Стягнення моральної шкоди з власника джерела підвищеної небезпеки

  1. Чи може пішохід стягнути моральну шкоду з невинного водія?
  2. Яка норма закону дозволяє стягувати моральну шкоду з учасника ДТП, який визнаний невинним?
  3. Яка судова практика підтверджує, що з невинного водія можна стягнути моральну шкоду?
  4. Якої шкоди здоров'ю є підставою для стягнення моральної шкоди?
  5. Що треба правильно зробити, щоб стягнути моральну шкоду з водія?
  6. Яку суму просити у суду в якості компенсації моральної шкоди?
  7. Чи можна стягувати моральну шкоду, якщо потерпілому були з здійснені виплати по ОСAГО?
  8. Чи можете наша компанія допомогти стягнути моральну шкоду?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Досить часто відбуваються наїзди на пішоходів поза зонами пішохідних переходів, де переходити дорогу заборонено. У таких випадках достатньо часто водіїв визнають невинуватість у ДТП ...

Чи може пішохід стягнути моральну шкоду з невинного водія?

Досить часто відбуваються наїзди на пішоходів поза зонами пішохідних переходів, де переходити дорогу заборонено. У таких випадках достатньо часто водіїв визнають невинуватість у ДТП, оскільки вони не порушували ПДР, і не мали можливості уникнути наїзду на людину. При цьому такі ДТП часто тягнуть за собою вкрай істотні наслідки у вигляді смерті пішохода або заподіяння тяжких травм.

Багато постраждалих не погоджуються з висновками інспекторів ДАІ або слідчих про відсутність провини водія, але протистояти правоохоронній системі не можуть або не вміють. При цьому водії, визнані невинними, розуміють, що ніякого адміністративного або кримінального покарання їм не загрожує, і не відчувають моральну відповідальність компенсувати постраждалим їхні страждання.

Часто у постраждалих відсутні належні докази витрат на лікування або поховання, які можна було принести до суду. Хтось не подбав про їх зборі, хтось платив неофіційно або суми за чеками настільки сміховинні, що явно не компенсують заподіяну шкоду. Як в такому випадку покарати водія, яка завдала травми або смерть близького, хоча б матеріально по суду?

Виникає питання, чи можна стягнути в суді з невинного водія моральну шкоду? Багато будуть вас запевняти, що це не можливо, проте закон і судова практика дозволяють це зробити.

Яка норма закону дозволяє стягувати моральну шкоду з учасника ДТП, який визнаний невинним?

Яка норма закону дозволяє стягувати моральну шкоду з учасника ДТП, який визнаний невинним

Цивільний кодекс у статті 1100 прямо вказує, що з законного власника автомобіля можна стягнути без його провини моральну шкоду, що завдана життю або здоров'ю людини. На даний момент, коли довіреність на керування автомобілем скасовано, під законним власником автомобіля буде розумітися будь-яка особа, якій власник автомобіля його передав. Якщо автомобіль не викрадений, у водія було реєстраційне свідоцтво на машину, він вписаний в страховку, або страховка видана на необмежене коло осіб, то водій буде вважатися власником автомобіля, і до нього може бути пред'явлений позов.

Яка судова практика підтверджує, що з невинного водія можна стягнути моральну шкоду?

При подачі позову або в суді можете сміливо посилатися на Ухвала Конституційного суду від 19 травня 2009 року, де прямо сказано, що вищевказана норма ГК є справедливою, і відмова у відшкодуванні моральної шкоди, заподіяний автомобілем (джерелом підвищеної небезпеки) є неприпустимим.

На вашому боці також буде спеціально прийняте з питань відшкодування моральної шкоди Постанова пленуму Верховного суду від 20.12.1994. Це керівне для судів постанову вказує судам, що без вини заподіювача шкоди моральна шкода стягується з власника джерела підвищеної небезпеки.

Якої шкоди здоров'ю є підставою для стягнення моральної шкоди?

Якої шкоди здоров'ю є підставою для стягнення моральної шкоди

Безумовно незначні травми, синці та садна ні бути підставою для стягнення моральної шкоди, оскільки медична експертиза визначить їх як «без шкоди здоров'ю», а як зазначалося вище саме шкоду здоров'ю є підставою для стягнення.

Позов буде задоволений, якщо експертиза покаже, що заподіяна легкий шкода, середній тяжкості або тяжка шкода здоров'ю. Для проведення експертизи вилучаються документи з лікарень і поліклінік, травмпунктів, в яких потерпілий проходив лікування. Зазвичай саме на підставі таких медичних карток, і зберігаються при них рентгенівських знімках, МРТ та інших об'єктивних дослідженнях, проводиться мед. експертиза. У рідкісних випадках викликається потерпілий для огляду.

