Як вибрати поліпропіленові труби для опалення, які краще

  1. особливості рішення
  2. висновки
  3. критерії вибору
  4. Робочий тиск
  5. температура
  6. армування
  7. Діаметр
  8. Виробники
  9. висновок

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Які поліпропіленові труби краще для опалення? На що варто звернути увагу при виборі? Які виробники заслуговують на нашу увагу в найбільшою мірою? Давайте спробуємо розібратися. Які поліпропіленові труби краще для опалення

Наше завдання - підібрати труби, які підходять для опалювальної системи.

особливості рішення

Що впливає на наш вибір? Які фактори нам належить врахувати?

  • Поліпропілен відноситься до термопластів - матеріалами, що змінює свої фізичні властивості при змінах температури навколишнього середовища. Якщо бути точним, то при 140 градусах він починає розм'якшуватися, а при 170 - 175 уже плавиться. Для ВСІХ виробів з поліпропілену максимальна температура експлуатації - 120С.

Важливо: виробники труб, однак, перестраховуються, вказуючи в якості максимальної робочої куди нижчу температуру. Характерно виробники вказують як максимальна допустима - температуру в 90-95С.

  • Поліпропілен має високий коефіцієнт теплового розширення. Простий підрахунок показує, що труба з цього матеріалу при протяжності три метри (типове відстань між перекриттями) і дельті температур 20-90 градусів подовжиться на цілих три сантиметри.
  • У північних регіонах при екстремально низьких температурах на вулиці вода в системі опалення може нагріватися вище точки кипіння. Така ситуація - форс-мажор, але вона можлива. Поєднання тиску в 6-7 кгс / см2 з температурою в 110-130 градусів цілком може привести до розриву труб.

Електроконвектори опалення - давайте знайдемо точку оптимального рішення .

Електроконвектори опалення - давайте знайдемо точку оптимального рішення

Екстремально низькі зимові температури доводиться компенсувати перегрівом теплоносія.

висновки

Варто розмежувати різні умови, пов'язані з параметрами опалення в різних регіонах.

Для районів Крайньої Півночі, Якутії, Далекого Сходу всім видам полімерних і металополімерних труб варто віддати перевагу оцинковані сталеві або нержавіючі трубопроводи.

Так, використання поліпропілену та металопластику там практикується; проте за певних обставин воно може привести до вкрай неприємних наслідків. У затопленій гарячої брудною водою з температурою вище точки кипіння квартирі не вціліє нічого, та й люди отримають серйозні опіки.

Для регіонів з помірним кліматом і тим більше для теплої кліматичної зони поліпропілен - відмінний матеріал, який не має будь-яких обмежень щодо застосування.

Крім того, в приватних будинках з електричними і сучасними газовими котлами ви вручну вказуєте максимальну температуру теплоносія. І там поліпропілен в опалювальній системі не створить вам неприємностей - незалежно від того, в якій частині країни ви живете.

І там поліпропілен в опалювальній системі не створить вам неприємностей - незалежно від того, в якій частині країни ви живете

Сучасне опалювальне обладнання дозволяє точно задати температуру води в трубах.

Крім того, варто пам'ятати про теплове розширення матеріалу. Які висновки для себе ми можемо зробити з його властивостей?

  • Застосовувати варто виключно труби, армовані матеріалом з більш низьким коефіцієнтом температурного розширення - алюмінієм або скловолокном. І ціна, і інші важливі якості труб з обома типами армування відрізняються незначно.

Однак при монтажі своїми руками труби, армовані фіброю, заощадять вам час: при зварюванні труб не знадобиться шейвер (зачистной інструмент), без якого труби з армуванням алюмінієвою фольгою з'єднувати з фітингами вкрай небажано.

Корисно: крім того, труби з скловолоконних армуванням в меншій мірі залежать від сумлінності виробника. У них немає клейових шарів: фібра буквально вплавлена ​​в матеріал труби, тому вона ніколи не розшаровується.

  • При монтажі прямі ділянки труб не повинні упиратися в стіни і перекриття. При укладанні в стяжку або штукатурку з торців прямого ділянки повинно залишитися вільний простір на подовження. Армування зменшує теплове розширення труб, але не позбавляє від нього повністю. Нарешті, на прямих ділянках значної довжини робляться компенсатори - П-подібні вигини або просто витки труби.

