«Махаон», «Парфеніон» і він

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Більшість податкових чиновниць, замішаних у скандалі з розкраданням 5,4 млрд рублів, перейшли на роботу в Рособоронпоставка, а генерал ФСБ, який ініціював справу стосовно Сергія Магнітського, працював в податковій в підпорядкуванні у нинішнього міністра оборона. Питання: хто бенефіціар розкрадання?

Петро Саруханов - «Нова»
Петро Саруханов - «Нова»

Більшість податкових чиновниць, замішаних у скандалі з розкраданням 5,4 млрд рублів, перейшли на роботу в Рособоронпоставка, а генерал ФСБ, який ініціював справу стосовно Сергія Магнітського, працював в податковій в підпорядкуванні у нинішнього міністра оборона. Питання: хто бенефіціар розкрадання?

Дослідження кадрових перестановок і доль чиновників і силовиків, причетних до скандалу з розкраданням 5,4 млрд рублів в результаті повернення податків з бюджету, про який розповів померлий в СІЗО юрист фонду Hermitage Сергій Магнітський, все ближче підводить нас до того самого «міністру уряду» - на думку глави Hermitage вуликів Браудера, головному бенефіціару афери. Як вдалося з'ясувати «Новій газеті», не тільки Ольга Степанова, колишня начальниця 28-й податкової інспекції, але і інші три співробітниці цієї податкової, чиї підписи стояли на рішенні про повернення податків, після того як було скоєно розкрадання, перейшли на роботу в Рособоронпоставка до своєї колишньої начальниці Надії Сініковой, яка очолювала з 2004 по 2010 рік УФНС по Москві. А начальник управління «К» СЕБ ФСБ Віктор Воронін, який ініціював відносно співробітників Hermitage кримінальну справу, яке призвело до арешту, а потім і смерті Сергія Магнітського, очолював управління державної служби і кадрів ФНС Росії. І Сінікова, і Воронін - вихідці з Санкт-Петербурга, вони близькі нинішньому міністру оборони Анатолію Сердюкову, який керував ФНС з 2004-го по 2007 рік.

Нагадаємо, через 28-ю податкової інспекції була викрадена велика частина з 5,4 млрд рублів. Через цю інспекцію пройшло відшкодування нібито переплаченого податку на прибуток компаніям «Махаон» і «Парфеніон», раніше керуючий фондом Hermitage. Сергій Магнітський звинуватив у злочині податкових чиновників, а також співробітників МВС. В результаті Магнітський був сам заарештований і помер у СІЗО, а Слідчий комітет МВС звинуватив вже померлого юриста в причетності до розкрадання.

Рішення про повернення податків стверджувала колишня начальниця 28-й інспекції Ольга Степанова. Степанова восени 2010 року стала радником своєї колишньої керівниці Надії Сініковой в Рособоронопставке. Нещодавно стало відомо, що Степанова покинула цей пост «за власним бажанням». Однак крім Степанової на рішенні про повернення податків стояли підписи ще трьох чиновниць 28-й інспекції - Ольги Цимай, Катерини Фролової та Олесі Шаргородської. Всі вони також перейшли на роботу в Рособоронпоставка до Надії Сініковой. Ці відомості стали відомі «Новой газете» з декларацій про доходи та майно чиновниць за 2010 рік, розміщених на сайті Рособоронпоставка.

Згідно з декларацією Ольги Степанової за 2010 рік, колишня начальниця 28-й податкової інспекції заробила 914 тис. Рублів. На її ім'я також записані дві квартири в Росії. У декларації Степанової не вказані доходи її колишнього чоловіка Владлена Степанова, який, після того як відбулося розкрадання 5,4 млрд рублів, обзавівся шикарною власністю за кордоном, що стоїть мільйони доларів.

Катерина Фролова, підписувати у 2007 році рішення про повернення податків в якості начальниці відділу обліку, звітності та аналізу 28-й інспекції, судячи з декларації 2010 року, працює в Рособоронпоставка на посаді заступника начальника управління: вона заробила в 2010 році 686 тис. Рублів.

Олеся Шаргородська, чий підпис також стоїть на рішенні про повернення податків, працює в Рособоронпоставка заступником начальника відділу. Її дохід за 2010 рік, згідно з декларацією, склав 694 тис. Рублів, а дохід чоловіка - 487 тис.

