Що пенсіонерам належить від держави

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

На чому можна заощадити На чому можна заощадити? Які пільги покладені пенсіонерам? Чи всі можливості ви використовуєте? Порівняйте з нашим списком, можливо, знайдете новий ресурс і привід звернутися за відповідною допомогою. А щоб ваше звернення до місцевих чиновників стало більш аргументованим, ми вкажемо статті Законів, на які слід спиратися в кожному випадку.
Дякуємо за допомогу в підготовці матеріалу адвоката Московської колегії адвокатів «Юлова і партнери» Ксенію Власову.

1. Компенсувати витрати на оплату проїзду до місця відпочинку і назад.

Компенсацію можуть отримати непрацюючі пенсіонери-сіверяни, які отримують трудову пенсію по старості і по інвалідності. Пенсіонерам, які проживають в районах Крайньої Півночі і прирівняних до них територіях (ст. 34 Закону від 19.02.1993 N4520-1), така компенсація надається один раз на два роки.

Надає пільгу територіальний орган Пенсійного фонду РФ, так що потрібно звертатися до відділення ПФР за місцем проживання, в якому знаходиться пенсійну справу. Також звернутися до Пенсійного фонду можна через МФЦ.

Є два варіанти отримання компенсації: прямо отримати квитки або спочатку купити їх самостійно, а потім повернути витрачені гроші (п.п. 2, 3, 6 Правил компенсації витрат на оплату вартості проїзду пенсіонерам, затверджені Постановою Уряду РФ від 01.04.2005 №176) .
Як оформити:

1. Якщо необхідно отримати проїзні квитки заздалегідь, до від'їзду, потрібно документально підтвердити майбутнє перебування в санаторії, будинку відпочинку, на турбазі або в іншому місці відпочинку.

2. Грошову компенсацію можна отримати і після відпочинку. В цьому випадку до заяви на відшкодування витрат на проїзд потрібно буде докласти авіа або залізничні квитки.

Обмежень по перевізникам немає: це можуть бути і державні, і приватні транспортні компанії. Але оплачуються тільки квитки на проїзд в межах території Росії, включно з Кримом (п.п.7, 9 Правил №176; п.п.13, 19 Адміністративного регламенту, затв. Наказом Мінпраці Росії від 22.10.2012 №331н).
2. Перенести залишок майнових податкових відрахувань по ПДФО на попередні податкові періоди.

Пенсіонер, який купив будь-яку нерухомість, може компенсувати частину понесених витрат. Він має право отримати майнові відрахування по видатках на придбання (або будівництво) житлового будинку, квартири, кімнати. Відрахування поширюється і на сплату відсотків за цільовими кредитами (іпотеці) і позиками, які пенсіонер брав для цих цілей. Відрахування надається за три податкових періоду, що передують періоду, в якому утворився стерпний залишок майнових вирахувань (п.10 ст.220 НК РФ).

Податкові відрахування можна отримати і в тому випадку, якщо будинок (квартира) купувалися разом з іншим власником. Тобто у пенсіонера виділена частка.

Пільга поширюється також і на придбання земельної ділянки, правда, не будь-якого, а оформленого під індивідуальне житлове будівництво. Садовий ділянку або клаптик землі, який використовується під город, під дію цієї норми закону не підпадають. А ось земельну ділянку, на якій розташований купується житловий будинок (або частка в них), цілком можна задекларувати і отримати частину витрачених грошей назад.

Розмір майнового відрахування по видатках на придбання (будівництво) житла і відрахування по видатках на сплату відсотків по кредиту, взятому на придбання (будівництво) житла, не може перевищувати відповідно 2 млн рублів і 3 млн рублів (пп. 1 п. 3, п. 4 ст. 220 НК РФ).

Важливо знати! «Планка» в 3 млн. Руб. майнового податкового відрахування по видатках на сплату відсотків по житловому (будівельному) кредиту встановлена ​​тільки для кредитів, отриманих з початку нинішнього року - з 1 січня 2014 року (п.4 ст.2 Закону від 23.07.2013 №212-ФЗ).
3. Не платити податок на майно.

Далеко не всі це знають і, досягнувши пенсійного віку і оформивши пенсію, продовжують справно оплачувати квитанції на майнові податки, що надсилаються податковою інспекцією. Насправді за законом держава з пенсіонерів такі платежі не бере.

