На обговорення: «Коли росіяни стають батьками» «БНК

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Підросли мілленіали як можуть відтягують створення сім'ї і народження дітей. Народжені в XXI столітті мріють про сім'ю з двома-трьома дітьми. А в цей час 40-річні виправляють демографічну ситуацію, народжуючи хто першого, а хто і четвертого. Підросли мілленіали як можуть відтягують створення сім'ї і народження дітей

Фото Світлани Привалової, Коммерсант

Як зазначає автор «Коммерсанта» , Раніше народжували раніше. Втім, на думку старожилів, раніше і небо було блакитніше, і вода мокріша. Але в питанні народження дітей Росстат з ними згоден. Сьогодні середній вік материнства, за даними Росстату, 28,4 року - нехай вже не юність, але однозначно поки ще молодість.

Якщо згадати слова героїні відомого радянського фільму «Москва сльозам не вірить», яка на своєму особистому досвіді переконалася, що в 40 років життя тільки починається, то вийде, що 28 років - саме те, що треба. Правда, у героїні фільму до 40 років вже є донька-старшокласниця.

Якщо когось вік материнства 28,4 року і турбує, так це, напевно, уряд. Там дивляться на статистику Росстату і бачать, що росіянки все менше поспішають народжувати. І сумують, тому що в середині 90-х першої дитини у нас народжували в 25 років і навіть трохи раніше. А починаючи з середини 2000-х середній вік матері до 2016 року помітно виріс. Причому сільські мешканки народжують дітей в середньому у віці 27,3 року, а міські - майже в 29 років.

Відкладати ніколи не пізно

Звичайно ж, тренд старіння материнства не нова - народження дитини в 40 з хвостиком років і в Росії давно вже не екзотика. Більш того, глобальний тренд на «дорослішання» мам (як, втім, і тат), а також на більш пізній вступ у шлюб прийшов до Росії з великим відставанням від США і Європи. «Цей тренд почав розвиватися в інших країнах ще в 70-х роках минулого століття. А у нас він з'явився тільки в XXI столітті », - каже директор Інституту демографії НДУ ВШЕ Анатолій Вишневський.

Оскільки тренд на «дорослішання» - глобальний, має сенс розглянути покоління, з якого він у нас починається, а саме мілленіалов. На Заході мілленіалов давно вивчають уздовж і поперек, оскільки, зокрема, в США це покоління за чисельністю (92 млн) помітно перевищило навіть покоління бебі-бумерів 1970-х (77 млн), відзначає в своєму дослідженні Goldman Sachs.

Але справа навіть не стільки в тому, що мілленіалов в Америці багато, а в тому, що поводяться вони зовсім інакше, ніж попередні покоління.

У Росії дослідження на цю тему стали з'являтися не так давно. У 2017 році завідувач кафедри економічної соціології і лабораторією економіко-соціологічних досліджень НДУ ВШЕ Вадим Радаєв представив дослідження про покоління мілленіалов - «Прощай, радянський проста людина: соціологічний аналіз межпоколенческой динаміки». Автор пояснює, що його зацікавило саме доросле покоління мілленіалов (від 18 до 35 років), оскільки він припускав, що саме тут відбулися якісь якісні зрушення, якийсь перелом.

Використовуючи дані Російського моніторингу економічного стану і здоров'я населення НДУ ВШЕ (RLMS-HSE), Вадим Радаєв досліджував покоління мілленіалов, чий середній вік в 2016 році склав 27 років (1989 року народження). «Вже не діти, звичайно. І поки ми не знаємо, як вони поведуть себе в майбутньому. Але абсолютно точно можна сказати, що вони відкладають народження першої дитини. Причому якщо порівнювати їх з попереднім поколінням, яке у мене названо реформений, то з'ясовується, що різниця між цими поколіннями колосальна », - розповів він виданню.

Вадим Радаєв наводить як приклад наступну статистику: у 2016 році 54% мілленіалов не мали дітей. Оскільки попереднє покоління до цього моменту було значно старше, їх не можна було порівнювати безпосередньо. Тому Радаєв взяв «реформений» покоління в тому ж середньому віці, що й у мілленіалов, - в 27 років, тобто в 2002 році. «З'ясовується, що в тому ж віці у попереднього покоління не мали дітей всього 31%. Тобто різниця навіть не статистично значуща, це не 4-5%, а різниця 23% ». І мова йде про вік, в якому за деякими усталеним у нас в країні уявленням люди повинні були б уже мати дітей.

Є і ще цікавий момент: часто демографи пов'язують підвищення віку матерів при народженні першої дитини з таким фактором, як пізніший вступ в шлюб. Причому мова йде не про офіційному шлюбі, а взагалі про будь-якому шлюбі, включаючи цивільний. «І абсолютно точно можна сказати, що мілленіали відкладають одруження, включаючи і просто постійні відносини», - говорить Вадим Радаєв. Так, зокрема, за його оцінками,

в 2016 році серед мілленіалов 41% ніколи не вступали в шлюб. У той час як в тому ж віці з «реформеного» покоління не вступали в шлюб всього 24%.

