Банкрутство в цивільному праві - особливості процедури

  1. Визначення в цивільному праві
  2. Завдання процесу і порядок проведення
  3. Особливості стадії спостереження
  4. Складання реєстру кредиторів та скликання перших зборів
  5. Права і обов'язки арбітражних керуючих
  6. Особливості стадії фінансового оздоровлення та зовнішнього управління
  7. Заключна стадія процесу
  8. мирова угода

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Чи не радують ні слава, ні нагороди,
Ні радості від власної справи,
І спрага відвагою збідніла,
Так що ж залишилося, якщо все пропало?

І. Гете

З 1 жовтня минулого року введенням відповідного нормативно-правового акта фізичним особам дозволено ставати ініціаторами власного банкрутства . Для того щоб заяви розглядалися в суді, звичайно, буде потрібно дотримати деякі умови, зібрати додаткову документацію. Якщо угледівши будь-які порушення з боку боржника, то клопотання буде відхилятися. У юридичних осіб та індивідуальних підприємців право звертатися до суду з метою визнання своєї фінансової неспроможності було і раніше, однак і для них передбачений ряд спеціальних вимог.

Визначення в цивільному праві

Банкрутство в цивільному праві визначається як факт неплатоспроможності боржника, коли він не може виконувати вимоги по кредитах або ж інших обов'язкових платежах. При цьому робиться акцент на тому, що фінансова неспроможність може Банкрутство в цивільному праві визначається як факт неплатоспроможності боржника, коли він не може виконувати вимоги по кредитах або ж інших обов'язкових платежах
бути визнана арбітражним судом у відповідному порядку, тому до винесення рішення боржник не може бути оголошений банкрутом. Правило відноситься до всіх категорій громадян.

Боржником називають фізичне, юридична особа або індивідуальний підприємець, яка здатна виконувати свої фінансові зобов'язання в установлені законодавством терміни (максимально допустимий час прострочення обов'язкового платежу становить 3 місяці).

Під поняттям кредиторів на увазі організації або третіх осіб, перед якими боржник має зобов'язання, матеріальні або нематеріальні. Кредитори поділяються на кілька категорій, і порядок їх черговості визначається Цивільним кодексом .

Завдання процесу і порядок проведення

Основними цілями процедури визначаються:

  • погашення наявної заборгованості перед кредиторами;
  • відновлення платоспроможності юридичної особи або індивідуального підприємця;
  • збереження майна фізичних осіб.

Таким чином, банкрутство цивільне право визначає не як щось катастрофічне для боржників, а як можливість законно позбутися боргу з мінімальними втратами для себе Таким чином, банкрутство цивільне право визначає не як щось катастрофічне для боржників, а як можливість законно позбутися боргу з мінімальними втратами для себе. Подібне значення даний процес має в правових системах всіх розвинених країн.

Процедура передбачає чотири етапи :

  1. спостереження;
  2. фінансове оздоровлення;
  3. зовнішнє управління;
  4. конкурсне виробництво.

Для проведення процедури судом призначається арбітражний керуючий. Для кожної стадії передбачено особливий фахівець.

Стадія спостереження проходить під керівництвом тимчасового керуючого . На етапі фінансового оздоровлення діє адміністративний керуючий. Далі справами боржника управляє зовнішній керуючий, а завершує процес конкурсний керуючий. У певних випадках на всіх етапах може діяти один і той же фахівець, якщо він має відповідну кваліфікацію.

Особливості стадії спостереження

На даному етапі основними завданнями стають:

  • перевірка діяльності боржника (фізособи, юрособи або індивідуального підприємця);
  • складання реєстру кредиторів;
  • проведення перших зборів кредиторів;
  • визначення можливості відновлення платоспроможності боржника (для юридичних осіб або ІП).

Банкрутство юридичних осіб в цивільному праві на Банкрутство юридичних осіб в цивільному праві на   стадії спостереження передбачає перевірку діяльності боржника на предмет порушення законодавства, а саме, на наявність або відсутність ознак фіктивного чи навмисного банкрутства стадії спостереження передбачає перевірку діяльності боржника на предмет порушення законодавства, а саме, на наявність або відсутність ознак фіктивного чи навмисного банкрутства. Такі махінації кримінально карані.