Повітряно-опалювальний агрегат - що це і з чим його їдять - читайте тут.

Повітряно-опалювальний агрегат   - що це і з чим його їдять - читайте тут

Компенсатори на стояках опалення.

критерії вибору

Отже, ми маємо вибір поліпропіленових труб для опалення. Чи є якась інструкція, з якої можна звірятися в магазині?

Давайте приділимо увагу основним параметрам труб, які нам знадобляться.

Робочий тиск

Воно вказується в маркуванні труби після букв PN. PN20 - це маркування труби, яка розрахована на робочий тиск в 20 атмосфер при температурі 20С. PN25 витримує, відповідно, 25 атмосфер. Ми говоримо про максимальний довготривалому робочому тиску; пікове може помітно перевершувати його без руйнування труби.

Зрозуміло, при інших рівних труби PN25 більш кращі. Справа в тому, що при збільшенні температури теплоносія міцність поліпропіленової труби на розрив падає. При 90С межа тиску для труби PN20 - вже не 20, а близько 6,5 кгс / см2. Втім, це не заважає таким трубах успішно виконувати свої функції в системах опалення.

Використання труб PN20 менш бажано, ніж PN25, але допустимо.

температура

Тут все просто: труби повинні бути промарковані або максимальною робочою температурою в явному вигляді (90С або щось подібне), або зазначенням, що вони призначені для гарячої води (hot & cold).

армування

Воно вкрай бажано. Причини вже викладалися: армовані труби мають менший коефіцієнт теплового розширення і більш міцні на розрив.

Що вважати за краще для опалення - армування алюмінієм або скловолокном? Це у великій мірі питання особистих переваг. Якісні труби від пристойного виробника, армовані алюмінієвою фольгою, як мінімум не менш міцні і довговічні армованого фіброю поліпропілену.

А от у випадку покупки труб невідомого вам виробника фібра краще: ці труби важче зіпсувати порушеннями технології виробництва, та й зварюються вони, як уже згадувалося, простіше.

А от у випадку покупки труб невідомого вам виробника фібра краще: ці труби важче зіпсувати порушеннями технології виробництва, та й зварюються вони, як уже згадувалося, простіше

Армуючий шар не вклеєна, фібра введена в розплавлений поліпропілен при виготовленні труби.

Діаметр

Не будемо заглиблюватися в нетрі, сформулюємо найпростіші правила підбору діаметра труб.

  • У квартирі внутрішній перетин поліпропіленової підводки має бути не менше, ніж внутрішній перетин стояків. При виборі врахуйте, що товщина стінок у поліпропілену більше, ніж у сталевий водопровідної труби. Для хрущовок і будинків пізнішої споруди зазвичай береться труба із зовнішнім діаметром 26 мм, для сталінок - 32.
  • У приватному будинку двухтрубная або однотрубна розводки робляться трубами діаметром 32-40 міліметрів. Врізати радіатори в розводку можна трубою діаметром 20 або 26 міліметрів.

Виробники

Яким виробникам варто довіряти? Наведемо негласний рейтинг брендів, під якими виробляються поліпропіленові труби.

Лідирують, як і в багатьох областях, німці: Banninger, Akwatherm, Wefatherm, Rehau.

Практично нарівні з ними котируються чеські бренди: Екопластик, FV-Plast.

Турецькі виробники продають свою продукцію помітно дешевше при теж вельми пристойній якості. Звернути увагу варто на труби TEBO, Pilsa, Vesbo, Firat, Kalde і Jakko.

На фото - добротні труби турецького виробництва.

Серед китайських виробників заслуговують усіляких похвал труби Blue Ocean і Dizayn.

Нарешті, вітчизняні виробники - недорогий і теж цілком заслуговує на увагу варіант. Імена? Навскидку - PRO AQUA, РВК, Heisskraft, Santrade, Політек.

висновок

Додаткову інформацію про вибір поліпропіленової труби для системи опалення ви зможете знайти в відео в кінці статті. Теплих зим!

Система опалення Ленинградка для приватного будинку? Так запросто! Читайте тут.

На що варто звернути увагу при виборі?
Які виробники заслуговують на нашу увагу в найбільшою мірою?
Які фактори нам належить врахувати?
Які висновки для себе ми можемо зробити з його властивостей?
Чи є якась інструкція, з якої можна звірятися в магазині?
Імена?
Система опалення Ленинградка для приватного будинку?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online