Реструктуризація боргу при банкрутство фізичної особи: етапи процедури

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua


Одним з можливих результатів судових засідань про визнання фізособи банкрутом може бути рішення про реструктуризацію наявних у нього боргів. Дане рішення є, мабуть, найбільш задовольняє всім очікуванням інтересантів справи. Кредитори отримують судові гарантії повернення коштів, а кредитоотримувачі, які допустили прострочення в оплаті, можуть бути впевненими в тому, що їх майно не буде розпродано на торгах.

Реструктуризація боргу - це не його списання, а всього лише зміна первинних умов погашення, що враховує актуальний стан справ боржника, в першу чергу його матеріального стану. Можливими варіантами реструктуризації боргу можуть бути:

  • зменшення розміру обов'язкових виплат;
  • надання тимчасового проміжку без виплат по боргу;
  • збільшення терміну кредиту;
  • скасування всіх нарахованих штрафних санкцій на суму боргу (це, як правило, стосується тільки тих пені та штрафів, які були нараховані на початок судового процесу про банкрутство);
  • інші заходи.

Основною метою реструктуризації є створення умов, при яких боржник зможе самостійно розрахуватися з наявної у нього заборгованістю.

Процедура реструктуризації заборгованості фізособи при його банкрутство складається з декількох етапів.

Процедура реструктуризації заборгованості фізособи при його банкрутство складається з декількох етапів

Етап 1. Винесення рішення арбітражем про реструктуризацію боргу

Всі справи про визнання фізосіб банкрутами розглядаються виключно в арбітражних судах. У більшості випадків в якості позивача виступають самі громадяни, які в конкретній ситуації не бачать реальної можливості розплатитися за наявними у них боргами без зміни умов договорів.

При всій своїй привабливості для всіх сторін справи реструктуризація боргу може бути введена судом тільки при дотриманні певних умов:

  • боржник повинен мати регулярний і підтверджений дохід;
  • у нього не повинно бути непогашених судимостей за економічні злочини;
  • за останні 5 років боржник не повинен бути фігурантом аналогічної справи про банкрутство;
  • стосовно нього не повинна діяти прийнята судом програма зміни умов погашення іншої заборгованості.

Якщо будь-які з перерахованих умов не дотримуються, суд має право прийняти такий вердикт, як продаж майна в рахунок оплати наявного боргу.

Етап 2. Призначення арбітражем фінансового керуючого

Важливою складовою частиною реструктуризації при оголошенні неспроможності фізособи є призначення судом зовнішнього фінансового керуючого. Це означає, що будь-які фінансові операції з цього моменту можливі лише з його схвалення.

Як тільки арбітражний суд прийме рішення про початок процедури банкрутства фізособи і затвердить кандидатуру керуючого, вступають в силу певні умови:

1. З цього моменту не нараховуються ніякі штрафні заходи за прострочену заборгованість, в тому числі пені, штрафи і так далі.

2. Не обчислюються відсотки за прострочені платежі.

3. Якщо по відношенню до особи, що має борги, було відкрито виконавче справу за позовною заявою кредиторів, то воно закривається.

4. Будь-які матеріальні або майнові претензії до боржника можуть бути розглянуті виключно в арбітражному суді.

Керуючий буде стежити не тільки за своєчасністю виплат по боргу, а й за тим, щоб боржником не відбувались заборонені на даному етапі угоди. Будь-яка угода, будь то фінансова операція або угода з майном, повинні отримати схвалення керуючого.

До числа таких операцій відносяться:

  • покупка або продаж будь-якого майна вартістю понад 50 тисяч рублів;
  • покупка або продаж цінних паперів;
  • отримання або видача кредитів або позик;
  • надання свого майна в заставу;
  • інші операції з матеріальними цінностями.

Юридичний портал bukva-zakona.com звертає вашу увагу на те, що будь-яке рішення призначеного арбітражем керуючого громадянин може оскаржити в тому арбітражі, який прийняв рішення про зміну умов погашення боргу. Без відповідного схвалення або рішення суду про можливість здійснення угоди операції будуть визнаватися недійсними.

Фізична особа, яка здійснила операцію без схвалення керуючого, по-перше, буде притягнуто до відповідальності за ст. 14.13 КоАП РФ за незаконні дії під час процедури банкрутства і, по-друге, не зможе розраховувати на списання будь-якої частини боргу по її закінченні.


Зверніть увагу! Інформація з даної статті може бути не повною, через частої зміни законодавства. Крім того, саме ваша ситуація можливо вимагає, більш детального вивчення. Тому радимо проконсультуватися з нашими фахівцями за телефонами: в Москві +7 (499) 938-44-32 , в Санкт-Петербурзі: +7 (812) 467-34-03 , По всій Росії 8 (800) 511-81-26 - це безкоштовно, анонімно і професійно!

Етап 3. Підготовка фінансовим керуючим процедури зміненого погашення боргу

Подання діяльності керуючого тільки з точки зору спостереження за станом справ боржника абсолютно невірно.

