Військова іпотека: законодавчі зміни, переваги і недоліки програми

  1. Накопичувально-іпотечна система Міноборони Росії
  2. Нормативні акти та офіційний сайт по військовій іпотеці
  3. Накопичення по військовій іпотеці. Розрахунок доступної суми
  4. Індексація внеску по військовій іпотеці в 2017-2018 роках
  5. Зміни програм військової іпотеки в 2017-2018 роках
  6. Військова іпотека при народженні дитини. НІС і материнський капітал

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Rating: 5.0 / 5. From 1 vote.

Please wait ...

Житлова проблема військовослужбовців не нова.

У колишні роки існував тільки одна можливість стати володарем свого житла - отримати квартиру по черзі.

Тепер ця практика поступово витісняється іншими більш новими, основними з яких стали ЕДВ - одноразова грошова виплата та НІС - військова іпотека.

Щорічно обидві програми змінюються й удосконалюються.

Накопичувально-іпотечна система Міноборони Росії

Август 2004 вніс істотні корективи в процес наділення житлом російських військовослужбовців. Саме тоді був прийнятий ФЗ № 117 «Про накопичувально - іпотечній системі» . Будь-, який вступив в НІС, отримує можливість обзавестися власними квадратними метрами за рахунок грошових накопичень, які формуються з державного бюджету.

Програма особливо приваблива тим, що взяти участь в ній можуть не тільки діючі офіцери. Доступна вона молодшому командному та рядовому складу, що проходить військову службу за контрактом. Єдиною умовою є те, що військовий контракт повинен бути продовжений хоча б один раз.

Автоматично учасниками іпотеки стають випускники військових навчальних закладів, які отримали офіцерське звання і уклали свій перший військовий контракт після 1 січня 2005 г. Все решта для включення їх до реєстру накопичувальної системи складають рапорт на ім'я командира своєї частини.

Корисно: Якщо у військовослужбовця контрактника є власна квартира, то він все одно має право приєднатися до НІС.

Участь в програмі можливо для тих, що пішли у відставку. Правда, щодо цієї категорії діють деякі обмеження:

  • Офіцер до моменту звільнення повинен перебувати в системі не менше 3-х років.
  • Загальний стаж його військової служби повинен бути 20 і більше років.
  • Допускається стаж служби 10 років, якщо контрактник пішов у відставку за станом здоров'я або у зв'язку з важкими сімейними обставинами.
  • Іпотечну виплату такої громадянин отримує один раз. Її складають накопичення з особистого рахунку за весь час, поки військовий був зареєстрований в іпотечній системі.
  • Отримані грошові суми можуть бути використані тільки з метою придбання свого власного житла.

За розподілом накопичень з 2006 р відповідає СФГУ «Росвоеніпотека» . Співробітники цієї установи відстежують розміри накопичених коштів на рахунках учасників і відають видачею цільових позик. Процес участі в НІС досить простий:

  1. Спершу бажаючі автоматично або після особистої заяви зараховуються до реєстру, отримавши власний ідентифікаційний номер.
  2. Держава щороку перекладає на особисті рахунки певний грошовий внесок.
  3. Через три роки дозволяється скористатися накопиченою сумою, витративши її в якості початкового внеску на покупку житла. Тоді подальші надходження від держави йдуть в рахунок погашення кредиту.
  4. Можливо залишити накопичену суму недоторканою, а в майбутньому купити на ці гроші квартиру без всякої іпотеки. Після закінчення двадцяти років витратити накопичення дозволяється на будь-які потреби, не обов'язково на покупку житла.

Важливо: Незаперечний плюс такої житлової програми - юридична захищеність військових. До того ж відсотки по кредиту значно нижче, ніж при покупці житла цивільними особами.

Після оформлення кредиту квартира відразу стає власністю учасника іпотеки. Придбати її можна в будь-якому регіоні Росії.

Але у такій привабливій програми є свої мінуси:

  • Вибір житла для придбання обмежений новобудовами і вторинним ринком. Отримати, наприклад, ділянку землі, щоб згодом побудувати на ній будинок, не вийде.
  • Невелика сума накопичень на рахунках учасників. Як правило, таких грошей не вистачає на покупку житла в центральній Росії.
  • Неможливість змінити місце роботи. Піти достроково у відставку без суттєвої поважної причини не вийде, інакше борги по кредиту доведеться виплачувати зі своєї кишені.
  • Всі юридичні витрати, пов'язані з придбанням житла бере на себе сам військовослужбовець.

