Кандидати до Верховного суду України. Лариса Іванова, Віталій Корсак, Майа Гримич, Ігор Федотов

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

7:50

Як суддям вдається жити на одну зарплату і при цьому мати кілька заміських будинків, автопарки та земельні ділянки по кілька гектарів? (Ефір програми «Народна прокуратура» від 1 квітня 2017 року)

Безпрецедентні злочину, на які не реагує правоохоронна система. Зламані долі людей, за які ніхто так і не відповів. Численні інстанції, які повинні боротися з корупцією, а замість цього борються з власним народом. Может хватит бути простим спостерігачем того, що відбувається? Треба діяти!

Нагадаємо, що 30 вересня в Україні вступив в силу Закон "Про судоустрій і статус суддів", який передбачає перезавантаження Верховного Суду і скасування вищих спеціалізованих судів.

6 лютого 2017 року о 10:00 відбувся перший етап кваліфікаційного оцінювання кандидатів, які беруть участь в конкурсі на зайняття 120 вакантних посад суддів касаційних судів у складі Верховного Суду. Це було анонімне письмове тестування.

А вже 21 лютого 2017 року виставковому центрі, який знаходиться в парку Пушкіна, можна було спостерігати безліч припаркованих іномарок представницького типу. Але це був не бізнес-форум, і навіть не виставка елітних автомобілів, як могло здатися на перший погляд. У кандидатів на місця суддів в переформатованому Верховному Суді проходив творчий іспит - другий етап конкурсу у вигляді практичного завдання.

Нинішній Верховний Суд України, Вищий господарський і Вищий спеціалізований Суд незабаром припинять своє існування. З них буде сформований один Верховний суд.

Офіційна зарплата судді у Верховному Суді - понад 200 тисяч гривень на місяць, і отримати таку посаду означає забезпечити собі безбідне майбутнє. Завдяки вимогам громадськості Комісія виклала у вільний доступ досьє всіх бажаючих стати суддями Верховного Суду. Програмі «Народна прокуратура» вдалося самостійно зібрати досьє на деяких найпомітніших кандидатів. Там знайшлося чимало цікавого. Перерахування задекларованого майна деяких з них становить довгий список. І це не враховуючи тих машин, квартир і земельних ділянок, які судді завбачливо переписали на родичів.

Наприклад, суддя Вищого господарського суду Лариса Іванова (знаходиться на державній службі з 1990 року). У сім'ї Іванових, виходячи з е-декларації, є два авто, п'ять земельних ділянок і шість квартир. Чоловік-пенсіонер володіє об'єктом незавершеного будівництва на 400 кв. метрів. Цей об'єкт знаходиться в котеджному містечку на околиці столиці, але оглянути його можна тільки з висоти пташиного польоту. Поруч з їх ділянкою знаходиться ділянка брата Лариси. Іванова розповіла, звідки у неї стільки майна. За її словами, вони з чоловіком, з яким ця година 63 роки, 10 років працювали закордоном, і отримували доходи у валюті. Також вони були 10 років в Сибіру. Ось так вони і назбирали собі капітал. На питання журналістів, чому цей будинок ще не задекларований, Лариса Іванова каже, що будинок поки не зданий в експлуатацію. Її чоловік робить там оздоблювальні роботи своїми руками ... Та й власного транспорту у них немає. У декларації суддя зазначила, що використовує автомобіль дочки, яка працює приватним нотаріусом.

Віталій Корсак теж працює у Вищому господарському суді. Згідно з декларацією за 2013 рік, суддя отримав більше 1 мільйона гривень прибутку, а в графі «подарунки, призи, виграші» вказав 600 тисяч гривень. Від кого він отримав такі «недешеві» презенти? «Народна прокуратура» запитала у самого Віталія Антоновича після судового засідання. Він відповів не відразу, а після деякої підготовки. За його словами, сума 600 тис. Грн - це вартість земельної ділянки, який його батьки отримали безоплатно від радгоспу в 1972 році, 45 років тому. Надалі ця земельна ділянка була приватизована його матір'ю, а в 2013 році, після смерті батька, земля була передана у власність Корсаку, також безоплатно. Чому ж ця ділянка вказаний як «подарунки, призи, виграші»? Віталій Антонович пояснює, що в той час заповнювалася стара форма декларації. Ця графа позначала «вартість подарованого майна». Правильність заповнення декларації перевірялася за запитом зампрокурора.

У Віталія Корсака також є у власності два люксових авто, будинок і об'єкт незавершеного будівництва. Віталій пояснив журналістам, що будинок належить матері його дружини і будується за гроші його дружини, яка працює з 2001 року в нотаріат. У 2004 році вона отримала ліцензію на приватну нотаріальну діяльність. Він запевнив журналістів, що всі його доходи декларуються в передбаченому законом порядку, перевіряються податковими органами, а законність доходів підтверджена.

