Чи допоможе "швидка" московським школам?

  1. Приїжджає звичайна швидка допомога
  2. Шкільний лікар: Апендицит, менінгіт і «голодні болі»
  3. Один лікар на 1000 учнів
  4. Путін поверне в школи лікарів
  5. Лікарів мало і все оповите таємницею
  6. Швидка допомога - не медична таксі

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Чи дійсно при будь-подряпині в московські школи належить викликати швидку? З якими проблемами діти зверталися до шкільного лікаря до реформи медичної? Скільки школярів покладається на одну медсестру? Розбирався кореспондент "Правміра".

У вересні 2017 року з'ясувалося, що здоров'я московських школярів нікому охороняти. Один за іншим в соціальних мережах стали з'являтися пости від батьків про те, що медсестри більше не дають дітям таблеток, а відразу викликають швидку:

«Мій другокласник сказав медсестрі, що у нього болить садно на лобі. Вона викликала швидку і зателефонувала мені. Я не встигла доїхати до школи, швидка відвезла дитину в лікарню з незнайомим мені і дитині вчителем. У приймальному покої зробили рентген, відпустили. За фактом відбувається наступне: батьки натаскувати дітей не скаржитися і терпіти, швидкі приїжджають в школу по 8 разів за день, в приймальному покої лікарні звернень в кілька разів більше, лікарі підвивають. У нас все обійшлося добре і швидко, але всі ці катання в лікарню не пройшли даром, до вечора у сина була така класична психосоматическая реакція ».

«У семикласника заболів живіт. Мама не може приїхати і забрати його додому - дивно, але так буває. Таблетку медсестра йому не має право дати. Швидку він не побажав, живіт болів несильно. Мати поспішала додому, але не встигала. Учневі довелося маятися животом ще два уроки, до закінчення навчального дня ».

«Син впав на фізкультурі, сказав, що болить рука. Викликали швидку, чоловік швидко прибіг, подивився, сказав що, очевидно, нічого страшного немає, але швидка наполягла на поїздці в травмпункт. Зробили рентген - нічого не знайшли. Втратили три години. Тепер я побоююся, що в такій ситуації дитини можуть відвезти кудись одного. Не завжди ж хтось з батьків може негайно приїхати ».

«Кожен день забираю дитину зі школи - біля входу стоїть швидка. Кому-то викликали ».

Схоже, у швидкої додасться роботи і в дитсадках, адже дитсадки і школи в Москві об'єднані в освітні комплекси:

«На зборах в садку нам розповіли, що медсестра може тепер робити тільки щеплення і заповнювати карти. Всім іншим займається швидка, причому везе відразу в лікарню. По дорозі дзвонять батькам ».

«Вчора були збори в саду і нас поставили перед фактом, що тепер навіть при температурі 37,2, невеликих соплях і легкому покашлюванні до дитини в садок будуть викликати швидку. Якщо батьки не встигнуть приїхати раніше швидкої, а швидка прийме рішення про госпіталізацію, то дитина поїде без батьків з супроводжуючим з саду. Посилаються на постанову Департаменту освіти. Я категорично не згодна з такими діями. Розумію, коли екстрені випадки, питання життя і смерті, і дійсно необхідна термінова госпіталізація, але не з соплями ж! Я написала питання завідуючої і чекаю номер цієї постанови ».

Чи дійсно при будь-подряпині в московські школи належить викликати швидку

Фото: rusrep.ru

Приїжджає звичайна швидка допомога

Чому вся медична допомога в московських школах раптом стала швидкої? Прес-служба Департаменту освіти переадресувала наш питання голові Експертно-консультативної ради батьківської громадськості при Департаменті освіти Людмилі Мясниковой. Вона відповіла, що «постійно присутньою медсестри у нас в школі немає, в дошкільному відділенні - теж немає», тому зараз «при будь-якому падінні, ранці і т п. Викликається швидка невідкладна допомога». За словами Людмили Олександрівни, ця ініціатива узгоджена з Департаментом охорони здоров'я, і ​​особисто її, як представника батьківської громадськості, це нововведення не бентежить: «Швидка допомога приїжджає, доброзичливо оглядає дитину. Це - приїзд лікарів, більше нічого ».

