Що робити при ДТП? Відшкодування шкоди і розрахунок збитку

Що робити при ДТП? Відшкодування шкоди і розрахунок збитку

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Дорожньо-транспортна пригода - подія, що виникло в процесі руху по дорозі транспортного засобу і з його участю, що призвело до заподіяння шкоди здоров'ю, смерть людини, пошкодження транспортних засобів, споруд, вантажів або інший матеріальний збиток.

Як відшкодувати завдані збитки в разі відсутності у винуватця страхового поліса?

Як відшкодувати завдані збитки в разі відсутності у винуватця страхового поліса

Не рідкісні випадки, коли у винуватця ДТП виявляється простроченим страховий поліс (договір обов'язкового страхування відповідальності власників транспортних засобів), або він зовсім відсутній. В даному випадку можна застосувати положення Цивільного кодексу Республіки Казахстан (Особлива частина), а саме положення статті 917 Цивільного кодексу, згідно з якою, шкода (майновий і (або) немайнову), завдана неправомірними діями (бездіяльністю) майновим або немайновим благам і прав громадян та юридичних осіб, підлягає відшкодуванню особою, яка заподіяла шкоду, у повному обсязі.

За обставин, коли винуватець ДТП відмовляється добровільно відшкодовувати заподіяну шкоду, потерпілому необхідно звернутися до суду з позовом про стягнення збитків, завданих у результаті ДТП.

Які документи необхідно додати до позовної заяви?

  1. копія протоколу про адміністративне правопорушення;
  2. копія постанови по справі про адміністративне правопорушення, яким встановлено вину особи, яка вчинила ДТП;
  3. інші документи з дорожньої поліції (схеми, пояснювальні і т.п.);
  4. Документи, що підтверджують права на пошкоджене майно (свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу);
  5. Висновок незалежної оцінної компанії про розмір заподіяної шкоди;
  6. Документи, що підтверджують оплату послуг оцінювача (чеки, акти виконаних робіт тощо);
  7. Документи, що підтверджують інші витрати, пов'язані з досконалим ДТП.

Відшкодування матеріального збитку

Оцінка при відшкодуванні збитку страховою компанією

Стаття 22 Закону «Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників транспортних засобів» встановлює, що розмір шкоди, заподіяної при пошкодженні майна, визначається виходячи з розрахунку вартості відновлення пошкодженого майна за мінусом нарахованої амортизації (зносу) майна, що мала місце до настання страхового випадку. Вартість відновлення пошкодженого майна розраховується виходячи з ринкових цін, що діяли на день настання страхового випадку.

Відповідно до пункту 3 статті 22 Закону оцінку розміру шкоди, заподіяної майну, виробляє страховик протягом десяти робочих днів на підставі заяви про визначення розміру шкоди. Потерпілий відповідно до положень вищезазначеної статті, має право оскаржити оцінку страховика в суді.

Оцінка, при відшкодуванні шкоди в судовому порядку

При стягненні в судовому порядку суми збитку, заподіяного в результаті ДТП винуватцем, потерпілому необхідно визначити вартість заподіяної шкоди.

Вартість збитків, заподіяних в результаті ДТП, може бути визначена незалежним оцінювачем виходячи з розрахунку вартості відновлення пошкодженого майна за мінусом нарахованої амортизації (зносу) майна, що мала місце до настання страхового випадку.

Однак у судовій практиці поширені випадки, коли винуватець ДТП не погоджується з результатами оцінки, проведеної незалежним оцінювачем на вимогу потерпілої особи. У подібних випадках судом може бути призначена незалежна судово-товарознавча експертиза, метою якої буде встановлення вартості відновлювального ремонту пошкодженого майна.

Позивачу необхідно вжити всіх заходів для сповіщення винуватця ДТП, про майбутню оцінці пошкодженого майна, шляхом направлення йому повідомлень, телефонограм, телеграм або рекомендованих листів із зазначенням дати, часу, місця проведення огляду та оцінки пошкодженого майна, а також даних оцінювача. Робиться це з метою мінімізувати спроби винуватця ДТП оскаржити в подальшому результати оцінки.

Для відшкодування шкоди заподіяної життю та здоров'ю людей.

Необхідно надати в страхову організацію наступні документи:

  1. копія довідки організацій охорони здоров'я щодо терміну тимчасової непрацездатності потерпілого в разі наявності факту заподіяння шкоди життю, здоров'ю потерпілого або довідки спеціалізованих установ про встановлення інвалідності потерпілого - у разі її встановлення;
  2. нотаріально засвідчена копія свідоцтва про смерть потерпілого

Згідно ст. 24 Закону «Про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників транспортних засобів» граничний обсяг відповідальності страховика за одним страховим випадком (страхова сума) становить (в місячних розрахункових показниках):
за шкоду, заподіяну життю чи здоров'ю кожного потерпілого і спричинив:
загибель - 1000;
встановлення інвалідності:
I групи - 800,
II групи - 600,
III групи - 500;
«Дитина-інвалід» - 500;
каліцтво, травму або інше ушкодження здоров'я без встановлення інвалідності - у розмірі фактичних витрат на амбулаторне та (або) стаціонарне лікування, але не більше 300;

Відшкодування моральної шкоди.

Моральна шкода - це порушення, применшення або позбавлення особистих немайнових благ і прав фізичних осіб, в тому числі моральні або фізичні страждання (приниження, роздратування, пригніченість, гнів, сором, відчай, фізичний біль, ущербність, дискомфортний стан і т.п.) , які відчувають (зазнає, пережиті) потерпілим в результаті вчиненого проти нього правопорушення.

Згідно ст. 951 Цивільного кодексу РК моральна шкода відшкодовується незалежно від вини заподіювача, якщо шкода заподіяна життю і здоров'ю громадянина джерелом підвищеної небезпеки (транспортні засоби є джерелом підвищеної небезпеки).

При визначенні розміру моральної шкоди враховується як суб'єктивна оцінка потерпілим тяжкості заподіяної йому моральної шкоди, так і об'єктивні дані, які свідчать про ступінь моральних і фізичних страждань потерпілого.

Крім того, відповідно до пункту 18 Нормативного постанови Верховного Суду Республіки Казахстан «Про застосування судами законодавства про відшкодування моральної шкоди» на страхові організації (страховиків, перестраховиків) не може покладатися обов'язок відшкодовувати третім особам моральну шкоду в зв'язку з страховими випадком.

Обов'язок по відшкодуванню моральної шкоди, заподіяної при новому страховому випадку, повинна покладатися на власника автотранспортного засобу або на обличчя, що керувало транспортним засобом, або в солідарному порядку з них обох.

Юрист «Юридичного центру VETO» Дамір Байхадулін

Мітки: відшкодування шкоди , дорожньо-транспортна пригода , дтп

Рубрики: Адміністративне право , Цивільний судовий процес , Цивільне право

Що робити при ДТП?
Як відшкодувати завдані збитки в разі відсутності у винуватця страхового поліса?
Які документи необхідно додати до позовної заяви?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online