителів (наприклад, чоловікові) надається за заявою, написаному в довільній формі. На підставі цього документа, копії судового рішення про усиновлення, свідоцтва про народження усиновленої дитини і довідки з місця роботи / навчання подружжя про те, що вона не перебуває у відпустці у зв'язку з вагітністю та пологами, оформленому відповідно до п. 4 Порядку, або ОпУзР, роботодавцем ( за місцем роботи батька) видається відповідний наказ із зазначенням тривалості відпустки (п. 3 Порядку).

Декретна відпустка чоловікові, дружина якого не працює

На перший погляд, в відході чоловіка в декретну відпустку немає нічого складного, навіть якщо дружина не працює, але в кожному питанні є свої нюанси. Так, більшість складнощів пов'язано не з тим, як правильно піти в ОпУзР, а з тим, як правильно оформити документи на отримання допомоги від страхувальника при настанні такого страхового випадку, як народження і виховання дитини до його полуторалетія.

Не знаєте свої права?

Підпишіться на розсилку Народний Советнік'.
Безкоштовно, хвилина на прочитання, 1 раз в тиждень.

Справа в тому, що допомога по догляду за дитиною можна оформити не тільки у роботодавця (страхувальника), але і в органах соцзахисту за місцем проживання батьків дитини. Державна допомога оформляється, зокрема, безробітними (наприклад, звільненими у зв'язку з ліквідацією підприємства або навчаються в очній формі) матерями дітей після того, як завершився період, за який виплачувалася допомога в зв'язку з вагітністю та пологами.

Батьки одну дитину не можуть отримувати допомогу по догляду за ним одночасно, тому їм доводиться вибирати, на кого оформляти допомогу - на працюючого батька, який піде в ОпУзР, або непрацюючу матір. Якщо вибір очевидний через більш високих доходів батька (як відомо, розмір допомоги застрахованій розраховується виходячи з величини його заробітку за останні 2 роки), тоді від матері потрібно підтвердження, що вона не оформила аналогічне держдопомогу в органах соцзахисту.

Як оформити декретну відпустку батькові, якщо мати не працює

Для оформлення ОпУзР батькові необхідна довідка, видана територіальним органом соціального захисту (за місцем реєстрації матері) в тому, що мати дитини не отримує допомоги по догляду за її дитиною. Згодом ця довідка видається роботодавцю при оформленні батьком ОпУзР і відповідної допомоги.

Довідка прикладається до заяви про надання ОпУзР батькові і виплаті допомоги по догляду за дитиною серед інших документів. При відсутності такої довідки батькові в виплаті допомоги за місцем його роботи буде відмовлено.

Декретна відпустка для батька і неповний робочий день

Батько, так само як і мати або будь-який інший родич, який доглядає за дитиною, може вийти працювати на неповний робочий день, не перериваючи ОпУзР. Це може бути 7-годинний робочий день або 38-годинний робочий тиждень. Виплата допомоги при цьому не припиняється.

При цьому важливо, щоб фактично співробітником відпрацьовувалося час менше встановленої в ст. 91 і 94 ТК Росії норми. Зручний режим роботи допоможе підібрати п. 8 положення, затвердженого постановою Державного комітету праці СРСР, Секретаріату Всесоюзної центральної ради профспілок від 29.04.1980 № 111 / 8-51.

Такий варіант часто використовується в сім'ях, в яких мати дитини не працевлаштована або є непрацюючі бабуся / дідусь, які можуть доглянути за дитиною, поки батько працює на умовах неповного робочого дня. Оформляти посібник на матір без офіційного заробітку або на непрацездатного члена сім'ї, виходить, невигідно, т. К. Посібник буде зовсім невеликим або взагалі не буде призначено.

Документи для оформлення відпустки по догляду за дитиною батькові

Щоб піти в ОпУзР, батькові дитини потрібно подати роботодавцю такий пакет документів:

  • заяву на надання ОпУзР, написане у вільній формі;
  • свідоцтво про народження дитини, копії свідоцтв на інших дітей в сім'ї;
  • довідка про те, що мати не отримує допомоги по догляду за цією дитиною (на своїй роботі, в органі соцзахисту);
  • довідка про заробіток батька від колишнього роботодавця;
  • довідки від інших роботодавців (якщо батько - сумісник) про те, що на цих місцях роботи допомога не оформлялося (ч. 7 ст. 13 закону № 255-ФЗ);
  • рішення про усиновлення (для усиновителів).

Ці документи можуть бути представлені страхувальнику в електронному форматі, відповідно до п. 5.1 порядку, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров'я від 23.12.2009 № 1012н. Також зазначені документи можуть бути надіслані з використанням послуг «Пошти Росії» (п. 5 вищевказаного порядку).

Текст заяви може бути таким:

«Прошу надати мені відпустку по догляду за дитиною (вказуються П.І.Б., дата народження і який за рахунком в сім'ї дитина) з (вказується дата початку відпустки) по (вказується дата закінчення відпустки) включно (до досягнення 3 років).

Прошу провести призначення і почати виплачувати допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею 1,5-річного віку ».

Отже, батько дитини, так само як і мати, може піти в ОпУзР. Відпустка батькові може бути надано повністю до триріччя дитини або частково згідно з поданою роботодавцю заяви з пакетом документів. На підставі заяви, в якому зазначаються конкретні терміни і тривалість відпустки, видається наказ. Така відпустка можна оформити не тільки по догляду за своєю власною дитиною, а й за усиновленою або узятим під опіку.

ОпУзР оформляється на того з подружжя (або тітку / дядька, дідуся / бабусю і т. Д.), Хто фактично буде здійснювати догляд за дитиною. Перебуваючи в ОпУзР, батько має право, не перериваючи його, вийти працювати на умовах неповного робочого дня - це може бути як індивідуальний графік, яким передбачено скорочений робочий день, так і неповна трудовий тиждень. Крім того, батько, перебуваючи в цій відпустці, може змінити графік і почати працювати на дому.

До настання триріччя дитини його батько може в будь-який момент перервати відпустку по догляду за ним і потім оформити знову. Кожне з цих рішень супроводжується подачею відповідної заяви, на основі якого роботодавець видається наказ про надання відпустки або виході співробітника з нього.

Чоловік в декретній відпустці - чи може таке бути?
Чи можна оформити декретну відпустку на чоловіка при усиновленні дитини?
Чоловік в декретній відпустці - чи може таке бути?
Чи можна оформити декретну відпустку на чоловіка при усиновленні дитини?
Чи можна оформити декретну відпустку на чоловіка при усиновленні дитини?
Не знаєте свої права?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online