Авто Мото Спец

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Засобами пересування обзаводяться не тільки громадяни, але і організації. І ті, і інші після проходження реєстраційних процедур в Ростехнадзоре або ГИБДД стають платниками податків транспортного податку. Засобами пересування обзаводяться не тільки громадяни, але і організації

Разом з наземним, оподаткуванню підлягають водний і повітряний транспорт

Під обкладення, поряд з наземним транспортом (автобусами, автомобілями, моторолерами, мотоциклами, мотосаней, снігоходами і ін.), Потрапляють повітряні (літаки, вертольоти) і водні (яхти, катера, вітрильники, моторні човни, гідроцикли) транспортні засоби. Втім, є й винятки. Так, законодавці звільнили від податку малопотужні човни (до 5 к.с.) і легковика для інвалідів (до 100 к.с.), веслові човни, техніку сільгоспвиробників (трактори, комбайни, молоковози та ін.), Авіатранспорт медичної служби і ін.

Розберемося, як правильно розрахувати транспортний податок на машину - найпоширеніший вид транспорту.

Формула для обчислення податку (Н) дуже проста - податкову базу (НБ) потрібно помножити на податкову ставку (НСт).

Податкова база для різних типів транспортних засобів різна. Для наземного і водного транспорту з двигуном - це потужність двигуна в кінських силах (далі - к.с.).

Відеоурок по розрахунку транспортного податку

Ставки транспортного податку теж різняться в залежності від виду транспортного засобу, потужності двигуна. До того ж місцева влада має право змінювати встановлені Податковим кодексом розміри, пов'язавши їх, наприклад, до віку транспортного засобу або до екологічного класу. Тому величину податкової ставки необхідно уточнювати в регіональному законодавстві. Взагалі, ставку необхідно брати ту, яка діє в регіоні, де транспорт стоїть на обліку.

При розрахунку вартісні показники (суми податку і податкових пільг) вважають в повних рублях (округлення за правилами математики).

приклад 1

Селезньов В.І. в січні 2013 року придбав позашляховик Chevrolet Niva в Уфа (Республіка Башкортостан) і зареєстрував в ГИБДД там же. У березні він влаштувався на роботу в Казані, де працює донині.

За 2013 р Селезньову необхідно заплатити транспортний податок в розмірі 440 руб. (80 к.с. × 5,5 руб. / К.с.), Де 80 к.с. - потужність двигуна його позашляховика, а 5,5 руб. / К.с. - ставка, встановлена ​​в Башкортостані, для автомобілів з потужністю двигуна до 100 к.с.

Рік володіння транспортним засобом може бути неповним. Тоді вважати потрібно наступним чином:

  • Н = НБ × НСт × К / 12, де К - кількість місяців в році, коли транспортний засіб було зареєстровано на платника податків.

Ставка транспортного податку змінюється в залежності від виду транспорту та потужності двигуна

Податок за неповний місяць вважають як за повний. Зазвичай неповними місяцями бувають місяць реєстрації автомобіля та (або) місяць зняття з обліку в ГИБДД. Іноді обидві події відбуваються в одному місяці, в цьому випадку його приймають за один повний.

приклад 2

Скористаємося умовами прикладу 1, проте датою придбання вважатимемо 26 лютого. Податок за 2013 р складе 403 руб. (80 к.с. × 5,5 руб. / К.с. × 11 міс. / 12).

Автомобіль може з будь-якої причини не використовуватися, на обчислення та сплату податку це не впливає. Поки транспорт не знято з держобліку - платити необхідно. А ось час викрадення можна з розрахунку прибрати, якщо є довідка з органів внутрішніх справ, що підтверджує факт викрадення.

Якщо в процесі ремонту відбувається заміна двигуна на більш-менш потужний, про це потрібно повідомити за місцем реєстрації транспорту шляхом подачі заяви. З місяця подачі податок буде розраховуватися виходячи з нової, задокументованої в техпаспорті потужності.

Власникам транспортних засобів можуть надаватися пільги (на час або постійно) у вигляді:

  • повного звільнення;
  • зменшення податку;
  • зниження ставки.

Формула розрахунку транспортного податку з урахуванням пільг (Л) виглядає так:

  • Н = НБ × НСт - Л

При повному звільненні:

  • Л = НБ × НСт × Кл, де Кл - відношення числа місяців застосування пільги до числа місяців у податковому періоді.

