Ситуація на ринку нерухомості і оренди змінилася

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Ситуація на вітчизняному, і перш за все київському, ринку нерухомості дещо змінилася останнім часом, особливо в сегменті оренди житла Ситуація на вітчизняному, і перш за все київському, ринку нерухомості дещо змінилася останнім часом, особливо в сегменті оренди житла. Намітився і ряд нових загальних тенденцій.

На жаль, оптимістичні прогнози про розвиток ситуації на ринку нерухомості в зв'язку з виборами Президента і підписанням договору про асоціацію з Євросоюзом не виправдовуються. Тривала економічна криза та військові дії на території держави кардинально змінили пріоритети і стратегію подальшого розвитку країни. Все це не могло не відбитися на ринку нерухомості України.

Тенденції ринку нерухомості сьогодні

Перш за все, почастішали запити з пошуку і підбору житла за кордоном. Таким чином співвітчизники намагаються вирішити відразу два завдання. По-перше, вони намагаються додатково захистити власні заощадження від ризиків. Адже під час військових дій передбачити подальший розвиток ситуації неможливо, як неможливо визначити і безпечну локацію для капіталовкладень в нерухомість всередині країни. Тим більше, що частішають і випадки вилучення приватних вкладів з банків - в умовах економічної нестабільності і крайнього бюджетного дефіциту банкам знову перестають довіряти. По-друге, покупка нерухомості за кордоном вирішує питання літнього відпочинку на довгі роки вперед. Тому найбільш актуальними країнами для вкладення коштів у нерухомість сьогодні фахівці називають Туреччину, Болгарію, Іспанію і Грецію.

Другий тенденцією називають поступово зростаючий попит на житло в невеликих містах Заходу і Центру країни. Пов'язано це з великою кількістю біженців з Криму і Східної України. Перша-друга хвиля, що припали на самий початок конфлікту з РФ, тобто на початок весни цього року, змушені переходити від оренди житла до його придбання, оскільки вже почали розуміти, що ситуація затягується і її тимчасові рамки абсолютно непередбачувані.

З попереднім пунктом пов'язана і третя тенденція - масовий попит на оренду квартир в Дніпропетровську, Харкові та інших великих промислових містах. Причини - ті ж, однак багато з прибулих сюди пару місяців назад вже думають про те, чи варто знімати квартири далі або знайти недороге житло для покупки, але вже в обласних і районних центрах, подалі від східних областей. Найбільший попит тут знаходиться в ціновому діапазоні 60-100 тис. Доларів.

Намітився інтерес до покупки нерухомості деякі ріелтори пояснюють тим, що ціни все ж знизилися в доларовому еквіваленті на, в середньому, 15%. Ті, хто планував покупку до початку революції і кризи, поступово приходять до висновку, що чекати їх закінчення особливого сенсу не має, а робити великі вклади сьогодні - досить розумно. Однак, фахівці ринку підкреслюють, що останнім, цілком ймовірно, може виявитися тимчасовим ажіотажем і не перетвориться в стійку ринкову тенденцію.

Оренда житлової нерухомості в Києві суперечлива

Популярність оренди квартири в Києві зростає. Сезонний спад активності, пов'язаний з літнім періодом відпусток і канікул, закінчується, і вже починають надходити перші запити від студентів. Їх ще трохи, але до кінця серпня агентства розраховують на звичайний ажіотаж.

Однак, однією з основних причин називають потік мігрантів зі східних областей України. Саме ця ситуація дозволила ринку не просісти остаточно в кінці весни-початку літа, коли ринок оренди змушений був сильно скоротиться в зв'язку з початком економічною кризою, скороченням штату багатьох компаній і, відповідно, від'їздом іногородніх фахівців. Проте, сьогодні ситуація починає дещо змінюватися.

У деяких випадках орендодавці вже не схильні до співпраці з орендарями зі Сходу. На жаль, серед останніх зустрічаються не дуже коректні і чесні люди. А кількість афер, пов'язаних з нерухомістю, і в першу чергу, у великих містах, і без того зростає. Цьому сприяє поглиблення економічної кризи при тривалих військових діях, а також девальвація національної валюти, що вже призвело до стрімкого зниження рівня доходів населення і їх купівельної спроможності.

Сьогодні, наприклад, почастішали випадки, коли, за документами, квартиру орендує одна людина або сім'я, тоді як фактично проживають кілька. Або вноситься завдаток за перший і останній місяць, орендну плату вносять ще один-два рази, а потім відмовляються платити взагалі. І господар має величезну «головний біль» з офіційним виселенням подібних сімей. Адже в разі втручання держорганів, перш за все, піднімається питання з оподаткуванням, оскільки умови заробітку, пов'язаного з орендою, дещо посилилися останнім часом.

Ну і, звичайно, всього через кілька місяців з настанням зимового періоду, навіть примусової виселення, за законом, стане неможливим - жоден офіційний державний орган не має права в холодну пору року виселити «на вулицю» людини, навіть якщо він відмовляється платити.

Крім того, як правило, орендарі не мають необхідності дбайливо ставитися до майна орендодавця і уважно стежити за його станом, адже перебування в даній квартирі для них тимчасово. Псування майна і погіршення відносин з сусідами - досить часте явище при недостатньо ретельному виборі орендаря.

Але навіть якщо абстрагуватися від морально-етичних питань і звичайних переживань людини, що здає квартиру, бути обманутим, є і ряд об'єктивних моментів, пов'язаних зі східними мігрантами. Наприклад, вихідці зі східних регіонів, безумовно, сподіваються на швидке вирішення конфлікту і повернення додому. Тому вони морально не готові до довгострокової, мінімум, піврічну оренду з можливістю пролонгації. Тоді як серед столичних орендодавців здача квартири на 2-3 місяці вкрай непопулярний.

Все це призводить до ситуації, коли запити на оренду житла від людей зі східних регіонів ігноруються столичними орендодавцями.

Справедливості заради, варто відзначити, що все вищесказане більше відноситься до оренди житла економ-класу - головним чином через його ма

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online