Ольга Цимай, також підписала в 2007 році рішення про повернення податків в якості начальниці відділу камеральних перевірок 28-й інспекції, займає в Рособоронпоставка посаду заступника начальника відділу. Згідно з декларацією, її дохід за 2010 рік склав 719 тис. Рублів. Крім того, в її власності знаходяться земельна ділянка площею 1,5 тис. Кв. м, житловий будинок і квартира. Дохід чоловіка Ольги Цимай склав 464 тис. Рублів, йому також належать дві земельні ділянки площею 2,7 і 6,2 тис. Кв. м і дві квартири. Чоловікові Ольги Цимай також належить автомобіль «Вольво» XC-70, ринкова вартість якого коливається від 1,5 до 2 млн рублів - цю суму подружжя Цимай, судячи з декларації, зібрали, мабуть, відклавши весь свій річний дохід.

Ольга Цимай - одна з ключових свідків у справі про розкрадання 5,4 млрд рублів: вона опитує по кримінальній справі, порушеній СК МВС по Республіці Татарстан. Цимай розповідала слідчим, що співробітниками 28-й інспекції була проведена детальна перевірка обґрунтованості відшкодування податків з бюджету. Ці твердження Цимай були поставлені під сумнів юристами фонду Hermitage.

Зокрема, колишня начальниця відділу 28-й інспекції стверджувала, що «були зроблені запити за місцем реєстрації контрагентів, взаємини з якими привели до збільшення витрат і зменшення податку на прибуток». Відповіді на ці запити, за твердженням Цимай, підтвердили існування контрагентів і «подання ними не нульовий звітності». Однак, за даними Держкомстату, ті контрагенти, яких перевіряли в 28-й інспекції і взаємини з якими нібито і привели до необхідності відшкодування податків компаніям «Махаон» і «Парфеніон», насправді показували в своїй звітності «нульову» дебіторську заборгованість і відсутність будь-яких відкладених платежів на їх користь.

Ольга Цимай також стверджувала, що в інспекції перевіряли справжність договорів між контрагентами та колишніми компаніями фонду Hermitage. Невиконання цих нібито підписаних договорів і призвело до зменшення прибутку і необхідність повернення податків. Однак, як вказували юристи Hermitage, фіктивність договорів була видна з першого погляду: в одному випадку договір підписував чоловік, який діяв під чужим ім'ям і використав підроблений паспорт, в іншому - договір підписав людина, призначена, за даними ЕГРЮЛ, на посаду генерального директора тільки через два роки після підписання договору.

Незважаючи на явні протиріччя, колишні чиновниці 28-й інспекції задовольнили вимоги до повернення в рекордно швидкий термін - в той же день, коли вони були подані компаніями «Махаон» і «Парфеніон», тобто, мабуть, все контрольно-ревізійні заходи були проведені протягом декількох годин. А про те, що підстави для відшкодування мільярдів були фіктивними і сталося розкрадання, колишні податківці дізналися, за їхніми словами, тільки в 2009 році від слідчих органів. Нікому з них не було пред'явлено звинувачення: за версією СК МВС, податкових чиновниць просто ввели в оману шахраї.

28-я інспекція була важливим, але нижчою ланкою в процесі розкрадання бюджетних мільярдів. «Нова газета» вже писала (див. № 94 від 26 серпня 2011 року) про те, що за часів керівництва ФНП командою нинішнього міністра оборони Анатолія Сердюкова існувало правило: повернення податків на суму понад 5 млн рублів спочатку розглядався на комісії в інспекції, а потім остаточне рішення приймалося на комісії у вищій інстанції - УФНС по Москві, яке в той час очолювала саме нинішній керівник Рособоронпоставка Надія Сінікова.

Тому немає нічого дивного в тому, що практично всі колишні чиновниці 28-й інспекції, які підписали рішення про повернення, потім перейшли на роботу до своєї колишньої керівниці. Це ще раз підкреслює їх приналежність одній команді.

