Правила безпеки при покупці квартири

  1. Помилка при покупці квартири може коштувати мільйони рублів і зіпсованих нервів
  2. Як ризикує покупець квартири?
  3. Чому це небезпечно?
  4. Помилка №1. Порушення закону
  5. Коментар юриста:
  6. Помилка №2. несамовитий продавець
  7. Коментар юриста:
  8. Помилка №3. Мешканець-невидимка
  9. Коментар юриста:
  10. Помилка №4. права спадкоємців
  11. Коментар юриста:
  12. Як зрозуміти, що квартиру можна купувати?
  13. паспорт продавця
  14. Свідоцтво про право власності та інші правовстановлюючі документи (договір купівлі-продажу або успадкування,...
  15. Виписка з ЕГРН
  16. Виписка з будинкової книги про відсутність зареєстрованих мешканців
  17. Довідка про наявність заборгованостей по комунальних платежах
  18. Довідка з наркологічного і психоневрологічного диспансеру
  19. На що ще звернути увагу?
  20. Запам'ятати
  21. Рекомендуємо
  22. Як відбувається оплата при покупці квартири

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

«Продається двокімнатна квартира в Москві. Зелений район, євроремонт, недорого ». Вероніка вже уявляла, як розставить меблі в цій затишній квартирі. Але за порадою друзів звернулася до юристів.

Виявилося, що разом з ключами від квартири вона отримала б неабиякі проблеми на додаток: квартира знаходиться під арештом. Це з'ясувалося тільки після перевірки.

Тому запам'ятайте і розкажіть всім:

Помилка при покупці квартири може коштувати мільйони рублів і зіпсованих нервів

Будь-яка угода з нерухомістю відноситься до числа складних і ризикованих операцій. Фінансова цінність квадратних метрів створює сприятливі умови для всіляких махінацій з боку нечесних продавців і шахраїв.

Переповнені радістю покупці втрачають пильність, особливо коли мрія про власну квартиру ось-ось здійсниться! І разом з житлом набувають великі неприємності.

Як ризикує покупець квартири?

Всі квартири на вторинному ринку мають юридичну історію, і часто вона не зовсім прозора. При цьому, чим більша кількість угод було в історії квартири, тим серйозніше можуть виявитися ризики нового покупця.

Якщо покупець не перевірить всі документи і не виявить можливі ризики, суд може визнати угоду недійсною, а покупець ризикує залишитися без грошей і квартири. Згідно із законом продавець, звичайно, зобов'язаний повернути гроші після розірвання угоди, але часто у нього їх уже немає.

Згідно із законом продавець, звичайно, зобов'язаний повернути гроші після розірвання угоди, але часто у нього їх уже немає

Чому це небезпечно?

В історії кожної квартири, як і в російському законодавстві, безліч нюансів, які, при бажанні, дозволять оскаржити кожну десяту угоду з нерухомістю.

Помилка №1. Порушення закону

Квартиру Петровим продавала мила жінка по генеральній довіреності від чоловіка. І все б нічого, тільки чоловіка до моменту продажу вже не було в живих. Вдова, не бажаючи ділитися з іншими спадкоємцями, приховала факт смерті і провернула угоду. Коли історія розкрилася, договір розірвали.

Коментар юриста:

Справжню і попередню угоди суд може визнати недійсними і повернути квартиру законному власнику.


Помилка №2. несамовитий продавець

Угода пройшла, Андрій з родиною в'їжджає в придбане житло.

Проходить два місяці. Гроші, отримані продавцем за квартиру, витрачені. І тут він звертається до суду з позовом - при продажу свого єдиного житла він не усвідомлював свої дії, тому що зловживав алкоголем.

Після експертизи угоду визнали недійсною. При цьому суд зобов'язує продавця повернути отримані від оборудки кошти. Усієї суми вже немає - повертати буде по частинах.

Коментар юриста:

Угода може бути розірвана, якщо власник квартири доведе в суді, що не усвідомлював свої дії в момент підписання договору, знаходився в стані алкогольного або наркотичного сп'яніння або його ввели в оману.


Помилка №3. Мешканець-невидимка

Смірнови купили однокімнатну квартиру в Любліно. Прожили в ній рік. І раптом дзвінок у двері. Незнайомий чоловік каже, що тут живе.

Виявилося, що мама з сином були зареєстровані в квартирі. Син сів у в'язницю на 15 років. А мама приватизувала квартиру без його відома і продала Смирновим. А тут син з в'язниці виходить - і прямо в свою квартиру.