Суддя апеляційного суду міста Києва суду Наталія Антоненко носить мантію з 1995 року. У конкурсі вона посіла п'яте місце. Згідно з декларацією про доходи, зарплата судді становить 297 тисячі 183 гривні на рік. Проживає Наталія Антоненко в будинку площею 338 кв. метрів з батьками-пенсіонерами та дітьми. Наявність цієї нерухомості суддя пояснила продажем майна в Донецькій області, де проживала раніше. Її батьки переїхали до Києва у 2000 році, продавши донецьку трикімнатну квартиру в центральному районі міста, дачу, капітальний гараж, земельну ділянку. Цих заощаджень, за словами Наталії, досить і на сьогоднішній день, і на майбутнє. Будівництво будинку ще не завершено, але він введений в експлуатацію в 2014 році.

Крім будинку, суддя вказала в декларації дві квартири в столиці, одна площею 37 кв.м., інша - 113 кв.м. в новобудові, оформлена на двох дітей. Ринкова вартість схожою квартири на березень цього року становить 120 тис. Доларів. І все це з річного доходу в 297 тисяч гривень? Риторичне питання: звідки у судді Антоненко гроші на покупку столичних квартир при такому доході?

Суддя Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ з 2011 року, кандидат в палату Верховного суду Майя Гримич. До цього працювала в Печерському суді Києва. На роботу вона приїжджає на позашляховику BMW Х5. У подружжя Гримич є квартира в елітному будинку в центрі Києва, яка була придбана в 2015 році. Наприклад, ціна на двокімнатну квартиру в цьому будинку - від 1,5 мільйона гривень. Ще одна квартира на Лівому березі Києва записана на двох неповнолітніх дітей, її площа - майже 100 кв.м. Третя квартира належить чоловікові, в Печерському районі столиці. Будинок, придбаний торік в елітному селі Козин, теж записаний на чоловіка.

Проживає вся сім'я в Бучі під Києвом, і звідси суддя кожен день їздить на засідання. Журналісти знайшли адресу, за якою, згідно з документами, живе сімейство Гримич. Але порівнявши фотографії в соцмережах і те, що побачили, журналісти прийшли до висновку, що у судді є ще один будинок. І журналісти його знайшли. Він точно відповідає тому, який зображений на знімках. Суддя пояснює, що має тільки один будинок, просто в сільраді переплутали номери. За документами, будинок зареєстрований під номером 1А. «Київобленерго» надсилає платіжки за адресою вул. Лісова 8, «Облгаз» на Лісову 12, а в старому договорі і зовсім написано Лісова 1. Майя розповідає, що будинок купили недобудованим в 2004 році, у попереднього власника не було дозволу на будівництво. Тому введення в експлуатацію відбувалося через рішення суду, який визнав право власності. Сім'я володіє трьома дорогими позашляховиками. Їх, за словами Майї, купив чоловік на зарплату, яку задекларував. Два роки тому чоловік Майї Святослав заробив більше мільйона гривень. Можна припустити, що в перебігу двох попередніх років він заробив стільки ж, якщо б не один нюанс. Суддя Майя Гримич з чоловіком розлучилася в вересні 2016 року. Але не дивлячись на це, вони ще живуть разом в заміському будинку. На питання журналістів, чи зможе вона, розлучена жінка, містити на свою зарплату будинок і позашляховик представницького класу, Майя відповіла, що її чоловік - порядна людина. І навіть після розлучення він її матеріально підтримує, так як у них троє неповнолітніх дітей.

Три дня журналісти «Народної прокуратури» провели, спостерігаючи за шлагбаумом елітного котеджного містечка біля села Гора, що б сфотографувати одну єдину машину - авто судді апеляційного адміністративного суду Києва Ігоря Федотова, одного з учасників конкурсного відбору до Верховного Суду. В елітному поселенні Гора він придбав будинок в 287 кв. метрів разом з ділянкою. Все це добро оформлено на його матір. Вартість такого будинку понад 7 мільйонів гривень. З річним доходом судді 250 тисяч гривень на такий будинок треба збирати мінімум 25 років.

У декларації будинок відсутній, тому що формально не належить Ігорю. Але його автомобіль журналісти спостерігали щодня виїжджають з котеджного містечка, де знаходиться будинок його мами. Сам Ігор Федотов каже, що не проживає в цьому котеджному містечку, а просто тимчасово використовує приміщення. На питання, як його мамі вдалося заробити на такий дорогий будинок, Ігор відповів, що не уповноважений відповідати на таке питання. Федотов запевнив - всі його майно буде занесено в декларацію, яку перевіряють відповідні органи.

Вже стали відомі імена тих, хто пройшов другий відбірковий тур. І хоча основний конкурс і співбесіду ще попереду, вже можна зробити висновок, що новий інститут заповниться старими кадрами. А повне оновлення вертикалі буде не таким вже і повним.

Програма "Народна прокуратура"

Як суддям вдається жити на одну зарплату і при цьому мати кілька заміських будинків, автопарки та земельні ділянки по кілька гектарів?
Может хватит бути простим спостерігачем того, що відбувається?
Від кого він отримав такі «недешеві» презенти?
Чому ж ця ділянка вказаний як «подарунки, призи, виграші»?
І все це з річного доходу в 297 тисяч гривень?
Риторичне питання: звідки у судді Антоненко гроші на покупку столичних квартир при такому доході?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online