Питання про те, що саме йдеться в розпорядженні Департаменту освіти Москви, на яке посилаються вчителя на батьківських зборах, чи було це розпорядження письмовим або усним, залишається відкритим. Виникає питання і про те, що за домовленість між Департаментами охорони здоров'я та освіти, яка дозволяє використовувати машини швидкої допомоги для щоденних шкільних хвороб і наскільки це обґрунтовано.

Шкільний лікар: Апендицит, менінгіт і «голодні болі»

Швидка допомога надається в екстрених випадках, коли є загроза життю, а в школі ніколи не бракувало звичайного педіатра. Чим же він там займався? Про це «Правмір» запитав Наталю Межуєва, педіатра з 30 річним стажем, яка працювала в московській школі. У радянські часи свій лікар був в кожній школі, пізніше, в 90-і роки, на лікаря доводилося по 2-3 школи. За словами Наталії Володимирівни, шкільній медсестрі цілком під силу надати першу допомогу і оцінити стан дитини, щоб зрозуміти, чи потрібно йому в лікарню:

«Серед медиків дошкільно-шкільних установ упор робився на надання невідкладної допомоги. Раз на п'ять років шкільні лікарі і медсестри проходили перепідготовку, щороку їм читали курс з надання невідкладної допомоги. Медсестра може зняти напад бронхіальної астми, надати допомогу при реакції на щеплення. Є ситуації, коли дитина раптово покривається висипом, причина може бути в інфекції. Таку дитину терміново треба ізолювати від однолітків. Одного разу в моїй практиці був випадок, коли у дитини підозрювали менінгеальну інфекцію, підозра виправдалося ».

Наталія Володимирівна розповіла, що з підозрою на апендицит їй довелося госпіталізувати дитину лише одного разу, двічі довелося надавати першу допомогу при переломах, один раз хлопчика відвезли з підозрою на менінгіт. Набагато частіше шкільний лікар зустрічається з іншими проблемами:

«Найчастіше діти скаржилися на біль в животі, головний біль і підвищену температуру. Животи боліли тому, що не всі батьки стежили за тим, щоб діти поснідали. До другого уроку з болями в животі приходили в основному діти з 5 по 11 класи, найчастіше йшлося про так званої «голодної болю». На питання: «Поснідав ти вранці?», Діти відповідали негативно, або говорили, що пили тільки чай. Таких дітей я відправляла в їдальню, часто давала гроші на сніданок ».

У новинах ми іноді читаємо: «На уроці фізкультури у школяра зупинилося серце». У таких випадках потрібно діяти моментально, допомогти може хіба що реанімаційна бригада з дефібрилятором. На жаль, ні шкільний лікар, ні медсестра, ні швидка просто не встигнуть. Такі випадки можна тільки попередити, адже найчастіше йдеться про недообстежених дітей, у яких є якась патологія серця, про яку ніхто не знає, але ці випадки - поодинокі.

Отже, шкільна медсестра цілком могла впоратися зі стандартними скаргами та надати першу допомогу. Так було в кінці минулого століття. Що ж змінилося в нинішньому? Наталія Володимирівна передбачає, що рішення викликати швидку на будь-яку болячку -перестраховка, щоб уникнути можливих скарг батьків, адже нині московські школи об'єднані в освітні комплекси і медсестра - одна на кілька будівель: «Коли в кожній школі, незалежно від кількості учнів, була медсестра, було набагато спокійніше. Добре б ця практика повернулася »- каже колишній шкільний педіатр.

Один лікар на 1000 учнів

Наказ МОЗ «Про затвердження Порядку надання медичної допомоги неповнолітнім, в тому числі в період навчання і виховання в освітніх організаціях» містить рекомендовані нормативи, за якими на одного лікаря має припадати: в дитячих садах - 350-400, в школах - 1000 учнів, а на одну медичну сестру має припадати 100 вихованців в дитячих садах, 100 500 учнів в школі або професійних освітніх організаціях.

