Корупція по-харківськи: скільки коштує вирішити питання в поліції, лікарні, ВНЗ

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

У другій столиці України процвітає хабарництво: безпроблемне отримання прав тут обійдеться в 3500 гривень, а відкриття кримінального провадження в поліції - 1700.

У Харкові корупція процвітає у всіх сферах життя depositphotos.com

У Харкові було проведено опитування, згідно з яким місто посіло третє місце в рейтингу найбільш корупційних міст країни. В опитуванні брало участь 800 харків'ян різного віку, статі та соціального статусу, і 70% з них вважають корупцію серйозною проблемою на рівні міської влади. 43% респондентів вважають, що мер не докладає достатньо зусиль для боротьби з корупцією. При цьому близько 30% опитаних вважають, що боротьба з корупцією повністю залежить від центральної влади. Про це повідомляє сьогодні .

Читай також: Як Україна бореться з корупцією: результати за чотири роки

Якщо гучні корупційні скандали, пов'язані з чиновниками, викликають обурення у багатьох городян, то побутова корупція, яка проникла в багато сфер нашого життя, навіть заохочується самими громадянами.

На жаль, корупція - це той соціальний інститут, "завдяки" яким сьогодні люди вирішують дуже багато питань

"Кілька років тому ми проводили дослідження про проблеми корупції в вузах, і більшість студентів тоді говорили, що головним суб'єктом корупції є сам студент, якому простіше заплатити, надати якусь послугу викладачеві, ніж вивчити той чи інший предмет", - розповіла завкафедрою соціології Харківського нацуніверситету імені В. Каразіна Людмила Сокурянська.

Підтверджує толерантне ставлення багатьох харків'ян до побутової корупції ще одне дослідження, яке провели фахівці Харківського університету внутрішніх справ. Респондентів запитали про корупцію в правоохоронних органах, і абсолютна більшість опитаних сказали, що їм простіше заплатити хабар правоохоронцю, ніж мучитися з виписаними штрафами.

Читай також: В Україні показали масштаби корупції

"На жаль, корупція - це той соціальний інститут," завдяки "яким сьогодні люди вирішують дуже багато питань", - говорить Людмила Сокурянська.

Координатор Харківського антикорупційного центру Дмитро Булах теж говорить, що харків'яни продовжують давати хабарі і неохоче змінюються.

У другій столиці України процвітає хабарництво: безпроблемне отримання прав тут обійдеться в 3500 гривень, а відкриття кримінального провадження в поліції - 1700

Почім "вирішити питання" в Харкові segodnya.ua

"У проблемі корупції я не схильний звинувачувати самих харків'ян. Вони часто змушені давати хабарі для того, щоб отримати нормальний сервіс, а не тому що мають злочинне світогляд ", - говорить він.

Активісти наполягають, що благодійні внески, які пропонують або зобов'язують заплатити в поліклініках, дитсадках і школах, - це теж корупція.

Читай також: Інформації немає: доступ до декларацій чиновників повністю закрили

"За дитсадки та медичні послуги з кожного з нас взяли податки, ми це все вже оплатили. Тому такі платежі - замаскована корупція під офіційний внесок ", - пояснює Дмитро Булах.

З ним згодна і мама двох дошкільнят, глава громадської організації Благосвит Катерина Святець.

"У нашому садочку я не здаю таких внесків, і кілька інших батьків теж. Наших дітей не чіпають, а ті батьки, які хочуть платити, платять ", - розповіла Катерина. Жінка очолює організацію, що об'єднує батьків, які борються з непідконтрольним збором готівки в навчальних закладах міста. За словами Катерини, представники батьківських комітетів скаржилися, що через діяльність організації на 40% менше харківських батьків стали робити внески на школи і дитсадки.

Останнім часом співробітники облуправління СБУ все частіше звітують про спійманих хабарників. Тільки з початку місяця затримали двох працівників митниці, яких один підприємець регулярно "дякував" за те, що вони закривали очі на ввезення товарів з РФ. Затримали посадових осіб при отриманні чергового "траншу" в розмірі 9000 грн. Також попався на отриманні неправомірної вигоди на початку квітня і керівник районної податкової інспекції, який отримував регулярні "платежі" від підприємця. "Дякував" чоловік посадова особа за те, що той йому не заважав працювати. Попався і 35-річний чиновник однієї з сільрад області, який за хабарі роздавав земельні ділянки недалеко від Харкова.

Читай також: Опубліковано ТОП-10 українських корупціонерів

Раніше повідомлялося про те, що тесть Насирова заробляв на махінаціях з тендерами Виявилося, що корпорація Олександра Глімбовського виграла тендерів на мільярди гривень. Також був названий ТОП-15 сучасних поміщиків України .

Дивись також - Що таке лобіювання:

Дивись також - Що таке лобіювання:

Що таке лобіювання

0:00 / 4:31

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online