KazanFirst - Вартість платного освіти залишила в подиві ректорів вузів Татарстану

  1. На 14 500 випускників майже 16 000 бюджетних місць
  2. Нововведення вступної кампанії
  3. шокуючі ціни
  4. Спецнабору для мономіст
  5. Перша публічна поява і. о. ректора Юшко
  6. На будівництвах і дорогах можна реально заробити
  7. Велике переселення
  8. Секретні матеріали
  9. Будинок-фантом

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Суспільство 20:16 / 27 червня 2017

Вартість платної освіти залишила в подиві ректорів вузів Татарстану

Так, вартість навчання в найбільшому вузі республіки - КФУ - підвищилася майже на 40% в порівнянні з минулим роком, а бюджетних місць стало хоч трохи, але менше. Про тенденції і нововведення вступної кампанії-2017 - в репортажі KazanFirst

Так, вартість навчання в найбільшому вузі республіки - КФУ - підвищилася майже на 40% в порівнянні з минулим роком, а бюджетних місць стало хоч трохи, але менше. Про тенденції і нововведення вступної кампанії-2017 - в репортажі KazanFirst.

Христина Іванова - Казань

На 14 500 випускників майже 16 000 бюджетних місць

Приймальна кампанія стартувала минулого тижня. У Татарстані її ведуть 44 ВНЗ, з них 28 державних. До слова, в цьому році випускниками 11-х класів шкіл республіки стали 14 500 осіб.

За підсумками відкритого публічного конкурсу вузам Татарстану виділено 15 806 бюджетних місць (з них 115 недержавних ВНЗ - ТИСБИ і Казанському інноваційному університету, колишньому ІЕУП). Це на 1,5% менше, ніж роком раніше, коли абітурієнти могли розраховувати на 16 056 безкоштовних місць. Їх скорочення спостерігається в основному за рахунок зниження цифр по прийому на гуманітарні напрями підготовки - це, зокрема, «Економіка і управління», «Юриспруденція», «Політичні науки», «Засоби масової інформації та інформаційно-бібліотечна справа», «Сервіс та туризм »,« Мовознавство та літературознавство ».

Якщо контрольні цифри прийому на специалитет (з 1 097 в 2016-м до 1 237 в цьому) і магістратуру (з 5 002 до 5 252) підросли, то в бакалаврат значно скоротилися - з 9 957 у 2016 році до 9 307 у нинішньому.

- Це тенденція останніх років - збільшення кількості бюджетних місць на специалитет і плавне зниження на програми бакалаврату, - підкреслив перший заступник міністра освіти і науки РТ Андрій помині. Лідери по зниженню виділених бюджетних місць: «Мовознавство та літературознавство» (мінус 46%), «Техніка і технологія будівництва» (29%), «Сервіс та туризм» (22%), «Архітектура» (21%), «Юриспруденція» (19%) і «Економіка і управління» (8%). Навпаки, більше бюджетних місць стали виділяти «Інформаційної безпеки» (на 30%), «Хімії» (16%), «Електроніку, радіоелектроніці і системам» (теж 16%), а також «Фізкультурі і спорту», ​​«Науці про землю »і« Електро- та теплоенергетиці ».

Нововведення вступної кампанії

Якщо до цього року абітурієнтам з обмеженими можливостями здоров'я до приймальної комісії необхідно було надати висновок медико-соціальної експертизи про відсутність протипоказань для навчання в вузі, то зараз достатньо довідки встановленого зразка про інвалідність. Крім того, розширено перелік осіб з переважним правом зарахування. У нього включені співробітники і військовослужбовці Федеральної служби військ Нацгвардії Росії і їхні діти.

Крім цього в нинішньому навчальному році в вузах Татарстану скасовується пільговий прийом абітурієнтів з Криму. Вони будуть вступати на загальних підставах. Сьогодні в вузах республіки навчається близько 150 чоловік, які приїхали з півострова.

Кожен абітурієнт може подати документи до п'яти вузів (в кожному з них - на три напрями підготовки), сумарно - на 15 напрямів підготовки. Вступнику може бути нараховано до 10 балів за індивідуальні досягнення. 26 липня завершиться прийом документів від вступників без проходження додаткових вступних випробувань (це стосується основної генерації абітурієнтів). Термін дії результатів ЄДІ - чотири роки. Перший етап зарахування (на 80% бюджетних місць) завершиться вже на початку серпня - 3-го числа повинен бути вивішений наказ про зарахування на конкурсні бюджетні місця. Другий етап завершується 8 серпня.

