Чи нараховується районний коефіцієнт на премію

  1. Основні поняття
  2. види преміювання
  3. Законодавча база
  4. разова
  5. одноразова
  6. квартальна
  7. За підсумками року

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Сьогодні працівникам, які виконують свої посадові обов'язки у вкрай складних кліматичних умовах, покладаються різного роду надбавочний коефіцієнти.

Але при цьому слід пам'ятати про велику кількість нюансів. Вони безпосередньо пов'язані саме з нарахуванням премій, заробітної плати та інших платежів.

Причому розібратися в даному питанні необхідно не тільки виплачує власне премії, а також працівникові - це дозволить уникнути ймовірності бути обдуреним, недоотримати кошти.

Кожному працівникові слід при можливості максимально докладно розібрати всі найбільш важливі моменти, що стосуються нарахування і виплати заробітної плати.

Це дозволить уникнути виникнення конфліктних ситуацій і безлічі інших неприємностей на роботі.

Згідно з Трудовим кодексом при обчисленні заробітної плати за роботу в складних кліматичних або ж інших умовах в обов'язковому порядку повинен використовуватися підвищувальний коефіцієнт.

Причому застосовується він в окремих випадках не тільки по відношенню до заробітної плати, а й до різних одержуваних працівником премій.

Щоб розібратися в регулюючому дане питання законодавстві, потрібно ознайомитися з наступними питаннями:

  • основні поняття;
  • види преміювання;
  • законодавча база.

Основні поняття

Для спрощення розуміння чинної щодо підвищувальних коефіцієнтів законодавства варто ознайомитися з наступними основними поняттями:

  • премія;
  • підвищувальний коефіцієнт;
  • шкідливі / небезпечні умови праці.

У трудовому законодавстві під премією розуміється деякий грошове заохочення за успішне виконання будь-якого складного і важливого завдання.

При цьому премія може виступати також у вигляді стимулюючого фактора для більш відповідального ставлення до роботи.

Існує безліч різних видів премій, але при цьому далеко не до всіх необхідно застосовувати спеціальний коефіцієнт.

Під терміном підвищувальний коефіцієнт розуміється деяка величина оплати праці, нижче якої виплачувати своєму працівникові заробітну плату роботодавець не має права.

Даний момент регламентується ч.2 ст.№146 ТК РФ , а також ст.№148 ТК РФ . Окреслені розділи законодавства дають максимально точну інформацію щодо даного терміну.

Підвищувальні коефіцієнти повинні застосовуватися у випадках, якщо умови праці працівників були визнані шкідливими.

При цьому щоб розібратися, які саме умови праці є несприятливими, слід звернутися до Постановою Уряду №870 від 20.11.08 р

Ще одним розкриває дане питання документом, що має незаперечну юридичну силу, є Наказ Міністерства охорони здоров'я №46Н від 16.02.09 р .

При цьому сам факт наявності шкідливих умов повинен в обов'язковому порядку відображатися в трудовому договорі .

види преміювання

Преміювання на будь-якому підприємстві можна умовно розділити на наступні основні категорії:

  • регулярні премії;
  • разові премії;
  • квартальні;
  • за підсумками року.

Під регулярними розуміються виплати, сам факт здійснення яких позначається в укладеному раніше трудовому договорі.

При цьому самі фактори, що впливають на можливість здійснення даних виплат, також в обов'язковому порядку повинні позначатися в угоді між працівником і роботодавцем.

Кожен випадок виплати самої премії є суто індивідуальним, саме тому з метою уникнення можливих різних спірних моментів необхідно добре вивчити законодавчу базу.

Нерідко виплачують премії за особливо важливе завдання. Причому їм може бути що завгодно, але несе будь-яку серйозну користь роботодавцю.

Визначає, яке саме завдання можна вважати особливо важливим, саме він. При цьому в більшості випадків сам факт виплати даного заохочення обмовляється заздалегідь.

Законодавча база

У законодавчу базу, яка має виконуватися для вивчення і виконання, входить наступне:

При формуванні премії, а також її подальшу виплату необхідно в обов'язковому порядку керуватися зазначеними вище законними актами.

Сьогодні працівникам, які виконують свої посадові обов'язки у вкрай складних кліматичних умовах, покладаються різного роду надбавочний коефіцієнти

Чи відбувається позбавлення премії при дисциплінарне стягнення дивіться в статті: позбавлення премії .

Як складаються накази про разові премії в ФМС Росії, читайте тут .

Це дозволить уникнути виникнення різного роду конфліктів з працівниками. При цьому слід пам'ятати що премія, що не обумовлена ​​в трудовому договорі, завжди виплачується тільки на розсуд і за рішенням роботодавця. Даний момент знати особливо важливо.

Районні коефіцієнти являють собою деякі числа, на які необхідно множити місячний дохід співробітника.

При цьому слід пам'ятати про те, що різниця в величині районних коефіцієнтів в різних регіонах досить суттєва. У деяких окремих випадках вона може досягати навіть двократного розміру.