Податок обнуляється на наступні види нерухомості:
• квартира або кімната;
• житловий будинок;
• гараж або машиномісце в загальному гаражі;
• приміщення, які використовуються в якості творчих майстерень, ательє, студій, недержавних музеїв, галерей, бібліотек;
• господарські будівлі, площа яких не перевищує 50 кв. м і які розташовані на земельних ділянках, наданих для ведення особистого підсобного господарства, дач, індивідуального житлового будівництва.

Пільга надається щодо одного об'єкта оподаткування кожного виду.

Якщо, наприклад, у пенсіонера у власності є квартира, будинок і гараж, він звільняється в повному обсязі від сплати податку на все це майно. А якщо пенсіонер має дві квартири і будинок, то він має право на пільгу при сплаті податку за будинок, а також тільки за одну з квартир. Податок за другу квартиру треба буде платити.

Як і у випадку з податковим вирахуванням, нульовий податок на майно встановлюється і в тому випадку, якщо у громадянина оформлена частка в праві спільної власності (п.2 ст.4 Закону від 09.12.1991 №2003-1).

Звільнитися від обов'язку щорічно вносити майновий податок досить легко: документ про право на пільги (простіше кажучи, пенсійне посвідчення) необхідно особисто подати до податкової інспекції (п.1 ст.5 Закону від 09.12.1991 №2003-1).

Важливо знати! Якщо пенсіонер представив необхідні документи в податкову службу пізніше моменту виходу на пенсію, податківці повинні перерахувати йому сплачений податок і повернути гроші.

Якщо пенсіонеру за станом на 31.12.2014 була надана пільга з податку на майно відповідно до Закону від 09.12.1991 №2003-1, то він має право не подавати повторно до податкового органу заяву та документи, що підтверджують право на пільгу (ч.4 ст . 3 Закону від 04.10.2014 №284-ФЗ).

Якщо пенсіонер є власником кількох об'єктів оподаткування одного виду (наприклад, трьох квартир), він до 1 листопада календарного року, в якому отримав право на пільгу, повинен подати до податкової інспекції заяву і вказати, з якою саме квартири не повинен стягуватися податок. Тобто власник сам вибирає об'єкт нерухомості для використання свого права на пільгу.
4. Платити за пільговим тарифом за капітальний ремонт будинку.

Такі пільги надаються громадянам, або заслужив особливі преференції від держави, або не здатним самостійно оплачувати виплати в силу об'єктивних причин. Пільга поширюється, в тому числі, на наступні категорії:

• жертви політичних репресій, що пройшли реабілітацію;
• інваліди та учасники ВВВ, а також особи, прирівняні до них;
• ліквідатори катастрофи в Чорнобилі та особи, що потрапили під вплив радіації;
• ветерани праці;
• жителі блокадного Ленінграда;
• ветерани бойових дій;
• вдови військовослужбовців під час ВВВ;
• сільські педагоги і окремі категорії бюджетників (регіонально);
• багатодітні сім'ї;
• пенсіонери у віці від 70 років.

Регіони і органи місцевого самоврядування можуть встановлювати свої особливі правила. З точним переліком осіб, які мають права на зазначені пільги в м Москві, можна ознайомитися на сайті міського центру житлових субсидій: www.subsident.ru

Пільги надаються в процентному вираженні від соціальної норми оплати комунальних послуг. Розмір пільги залежить від категорії громадянина. Розрахунком пільг займаються органи соціальної підтримки (соцзабезпечення). Оплата пільги відбувається в залежності від категорії особи, зокрема може брати участь як регіональний, так і федеральний бюджет.

Важливо знати! Пільговим категоріям громадян або їх представникам необхідно упевнитися, що будинок стоїть на обліку в програмі капітального ремонту в департаменті будівництва населеного пункту або в обслуговуючої організації.

Оплатити всі рахунки за комунальні та інші послуги, оскільки законом визначено, що неплатники не можуть претендувати на пільги на капітальний ремонт.

Звертатися за отриманням пільги необхідно в МФЦ, відділення соціального захисту або скористатися порталом держпослуг (www.gosuslugi.ru/).
5. З частини доходів не платити прибутковий податок (ПДФО).

