Майбутнє "Лосиного острова": Сафарі-парк, велопрокатом і пляжі

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Парк "Лосиний острів" очистять від сміття. До кінця літа тут будуть регулярно проходити суботники. Волонтери розкажуть відпочиваючим про правила перебування в лісі, а комунальники - вивезуть тонни сміття.

Чи з'явиться в заповіднику сафарі-парк і байдаркові маршрути, в чому основні проблеми заповідника і як їх вирішують - в матеріалі M24.ru.

реконструкція

Рішення про реконструкцію найбільшого парку Москви було прийнято в кінці 2011 року. Спочатку планувалося створити практично на всій території "Лосиного острова" величезний сафарі-парк, куди можна було б завезти оленів і косуль.

У грудні 2011 року була оприлюднена концепція розвитку заповідника, яка передбачала будівництво футбольних і волейбольних спортмайданчиків, прокладку кінних і байдаркових маршрутів, обгороджений забором сафарі-парк, точки для пікніків і пункти велопрокату.

Ліс збиралися облагородити, вивезти звідти весь накопичений за багато років сміття, який, не дивлячись на те, що його щороку вивозять тисячами тонн, все одно продовжує накопичуватися. Мова тут не стільки про пляшках і пакетах, кинутих відпочиваючими, скільки про "природному" смітті - повалених деревах, Гнилиці, які надавали лісі надзвичайно занедбаний вигляд. Тільки в 2011 році з території "Лосиного острова" було вивезено 35 тисяч кубометрів сміття.

З цього року на прибирання території парку зі столичного бюджету щорічно буде виділятися субсидія в розмірі 50 мільйонів рублів.

Парк Лосиний острів очистять від сміття

Фото: ІТАР-ТАСС

На оновлення заповідника планувалося витратити близько двох мільярдів рублів.

Втім, громадськість ідею реконструкції парку в її первісному варіанті аж ніяк не підтримала. Після протестів екологів, а заодно і запевнень в тому, що жоден олень не зможе вижити в заповідному лісі, поки там бродять зграї бездомних собак, влада столиці відмовилися від початкового плану і винесли проект реконструкції "Лосиного острова" на обговорення. Участь у публічних слуханнях взяли жителі районів, прилеглих до парку.

В ході слухань було вирішено перетворити в міські парки ділянки лісу поблизу житлових будинків - там встановлять лавочки, ліхтарі, відкриє пляжі і організовують майданчики для пікніків. Заповідні території планувалося зберегти в глибині "Лосиного острова". Занедбані об'єкти, такі як обвалилися корпуси лікарень, планувалося задіяти для створення спортивних майданчиків.

Крім того, в проекті з'явилися такі пункти, як будівництво пішохідних переходів через залізницю і Яузу, і зведення ковзанок.

думка експерта

Я б не став говорити, що реконструкція буде глобальною. Це слово здатне налякати багатьох захисників природи. Це особлива територія, до якої потрібно дуже дбайливо і уважно ставитися. Тому в проекті планування були передбачені заповідні зони, які призначені для подальшого життя рідкісних тварин. А є і рекреаційні зони, де буде організовано відпочинок москвичів (Повна версія інтерв'ю) .
Я б не став говорити, що реконструкція буде глобальною

Микола Ломакін

Радник т.в.о. мера Москви, екс-префект ВАО

мера Москви, екс-префект ВАО

Фото: ІТАР-ТАСС

Однією з головних проблем парку є неможливість співіснування рідкісних тварин, таких як олені зі зграями бродячих собак і бомжами. Тварин просто з'їдають. Т.в.о. голови департаменту природокористування Москви Антон Кульбачевскій заявив, що бездомних собак необхідно або присипляти, або видворяти з території заповідника, а бомжів - переселити.

Олені на території "Лосиного острова". 1995 рік. Фото: ІТАР-ТАСС

Історія

Ідея створення національного парку на місці, де пізніше з'явився "Лосиний острів", з'явилася ще в 1909 році. А через чверть століття територію заповідника включили в 50-кілометровий "зелений пояс" навколо Москви.

Посилання по темі

У 1979 році "Лосиний острів" отримав статус природного парку, а в 1983 році був утворений національний парк.

Площа "Лосиного острова" становить понад 116 тисяч квадратних кілометрів, а більше чверті його території знаходиться в межах міста.

На території парку мешкає великий кількість рідкісних для Московської області рослин, тварин і птахів. 11 видів птахів занесені до Червоної книги.

Василь Макагонов

сюжет: теми

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online