NEWSru.com :: У Києві затримали журналістку Першого каналу

Про те, що сталося також повідомляє ВГТРК. "Сьогодні в Києві була викрадена наша колега, журналістка Першого каналу Ганна Курбатова. Повідомляється, що її відвезли в невідомому напрямку", - сказала ведуча новин в ефірі телеканалу "Росія 24"
Напередодні стало відомо, що Курбатова потрапила в базу даних скандально відомого українського сайту "Миротворець". Автори сайту звинуватили журналістку в "маніпулюванні інформацією" і підготовці "тенденційного сюжету" про парад на честь Дня незалежності України

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Російський Перший канал повідомив про викрадення своєї журналістки Ганни Курбатовой в середу в Києві. У Службі безпеки України (СБУ) підтвердили факт затримання.

"Журналіст була захоплена невідомими в центрі міста, її посадили в машину. Зв'язатися з Ганною неможливо", - йдеться в повідомленні телеканалу.

"Нашу колегу схопили невідомі недалеко від будинку, посадили в машину і відвезли. За нашими даними, Анну Курбатову затримали співробітники СБУ", - сказала ведуча випуску новин.

В СБУ, коментуючи ситуацію "Українській правді" , Підтвердили факт затримання і заявили, що "все відбувається в рамках законодавства", не розкривши інших подробиць.

В СБУ заявили про підготовлюваний видворення журналістки

Ганна Курбатова буде примусово повернута до Росії, зараз йде оформлення документів для її видворення, повідомила на своїй сторінці в Facebook прес-секретар Служби безпеки України Олена Гітлянська.

"Російська пропагандистка Ганна Курбатова буде примусово повернута в РФ. Україна є правовою державою, її правоохоронні органи діють виключно в рамках чинного законодавства. На даний момент йде оформлення необхідних документів для її офіційного видворення. Так буде з кожним, хто дозволяє собі ганьбити Україну", - йдеться в повідомленні.

Посольство РФ заявило протест, а Москалькова звернулася до українського омбудсмена

У зв'язку із затриманням журналістки посольство РФ в Києві направило ноту в МЗС України, передає ТАСС.

Уповноважений з прав людини в РФ Тетяна Москалькова звернулася до своєї української колеги Валерії Лутковської з проханням з'ясувати місцезнаходження Курбатовой.

"Я тільки що направила звернення на адресу своєї колеги Валерії Лутковської, з проханням повідомити про місце перебування, її стан здоров'я і відвідуванні її консулом, тобто дотриманні всіх конвенцій, якщо вона затримана і знаходиться в правоохоронних органах", - сказала Москалькова "Інтерфаксу" .

"Я вкрай обурена і вкрай стурбована ставленням до журналістів. Свобода слова охороняється не тільки конституціями держав, а й міжнародними правовими актами, журналісти в усьому світі є незалежними і мають імунітет", - додала вона.

Уповноважений наголосила, що мораторій на правду і інформацію "руйнує цивілізаційний простір".

Затримання відбулося після серії "антиукраїнських" репортажів

У сюжеті Першого каналу говориться, що раніше Курбатовой надходили погрози, наприклад, після репортажу про День незалежності України, де вона доводила, що для багатьох це "сумне свято".

Напередодні, 29 серпня, у неї вийшов сюжет про висилку з Києва іспанських журналістів. "За збігом якраз сьогодні розкрилося справжнє ставлення української влади до однієї з основних європейських цінностей. Двоє журналістів з Іспанії, які багато разів були в Донбасі і відображали позиції обох сторін конфлікту, затримані в Києві і вислані на батьківщину", - йдеться в репортажі Курбатовой , опублікованому на сайті телеканалу.

У репортажі повідомлялося, що Київ "намагається зберегти лише видимість демократичної європейської держави", а насправді бореться зі свободою слова, що "не дуже вписується в ідею" Україна - це Європа ".

Ситуацію вже прокоментували в Кремлі. "Поки немає ніякої інформації. Але, безумовно, прикладаємо всі зусилля, щоб прояснити ситуацію", - наводить РБК слова прес-секретаря президента Росії Дмитра Пєскова.

Курбатова 26 серпня потрапила в базу даних скандально відомого центру дослідження ознак злочинів проти національної безпеки України "Миротворець" .

Автори сайту звинуватили журналістку в маніпулюванні інформацією та підготовці тенденційного сюжету про парад на честь Дня незалежності України, який вийшов 24 серпня на Першому каналі. Однак "Миротворець" назвав Курбатову співробітницею "Росії 1".

Україна послідовно бореться з журналістами, яких вважає обслуговуючими російську пропаганду. У червні з країни видворили журналістку телеканалів "Росія-1" і "Росія 24" Марію Князеву, яку звинуватили в тому, що вона, працюючи на каналах під псевдонімом Саушкіна, за допомогою проросійськи налаштованих журналістів збирала інформацію і використовувала її для тенденційного висвітлення ситуації на Україні.

У липні 2015 року через Києва співробітники СБУ депортували журналістку Першого каналу Олександру Черепніна, а в лютому того ж року затримали і вислали кореспондента телеканалу НТВ Андрія Григор'єва і кореспондента Першого каналу Олену Макарову, звинувативши в антиукраїнській діяльності.

На Україні заборонено більшість російських телеканалів: Перший канал, НТВ, "ТВ Центр", "Росія-1", "Росія 24", ТНТ, "Петербург 5", "Зірка", РЕН ТВ, LifeNews, RT, РБК-ТВ, "РТР Планета", "Мир 24". Під санкції потрапили також російські телеканали "Будинок кіно", "Російський ілюзіон", "Садиба-ТВ", "Домашні тварини", "Питання та відповіді", "Зброя", "Історія".

Діє заборона на в'їзд в країну керівникам російських засобів масової інформації: головному редактору "Комсомольської правди" Володимиру Сунгоркин, генеральному директору ВГТРК Олегу Добродєєву, генеральному директору російського міжнародного агентства "Росія сьогодні" Дмитра Кисельова, генеральному директору інформаційного агентства ТАСС Сергію Михайлову, головному редактору телеканалу RT Маргариті Симоньян, головному редактору журналу "Експерт" Валерію Фадєєву, головному редактору журналу "Російський репортер" Віталію Лейбіна і іншим.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online