Заява про призначення пенсії

  1. Зі статті ви дізнаєтесь:
  2. Заява про призначення пенсії-2017
  3. Заява про призначення страхової пенсії по старості достроково
  4. Як зрозуміти, чи може співробітник претендувати на зниження пенсійного віку? Допоможуть актуальні...
  5. Заява про призначення пенсії по інвалідності (зразок)
  6. Щоб підтвердити право на виплати в 2017 році, доведеться пред'явити ряд обов'язкових документів:

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

До виходу на пенсію краще підготуватися заздалегідь. Як це правильно зробити - написати заяву, підготувати довідки та виписки, оформити видачу співробітникові трудової книжки для пред'явлення в ПФР в 2017 році - розповімо в статті.

Зі статті ви дізнаєтесь:

Страхова пенсія по старості - найбільш поширений вид пенсійного забезпечення в Росії. Після досягнення мінімально необхідного віку, в 2017 році склав 60 років для чоловіків і 55 років для жінок, кожен застрахований працівник має право подати до відділення Пенсійного фонду РФ за місцем проживання заяву про призначення пенсії - типовий бланк з доданими до неї документами, що підтверджують страховий стаж і особу заявника.

Скачайте документи по темі:

Подати документи у 2017 році можна як особисто, так і за звичайною або електронною поштою, а також через законного представника чи роботодавця, в штаті якого значиться працівник. Багато організацій завчасно готують і щорічно подають до місцевих відділення ПФР списки співробітників, що йдуть на пенсію в поточному році, разом з усіма необхідними довідками, описами і заявами.

Важливо: починаючи з 1 січня 2017 року пенсійний вік для державних і муніципальних цивільних службовців буде поступово підвищуватися - на 6 місяців щороку, поки не досягне 65 років для чоловіків і 63 років для жінок.

Заява про призначення пенсії-2017

Заява на призначення пенсії по старості в 2017 році рекомендується писати заздалегідь, приблизно за місяць до настання пенсійного віку. Іншими словами, якщо в січні працівникові виповнюється 60 років, написати заяву до відділу кадрів він може вже в грудні попереднього року.

Важливо: право на страхове пенсійне забезпечення по старості в загальному порядку настає тільки при наявності мінімальної кількості років страхового стажу та досягненні необхідної величини індивідуального пенсійного коефіцієнта (ст.8 і 35 федерального закону №400-ФЗ від 28.12.2013г.).

Спеціальний уніфікований бланк заяви про призначення пенсії по старості (для подачі роботодавцю) не розробляється. Скласти документ можна у вільній формі. Зразок заяви про призначення пенсії по старості в 2017 році виглядає наступним чином:

У загальних випадках, коли мова не йде про пільги, у 2017 році можна сміливо використовувати запропонований вище зразок заповнення заяви про призначення пенсії. Отримавши його, роботодавець протягом 10 днів зобов'язаний подати до територіального відділення Пенсійного фонду РФ документи, що містять індивідуальні відомості персоніфікованого обліку та необхідні для призначення працівникові виплат у зв'язку з досягненням пенсійного віку. Серед них - типову заяву для ПФР, форма СПВ-2 (відомості про страховий стаж) і опис документів, що відправляються за формою АДВ-6-1.

Важливо: на відміну від заяви, яке працівник пише для відділу кадрів, заява в ПФР складається із застосуванням спеціального бланка (додаток №1 до адміністративного регламенту, затвердженого наказом Мінпраці Росії від 19.01.2016 № 14Н). Перед подачею він завіряється самим працівником або його представником - тим самим підтверджується достовірність зазначених відомостей.

Перед подачею він завіряється самим працівником або його представником - тим самим підтверджується достовірність зазначених відомостей

За запитом співробітнику видається на руки оригінал його трудової книжки . Вона знадобиться майбутньому пенсіонеру для звернення в ПФР. Щоб на час отримати трудову, потрібно написати окрему заяву в довільній формі (ст.62 ТК РФ). Затримувати документ не можна. Протягом трьох днів після повернення трудової книжки органом, що здійснює обов'язкове соціальне страхування, вона повинна повернутися до відділу кадрів.

Протягом трьох днів після повернення трудової книжки органом, що здійснює обов'язкове соціальне страхування, вона повинна повернутися до відділу кадрів

Заява про призначення страхової пенсії по старості достроково

Законом передбачені певні винятки із загального порядку. Зокрема, тривалий стаж роботи в особливих умовах дає право на дострокове оформлення страхової пенсії по старості. Порядок підтвердження спеціального стажу затверджений наказом Міністерства охорони здоров'я і соціального розвитку РФ №258н від 31.03.2011г.

Довідка

Як зрозуміти, чи може співробітник претендувати на зниження пенсійного віку? Допоможуть актуальні списки робіт, виробництв, посад, професій і спеціальностей, які дають таке право. На пільгову пенсію в 2017 році можуть претендувати особи, зайняті:

  1. на підземних, особливо шкідливих і особливо важких роботах;
  2. на окремих видах суден морського і річкового флоту;
  3. на лісозаготівлях і лісосплаві як робочу силу і майстрів;
  4. педагогічною діяльністю в дитячих установах і так далі.

Для отримання пільг потрібно додати до заяви про призначення пенсії, зразок якого є в нашій базі кадрових документів, додатковий пункт - про право на дострокове пенсійне забезпечення. До заяви додається довідка довільної форми, видана роботодавцем, з найменуванням посади, займаної працівником (згідно штатним розкладом ), І даними про кількість років спеціального стажу.

Заява про призначення пенсії по інвалідності (зразок)

Інвалідам перших трьох груп (I-III) трудова пенсія призначається на підставі висновку медико-соціальної експертизи (МСЕ) і виплачується аж до досягнення пенсійного віку, з якого нараховується інший вид допомоги - по старості. Порядок її нарахування регулюється ст.15 федерального закону №173-ФЗ від 17.12.2001г. Розмір пенсійної допомоги залежить від присвоєної співробітникові групи інвалідності та наявності непрацездатних утриманців. На нього не впливають:

ступінь обмеження до трудової діяльності (дана норма застосовувалася скасована);

причини і час настання інвалідності;

тривалість страхового стажу.

Виняток із загального правила становлять інваліди, у яких взагалі відсутній страховий стаж, а також особи, які отримали інвалідність внаслідок умисних злочинних дій на спричинення шкоди власному здоров'ю. Вони можуть розраховувати лише на соціальну пенсію.

Важливо: щоб трудову пенсію по інвалідності встановили з моменту визнання працівника інвалідом, необхідно звернутися в ПФР не пізніш 12 місяців з дня видачі висновку МСЕ. Звертатися за призначенням трудової пенсії по інвалідності можна особисто або через представника.

Довідка

Щоб підтвердити право на виплати в 2017 році, доведеться пред'явити ряд обов'язкових документів:

  1. заяву про призначення пенсії по інвалідності;
  2. свідоцтво державного пенсійного страхування (СНІЛС);
  3. паспорт або інший документ, що засвідчує особу (із зазначенням віку та місця проживання заявника);
  4. довідку про присвоєння групи інвалідності;
  5. довідку про середній заробіток за останній період трудової діяльності.

Стандартне заяву про призначення пенсії по інвалідності (зразок) складається за таким же шаблоном, як і заява на отримання пенсії по старості. Але в якості причини, по якій працівник претендує на пільгове пенсійне забезпечення, вказується інвалідність.

Читайте також:

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online