Згідно з цим наказом при школах повинні бути медичні кабінети. Цікаво, що за їх фінансування відповідають не органи охорони здоров'я, а органи освіти і виконавча влада.

Путін поверне в школи лікарів

Чому ж в московських школах більше немає лікарів? Учасники круглого столу «В школу повертається лікар», який пройшов в «Российской газете», вважають що причина - в законодавстві: «На жаль, в законі написано, що медична допомога може надаватися в стаціонарах, вдома, швидкої медичною допомогою - на вулиці. А ось про освітні організації нічого не говориться. І це відсутність двох слів в законі призвело до того, що стала руйнуватися вся система надання медичної допомоги в школах »- заявила завідувач лабораторії НДІ гігієни і охорони здоров'я дітей і підлітків професор Ірина Рапопорт, яка брала участь в цьому заході.

«Російська газета» повідомляє, що «законопроект про повернення медпрацівників в дитячі навчальні заклади перебуває в завершальній стадії», але не уточнює, про яку саме документі йдеться. Ідею розробки цього законопроекту пов'язують з висловлюванням президента Росії Володимира Путіна, який в 2016 році на зустрічі з членами «Єдиної Росії» заявив про те, що в школи потрібно повернути лікарів і медичні кабінети.

Лікарів мало і все оповите таємницею

Олександр Саверський

На думку юриста Олександра Саверське, президента загальноросійської громадської організації «Ліга захисників пацієнтів», знищення шкільних медкабінетів не пов'язана із змінами в законодавстві, це, скоріше - питання прочитання норм амбулаторної допомоги:

«Не закон призвів до руйнування шкільної медицини. «Закон про основи охорони здоров'я» приймався в 2011 році. Якби це було неможливо законодавчо, шкільних лікарів і медсестер не було б ніде. Але вони - є, просто їх мало. Амбулаторна допомога - це допомога в різних умовах, на дому, в школі, на виробництві, де завгодно.

Олександр Саверський вважає, що ситуацію навколо медобслуговування в школі розпалила стаття в «Известиях», «Школи допустять до лікарської таємниці»:

«Журналісти абсолютно неправильно прочитали наказ МОЗ« Про порядок проведення профілактичних медичних оглядів неповнолітніх », в якому чітко говориться, що інформація про стан здоров'я дітей передається шкільним медпрацівникам, але це не шкільні працівники, які не педагоги, а медики.

В ідеалі школі повинен працювати лікар, який володіє інформацією з медичної організації, до якої прикріплені школярі. У шкільного лікаря повинно бути розуміння того, хто з школярів входить в групу ризику. Але якщо на шкільний комплекс, в якому може бути десяток шкіл і п'ять дитсадків лікар - один, то не дуже зрозуміло, що він зможе зробити ».

Швидка допомога - не медична таксі

Питання, наскільки обгрунтований виклик швидкої допомоги в школу на кожну скаргу, залишається відкритим, адже швидка допомога - це не поліклініка на колесах, її завдання - рятувати життя. Може статися, що швидка поїде до школяра, порізати палець, а до іншого, дитині, вмираючому будинку - не встигне.

Чому між відомствами виникла така дивна домовленість і чи є вона, «Правміру» поки дізнатися не вдалося, ми працюємо над цим. Але факт залишається фактом - машини швидкої допомоги стали частими гостями в московських школах. Що залишається батькам? Звикати до цієї дивної реальності, (в кінці кінців, без допомоги діти не залишаться) і сподіватися, що в школу повернуться лікарі і медсестри.

З якими проблемами діти зверталися до шкільного лікаря до реформи медичної?
Скільки школярів покладається на одну медсестру?
Чим же він там займався?
На питання: «Поснідав ти вранці?
Що ж змінилося в нинішньому?
Що залишається батькам?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online