В його обов'язки буде також входити:

  • письмове повідомлення всіх кредиторів про судовий визнання правомірності банкрутства щодо даного фізособи (на це відводиться 2 тижні);
  • внесення інформації до федерального спеціалізований реєстр;
  • організація і проведення зборів кредиторів для вироблення плану зміни умов погашення заборгованості;
  • узгодження плану реструктуризації з кредиторами, в разі якщо боржник має свої пропозиції щодо погашення боргу;
  • внесення узгодженого плану реструктуризації на затвердження арбітражним судом;
  • узгодження будь-яких змін в узгоджений графік виплат;
  • не пізніше ніж за 30 днів до закінчення виплат за графіком, складання звіту по виконанню виплат, із зазначенням залишку непогашеного боргу і пропозицій щодо його ліквідації.

Важливою складовою діяльності керівника є повідомлення кредиторів про визнання неспроможності боржника і складання їх реєстру, у разі якщо кредиторів кілька. В даному випадку реєстр являє собою список організацій або осіб, матеріальні претензії яких до фізособи підтверджені.

Для будь-якого кредитора знаходження в такому реєстрі важливо тим, що дозволяє висловлювати свою думку при узгодженні будь-яких питань, що стосуються усунення наявного боргу, і така думка має обов'язково враховуватися. Крім того, фінансові претензії кредиторів, внесених до реєстру, задовольняються в першу чергу.

Для того щоб бути в числі занесених до реєстру кредитор повинен позначити свої матеріальні претензії до боржника не пізніше, ніж через 2 місяці після винесення рішення арбітражним судом. Пропуск цього терміну зовсім не означає неможливість виставлення претензій до фізособи, просто кредитор буде значитися поза списком, і борги по відношенню до нього будуть розглядатися і погашатися після боргів по відношенню до кредиторів зі списку.

Етап 4. Складання та реалізація плану щодо погашення боргу

Мабуть, найскладнішим для всіх учасників процедури етапом є вироблення та узгодження влаштовує всіх плану по погашенню наявної заборгованості. Правом на його складання мають всі зацікавлені особи, тобто кредитори і сам боржник, а також призначений керуючий. На схвалення арбітражем план передається тільки після його узгодження з усіма сторонами.

Основне, що повинен містити план реструктуризації боргів - це визначення змінених параметрів оплати заборгованості (розміру платежів, графіка і так далі). Максимальний термін, на який може бути розрахований план, складає 36 місяців.

Крім цього, розроблена схема повинна визначати черговість погашення боргів перед кредиторами, якщо таких декілька або розміри регулярних платежів кожному з них.

Навіть якщо зміна умов погашення заборгованості було погоджено всіма сторонами, арбітраж затвердить його тільки при дотриманні наступних умов:

  • він повинен бути реальним і здійсненним;
  • при його виконанні не повинні страждати інтереси неповнолітніх осіб, членів сім'ї боржника;
  • після внесення платежів за наявними боргами і поточних платежів боржник повинен мати у своєму розпорядженні сумою не меншою, ніж величина прожиткового мінімуму в даному регіоні;
  • платежі, передбачені планом, не створювали проблем в оплаті фінансових зобов'язань в майбутньому.

він повинен бути реальним і здійсненним;   при його виконанні не повинні страждати інтереси неповнолітніх осіб, членів сім'ї боржника;   після внесення платежів за наявними боргами і поточних платежів боржник повинен мати у своєму розпорядженні сумою не меншою, ніж величина прожиткового мінімуму в даному регіоні;   платежі, передбачені планом, не створювали проблем в оплаті фінансових зобов'язань в майбутньому

Етап 5. Закінчення процедури

Після закінчення обумовленого в плані терміну, керуючий складає звіт про його виконання і надає його всім сторонам, а також в арбітраж. Якщо претензії кредиторів були задоволені, то процедура вважається виконаним.

Якщо ж претензії не вдалося задовольнити за відведений термін, то кредитори вправі клопотатися перед арбітражем або про списання залишків заборгованості, або про визнання фізособи банкрутом і продажу його майна на торгах в рахунок погашення боргу.

Портал bukva-zakona.com звертає вашу увагу на важливий момент, для самого боржника описувана процедура має і деякі негативні моменти.

1. Висока вартість послуг призначеного судом керуючого. Боржник повинен буде оплатити всі послуги керуючого і його витрати. При встановленою ставкою на послуги подібного роду в 25 тисяч рублів практично завжди відбувається її перевищення в кілька разів за рахунок накладних витрат і так далі.

2. Якщо процедура не допомогла розплатитися з боргами або, принаймні, з більшою їх частиною, то боржник не гарантований від розпродажу майна.

Таким чином, реструктуризація простроченої заборгованості може бути дуже вигідною для фізособи тільки за умови, що він сам зацікавлений в ліквідації цієї заборгованості і готовий докладати до цього всі свої зусилля.


BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online