Мілленіали пізніше виходять на ринок праці, оскільки вони довше вчаться. Вони пізніше відокремлюються від батьків, хоча на відміну від попереднього покоління у мілленіалов в цьому плані більше можливостей.

«Це попереднє покоління хотіло від батьків" звалити ", але їм просто не було куди, було погано з житлом. Зараз ситуація значно краща, житло можна і орендувати, проблем немає. Але багато хто просто не хочуть з'їжджати і відокремлюються пізніше. З чим це пов'язано? У традиційних термінах це звучить, може, не дуже вдало, але розглядається як уповільнене дорослішання », - розповідає Радаєв.

Парадокс, але таке уповільнене дорослішання ні демографи, ні соціологи зовсім не схильні пов'язувати з інфантилізмом. «Справа не в тому, що вони якісь інфантильні, просто ситуація змінюється. Що таке період дорослішання крім демографічного стану, коли людина знаходиться, умовно кажучи, в періоді від 17 до 25 років? Цей період характеризується активним пошуком і експериментуванням. Молоді люди шукають себе - в Росії, не в Росії, не має значення. І цей період експериментування стає зараз все більш довгим », - впевнений Радаєв.

Вони продовжують шукати, що частково може бути пов'язане зі зростанням можливостей. «Я б сказав так: у попередніх поколінь було кілька лінійних траєкторій. І людина вибирав з першої колії, другою або третьою і їхав по ній! Усе. А зараз можливостей мільйон. Як здається, принаймні », - говорить він. Тому мілленіали і не поспішають стати розсудливим, адже постійна робота, постійні відносини і тим більше діти - теж свого роду колія.

З багатодітним прицілом

За словами дослідників, ключова відмінність мілленіалов від всіх інших поколінь полягає в тому, що час їх дорослішання припало на найвдаліший період в економіці нашої країни - 2000-е. «Для будь-якого покоління найважливіше не те, коли ти народився, а в який період ти дорослішав. Мілленіали дорослішали в найкращий час - з 2000 по 2007 рік », - розповідає Радаєв. Золотий період: економічне зростання, реальні доходи зростають, політична стабільність. «Більше ні одне покоління не входило в доросле життя в таких комфортних умовах», - зазначає він.

Можливо, що цей комфортний вхід у доросле життя мілленіалов сильно розслабив. Адже як тільки їм стукнуло 17 років, далі почалися неприємності: кризи 2008 року, 2014-2016 років.

Можливо, це змусить молоде покоління ще довше затягувати з вибором кар'єри, створенням сім'ї і народженням дітей. Але, може бути, вони потім швидше, ніж попередні покоління, реалізують цей відкладений попит. «Немає відповіді на це питання, тому що не в рамках дослідження, а скоріше за спостереженнями зараз є різні віяння. Раніше ми з вами як вважали? Повна сім'я - це мама, тато і двоє дітей. А зараз спостерігається така історія, що повна сім'я - це мама, тато і троє дітей », - каже Радаєв.

Насправді те, що у частини російських сімей намітилася тенденція до багатодітності, ще в 2015 році відзначав у своєму дослідженні замдиректора Інституту демографії НДУ ВШЕ Сергій Захаров. У своїй доповіді «Новітні тенденції народжуваності в Росії в світлі існуючих демографічних теорій» він зазначав, що у частини російських сімей спостерігається такий тренд: жінки частіше народжують третю дитину і четвертого, причому інтервал між народженнями скорочується, тим самим прискорюється формування сім'ї.

А з урахуванням неквапливості молодого покоління з народженням першої дитини, за словами Сергія Захарова, у нас в країні розвиваються дві протилежні тенденції.

Поряд зі зростанням частки сімей західного типу - з відкладеним батьківством і малодетностью - відбувається ренесанс традиційної, більш багатодітній сім'ї.

Серед поколінь, що народилися в другій половині 1980-х років, частка остаточно бездітних жінок може наблизитися до 15% (це середній для розвинених країн рівень). Але оскільки це пов'язано не з безпліддям, а з відкладанням материнства, то, на думку Захарова, в цій історії можливий і хепі-енд - народження дитини.

З іншого боку, частина російських сімей за кількістю дітей і швидкості свого формування рухається у зворотний бік - до більш традиційної моделі. «Сім'я розростається за рахунок появи третіх і четвертих дітей. Материнство при цьому "молодіє". У жінок, народжених в 1980-і роки, ймовірність третє народжень до 30 років досягне пікових значень, що раніше спостерігалося досить давно - у поколінь 1950-х років народження », - зазначив у своєму дослідженні Сергій Захаров.

