Скільки заробляє Пенсійний фонд на покупку громадянами житла на "первинці"

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Громадяни, які купують житло вперше, не можуть скористатися своїм законним правом не платити збір до Пенсійного фонду. Скільки на таких угодах заробляє Пенсійний фонд, з'ясовувала "ВД".

Ярослава Коба

Помінявши за 5 років життя в Києві 12 знімних квартир, уродженка Нікополя Ірина Вєтрова нарешті обзавелася власним житлом в столиці. "Основну суму заробила сама, і батьки трохи допомогли, так що скоро офіційно стану киянкою", - не може стримати радості Ірина в бесіді з кореспондентами "ВД".

Іпотека для юросіб подорожчала

Правда, поки що головною перешкодою на шляху до "40 квадратним метрам щастя" коштує оформлення угоди купівлі-продажу. Нотаріуси відмовляються реєструвати договір без квитанції про сплату збору до Пенсійного фонду. Ірина, в свою чергу, платити не бажає.

"За законодавством я маю пільгу як людина, що купує житло вперше. Чому в такому разі я повинна платити цей внесок? Для кого-то, може бути, $ 400 не така вже й велика сума, але деякі люди для цього кілька місяців повинні працювати. Ось буду купувати другу-третю квартиру - тоді і заплачу ", - обурюється дівчина.

Випадок нашої співрозмовниці - не виняток. Більшість громадян, які придбавають житло вперше, своїм законним правом на пільгу скористатися не можуть через неможливість підтвердити факт покупки житла вперше. Так як в Україні немає органу, уповноваженого видавати довідки, що підтверджують покупку житла вперше.

Піди туди, не знаю куди

За даними міністерства юстиції, щорічно в Україні реєструється понад 250 тисяч угод з купівлі-продажу житла. Суми цих угод озвучити кореспонденту "ВД" не захотіли в Мін'юсті (проігнорувавши запит) і не змогли ні в Держстаті, ні в ДПСУ, посилаючись на те, що це не входить в їх компетенцію.

Особливо примітний відповідь Держстату, який "не володіє інформацією про загальну вартість укладених договорів купівлі-продажу квартир і житлових будинків. Відповідно до Плану державних статистичних спостережень спостереження таких даних не передбачено Планом". Відповіді держорганів підтверджує і Сергій Костицький, директор департаменту маркетингу компанії "SV Development": "Таку інформацію ви не знайдете ніде. Кожне регіональне відділення податкової веде свій реєстр, а зібрати інформацію з усіх реєстрів кожного відділення - нереально".

В середньому, виконання вимог Закону "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування", українці щорічно виплачують державі приблизно 500 млн грн. (1% від угоди). Скільки з них купують нерухомість вперше - дізнатися не представляється можливим, тому що нотаріуси вимагають пред'явити квитанцію про сплату СОБР з усіх клієнтів без винятку, незалежно від того, купує людина нерухомість в перший або в десятий раз.

"Спочатку ми зобов'язані перевірити наявність квитанції про сплату збору до Пенсійного фонду, і тільки потім засвідчувати угоду. Ті, хто купує житло вперше, також сплачують збір, адже підтвердити своє право не можуть. Ця практика використовується на всій території України", - розповідає Вікторія Коновалова, приватний нотаріус. Сплачені клієнтом кошти надходять на рахунок Державної казначейської служби, звідки назад повертаються до Пенсійного Фонду в рамках бюджету на наступний рік.

Навіщо платити більше

Закон України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування", що передбачає звільнення від сплати збору до Пенсійного фонду при купівлі житла, існує з 1997 року. Перший час люди, які отримують перше житло, при реєстрації договору у нотаріуса просто писали заяву, що раніше житло не купувалося, і нотаріус без проблем реєстрував угоду.

Однак в 1999 році Мін'юст у своєму листі дав пояснення, що в Україні не існує органу, уповноваженого видавати довідки, що підтверджують факт купівлі житла вперше. А в якості документа, що підтверджує пільгу, нотаріусам пропонувалося приймати довідки з Пенсійного фонду. Трохи пізніше, в 2003 році, з канцелярій Фонду вийшло лист, в якому він фактично зняв з себе зобов'язання видавати довідки, тому що не володіє інформацією щодо прав власності на нерухоме майно.