До особливих нюансів НІС варто віднести, той факт, що в разі розлучення подружжя квартира, придбана з її допомогою, поділу не підлягає. Вона залишається у власності того, хто перебував в іпотечному реєстрі. А в разі смерті військового у його сім'ї є два варіанти розвитку подій:

  • Якщо до моменту смерті учасник іпотеки прослужив десять років, то подальше погашення кредиту бере на себе держава в особі Міністерства оборони.
  • Якщо термін служби був менше, то залишки по боргу може взяти на себе вдова, виступивши созаемщиком, або їх погасить страхова компанія.

Як довела життя, брати кредит в рамках військової іпотеки краще, якщо військовослужбовець впевнений у своїй майбутній довгостроковій службі.

Про підготовку документів для оформлення іпотеки військовослужбовців читайте тут .

Нормативні акти та офіційний сайт по військовій іпотеці


Основним правовим документом, який регламентує роботу всієї програми, виступає ФЗ № 117 «Про накопичувально - іпотечній системі житлового забезпечення військовослужбовців» від 20.08.2004 р Останні зміни в закон були внесені 07.03.2017.

Закон визначає всі категорії громадян, допускається до участі в НІС, і регулює права і обов'язки всіх фізичних та юридичних осіб, задіяних в програмі військової іпотеки.

Ряд постанов Уряду РФ безпосередньо спрямовує роботу системи: порядок відкриття / закриття особового рахунку та правила придбання житла. А саме такі:

Порядок реалізації іпотечної системи в Збройних Силах РФ закріплений безпосереднім наказом міністра оборони за № 245 від 24.04.2017 р .

Військова іпотека на офіційному сайті http://rosvoenipoteka.ru

В обов'язки «Росвоеніпотекі» крім усього іншого входить надання вичерпної інформації з усіх аспектів військової іпотеки. З цією метою було створено офіційний сайт, де кожен бажаючий може ознайомитися з різними правовими нюансами вступу в НІС і отримати необхідну юридичну консультацію. Всі зміни в програмі тут же відображаються на сторінках сайту. Переглядати загальну інформацію можуть всі бажаючі, але щоб задати запитання спеціалісту доведеться пройти процес реєстрації.

Для членів іпотечної системи на сайті передбачена можливість відкрити свій особистий електронний кабінет, в якому вони можуть дізнатися про конкретні суми, переведених на їх рахунки державою, а також отримати копії документів, необхідних для укладення угоди про покупку житла. Власник особистого кабінету може коригувати свої особисті дані.

Накопичення по військовій іпотеці. Розрахунок доступної суми

Грошова сума на особистому рахунку громадянина формується, починаючи з моменту виникнення підстав для включення його до реєстру (дата досягнення 20-річного стажу або дата укладення контракту). Основна її частина - це щорічний внесок держави. Крім цього поповнення відбувається за рахунок доходу від інвестицій.

Щорічно в державний бюджет закладається нова сума на виплати військовим. Щороку вона збільшується. Якщо на початок функціонування системи кожному нараховували по 37 тис. Рублів, то в 2018 р вже 260 тис. Рублів. Поточні внески індексуються державою, виходячи з рівня інфляції. Гроші, які вже знаходяться на рахунках, індексації не підлягають, вони примножуються за рахунок інвестицій в керуючі компанії. Нарахування грошей на особисті рахунки відбувається щомісяця.

Щоб розрахувати доступну йому суму, кожен бажаючий може звернутися до калькулятору накопичень http://gosvoenipoteka.ru/calculator-vi

Правда, сервіс дозволить дізнатися лише приблизний результат. Похибка, зазвичай становить близько 2%. Для розрахунку досить вказати дату виникнення права на участь у військовій іпотеці і дату включення до реєстру.

Слід враховувати, що всі доступні гроші на особистому рахунку належать не військовослужбовцю, а державі. Право на них він отримує лише після 20 років військової служби або після 10 років, але тільки якщо був звільнений за певними обставинами.

