Позовна заява про захист прав споживачів: як скласти і подати

  1. Складання позову. Зразок заяви про захист прав споживачів
  2. Документи для подачі до суду позовної заяви про захист прав споживачів
  3. Подача позову про захист прав споживачів в суд

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Будь-який громадянин для захисту своїх прав, як споживача, може подати позов до суду. Найчастіше це пов'язано з тим, що громадянину продали неякісний товар (або взагалі товар не продали) або надані послуги не були належної якості (або не були надані). У таких випадках громадянин може спробувати відновити свої права в позасудовому порядку. Але він може звернутися за захистом своїх прав і в суд, подавши позовну заяву про захист прав споживачів. З зразком заяви до суду і з порядком подачі судового позову ви можете ознайомитися в нашій статті.

Складання позову. Зразок заяви про захист прав споживачів

Отже, ваші права, як споживача, порушені. Що робити в цій ситуації? В принципі ви можете відразу звертатися до суду, тому що досудовий порядок врегулювання спорів про права споживача не є обов'язковим.

Але ми б рекомендували вам до звернення в суд направити продавцеві (продавцю, виробнику, виконавцю, імпортеру) відповідну претензію, в якій вимагати усунути порушення ваших прав. Якщо ваші вимоги не будуть задоволені, то наявність такої претензії дозволить вам в майбутньому спробувати стягнути штраф з продавця, виробника.

Будь-якої законодавчо встановленого зразка позовної заяви про захист прав споживачів не існує. Тому позов складається в довільній формі. Але в заяві вам треба обов'язково вказати:

  1. найменування суду, в який ви подаєте позовну заяву;
  2. відомості про вас як позивачі (ПІБ, місце проживання, а також можна вказати контактний телефон та адресу електронної пошти). Якщо позов подає ваш представник, то в заяві про захист прав споживачів необхідно вказати аналогічні відомості про представника;
  3. відомості про відповідача (найменування організації, компанії, магазину, місце знаходження. Корисно знати, що відповідачем може бути як виробник, так і продавець товару. А в разі отримання шкоди внаслідок недоліків роботи або послуги позов про відшкодування збитків подається виконавцю;
  4. інформацію про те, в чому саме полягає порушення ваших прав, а також інформацію про обставини, на яких ви засновуєте свої вимоги. Також треба привести докази, що підтверджують зазначені вами обставини;
  5. ваші вимоги до відповідача; c зразком позовної заяви про захист прав споживачів ви можете ознайомитися тут . При складанні позовної заяви корисно врахувати, що найчастіше позивачі заявляють такі вимоги:
    • про стягнення сплаченої суми за товар;
    • про зменшення ціни за виконану роботу (надані послуги);
    • про усунення недоліків товару (роботи, послуги);
    • про відшкодування збитків. Збитки можуть бути пов'язані з товаром неналежної якості, з порушеними термінами виконання роботи, з недоліками наданих послуг;
    • стягнення неустойки, пов'язаної з порушенням термінів усунення недоліків товару, термінів заміни товару, термінів виконання роботи (послуги);
    • про компенсацію моральної шкоди.
  6. Інформацію про спробу досудового врегулювання спору. Для деяких видів суперечок законом про захист прав споживачів передбачена необхідність досудового врегулювання спору шляхом досудової подачі претензії про усунення порушень. До таких спорах, зокрема, відносяться спори, пов'язані:
    • з наданням неякісного туристичного продукту турфірмою;
    • з невиконанням або неналежним виконанням оператором зв'язку зобов'язань, що випливають з договору про надання послуг зв'язку;
    • з перевезенням пасажира, багажу, вантажу внутрішнім водним транспортом.

    Також необхідність досудового врегулювання спору в інших випадках може бути передбачено договором між споживачем і відповідачем.

    У випадках, коли досудове врегулювання спору повинно було бути, але не відбулося, суд може не прийняти ваше позовну заяву, пов'язану з захистом ваших прав як споживача.

    Корисно знати, що якщо ви зробили спробу досудового врегулювання спору, а порушник ваші вимоги не задовольнив, то в разі позитивного для вас рішення суду з порушника буде стягнуто штраф у розмірі 50 відсотків від присудженої вам судом суми. Ви навіть можете не заявляти такі судові доручення про стягнення цього штрафу в позовній заяві.

  7. І останнє, що треба вказати в позовній заяві, це - перелік доданих до неї документів.

Документи для подачі до суду позовної заяви про захист прав споживачів

Нагадаємо, що з зразковим текстом позовної заяви про захист прав споживача (зразком) ви можете ознайомитися тут .

До позовної заяви додайте наступні документи:

  1. копії вашого позовної заяви для відповідача і третіх осіб;
  2. довіреність на вашого представника (якщо є представник);
  3. документи, що підтверджують обставини, на яких ви засновуєте свою вимогу. Такими документами можуть бути:
    • договір купівлі-продажу товару і документ про його оплату (касовий чек, квитанція до прибутково-касового ордера, виписка з банківського рахунку і т.п.);
    • договір підряду або договір надання послуг (в тому числі замовлення-наряд на виконання робіт);
    • документ про результати експертизи якості товару (результату роботи);
    • звіт про оцінку вартості усунення недоліків товару (результату роботи);
    • документи, що підтверджують усунення недоліків результату роботи за ваш рахунок.
  4. копію досудової претензії і доказів надіслання її відповідачу, відповідь на вашу претензію (при наявності);
  5. розрахунок стягуваної з відповідача суми;
  6. документ про сплату держмита (якщо сума позову вимагає сплату держмита).

Якщо ціна вашого позову не перевищує 1 млн. Рублів, то держмито платити не треба. Але якщо позову становить понад 1 млн. Рублів, то величина держмита визначається виходячи з ціни позову, зменшеної на суму держмита, що підлягає сплаті при ціні позову 1 млн. Рублів.

Подача позову про захист прав споживачів в суд

Ви можете подати судовий позов про захист ваших прав як споживача за вашим вибором в суд:

  • за місцем знаходження магазину, організації, компанії або за місцем проживання індивідуального підприємця;
  • по вашому місцем проживання;
  • за місцем ув'язнення або виконання договору.

Якщо розмір вашого позову не перевищує 50 000 рублів, то позовну заяву треба подати мировому судді. Якщо ж ціна позову вище зазначеної суми, то треба звертатися до районного суду.

Корисно також знати, що тільки районним судом розглядаються позови:

  • про захист немайнових прав споживачів (при відмові в наданні необхідної інформації про виробника товару, наприклад);
  • про порушення прав споживачів у випадках, коли ціна позову оцінці не підлягає.

Документи в суд можна подати в електронному вигляді через офіційний сайт суду, але тільки при наявності такої технічної можливості в суді.

Світовий суддя приймає рішення за позовом до закінчення місяця з дня прийняття заяви до провадження. А районний суд - до закінчення двох місяців з дня надходження заяви до суду.

Судове рішення вступає в силу після закінчення строку на її апеляційне оскарження. Термін для подачі апеляції становить один місяць з дня прийняття рішення суду.

Корисно знати, що для деяких категорій справ можливий спрощений порядок виробництва. У цьому випадку рішення суду набирає чинності через 15 днів, якщо не подана апеляційна скарга (а термін її подачі - 15 днів з дня прийняття рішення судом).

завантажити завантажити

- Позовна заява про захист прав споживачів

Що робити в цій ситуації?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online