До сьогоднішнього дня такого уповноваженого органу так і не з'явилося. Цей законодавчий "ляп" ось уже 15 років сприяє надходженню необґрунтованих грошових коштів в казну Пенсійного фонду.

Причиною такого стану справ є законодавчі прогалини і небажання держорганів виконувати свої обов'язки. У процесі підготовки статті кореспондент "ВД" зверталася із запитами до Пенсійного фонду, Мінсоцполітики, Мін'юст з проханням роз'яснити, навіщо громадяни, які купують житло вперше, повинні сплачувати збір до Пенсійного фонду. Кожен з тих, до кого ми звернулися, вважав, що він не несе відповідальності за виконання норми, зазначеної в законі.

Кожен з тих, до кого ми звернулися, вважав, що він не несе відповідальності за виконання норми, зазначеної в законі

А тим часом українці продовжують платити свої середньорічні 500 млн грн. "Як нотаріус можу сказати, що відсотків 70% клієнтів, які реєструють покупку нерухомості, мають право на пільгу як люди, які купують житло вперше. І нам, нотаріусам України, доводиться докладати багато зусиль, щоб пояснити громадянам, чому вони, маючи пільгу, повинні все одно платити збір до Фонду. Це проблема ", - говорить приватний нотаріус Надія Жихар.

Вирішувати проблему повинні в першу чергу Пенсійний фонд і Мін'юст. Адже згідно з положеннями Конституції про Пенсійний фонд однієї з головних обов'язків цього органу є розробка і підготовка пропозицій з питань удосконалення законодавства та реалізації державної політики в сфері пенсійного забезпечення та соціального страхування.

Схожі обов'язки поклало держава і на Міністерство юстиції - забезпечувати реалізацію державної правової політики. Проте, з 1997 року і до сьогоднішнього дня Мін'юст і Пенсійний фонд не зробили жодної спроби вирішити це питання.

Втім, співвідношення надходжень і повернення в судовому порядку цих коштів, мабуть, вельми вигідні. Тому, на думку експертів, опитаних "ВД", держоргани і далі будуть намагатися використовувати всілякі законні важелі, що сприяють наповненню каси Пенсійного фонду, починаючи від відмов приймати довідки і закінчуючи впливом на нотаріусів.

справи судові

Формально закон гарантує громадянам, вперше купують житло, що вони звільняються від сплати збору до Пенсійного фонду в розмірі 1% від вартості нерухомості. На ділі ж таки не сплатити ці кошти просто нереально. Але, кажуть юристи, можна спробувати відсудити їх у держави.

"Суб'єктом, які купують житло, громадянин може бути визнаний в судовому порядку", - стверджує Тарас Андрійчук, заступник директора департаменту надходження доходів до Пенсійного фонду України. Звернутися за допомогою до Феміди рекомендують і юристи.

"Існує схема повернення безпідставно сплаченого збору через суд. Громадянин укладає договір купівлі-продажу, сплачує збір, а потім звертається до суду, щоб йому повернули гроші в зв'язку з тим, що він набував житло вперше і має право на пільгу. Справа в тому, що в такій ситуації вже Пенсійний фонд буде зобов'язаний доводити той факт, що людина купує житло не вперше. у принципі, більшість таких справ - виграшні ", - вважає Ганна Мартиненко, юрист компанії Spektor Law Firm.

Проте відновлювати справедливість в суді поспішають не всі. І ось чому. На сьогоднішній день послуги не найдорожчого юриста обходяться клієнтові в 200-300 грн. на годину. Для якісного супроводу справи по поверненню безпідставно сплаченого збору в загальному йде до 1500 грн. Це в кращому випадку 30% від сплаченої суми, в гіршому - і зовсім 50%. (Так як розмір 1% від вартості нерухомості може бути різним - від 1000 до 5000 грн.)

Судові тяжби з Пенсійним фондом триватимуть від 4 місяців до півроку. При цьому немає ніякої гарантії, що гроші позивач отримає відразу ж після завершення судового процесу. "Ми виграли справу про повернення збору в розмірі 1% при купівлі нерухомості в січні цього року, а гроші Пенсійний фонд не повернув до сих пір через відсутність коштів", - обурюється Віктор Панасюк, недавно придбав квартиру. - Я вже стільки грошей і моральних сил витратив, що шкодую, що взявся за це ".