Якщо учасник НІС вирішить припинити службу до закінчення цього терміну, накопичення з особистого рахунку повертаються в державну казну. Якщо до цього часу військовий вже став власником житла по іпотеці, то він зобов'язаний повернути первісний внесок і подальші борги банку - позичальнику виплачувати самостійно.

Про права і отственності співпозичальника і дружина по іпотеці читайте тут .

Про права і отственності співпозичальника і дружина по іпотеці читайте   тут

Індексація внеску по військовій іпотеці в 2017-2018 роках

Головною темою обговорення серед членів НІС стала відміна індексації і коштів в 2016 р Але песимістичні прогнози на 2017 рік не виправдалися. Внесок вже проіндексований майже на 6%. Військовослужбовцям за рік буде виплачено по 260 141 рубля. Тепер ті, у кого з'явилися борги по кредитах за 2016 року зможуть спокійно їх погасити або істотно зменшити.

Навіть якщо внески не проїндексируют в 2018 р, що малоймовірно при інфляції в 10%, реальна сума цілком прийнятна, щоб учасники НІС відчували себе впевнено на ринку нерухомості. А враховуючи, що інфляцію ніхто не відміняв, варто припустити, що і в подальшому виплати держави будуть індексуватися.

Хоча наявність «Росвоеніпотекі», як проміжна ланка між військовослужбовцями і фінансовими організаціями часто гальмує проведення угод по житлу, зате надійно захищає заощадження учасників НІС. Їх доходи від інвестиційних вкладень «Росвоеніпотекі» щорічно залишаються на високому рівні, і перевищують доходи за депозитними банківськими вкладами.

Незважаючи на проблеми з індексацією, в розпорядженні військових, задіяних у військовій іпотеці, завжди залишається грошей стільки, що вистачить на покупку двокімнатної квартири. Природно, мова йде не про Москву або Санкт-Петербурзі, а про більш доступних за ціною плані регіонах. Як буде ситуація розвиватися в майбутньому, покаже час. Експерти дають цілком оптимістичні прогнози, обіцяючи, що в 2018 р сума внесків буде проіндексована.

Все сказане в більшій мірі відноситься до тих членів НІС, які вже скористалися можливістю придбати житло в іпотеку. Незважаючи на оптимістичний прогноз на майбутнє, фінансові аналітики радять таким військовослужбовцям не давати утворюватися заборгованостях перед банками. Краще погашати їх зі своїх заощаджень, щоб в умовах наростання фінансової кризи не залишитися з купою боргових зобов'язань перед виходом на пенсію.

Зміни програм військової іпотеки в 2017-2018 роках


Щорічно в рамках реалізації НІС відбуваються деякі зміни. Не став винятком і 2017 рік. Він приніс як хороші, так і неприємні новини для військовослужбовців:

  • По-перше, відбулася довгоочікувана індексація державних грошових внесків.
  • По-друге, вступив в силу ФЗ № 118 від 01.05.2016 м, який дозволив подружжю військовослужбовцям купувати в іпотеку одне спільне житлове приміщення, а не два, як це було покладено раніше. Єдиною умовою є тривалість шлюбу не менше трьох років.
  • Зниження банками максимальної суми за кредитами до 2 млн. Рублів стало тією ложкою дьогтю, яка дещо зіпсувала загальну картину.

Важливо: з 2017 отримати додаткові грошові кошти зможуть всі звільняються в запас члени НІС, а не тільки ті, хто не має власної нерухомості.

Військова іпотека при народженні дитини. НІС і материнський капітал

Використання маткапіталу для погашення боргу по військовій іпотеці - питання неоднозначне в силу недосконалості законодавчої бази. В принципі банки приймають сімейні сертифікати в рахунок погашення кредиту.

В такому випадку дружина і діти військовослужбовця отримують рівні частки в здобувається квартире. Все, начебто, прекрасно, але якщо військовослужбовець залишить службу до отримання права на кошти зі свого рахунку, то вся сім'я залишиться без житла, і вкладені кошти материнського капіталу доведеться повертати через суд.

Якщо говорити про військову накопичувально-іпотечній системі в цілому, то, безперечно, для багатьох вона стала справжньою панацеєю у вирішенні житлових проблем. А брати кредит на покупку заповітних квадратних метрів або використовувати всю накопичену суму по закінченню служби - це треба вирішувати кожному індивідуально.

Це може бути корисним:

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online