Навмисним є банкрутство , До якого привели умисні дії з боку керівництва або засновників. Зазвичай в такому випадку різко погіршуються фінансові показники фірми. Фіктивним називають факт визнання своєї фінансової неспроможності, коли на ділі компанія є платоспроможною.

Максимальна тривалість стадії спостереження може становити 7 місяців, проте процес може бути завершений достроково, якщо

  • вводиться фінансове оздоровлення;
  • вводиться конкурсне виробництво;
  • сторони прийшли до мирової угоди.

Складання реєстру кредиторів та скликання перших зборів

Однією з основних завдань тимчасового керуючого, призначеного для проведення стадії спостереження, є складання реєстру кредиторів, до якого включаються всі організації та треті особи, перед Однією з основних завдань тимчасового керуючого, призначеного для проведення стадії спостереження, є складання реєстру кредиторів, до якого включаються всі організації та треті особи, перед   якими боржник має непогашені фінансові зобов'язання якими боржник має непогашені фінансові зобов'язання.

Свої вимоги кредитори повинні пред'являти самостійно, шляхом подання такої заяви арбітражному керуючому , Докладаючи до листа довідки, що підтверджують наявність боргу. Адреса, на яку необхідно надіслати вимоги, можна дізнатися або на сайті асоціації, до якої прикріплений керуючий, або на сайті арбітражної судової інстанції. Термін, що відводиться для пред'явлення вимог, становить два місяці з моменту публікації інформації про введення стадії спостереження.

Важливо зауважити, що кредитори, які заявили про свої вимоги протягом 1 місяця з моменту початку процесу, можуть брати участь в перших зборах кредиторів, проведенням якого займається арбітражний керуючий.

Права і обов'язки арбітражних керуючих

Банкрутство юридичних осіб, фізичних або індивідуальних підприємців - це складні процеси, тому громадянське право наділяє арбітражних керуючих поруч прав і обов'язків, щоб вони могли виконувати необхідні завдання.

До прав арбітражних керуючих відносяться:

До обов'язків арбітражних керуючих належать такі:

  • Фахівці зобов'язані бути неупередженими, керуючись у своїй діяльності законодавством.
  • Керуючий повинен надати суду звіт про проведену діяльності.
  • Спеціаліст зобов'язаний захищати майно боржника (цей аспект є пріоритетним в його діяльності).
  • При виявленні порушень законодавства з боку боржника керуючий повинен повідомити про це компетентним органам.

Однак варто зауважити, що і боржники мають деякі права. Якщо, наприклад, вони бачать, що призначений фахівець перевищує свої повноваження або навіть відкрито порушує закон, то на нього можна подати скаргу в арбітражний суд і в асоціацію, до якої він прикріплений. У більшості випадків подібні клопотання задовольняються, якщо на те є підстави.

Особливості стадії фінансового оздоровлення та зовнішнього управління

Стадія фінансового оздоровлення застосовується найчастіше до юридичних осіб, які мають важливість для регіону. Стадія фінансового оздоровлення застосовується найчастіше до юридичних осіб, які мають важливість для регіону В інших випадках процедура відразу переходить до етапу конкурсного виробництва .

Суть даної стадії в тому, що платоспроможність організації може бути відновлена ​​за рахунок додаткового вливання коштів або реструктуризації компанії. Зовнішнє управління - це частковий продаж майна і звільнення деяких співробітників, а метою етапу також є відновлення платоспроможності.

Максимальна тривалість стадії фінансового оздоровлення становить 24 місяці, а зовнішнього управління - 18 місяців.

Заключна стадія процесу

Банкрутство в цивільному праві завершується стадією конкурсного виробництва. Для фізичних осіб етап має на увазі вилучення та подальшу реалізацію майна, крім тих категорій, які захищені законом. Для індивідуальних підприємців даний етап означає закриття статусу ІП і продаж майна, яке відноситься до підприємницької діяльності. Юридичні особи після стадії конкурсного виробництва також припиняють свою діяльність.

Етап конкурсного виробництва може тривати до 6 місяців.

мирова угода

У цивільному праві також передбачена можливість дострокового завершення процесу, якщо між боржником і кредитором буде знайдений компроміс. Незалежно від того, на якій стадії знаходиться процедура, мирова угода скасовує подальший розгляд.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online