Рік тому ряд ЗМІ опублікували новини з посиланням на дані першого заступника глави Мінпраці Олексія Вовченко, згідно з якими до початку 2017 року Росії налічувалося 1,6 млн багатодітних сімей, тобто на 33% більше показників Всеросійського перепису населення 2010 року (1,2 млн ). А в листопаді минулого року на офіційному сайті мера Москви з'явилася новина про дворазове зростання в столиці числа багатодітних сімей - з 65,5 тис. До 130 тис. За період з 2010 по 2017 рік.

Невеликий стихійний опитування знайомих москвичів, зрозуміло абсолютно не претендує на релевантність, показав цікаві результати.

Найпопулярнішими відповідями на питання «Чому ви вирішили народити четверту дитину?» Стали: «так вийшло», «випадково» і «чоловік хотів сина» (в родині одні дівчатка). Тобто у людей, які ще застали часи, коли діти носили червоні краватки і дуділи в горн, стало краще з житлом, рівнем життя, але займатися плануванням сім'ї їм як і раніше не дозвілля.

У цьому дослідженні Сергія Захарова описується соціодемографічний портрет груп, в яких спостерігається збільшення народжуваності. За даними дослідника, зростання третє і четверте народжень дає в основному сільська місцевість, причому в національних республіках і етнічних групах, які недавно «мали високу народжуваність». «Населення великих міст Росії отримує великий міграційний приплив етнокультурних груп з більш високими репродуктивними намірами. В цьому відношенні Росія, по суті, нічим не відрізняється від інших розвинених країн світу, в яких в структурі народжуваності збільшується внесок мігрантів, які забезпечують зростання багатодітних сімей, в тому числі у великих містах. У сільській місцевості це також відбувається, але менш помітно для неозброєного ока. Це головний фактор », - вважає Захаров.

підлітковий оптимізм

З точки зору демографічних перспектив країни важливо не стільки ставлення до сім'ї і дітям старшого покоління мілленіалов, які поступово починають наближатися до верхньої межі дітородного віку, скільки ставлення до цього питання покоління, народженого вже в XXI столітті. Фахівці Вищої школи економіки провели анкетне опитування більш ніж 5500 старшокласників від 14 років з Центрального, Приволзького, Сибірського, Уральського федеральних округів. В результаті вони прийшли до висновку, що сім'я має для підлітків першорядне значення. У п'ятірці головних цінностей сім'я стала абсолютним лідером: її назвали майже три чверті (72,5%) респондентів. Друге місце зайняла любов (58,4% опитаних), третє - здоров'я (52,4%). Слідом ідуть друзі та успіх (43,6% і 36,1% відповідно).

За даними завідувача лабораторією профілактики асоціальної поведінки Інституту освіти НДУ ВШЕ Артура Реана, респондентам було задане пряме запитання, чи служить сім'я «обов'язковою умовою щастя». І 68% підлітків відповіли на нього ствердно. Однак при цьому з'ясувалося, що батьківська сім'я аж ніяк не розцінюється підлітками як обов'язковий приклад для наслідування. В сумі для 58% молоді «їх нинішня, батьківська сім'я не є орієнтиром і зразком», зазначив дослідник.

Але найцікавіша картина, що відзначається в дослідженні, склалася по репродуктивним установкам. Більшість респондентів (майже половина) планують мати двох дітей, 15% готові народити одну дитину. «Зате несподівано багато виявилося тих, хто хотів би трьох дітей, - 39%. Схожу тенденцію кілька років відзначали і демографи », - йдеться в дослідженні. І якщо ці установки реалізуються, це буде сприяти відчутного приросту населення, вважає Артур Реан.

Двоє дітей в середньостатистичній сім'ї означають лише просте відтворення населення, три дитини - вже збільшення чисельності населення.

Однак потрібно мати на увазі, що існує різниця між бажаним і реальним числом дітей в сім'ї, відзначається в дослідженні. І частина респондентів з часом можуть переглянути свої установки. Але в цьому якраз між різними поколіннями відмінностей немає, що, зокрема, доводять і результати опитування ВЦВГД дорослого населення в січні цього року. На питання «Скільки ви б хотіли мати дітей в ідеальних умовах без урахування нинішніх умов життя?» 40% опитаних відповіли: «Двох». Ще 28% відповіли: «Трьох». Однак, коли ВЦИОМ поставив те ж питання, але попросив врахувати реальні життєві обставини, свої плани народити двох дітей підтвердили 4% опитаних, тільки 2% не відмовилися від планів народити трьох дітей. І майже 80% опитаних сказали, що більше не планують заводити нових, досить тих, що вже є.

З чим це пов'язано?
Що таке період дорослішання крім демографічного стану, коли людина знаходиться, умовно кажучи, в періоді від 17 до 25 років?
Раніше ми з вами як вважали?
Найпопулярнішими відповідями на питання «Чому ви вирішили народити четверту дитину?
На питання «Скільки ви б хотіли мати дітей в ідеальних умовах без урахування нинішніх умов життя?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online