Не обкладаються ПДФО:
• суми пенсії по державному пенсійному забезпеченню та трудові пенсії, а також всі соціальні доплати незалежно від того, федеральні вони або регіональні (тобто виплачуються відповідно до законодавства Росії або за регіональними законами (п.2 ст. 217 НК РФ);
• суми оплати за рахунок власних коштів організації вартості санаторно-курортних путівок, а також вартості лікування та медичного обслуговування колишніх працівників, які звільнилися у зв'язку з виходом на пенсію по інвалідності або по старості (п.п.9, 10 ст.217 НК РФ) ;
• суми матеріальної допомоги, що не перевищує 4000 руб. за рік, що надається роботодавцями колишнім своїм працівникам, які звільнилися у зв'язку з виходом на пенсію по інвалідності або за віком (п.28 ст.217 НК РФ).
Важливо знати! Пільги зі сплати деяких податків для пенсіонерів можуть бути встановлені регіональним або місцевим законодавством. Мова йде про «місцевих» податки, ставку для оподаткування на них (чи звільнення від сплати повним або за зниженою ставкою) затверджують регіональні та місцеві влади.
Важливо знати! Яких податків це стосується:
• пільги зі сплати транспортного податку (ст.356 НК РФ);
• пільги зі сплати земельного податку (п.2 ст.387 НК РФ).
6. Отримати додаткову відпустку без збереження зарплати.

Працюючі пенсіонери теж мають деякі переваги. Наприклад, роботодавець зобов'язаний на підставі заяви працівника надати йому відпустку без збереження заробітної плати (ст.128 ТК РФ). Розмір такої відпустки (максимальна кількість наданих днів протягом року) залежить від категорії пенсіонера:

• учасники Великої Вітчизняної війни мають право отримати до 35 календарних днів на рік;
• працюючим пенсіонерам по старості (за віком) належить до 14 календарних днів на рік;
• працюючим пенсіонерам-інвалідам - ​​до 60 календарних днів на рік.
7. Пройти безкоштовне навчання або підвищення кваліфікації в службі зайнятості.

Громадяни, які досягли пенсійного віку, але не бажають переривати активне життя, можуть звернутися в службу зайнятості і пройти підвищення кваліфікації в своїй сфері. Також можна освоїти іншу професію: пройти перенавчання та перепідготовку.
8. Отримати адресну допомогу.

Адресна матеріальна допомога надається громадянам, в тому числі пенсіонерам, які перебувають у важкій життєвій ситуації. Законом передбачено, що таку допомогу можна отримати не тільки у вигляді грошей. Можна отримати продукти харчування, засоби санітарії та гігієни, одяг, взуття та інші предмети першої необхідності. Закон передбачає також надання палива, а також спеціальних транспортних засобів, технічних засобів реабілітації інвалідів та осіб, які потребують стороннього догляду (п.1 ст.8 Закону від 10.12.1995 №195-ФЗ).

За таку допомогу відповідають регіони. На місцевому рівні в залежності від наявних можливостей обумовлюються спеціальними документами і види, і розміри підтримки, і умови її отримання. Тому, звертаючись за допомогою, потрібно насамперед попросити нормативний акт, який регулює надання адресної допомоги там, де ви живете.

Підстави і порядок надання адресної матеріальної допомоги передбачаються законодавством суб'єктів Росії (тобто кожен регіон приймає власний закон) (п.2 ст.8 Закону від 10.12.1995 №195-ФЗ).

Наприклад, в Москві діє Положення про порядок надання органами та установами соціального захисту населення адресної соціальної допомоги громадянам, які перебувають у важкій життєвій ситуації (затверджено постановою уряду Москви від 24.03.2009 №215-ПП). За цим документом в Москві передбачена одноразова матеріальна (грошова) виплата для громадян похилого віку, які перебувають у важкій життєвій ситуації і гостро потребують соціальної підтримки (п.2, 3 Положення). Крім того, на підставі положення можливе надання продовольчої і речової допомоги, надання санітарно-гігієнічних і патронажно- соціальних послуг (п.4, 5, 6 Положення).
У Московській області діє інший документ: Порядок надання за рахунок коштів бюджету Московської області матеріальної допомоги громадянам, які перебувають у важкій життєвій ситуації і які мають місце проживання в Московській області (затверджений постановою уряду Московської області від 10.03.2005 №162 / 7). У Підмосков'ї згідно з цим документом для гостро потребують передбачена одноразова матеріальна допомога в грошовій і натуральній формі (п.7, 8 Порядку).