шокуючі ціни

Перший проректор КФУ Ріяз Мінзаріпов підняв проблему істотного зростання цін на платну освіту в Казанському університеті - майже на 40%.

- З цього року змінилися базові ціни на платну освіту. Зростання дуже великий. Міністерство освіти і науки Росії так підняло ціни навесні цього року, - зазначив він. - Не дивно, що багато нам дзвонять, дивуються і запитують: «Чому такі ціни?». Але ми повинні витримувати коефіцієнт, який встановило відомство.

Наприклад, якщо раніше за першою з трьох блоків бакалаврату річне навчання коштувало: 64 000 рублів, то зараз майже 102 000 (в основному гуманітарні спеціальності). Ціни на два інших блоку підняли до 115 000 і 169 000 рублів (це інженерно-технічні спеціальності). За магістратуру доведеться розщедритися від 113 700 до 178 000 рублей, а за аспірантуру - від 119 500 до 129 500 рублів.

- Ми самі, якщо чесно, були здивовані, коли побачили такі ціни, - зізнався Мінзаріпов. - Для Москви, може, це нормально. Але для регіонів - серйозне зростання практично на 40%.

За словами проректора, в цілому прийом в КФУ в цьому році скоротився на 372 людини, в основному за рахунок філій. На бюджет головний вуз Татарстану прийме майже 5 000 абітурієнтів, з них 3 058 - на бакалаврат, 168 - на специалитет, 1 753 - на магістратуру. Всього ж вуз прийме 12 300 студентів з урахуванням контрактників (в минулому році було більше 13 000 чоловік). На сьогоднішній день подано близько 2 000 заяв від абітурієнтів. Але бум очікується 3-5 липня, коли основна маса випускників отримає атестати.

Спецнабору для мономіст

Ректор Казанського державного медичного університету Олексій Созінов зазначив, що в їхньому вузі теж дещо скоротився бюджетний прийом - на 2,5% (це 11 місць). Цього року КДМУ намір прийняти близько 1 300 студентів, причому традиційно залишиться дуже великий обсяг цільового набору - понад 70%. Вперше в цьому році з'являється спеціальний цільовий набір для мономіст Татарстану - для абітурієнтів з Човнів, Єлабуга, Нижнєкамська, Зеленодольська, Менделєєвська, Камський Полян, Чистополя передбачені окремі квоти.

За словами ректора, на відміну від КФУ, вартість навчання в медуніверситеті істотно не зміниться. Лише на п'ять освітніх програм ціна підвищилася від 4 до 14% за рахунок інфляції та ринкової ситуації.

Перша публічна поява і. о. ректора Юшко

Сьогодні вперше публічно виступив в якості і. о. ректора КХТІ Сергій Юшко. Вчора на новій посаді його представив прем'єр-міністр Татарстану Олексій Песошін.

Читайте також: «Президент Татарстану покладає серйозні надії на технологічний університет»

Продемонструвавши глибоке занурення в тему, Юшко повідомив, що технологічний університет продовжує давати кар'єру випускникам, тобто виконувати своє основне завдання.

- Ми чекаємо абітурієнтів, націлених на роботу в «Газпромі», «Ростех», «Росатомі», на індивідуальне підприємництво в сфері високих технологій, - сказав він.

Цього року КХТІ запропонує абітурієнтам більше 4 000 бюджетних місць, причому більша частина - 2 068 - віддана під магістерські програми. Це пов'язано з тим, що магістратура з технічних спеціальностей дуже затребувана, пояснив Юшко.

На будівництвах і дорогах можна реально заробити

Дуже впевненим в результатах приймальної кампанії виглядав ректор КГАСУ Рашит Низамов. За його словами, незважаючи на зменшення кількості виділених бюджетних місць, архітектурно-будівельний університет все одно набере 1 500 студентів, а може навіть піде і далі - приросте ще на 100 осіб.

- Ми самі по собі добре працюємо, - розхвалював ректор свій вуз. - До того ж в республіці йде активна забудова. Так що реально можна заробити на будівництвах, дорогах.

Ще одним безсумнівним плюсом, за словами Нізамова, є мінімальні ціни на навчання - в межах 80 000 рублей. Для порівняння: в Самарі ця вартість становить 160-180 тисяч.