При пільгу у вигляді зменшення податку:

  • Л = Н ×% зменшення податку / 100

При зниженні ставки:

  • Л = (Н - НБ × НСт1) × Кл, де НСт1 - знижена ставка.

приклад 3

На жителя Самари Ільїна П.П. зареєстрований автомобіль ВАЗ 2111 2001 року випуску з потужністю двигуна 76 л.с. У вересні 2013 року комісія ЛТЕК видала Ільїну довідку про інвалідність II групи, яку він разом із заявою подав до податкового органу. Згідно із законодавством Самарської області інваліди всіх категорій повністю звільняються від транспортного податку по одному автомобілю потужністю двигуна до 100 к.с. Ставка для автомобілів цієї категорії в Самарі - 16 руб.

Податок Ільїна за 2013 рік складе 811 руб. (76 к.с. × 16 руб. / Л. С. - (76 к.с. × 16 руб. / Л. С. × 4 міс. / 12 міс.)) .

приклад 4

Ускладнимо приклад 3. Ільїн П.П. в 2010 році вийшов на пенсію. У регіональному законі «Про транспортний податок» для пенсіонерів є пільга у вигляді зниження ставки до половини, встановленої для інших категорій платників. Таким чином, щоб порахувати податок за 2013 рік, Ільїну потрібно врахувати дві пільги: для пенсіонерів та для інвалідів.

Таким чином, щоб порахувати податок за 2013 рік, Ільїну потрібно врахувати дві пільги: для пенсіонерів та для інвалідів

Для машин дорожче 3 млн. Руб. транспортний податок вважається з підвищують коефіцієнтами

Пільга для пенсіонерів у вигляді зниження ставки за весь 2013 рік:

  • Л = 76 к.с. × 16 руб. / Л. с. - (76 к.с. × 16 руб. / Л. С / 2) = 608 руб.

Пільга для інвалідів у вигляді повного звільнення, починаючи з вересня 2013 р .:

  • Л = 76 к.с. × 16 руб. / Л. с. × 4 міс. / 12 міс. = 405 руб.

За 2013 р Ільїну доведеться заплатити 203 руб. (76 к.с. × 16 руб. / Л. С. - 608 руб. - 405 руб.).

Починаючи з 2014 року транспортний податок для машин дорожче 3 млн. Рублів зважає на підвищують коефіцієнтами. Коефіцієнти вказані в статті 362 Податкового Кодексу, вони залежать від вартості та віку авто. Вік визначається станом на 1 січня, відлік ведеться з року, наступного за роком випуску. Чинний перелік дорогих автомобілів можна знайти на сайті Мінпромторгу Росії.


самостійно розраховувати транспортний податок зобов'язані тільки організації. За громадян і підприємців це роблять податкові органи, куди стікаються відомості з ГИБДД. Розрахунок оформляється у вигляді повідомлення, яке разом з платіжкою на сплату податку надсилається платнику податків рекомендованим листом. Фізичній особі залишається лише поставити підпис і заплатити податок.

Перевірити правильність нарахування будь-який громадянин може за допомогою калькулятора розрахунку транспортного податку.

Для юридичних осіб регіональними законами можуть бути введені звітні періоди, після закінчення яких необхідно сплачувати авансові платежі в розмірі ¼ річної суми податку.

Важлива деталь: розраховуючи авансові платежі по дорогим машинам, підвищувальні коефіцієнти застосовувати не потрібно. Коефіцієнти застосовуються тільки при остаточному розрахунку за рік.

Онлайн-калькулятори для розрахунку транспортного податку допоможуть перевірити правильність нарахування

приклад 5

Суспільство «Янтар» в квітні 2014 р купило і зареєструвало в ГИБДД автомобіль Lexus LS 460 (2014 року випуску) вартістю 4 516 000 руб. Потужність двигуна - 388 к.с., ставка податку для авто з потужністю двигуна понад 250 к.с. - 150 руб.

Організація в 2014 році заплатила авансові платежі за II і III квартали: по 14550 руб. (388 к.с. × 150 руб. × ¼) за квартал. Підвищувальний коефіцієнт для транспортних засобів вартістю від 3 до 5 млн. Руб. і віком до року дорівнює 1,5.

Податок за 2014 рік складе 43650 руб. (388 к.с. × 150 руб. × 9 міс. / 12).

Перерахувати за мінусом авансів залишиться 14550 руб. (43650 руб. - 14550 руб. × 2).

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online