Ми привели назви цих документів для прикладу. Аналогічні нормативні акти діють і в інших регіонах країни.

Важливо знати! Адресну підтримку отримати непросто. Що розуміється під «важкій життєвій ситуацією»? Звернення за допомогою може бути викликано, зокрема, такими надзвичайними обставинами, як стихійне лихо (повінь, землетрус, зсув), пожежа, затоплення квартири, крадіжка майна, смерть близьких родичів та ін. (П.3 Положення; п.1 Порядку; п.9 Правил).
9. Не платити за газифікацію.

Правилами фінансового забезпечення соціальних програм в регіонах (дивіться постанову уряду РФ від 10.06.2011 №456) передбачено фінансування витрат (надання одноразової матеріальної допомоги) для відшкодування понесених пенсіонером витрат по газифікації його житла. Пільга стосується непрацюючих пенсіонерів, які мають у власності житловий будинок.

Важливо знати! Цей будинок повинен бути єдиним місцем їх проживання (п. 9 Правил).

Таку допомогу надають непрацюючим пенсіонерам, які отримують трудову пенсію по старості і по інвалідності, органи влади регіону. Це може бути міністерство, департамент або комітет соціального захисту населення суб'єкта РФ. Допомога надається за рахунок субсидій з бюджету ПФР в тому випадку, якщо в регіоні прийнята соціальна програма по газифікації на селі. Для прикладу, в Підмосков'ї ця допомога передбачена програмою, затвердженою постановою уряду Московської області від 22.08.2013 №636 / 36.

Як правило, повну суму вартості підключення газу до будинку не повертають: частина витрат несе сам пенсіонер. Яка частка платежу йому може бути відшкодована - вирішує кожен регіон.
10. Отримувати безкоштовні ліки та щеплення.

Люди похилого віку мають право на отримання медичної допомоги не тільки в загальній мережі поліклінік і лікарень, а й в геронтологічних центрах і геріатричних кабінетах. Порядок направлення пацієнтів до цих організацій встановлюють регіони.

Крім того, люди похилого віку, які мають інвалідність і не відмовилися від набору соціальних послуг, мають право на отримання пільгових ліків. Чинний перелік лікарських засобів включає 360 найменувань лікарських препаратів, що надаються в рамках амбулаторної допомоги, з яких 228 найменувань (63%) відносяться до життєво необхідним і найважливішим лікарських препаратів (див. Накази Міністерства охорони здоров'я Росії від 18 вересня 2006 р №665 та від 29 грудня 2004 р №328).

Ветерани-інваліди також мають право на безкоштовні санаторні путівки. Проходять доліковування і реабілітацію в санаторіях і пацієнти в рамках територіальних програм після високотехнологічного лікування.

З 2013 року громадяни старшого віку (від 60 до 99 років) повинні проходити диспансеризацію (див. Наказ МОЗ України від 03.12.2012 №1006н). Диспансеризація проводиться 1 раз на 3 роки, за винятком інвалідів Великої Вітчизняної війни, осіб, нагороджених знаком «Жителю блокадного Ленінграда» та визнаних інвалідами внаслідок загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин. Ці групи проходять диспансеризацію щорічно незалежно від віку.

У Національному календарі щеплень зазначено, що громадяни 60 років можуть щорічно робити щеплення від грипу. Час початку вакцинації оголошується кожної осені в залежності від епідситуації в регіоні. Щоб зробити щеплення безкоштовно, потрібно звернутися до свого дільничного лікаря в поліклініку за місцем проживання.
11. Задати питання юристу online

Якщо після публікації потрібні уточнення, залишилися питання, їх можна задати юристу щочетверга з 11 до 17 годин за московським часом на сайті www.50plus.ru .

На чому можна заощадити?
Які пільги покладені пенсіонерам?
Чи всі можливості ви використовуєте?
Що розуміється під «важкій життєвій ситуацією»?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online