Проректор КНІТУ-КАИ Микола Маліванов розповів про збереження цифр прийому і відкритті нової спеціальності - наноматеріали, а також про двократне розширенні напрямів підготовки (з 4 до 8) в Німецько-російському інституті нових технологій (Грінт).

Ректор Казанського державного аграрного університету Джаудат Файзрахманов теж позначив вартість платної освіти у вищому навчальному закладі. З огляду на, що основна маса абітурієнтів приїжджає з сіл, ціни встановлені доступними - від 60 до 110 тис. Рублів. Залежно від набраних за ЄДІ балів студенти отримують знижки на платне навчання - до 20 000 рублів.

Ректор Казанського державного університету культури і мистецтв Рівкат Юсупов не може похвалитися доступними цінами на платне навчання - вони доходять до 175 000 рублей. За його словами, після переговорів із засновником вдалося знизити ціни лише на заочне навчання - до 40 000 і аспірантуру. Вуз веде підготовку по 45 програмам, серед новинок цього року такі спеціальності, як «Живопис», «Режисура анімаційного кіно і комп'ютерної графіки», «Монументальне декоративне мистецтво».

Читайте також: Реновація по-татарстанських: хороший гараж замість поганий квартири

ПРЕДЛОЖИТЬ НОВИНА

Якщо ви хочете поділитися цікавою подією, скористайтеся цією формою

Суспільство 8:19 / 27 червня 2017

Реновація по-татарстанських: хороший гараж замість поганий квартири

Республіканська адресна програма з переселення громадян з аварійного житлового фонду стартувала в 2013 році і має завершитися на 1 вересня 2017 року. Алгоритм простий: якщо спеціальна комісія визнала, що будинок аварійний і в ньому небезпечно жити, об'єкт повинен бути знесений, а мешканці - переселені в безпечне житло. Однак не всі до цього готові. Чому в Татарстані люди відмовляються переселятися з аварійного житла, з'ясовувала журналіст KazanFirst

Республіканська адресна програма з переселення громадян з аварійного житлового фонду стартувала в 2013 році і має завершитися на 1 вересня 2017 року. Алгоритм простий: якщо спеціальна комісія визнала, що будинок аварійний і в ньому небезпечно жити, об'єкт повинен бути знесений, а мешканці - переселені в безпечне житло. Однак не всі до цього готові. Чому в Татарстані люди відмовляються переселятися з аварійного житла, з'ясовувала журналіст KazanFirst.

Олена Мельник - Казань

Велике переселення

За словами виконавчого директора ГЖФ Талгата Абдулліна, в програму по переселенню потрапила 1 088 будинків, які включали 7 677 квартир. В цілому було поставлено на облік 7 870 сімей. Якщо квартира в визнаному аварійному будинку муніципальна, виселенців безкоштовно пропонується таке ж за площею житло в тому ж населеному пункті. А у власників держава викуповує квартиру - з наданням права самим подбати про придбання іншого житла. За вилучення квартир держава платить виселенців 11 тисяч 22 рубля за квадратний метр. Як запевняють в Мінбуді РТ, ціна взята не зі стелі, а вирахувана за спеціальною формулою, виходячи з того, скільки аварійного житла в Татарстані і скільки коштів за програмою виділяє республіці Фонд сприяння реформуванню ЖКГ.

Інша справа, що ніякого житла за ці гроші аварійники не зможуть купити, тим більше - в Казані. Тому людям надають можливість вступити в соціпотекі, а гроші зараховують в якості початкового внеску.

За даними ГЖФ, на сьогоднішній день в нове житло по соціальній іпотеці переселилася 1 648 власників-«аварійників», 691 сім'я чекає завершення будівництва, а 1 389 сімей ще не визначилися.

- Тому що не домовилися про продаж своєї квартири, виявилися просто неорганізованими, мають якісь інші види або, цілком можливо, отримали гроші і вирішили, що більше нічого не треба, тобто не відмовилися, але і не погодилися, - будує версії Талгат Абдуллін. - Але ми для них квартири тримаємо. Всього по Татарстану для цієї категорії людей в житловому фонді приготовлено 9 937 квартир.

У Казані, за даними ГЖФ, 128, хто не визначився сімейне «аварійників», для яких в «заначці» 5 153 квартири.