Світло в кінці тунелю

Втім, є надія, що в найближчому майбутньому громадяни, які купують житло, все-таки зможуть скористатися пільгою. З січня 2013 року в Україні запрацює державна реєстраційна служба України. Новостворена структура буде містити всю інформацію про нерухоме майно, право власності та суб'єктах цього права. Також планується, що держорган буде надавати витяги з реєстру власникам нерухомого майна.

"Реєстр прав власності, який вело БТІ, тепер буде знаходитися в відомстві державної реєстраційної служби. З 1 січня 2013 року нотаріуси будуть мати доступ до бази Укрдержреєстру та зможуть переглядати, чи володіє клієнт нерухомістю. Це, безумовно, полегшить процедуру підтвердження права на пільгу" , - висловлює свої оптимістичні очікування Вікторія Коновалова, приватний нотаріус.

Втім, і тут не все так гладко. "Для того щоб ця система запрацювала, потрібно внести зміни на законодавчому рівні. Є реєстр правових відносин, який ведеться з 2004 року, реєстр прав власності на нерухоме майно. Ці реєстри не є доказом покупки житла вперше лише тому, що реєстр правових відносин ведеться з 2004 року, а реєстр прав власності окремий у кожного підрозділу БТІ. Тому вони не приймаються. Щоб запрацювала система, потрібно внести такі зміни в закон, які передбачають, що дана норма працює з 2004 року, а все, що було раніше, до уваги не береться ", - вважає Ганна Мартиненко, юрист компанії Spektor Law Firm.

Надія Жихар, приватний нотаріус:

- Механізму підтвердження "першої покупки", по суті, немає. Є БТІ, які недавно були підключені до держреєстру прав нерухомості. Але їх довідки нотаріат приймати не може, оскільки кожне бюро є правомочним видавати такі довідки тільки по тому району, де вони працюють. Я ось живу в Лисичанську. Районне БТІ мені видасть довідку, що я тут нерухомості не набувала. Але це не означає, що я не набувала її в Києві або в іншому місті України.

Є реєстр правочинів, по ньому можна відстежити, яку нерухомість ви купували / продавали за останні роки. Але він існує тільки з 2004 року. Нотаріат цю довідку також не може прийняти, оскільки якщо згідно з випискою з цього реєстру ви нічого не купували, то це означає, що ви не купували це "щось" з 2004 року. А це не означає, що ви в 1993 року не приватизували з трьома братами, мамою і бабусею 1/27 квартири, що і є придбанням житла.

Можна сказати, що Пенсійний фонд, від нас, нотаріусів, змушує вимагати від клієнта заплатити збір до Пенсійного фонду. Фонд на цьому пристойно заробляє. Це такий своєрідний бізнес. Я вважаю це порушенням закону і не один раз судилася з Пенсійним фондом через цю розмитою норми щодо справляння податку. А багато нотаріусів проти нього не йдуть. Чим більше стягнуто коштів - тим краще. Пенсійний фонд тоді не має жодних претензій до роботи такого нотаріуса.

Сушкевич Валерій, голова комітету Верховної Ради з питань пенсіонерів, ветеранів та інвалідів:

- Виконавча влада після прийняття закону повинна відпрацювати нормативні документи по виконанню цього закону. Так уже сталося, що в Законі "Про збір на державне пенсійне страхування" прописана пільга, яка звільняє від сплати збору, але немає механізму виконання цієї пільги. Цей механізм міг би бути прописаний в постанові Кабміну або в галузевих документах відповідних міністерств

Після того як закон вступив в силу і стало ясно, що ця проблема складно регулюється, в ідеалі президент повинен був накласти на такий закон вето. Рекомендувати, наприклад, Кабміну розробити механізм реалізації цього закону в системі виконавчої влади.

Держіпотека по 3% може "розгойдати" ринок, - експерт

Відповідальність за ситуацію, що склалася несуть насамперед Мін'юст, Мінсоцполітики та Пенсійного фонду. Ці структури повинні вносити зміни, розробляти регуляторні документи і відпрацювати адміністрування цієї пільги на практиці. А вони просто повторюють, що немає органу, уповноваженого видавати довідки. Але ж це несерйозно.

Чому в такому разі я повинна платити цей внесок?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online