Страхові внески ІП за неповний рік

  1. Страхові внески ІП в 2017 році
  2. Страхові внески за неповний рік

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Як розрахувати страхові внески для ІП за неповний рік? Таке питання хвилює підприємців-початківців. Адже рідко хто з них реєструє ІП з 1 січня, і за певні місяці вони мають право не платити.

Адже рідко хто з них реєструє ІП з 1 січня, і за певні місяці вони мають право не платити

Страхові внески ІП в 2017 році

Індивідуальні підприємці з моменту отримання свого статусу зобов'язані перераховувати внески на власне пенсійне та медичне страхування. Це єдина категорія громадян в Росії, яка робить це самостійно.

За всіх найманих працівників відрахування у позабюджетні фонди виробляє роботодавець. Ця сума не утримується із зарплати працівника (як ПДФО 13%), а платиться з власних коштів компанії понад зарплату.

Індивідуальний підприємець не є найманим співробітником, він не виплачує сам собі зарплату Індивідуальний підприємець не є найманим співробітником, він не виплачує сам собі зарплату. Як його доходу виступає отриманий прибуток від підприємницької діяльності. Вона не є базою для розрахунку розміру відрахувань до ПФР. Тому по відношенню до підприємців діє особливий порядок нарахування.

З 2014 року внески в ПФР складаються з двох частин: фіксованої і сплачується з доходів понад 300000 крб.

Відносно фіксованої частини страхових внесків діють 2 найважливіших правила:

  1. Вони починають нараховуватися з моменту реєстрації ВП.
  2. Їх необхідно заплатити всім без винятку підприємцям, незалежно від того, чи вели вони діяльність чи ні. Багато ІП помилково вважають, що раз вони не встигли отримати свою першу прибуток, то і внески сплачувати не зобов'язані. Насправді відсутність доходів або отримані збитки не звільняють від обов'язку здійснювати відрахування до позабюджетних фондів.

Базою для нарахування фіксованих пенсійних податків для підприємців є МРОТ на поточний рік. Мова в даному випадку йде про федеральний МРОТ, який єдиний для всіх російських регіонів. Щороку уряд індексує МРОТ, що призводить до збільшення розміру відрахувань до ПФР.

Тариф для сплати пенсійних платежів для ІП становить 26% в ПФР і 5,1% в ФОМС. Якщо в ФОМС встановлено єдиний тариф для працівників і самозайнятого населення, то в ПФР він вище для ІП, ніж для найманих працівників (за них внески нараховуються за ставкою 22%). Пенсійні внески тепер не діляться на накопичувальну і страхову частини, так як діє мораторій на накопичувальну компоненту.

За весь 2016 рік підприємці повинні заплатити 23153,33 руб За весь 2016 рік підприємці повинні заплатити 23153,33 руб. (З яких 3 796,85 руб. - в ФОМС, а решта - в ПФР) і ще 1% з доходів понад 300 тис.руб. В результаті кожен ІП заплатить свій розмір внесків, який безпосередньо буде залежати від успішності підприємницької діяльності. Додаткові внески перераховуються тільки до Пенсійного фонду.

Наприклад, IP заробив за 2016 рік 1,5 млн руб. Він повинен перерахувати в ПФР 23153,33 руб. і 12000 руб. додатково з надприбутків (1500000-300000) * 1%)).

Варто розуміти, що в якості доходів виступає весь прибуток підприємця за рік без зменшення на понесені витрати. Це справедливо для ССО-доходи, ССО-доходи-видатки і ОСНО. Для «вмененке» і «патенту» в розрахунку бере участь можливий, або поставлений, дохід.

Якщо підприємець поєднує кілька систем оподаткування, то доходи, отримані в рамках кожного з них, потрібно скласти.

Законодавці передбачили і ліміт страхових внесків, більше якого ІП не заплатять в будь-якому випадку. У 2016 році він становить 158 648,69 руб. Зазначене граничне значення відрахувань повинні будуть заплатити бізнесмени, які не нададуть податкову декларацію у встановлені терміни. Тому важливо вчасно звітувати в ФНС.

До 31 грудня 2016 року підприємцям потрібно заплатити фіксовану частину податків, для додаткової частини гранична дата встановлена ​​на 1 квітня 2017 року.

Страхові внески за неповний рік

Порядок розрахунку страхових внесків ІП за неповний рік має актуальність для наступних категорій бізнесменів: Порядок розрахунку страхових внесків ІП за неповний рік має актуальність для наступних категорій бізнесменів:

  • відкрили свою справу не з початку року;
  • мають тимчасове звільнення від сплати внесків (на період відпустки по догляду за дитиною, служби в армії, на період догляду за дитиною-інвалідом та ін.);
  • при закритті ІП в середині року.

У зазначених вище ситуаціях платежі розраховуються пропорційно кількості днів (місяців), протягом яких велася підприємницька діяльність.

Розрахунок страхових внесків для ІП за неповний рік можна розбити на 2 етапи:

  1. За повністю відпрацьовані календарні місяці розрахунок ведеться за формулою: МРОТ * 26% (або 5,1% для ФФОМС) * кількість повних місяців.
  2. За неповні місяці потрібно кількість відпрацьованих днів розділити на загальну кількість днів у місяці та помножити це значення на тариф і МРОТ.

У 2016 році МРОТ становить 6204 руб. Незважаючи на те що з липня 2016 року була проведена індексація МРОТ до 7500 руб., Пенсійні відрахування розраховуються за значенням, що діє на початок року: 6204 руб.

Виходячи із зазначеного значення, щомісяця підприємець повинен перераховувати 1613,04 (6204 * 26%) в ПФР і 316,40 руб. (6204 * 5,1%) в ФФОМС.

Наведемо приклад розрахунку страхових внесків для ІП за неповний рік. Наприклад, громадянин Іванов отримав статус підприємця 12 березня 2016 року. Кількість повністю відпрацьованих місяців - 9. За цей період Іванов повинен буде перерахувати 14517,36 руб. (9 * 6024 * 26%) в ПФР і 2747,36 руб. (9 * 6204 * 5,1%) в ФОМС. Розрахунок платежу за березень буде мати наступний вигляд: 6204 * 19/31 * 26% + 6204 * 19/31 * 5,1%. Це означає, що сума до оплати за березень складе 988,64 + 193,93 = 1182,57 руб.

Додаткові відрахування залежать не від кількості місяців, відпрацьованих ІП, а тільки від розміру отриманої виручки.

Варто зазначити, що Пенсійний фонд зазвичай розсилає на адресу підприємців готові платіжки з вказаною в них сумою до сплати. У деяких ФНС квитанції видають разом з документами на реєстрацію ВП. Тому самостійні обчислення підприємцю проводити не потрібно.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online