За інформацією, розміщеною на сайті Фонду сприяння реформуванню ЖКГ на 1 червня, Татарстан знаходиться на 64-му місці серед суб'єктів федерації по реалізації програми. На цю дату в республіці розселені 1 056 аварійних будинків. Ще по п'яти будинках розселення йде за графіком, по 35-ти воно запізнюється на термін до трьох місяців, а по 16-ти - більше трьох місяців.

Самий відстає муніципалітет Татарстану - Казань, де, судячи зі звіту на сайті Фонду, розселено 53 будинки, йдуть за графіком ще два будинки, а 35 - відстає.

Як повідомили KazanFirst в прес-службі мерії Казані, «відставання від термінів розселення викликано недотриманням термінів передачі об'єктів житлового будівництва підрядниками, що в свою чергу позначається на процесі переселення з аварійного фонду».

У групі ризику також Зеленодольськ, Чистопольську, Спаський, Високогірський і Мензелінскій райони.

Секретні матеріали

Відставання від графіка переселення пов'язане ще й з тим, що «аварійники» спочатку масово судилися з місцевою владою, намагаючись довести, що їхні будинки включені в програму незаконно, але програли. А потім власники домагалися скасування викупної ціни в 11 тисяч 22 рубля. Як вважають «аварійники», вона незаконна, так як була встановлена ​​регіональним підзаконним актом - протоколом закритої наради в Кабміні РТ, який до того ж ніде не був опублікований. До всього іншого, він був визнаний недійсним ще 22 лютого 2017 року самим же Кабміном. Але цей факт теж тримали в таємниці від «аварійників».

Ще в грудні минулого року в передноворічному збірнику законодавчих актів Виконкому Казані тихо-непомітно було опубліковано постанову про внесення змін до муніципальну програму переселення з аварійного житла, яке узаконило нову викупну ціну - 36 790 рублів за квадратний метр.

Однак всі ці секретні матеріали до сих пір не афішуються.

- На сьогоднішній день в Казані діє муніципальна адресна програма з переселення громадян з аварійного житлового фонду міста, затверджена постановою Виконавчого комітету від 11.09.2013 №7992, - повідомили в столичній мерії у відповідь на офіційний запит KazanFirst. - Зміна викупної ціни знаходиться на стадії розгляду в уряді Республіки Татарстан.

Так що всі суди незгодні виселенці програли.

- Зате ми знайшли той самий постанову про скасування протоколу, який встановлював викупну ціну в 11 тисяч 22 рубля, - розповідає юрист Ігор малолітки, який допомагає Чистопольская «аварійникам» судитися з Виконкомом. - І тепер ми подаємо повторні позови до суду у зв'язку з нововиявленими обставинами. Адже якщо цей протокол не має юридичної сили, то і договір з Виконкомом теж їй не володіє.

Юрист вважає, що людей просто взяли наскоком, поставивши перед фактом, мовляв, ми ваші будинки будемо зносити, але зате ви отримаєте такі-то гроші, а якщо не згодні, то нічого не отримаєте.

- Але ж у багатьох житло в більш-менш пристойному стані, при цьому знаходиться в центрі міста, має цілком пристойні комунікації, - розповідає Ігор малолітки. - Виконком відчужує житло і дорогий ділянку землі, а «аварійники» з цієї сміховинною компенсацією відправляє в ГЖФ. Але там пропонують не житло, а укладення договору позики на придбання квартири. Це не одне і те ж. Тобто квартиру у тебе забирають сьогодні, а іншу обіцяють надати незрозуміло коли. Більш того, коли компенсація за житло приходить на рахунок конкретної людини, вона блокується і зняти гроші він не може. А гроші або в той же день, або на наступний йдуть в ГЖФ. Тому що людина, коли підписував договір, не прочитав, що там написано дрібним шрифтом. А там написано, що він дає доручення банку перевести ці кошти в ГЖФ в рахунок участі в програмі майбутнього житла.

Будинок-фантом

У грудні 2015 роки сім'я Олени Костенко з Казані підписала договір на викуп у держави аварійної квартири з розрахунку 11 тисяч 22 рубля за квадратний метр. Але, за її словами, гроші були перераховані не на її рахунок, а на рахунок ГЖФ - як цільової субсидії на соціпотекі. У грудні 2016 року, як стверджує Олена, власників запросили до Виконкому Казані, пояснили, що викупна ціна підвищилася і потрібно підписати додаткову угоду з новою ціною - 38 400 рублів за «квадрат». Їй обіцяли, що гроші надійдуть на рахунок майбутніх новоселів ще до нового року. Однак замість грошей «аварійники» отримали нову обіцянку - в кінці січня.