Коментар юриста:

За мешканцями, тимчасово виписаними в місця позбавлення волі, будинки-інтернати, лікувальні та інші установи зберігається право проживання в квартирі. Вони можуть з'явитися через кілька років і вселитися через суд в куплене вами житло.


Помилка №4. права спадкоємців

Антіпови тільки закінчили ремонт у своїй новій квартирі, як раптом з'ясовується, що їх можуть виселити. Квартиру їм продавала сімейна пара, яка в свою чергу отримала це житло від бабусі. Але бабуся була їм не рідна, а просто сусідка, за якою вони справно доглядали - купували продукти, ліки, возили в поліклініку. Бабуся в подяку за їх доброту і турботу оформила квартиру на них.

Тільки через 2 роки після смерті бабусі приїхали родичі з Естонії - весь цей час їм було не до неї. «Бабуся пообіцяла квартиру нам, а сусіди скористалися її безпорадністю» - заявили родичі в суді.

«Бабуся пообіцяла квартиру нам, а сусіди скористалися її безпорадністю» - заявили родичі в суді

Коментар юриста:

Чи не були враховані інтереси всіх спадкоємців. Навіть через кілька років вони можуть претендувати на частку в квартирі, доводячи свої права через суд.

Як зрозуміти, що квартиру можна купувати?

Щоб перевірити обрану квартиру на наявність ризиків, запитайте у продавця і уважно вивчіть документи:

паспорт продавця

Дані в паспорті повинні відповідати значенням, вказаним в інших документах на нерухомість.

Свідоцтво про право власності та інші правовстановлюючі документи (договір купівлі-продажу або успадкування, дарування, приватизації та ін.)

Обов'язково звірте адресу квартири, яку ви дивилися, з адресою, зазначеною в документах. У договорі має бути вказана повна вартість об'єкта нерухомості.

Виписка з ЕГРН

Замовити виписку можна в МФЦ або на сайті Росреестра .

За допомогою цього документа ви зможете дізнатися, чи дійсно продавець є власником квартири, а також про інших власників квартири.

У виписці з ЕГРН є окреме поле, де будуть вказані наявні обмеження, арешти, застави та їх вид. Якщо обтяжень немає, то в цій графі буде стояти прочерк.

Виписка з будинкової книги про відсутність зареєстрованих мешканців

Можна отримати в МФЦ. Перевірте дані про мешканців, зареєстрованих в квартирі на даний момент часу: ПІБ, дата народження, попереднє місце проживання, коли і куди вони були виписані. Будьте уважні - жоден з мешканців не повинен «зависнути в повітрі».

Довідка про наявність заборгованостей по комунальних платежах

Можна отримати в ЖЕК, щоб перевірити відсутність заборгованостей по газу, електрики, водопостачання і т. Д.

Довідка з наркологічного і психоневрологічного диспансеру

Важливо переконатися, що продавець не стоїть на обліку в психоневрологічному і наркологічному диспансері, а значить усвідомлює свої дії в момент продажу квартири.

На що ще звернути увагу?

У документах не повинно бути виправлень і помарок. Якщо помітили щось подібне, насторожитеся - можливо, у вас в руках підробка.

Під час укладання угоди вимагайте згоди одного з подружжя, навіть якщо квартира куплена не в шлюбі, навіть якщо вони в розлученні. Відсутність згоди може бути приводом для судових суперечок.

Якщо один з власників квартири - неповнолітній, необхідний дозвіл органів опіки на продаж квартири.

Якщо квартира продається за дорученням, існує велика ймовірність шахрайства і обману. Вимагайте присутність продавця на угоді. В іншому випадку, краще пошукати інший варіант.

Обов'язково розпитайте сусідів - вони можуть розповісти багато корисної інформації як про власника, так і про саму квартирі.

Запам'ятати

В ідеалі, у сподобалася вам квартири повинен бути один власник і прозора історія переходів права власності. Тоді не буде проблем з документами і юридичною чистотою. Таких варіантів мало, тому потрібно уважно вивчити всі документи на предмет стоп-факторів або звернутися за перевіркою до юристів . Зокрема, потрібно упевнитися в достовірності документів і перевірити квартиру на можливі ризики, пов'язані з її купівлею.

Рекомендуємо

Як провести огляд квартири перед покупкою

Як відбувається оплата при покупці квартири

Аванс або завдаток: як правильно оформити передплату

Чому це небезпечно?
Як ризикує покупець квартири?
Чому це небезпечно?
Як зрозуміти, що квартиру можна купувати?
На що ще звернути увагу?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online