Сінікова з 2002-го по 2004 рік була заступником Сердюкова в управлінні Міністерства з податків і зборів в Санкт-Петербурзі. У 2004 році Сердюков очолив ФНС, а Сінікова в тому ж році стала керівником УФНС по Москві. У 2007 році Сердюков став міністром оборони, але залишив після себе в ФНС надійного наступника - Михайла Мокрецова, також свого колишнього заступника в санкт-петербурзькому управлінні Міністерства з податків і зборів. У 2010 році Мокрецов пішов з ФНС і став заступником Сердюкова в Міністерстві оборони, в тому ж році пішла Сінікова, очоливши Рособоронпоставка, куди незабаром перейшли і її колишні підлеглі з 28-ї податкової інспекції.

Тепер про оперативне і силовому супроводі операції по поверненню податків ... Нагадаємо, що відправною точкою переслідування Сергія Магнітського і інших співробітників Hermitage став рапорт оперативника управління «К» СЕБ ФСБ Росії Олександра Кувалдіна на ім'я начальника управління Віктора Вороніна, який залишив на рапорті свою резолюцію і відправив його в ГУВС Москви. Саме з цього рапорту і почалося кримінальну справу проти Сергія Магнітського.

У 2002 році Віктор Воронін був представлений до оголошення подяки Законодавчих зборів Санкт-Петербурга. У клопотанні про подяки вказувалися конкретні заслуги представляється до нагородження: «Генерал-майор податкової поліції Воронін В.Г. проходить службу в органах податкової поліції з вересня 1998 року. До цього тривалий час пропрацював в органах державної безпеки, пройшов шлях від курсанта вищих курсів КДБ СРСР до начальника оперативно-пошукової служби Управління ФСБ Росії по Санкт-Петербургу і Ленінградської області ». Воронін «за час служби в органах податкової поліції зарекомендував себе енергійним, ініціативним, вимогливим і компетентним керівником», говорилося в клопотанні. Судячи з клопотанням, Віктор Воронін з 1998-го по 2002 рік обіймав посаду заступника начальника (а потім першого заступника) в управлінні Федеральної служби податкової поліції по Санкт-Петербургу. Приблизно в цей же час Анатолій Сердюков керував санкт-петербурзьким управлінням Міністерства з податків і зборів.

У 2003 році президент Володимир Путін призначив Віктора Вороніна начальником управління ФСКН по Північно-Західному округу. У 2006 році Воронін очолив управління «К» СЕБ ФСБ Росії. Однак деякі віхи кар'єри генерала ФСБ Віктора Вороніна з 2003-го по 2006 рік залишилися непоміченими.

За даними на 2004 рік, в Москві був тимчасово зареєстрований людина з тим же ім'ям і того ж року народження, що і у начальника управління «К» СЕБ ФСБ Віктора Вороніна. Адресою його реєстрації була адреса ФНС Росії. 25 травня 2005 року офіційний сайт ФНС повідомляв, що в Краснодарський край з коротким робочим візитом прибув керівник ФНС Анатолій Сердюков, який провів короткий ділову нараду з керівним складом. Як говорилося на сайті податкової, в поїздці Анатолія Сердюкова супроводжував «начальник Управління державної служби і кадрів ФНС Віктор Воронін». А 7 червня 2005 року керівник ФНС Анатолій Сердюков видав указ «Про комісії з проведення конкурсу на заміщення посади і атестації керівників федеральних державних унітарних підприємств, що знаходяться у віданні Федеральної податкової служби» - до складу цієї комісії поряд з заступниками Сердюкова увійшов і Віктор Воронін, начальник управління державної служби і кадрів ФНС.

І ось тепер - після того як чотири податкові чиновниці, замішані в скандалі, перейшли на роботу у відомство, підпорядковане Міністерству оборони; після того як генерал ФСБ, який працював в податковій в підпорядкуванні у нинішнього міністра оборони, ініціював справу стосовно Сергія Магнітського, - хочеться ще раз запитати себе: а хто той таємничий «міністр уряду» - основний бенефіціар безпрецедентного розкрадання?

PS Ми відправили офіційні запити міністру оборони Анатолію Сердюкову, начальнику управління «К» ФСБ РФ Віктору Вороніну і керівнику Рособоронпоставка Надії Сініковой. Однак на момент виходу номера відповідей на поставлені запитання «Нова газета» не отримала. Ми як і раніше готові надати можливість висловитися всім зацікавленим особам.

PPS Сергію Магнітському посмертно була вручена премія Transparency International за боротьбу з корупцією

Питання: хто бенефіціар розкрадання?
Питання: хто бенефіціар розкрадання?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online