- Потім - початок березня, потім - травень, потім - кінець червня, і все. Грошей немає, - нарікає Олена. - І зараз вже нам кажуть, що ми всі гроші отримали і що ми вже давно переселилися. Я подивилася - дійсно, наш будинок №24 по вулиці Червоний Хімік на офіційному сайті Фонду сприяння реформуванню ЖКГ числиться як розселені по вартості 38 400 за квадратний метр і в серпні його знесуть. А куди ми підемо? Ми зверталися до Мінбуду - там відправили до Виконкому, а Виконком - в ГЖФ. У мене батько - інвалід. У мене восьмирічний син. Ми з чоловіком до цих пір не отримали ніяких звісток від ГЖФ. Де наш будинок будується? Ми здогадуємося, що нас відправлять в ЖК «Салават Купера». Але там, я знаю, будівництво повільно йде. Такі ж аварійники і соціпотечнікі вже кілька років чекають квартири.

Олена Голякова з Альметьєвська дізналася про те, що її будинок визнаний аварійним в грудні 2014 року - коли Виконком подав на мешканців до суду, вимагаючи примусового розселення. Причому представник адміністрації заявила суду, що «аварійна» комісія була в будинку ще в 2008 році, але, мовляв, власники досі живуть в своїх квартирах.

- Ми намагалися хоча б відсудити компенсацію побільше, ніж 11 тисяч 22 рубля за квадратний метр, але нам присудили на 100 тисяч менше, - розповідає Олена. - За впертість, напевно. Я отримала за трикімнатну квартиру в 50 «квадратів», де ми живемо вдвох, 485 тисяч. За такі гроші навіть кімнату в гуртожитку у нас не купиш.

Жінка навідріз відмовилася виконувати рішення суду і має намір боротися за свої житлові права далі: вона подала на перегляд справи за нововиявленими обставинами. Але до непокірних «аварійникам» щомісяця приходять судові пристави і приносять квитанції на штраф на 5 тисяч рублів з кожного власника.

Дмитро Васильєв з Зеленодольська, який живе в центрі міста, теж стверджує, що жоден з мешканців ніякої комісії в очі не бачив. Проте чотири роки тому йому прийшло повідомлення, що в будинку небезпечно жити.

- Мені запропонували компенсацію в 492 тисячі рублів, - каже зеленодолец. - У нашому місті за такі гроші можна купити хороший гараж. А ми цю квартиру купили за 1 мільйон 300 тисяч. Причому купили в січні, зробили ремонт на сотні тисяч, а в грудні дізналися, що будинок визнали аварійним.

Дмитро спочатку намагався довести, що акт комісії - липовий, судився два роки, але програв. І тепер він теж сподівається тільки на «нововиявлені обставини». Судове засідання призначено на 6 липня, і Дмитро сподівається на справедливе рішення.

- Якщо громадяни не згодні з рішенням, або у разі порушення прав і законних інтересів, вони мають право звернутися до суду або ж вивести будинок з програми, - повідомила журналісту KazanFirst прес-секретар Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства Татарстану Гульназ Мінніханова. - Перш за все потрібно провести загальні збори мешканців, яке визнало б будинок придатним для проживання. Потім потрібно провести обстеження будинку спеціалізованою організацією. Буде створена міжвідомча комісія, яка повноважна видати висновок про можливість реконструкції будинку і включення його в довгострокову програму капремонту.

Ось тільки справа ця нешвидка, та й гарантії на успіх не обіцяє. А тим часом 1 вересня не за горами.

- Програма аварійного житла в Республіці Татарстан, безумовно, буде виконана, - упевнений Талгат Абдуллін.

Читайте також: «Це ціла епоха»: як в Казані готуються до знесення комбінату «Здоров'я»

Василь Іванов / KazanFirst

ПРЕДЛОЖИТЬ НОВИНА

Якщо ви хочете поділитися цікавою подією, скористайтеся цією формою

Не дивно, що багато нам дзвонять, дивуються і запитують: «Чому такі ціни?
А куди ми підемо?
Де наш будинок будується?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online