Що треба правильно зробити, щоб стягнути моральну шкоду з водія?

  1. Отримати довідку про ДТП, де в якості потерпілого буде фігурувати пішохід, а також будуть міститися всі дані на водія автомобіля. Це так звана довідка за формою 154. Насправді це форма довідки, затверджена наказом МВС по номером 154. Зверніть увагу, щоб на довідці на підписи інспектора стояла печатка.
  2. Отримати Постанова ГИБДД, слідства, суду підтверджують факт ДТП. Це можуть бути ухвали або постанови, про відмову у притягненні до відповідальності через відсутність вини водія або закінчення терміну давності притягнення до відповідальності, постанови про відмову в порушенні справи або припинення кримінальної справи. Головне, щоб з цих документів вбачався сам факт ДТП, участь в ньому водія і потерпілого.
  3. Надати суду докази заподіяння шкоди, виписному епікризи з мед. установ, укладення про інвалідність, довідку про проходження лікування. Або представити докази смерті пішохода: свідоцтво про смерть.
  4. Направити справу в суд до суду, складене з дотриманням вимог ЦПК РФ. Додати до позову документи, що обгрунтовують вимоги. Держмито за такими справами платити не треба.
  5. У разі заподіяння шкоди здоров'ю в Суді треба буде просити про проведення медичної експертизи для визначення ступеня тяжкості шкоди, якщо раніше така експертиза не була проведена в рамках адміністративного або кримінального провадження.
  6. Просити в суді витребувати матеріали адміністративної справи або дослідчої перевірки.

При подачі позовів про стягнення моральної шкоди з шкоди здоров'ю або заподіяння смерті треба пам'ятати, що строків давності по ним немає. Однак чим пізніше такий позов заявляється, то тим складніше збирати докази. У суду буде виникати питання, чому потерпілі так довго чекали? Обумовлений позов дійсно бажанням компенсації заподіяної шкоди або це спосіб заробити?

Яку суму просити у суду в якості компенсації моральної шкоди?

Яку суму просити у суду в якості компенсації моральної шкоди

Оскільки в даному випадку водій був визнаний невинним у скоєному наїзді на пішохода, то суд це враховує, і зменшує заявлений розмір моральної шкоди. Звичайно ж враховується, чи була причина смерть або шкоду здоров'ю, і який саме шкоду здоров'ю встановлений. Однак в будь-якому випадку, якщо мова йде про компенсацію моральної шкоди, заподіяної смертю пішохода або заподіяння йому тяжкої шкоди здоров'ю, то суми стягнення будуть вимірюватися в мільйонах карбованців.

Чи можна стягувати моральну шкоду, якщо потерпілому були з здійснені виплати по ОСAГО?

Так можна. Виплатами по ОСАГО покриваються тільки майнову шкоду, витрати на лікування або поховання. Моральна шкода в компенсацію по ОСАГО не входить, тому його можна стягувати і при наявності виплат за таким полісом. При цьому моральна шкода саме з цієї причини можна стягувати тільки з водія, якщо позов пред'явіть до страхової компанії, його суд відхилить.

Чи можете наша компанія допомогти стягнути моральну шкоду?

Так, звичайно, ми спеціалізуємося на такого роду справах і маємо великий позитивний досвід стягнення в суді моральної шкоди. Наведені в даній статті питання не є вичерпними, по кожному конкретному судовій справі можуть виникнути свої специфічні питання. Адвокат по ДТП допоможе оперативно на них відреагувати і виграти позов.

Якщо у вас залишилися питання зателефонуйте 8 (812) 920-67-77.

Чи може пішохід стягнути моральну шкоду з невинного водія?
Яка норма закону дозволяє стягувати моральну шкоду з учасника ДТП, який визнаний невинним?
Яка судова практика підтверджує, що з невинного водія можна стягнути моральну шкоду?
Якої шкоди здоров'ю є підставою для стягнення моральної шкоди?
Що треба правильно зробити, щоб стягнути моральну шкоду з водія?
Яку суму просити у суду в якості компенсації моральної шкоди?
Чи можна стягувати моральну шкоду, якщо потерпілому були з здійснені виплати по ОСAГО?
Чи можете наша компанія допомогти стягнути моральну шкоду?
Чи може пішохід стягнути моральну шкоду з невинного водія?
Як в такому випадку покарати водія, яка завдала травми або смерть близького, хоча б матеріально по суду?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online