Сьогодні величина коефіцієнтів розглянутого типу встановлена ​​Постановою Уряду №216 від 17.04.06 р

Вона встановлює наступні розміри районних коефіцієнтів для окремих регіонів:

2 для наступних міст, районів острова Північного Льодовитого океану;
Нижньоколимського району;
Сахалінської області;
Камчатської області 1.8 для наступних міст, районів Красноярський край, місто Норильськ;
Мурманська область, місто Мурманськ 1.7 для наступних регіонів Республіка Саха;
місто Мирний;
Магаданська область;
с.м.т. Туманний 1.6 для наступних регіонів Республіка Комі;
Республіка Саха;
Хабарівський край

Також існує досить велика кількість регіонів, де районний коефіцієнт також більше 1 - Алтайський край, Республіка Тива і безліч інших.

Необхідно пам'ятати про важливість застосування даного підвищувального коефіцієнта по відношенню до заробітної плати та інших виплат працівникові від роботодавця.

У більшості випадків даний момент висвітлюється в складеному між працівником і його роботодавцем угодою. При цьому відповідь на питання, чи нараховується районний коефіцієнт на премію до свята, неоднозначний.

Перш за все він, залежить від того, яка саме премія виплачується співробітнику підприємства. Даний момент є вирішальним при вирішенні подібних ситуацій.

разова

згідно ст.№129 ТК РФ , Разова премія як міра заохочення працівника в обов'язковому порядку входить в загальну заробітну плату, і виплачуватися повинна одноразово.

Дуже важливо пам'ятати, що разові виплати не є частиною постійного заробітку працівника. Саме тому районні коефіцієнти нараховуватися на дану суму не повинні.

Даний момент регулюється п.19 Інструкції. затверджено даний наказом Міністерства праці РРФСР №2 від 22.11.90 р (Дійсний на денний момент).

одноразова

Під одноразової премією розуміється грошова виплата, вироблена роботодавцем на користь свого співробітника з метою заохочення.

Розглянуті премії згідно з чинним законодавством не входять в систему оплати праці. Тому даний момент також регулюється наказом Міністерства праці РРФСР №2 від 22.11.90 р

Згідно з цим наказом районні коефіцієнти на ці виплати не поширюються. В не залежності від того, в якому саме регіоні працює конкретну фізичну особу.

Але деякі роботодавці одноразову премію вносять в трудовий договір як обов'язкову. На підставі цього працівник може зажадати нараховувати районний коефіцієнт, так як фактично подібні заохочення будуть входити в систему оплати праці.

квартальна

Під квартальної премією розуміється грошова компенсація в формі заохочення, що виплачується після 3 місяців роботи.

Зазвичай подібного роду моменти максимально докладно відображаються в наступних документах:

При цьому слід пам'ятати, що якщо сам факт виплати квартальної премії відображений в одному з позначених вище документів, то цей платіж входить в систему оплати праці, прийняту на підприємстві.

Відповідно, районний коефіцієнт повинен в обов'язковому порядку застосовуватися в даному випадку.

Якщо ж роботодавець своєму співробітникові дану премію виплачує, але вона з якихось причин документально не позначається, то районний коефіцієнт до неї не застосовується.

За підсумками року

Синонімом такого терміна, як премія за підсумками року є жаргонний вислів під назвою «тринадцята зарплата».

При цьому величина даної заохочувальної виплати залежить від наступних важливих факторів:

  • величини заробітної плати за весь минулий рік;
  • тривалості роботи в даній організації.

Найчастіше подібного роду платежі здійснюються в кінці року, ближче до 31 грудня. Сама премія може виплачуватися з наступних ресурсів:

  • фонду праці;
  • фонду матеріального заохочення;
  • фонду соціального розвитку;
  • іншого.

Зазвичай джерело виплат прописується безпосередньо в статуті організації роботодавця.

Але якщо це правило виконується, то на дану премію в обов'язковому порядку необхідно буде нараховувати районний коефіцієнт - якщо трудова діяльність здійснюється у відповідному регіоні.

Саме тому роботодавець в деяких випадках своїх працівників такої премією заохочує, але при цьому не відображає її в трудовому договорі або ж інших мають юридичне значення документів.

Саме тому роботодавець в деяких випадках своїх працівників такої премією заохочує, але при цьому не відображає її в трудовому договорі або ж інших мають юридичне значення документів

Які види премій, виплат стимулюючого характеру існують при преміюванні працівників дізнайтеся зі статті: премії .

Як проводиться підрахунок стажу для лікарняного листа, читайте тут .

Оплатять лікарняний, якщо захворів після звільнення, дивіться тут .

Нарахування районного коефіцієнта на премії, які виплачуються як суми матеріального стимулювання, здійснюються тільки в деяких випадках.

Вирішальним фактором є саме думка самого роботодавця з цього приводу - так як саме він становить нормативні акти всередині самої організації.

При цьому слід пам'ятати, що північні і інші надбавки нараховуються тільки на фактичний заробіток.

згідно письму Мінздоровсоцрозвитку РФ №169-13 від 16.02.09 р , До переліку фактичного заробітку включається таке:

  • нарахована за тарифними ставками заробітна плата за вже відпрацьований робочий час;
  • всілякі доплати, а також надбавки;
  • компенсаційні виплати, які пов'язані безпосередньо з умовами праці працівника;
  • премії і винагороди.

Нарахування районного коефіцієнта - питання дуже складне і важливе. Причому як для працівника, так і для його роботодавця.

Адже від розміру доходу його працівника залежить величина відрахувань в різні страхові фонди - соціального страхування, ПФР і ОМС.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online