Стягнення боргів через банкрутство організації, ціна. Отримання грошей коли банкрутство введено.

  1. Банкрутство організації за заявою кредитора
  2. Ціна банкрутства за заявою кредитора

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

У статті я розповім про можливості такого виду стягнення заборгованості як банкрутство боржника за заявою кредитора У статті я розповім про можливості такого виду стягнення заборгованості як банкрутство боржника за заявою кредитора. Тим, хто має порівняно невеликий досвід роботи в банкрутство юристам і адвокатам може здатися, що тут обговорювати особливо нічого, так як для введення самої процедури багато навичок не потрібно. "Просуди заборгованість", знайти саморегульовану організацію арбітражних керуючих, подати заяву про визнання боржника банкрутом до арбітражного суду - і процедура введена. Але, я хотів би акцентувати увагу саме на можливостях повернення грошей, а не на блокуванні і припинення діяльності підприємства боржника, поговорити про те, як можна це зробити з мінімальними витратами кредитора і гарантіями для нього.

Разом з тим, я торкнуся іншу актуальну тему - повернення заборгованості коли процедура банкрутства вже введена, тому що кількість саме таких звернень до нас дуже велике.

Банкрутство організації за заявою кредитора

Про загальні поняттях, цілі і завдання банкрутства я писав в статті Неспроможність, банкрутство підприємства. Бути може звучить суперечливо, але стягнення заборгованості - далеко не завжди є метою подачі кредитором заяви про визнання боржника неспроможним. Я звик до того, що велика кількість заявників користуються цим правом «на автоматі», коли контрагент просто не виконав рішення суду про стягнення грошей. Частина кредиторів повністю позбавляють себе можливості отримання грошових коштів. В іншому випадку, банкротних інструментарієм комерційні структури користуються для усунення конкурентів, для їх шантажу і ін.

Банкрутство організації з метою повернення грошей має бути добре продумано і сплановано. Точніше, їм повинна займатися команда з банкротних юриста та арбітражного керуючого.

Раніше, років 3-4 тому я скептично ставився до цього підходу. Виняток становили лише злісні неплатники з категорії монополістів, інших великих і державних підприємств (див. Статтю Стягнення боргу з незаможного боржника ). Однак, роки роботи показали працездатність заяви про банкрутство боржника.

Особисто я поділяю таку процедуру на два види:

  • подача заяви з метою банкрутства - планується робота по супроводу процедури (протягом приблизно 1 року)
  • подача заяви без мети банкрутства - планується лише вплив на боржника і початкові дії після введення процедури

Для введення процедури повинні бути виконані мінімальні вимоги - отримано рішення арбітражного суду про стягнення суми понад 100 000 рублів (і 10 000 руб. З індивідуального підприємця). Є ще вимога про несплату цієї суми понад 3-х місяців, але до моменту набрання рішенням суду законної сили цей термін в будь-якому випадку проходить.

Безумовно, процедура повинна бути контрольованою. Крім лояльного арбітражного керуючого повинна бути велика щодо інших кредиторів заборгованість. Шанси отримати заборгованість 10 млн. Руб. при банкрутстві, в яке «підключилися» кредитори на 200 млн. руб., відсутні. До цього я ще повернуся в заключній частині статті про стягнення в уже існуючій процедурі банкрутства. Безумовно, процедура повинна бути контрольованою

Конкретні техніки роботи я опублікувати, на жаль, не можу, так як це ноу-хау. Але, варто зазначити, що мало компаній, які зможуть мовчати і не діяти, коли незнайомі їм люди на законних правах запитують всю господарську документацію для її аналізу і висновків про законність самої діяльності фірми. Ми займаємося пошуком недобросовісних контрагентів (фірм-одноденок, фірм-смітників, номінальних засновників і директорів та ін.), Невигідних угод (сумнівних, підозрілих, не відповідають ринковим умовам) і будь-яких інших темних плям в історії компанії-боржника для висновків про їх законність ... А за непередачу цих документів закон передбачає спеціальну (субсидіарну) відповідальність керівника за всіма боргами підприємства.

Ціна банкрутства за заявою кредитора

у статті Вартість банкрутства в Москві я писав про порядок визначення ціни ведення процедур банкрутства для самого боржника, коли банкрутство вводиться з його ініціативи, і для кредитора - виходячи із загальних принципів. Так, можна зробити висновок, що в м Москві і Московській області вартість такої роботи коливається, за загальним правилом, в діапазоні 300-700 тис. Руб.

Я довго намагався знизити цю цифру для кредиторів, тому що при відсутності будь-яких гарантій (людський фактор і "точку неповернення" ніхто не відміняв), очевидно, це занадто висока ціна. Більш того, виходячи із загальних умов роботи арбітражних керуючих відсікається доцільність стягнення заборгованостей менше 1-1,5 млн. Руб. А я, за загальним правилом, працюю із заборгованостями від 200 000 руб.

І у мене вийшло - сьогодні я успішно працюю з повернення заборгованостей з рядом арбітражних керуючих на зовсім інших умовах. Замовники оплачують тільки аванс (за аналогією з веденням арбітражного справи) і протягом місяців компенсують лише поточні витрати - 10-30 тис. Руб. за всю роботу. Від щомісячного винагороди арбітражний керуючий відмовляється - такі умови роботи зі мною. Основна частина гонорару встановлюється у відсотковому співвідношенні від суми боргу та сплачується тільки після отримання кредитором грошей. Як правило, на цьому етапі роботи замовники готові платити велику суму, ніж встановлена ​​за договором на надання юридичних послуг тому, як надії отримати гроші вже залишені.

З такою ціновою політикою нам вдалося залучити більше компаній для роботи і більше боржників до виконання своїх зобов'язань.

До цього моменту мова йшла про введення процедури банкрутства організації кредитором, а тепер я скажу кілька слів про можливості організацій в уже існуючих справах про банкрутство.

Оптимістичні прогнози і ті, рідкісні випадки, коли засновники або треті особи погашають всю кредиторську заборгованість, я залишу. Слід обговорювати ті ситуації, коли у компанії особливо немає майна на балансі і недостатньо коштів на рахунках, але є багато кредиторів, включених до реєстру вимог кредиторів .

У таких ситуаціях отримати гроші раніше інших кредиторів, поза встановленою законом черги, не можна. Ця заборона охороняється не тільки законодавством про банкрутство, а й - кримінальним. Дії керівництва боржника та арбітражних керуючих по переважному задоволенню вимог кредитора виходять за межі правового поля і тут не обговорюються.

З огляду на, що ситуації розрахунку з усіма кредиторами силами і засобами банкрута бути не може, тому що  в цьому випадку і банкрутства не могло б бути, свої гроші в бажаному розмірі кредитори не отримають З огляду на, що ситуації розрахунку з усіма кредиторами силами і засобами банкрута бути не може, тому що в цьому випадку і банкрутства не могло б бути, свої гроші в бажаному розмірі кредитори не отримають. За практикою, коли розрахунки і відбуваються, то від 3-5% до 10-15% від суми заборгованості.

Є можливості щодо оскарження угод боржника і залученню керівника і власників (контролюючих осіб) до субсидіарної відповідальності , Але, навіть, при задоволенні таких вимог і стягнення будь-яких грошей - вони розподіляються між арбітражним керуючим (його поточні витрати погашаються поза черговості) і всіма кредиторами пропорційно їхнім вимогам.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online