Продав машину, а податки капають. Що робити?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Автор: Олексій Старков // Фото: Ілля Давидович, Олексій Старков

Чому автовласники повинні платити податки на машини, давно продані за дорученням, і чи можна як-небудь уникнути цієї долі? Розгромна замовна стаття можливість зняти з обліку продане і пропала безвісти авто загострила увагу до цих шкурні питань. Про це ми розмовляємо з представником податкового комітету.

1 листопада 2013 року. Цей день дозволив багатьом казахстанським автомобілістам зітхнути вільніше - двигун став вважатися запчастиною, а продані за дорученням машини дозволили знімати з обліку без розшуку і участі нових власників. Але, як з'ясувалося, щоб зробити це, колишнім господарям авто необхідно «усього-нічого»: сплатити податок на транспортний засіб, в разі якщо новий власник залізного коня розлучатися з грошима всі роки з моменту оформлення на нього довіреності «забував». Нововведення обрадувало автовласників з баластом на шиї, але і одночасно підняло безліч питань.

«Що робити з податками на авто, давно продані за генеральним дорученням? Як правильно все оформити »? - такого характеру питання мало не щодня приходять на адресу редакції, а після 1 листопада їх стало помітно більше. Саме про все це ми запитали у голови Управління адміністрування невиробничих платежів НУ по м.Алмати Євгена Чауніна.

- Зняти з обліку машину, продану раніше за дорученням і місцезнаходження якої невідоме, тепер стало можливим навіть у разі відсутності даних техпаспорта, самої довіреності, даних про номерні знаки (згідно п. 64 Правил державної реєстрації та обліку окремих видів транспортних засобів за ідентифікаційним номером транспортного кошти, затверджених Постановою Уряду Республіки Казахстан від 26 серпня 2013 року № 851). Рішення з цього питання приймається органами дорожньої поліції, співробітникам яких необхідно отримати підтвердження того, що автомобіль не експлуатується протягом останніх трьох років. Але навіть при знятті з обліку проданого або довіреної кому-небудь транспортного засобу його власники повинні пам'ятати, що спочатку вони зобов'язані виконати всі податкові зобов'язання, т. К. Машина була зареєстрована за ними (згідно п. 5 ст. № 369 Податкового кодексу РК) .

- Безліч автовласників продавали свої автомобілі по генеральній довіреності і вважали, що з автомобілем розлучилися назавжди, а за фактом залишалися і залишаються власниками проданих машин. Розкажіть, в чому їх помилка і чому податки на транспорт числяться за ними?

- Порядок відчуження транспортного засобу не змінювався ніколи. Довіреність і договір купівлі-продажу - два різних поняття, передбачених Цивільним кодексом Республіки Казахстан. Згідно п. 1 ст. 167 ГК РК, «довіреністю визнається письмове уповноваження однієї особи (довірителя) для представництва від його імені, що видається їм іншій особі (повіреному)». У той же час відповідно до п. 1 ст. 378 ГК РК «договором визнається угоду двох або кількох осіб встановити, зміні чи припинення цивільних прав та обов'язків». Таким чином, продаж машини по довіреності не звільняє від податкових зобов'язань власника ТЗ. Поки автомобіль в базі даних записаний на вас, він числиться вашим. Тут і криється поширена помилка багатьох власників. Звичайно, в довіреності написано: «Дозволяю продати від мого імені, виконати податкові зобов'язання від мого імені», але якщо покупець не виконує своїх зобов'язань, вся відповідальність лягає на власника по документам.

- А як бути громадянам, що продав машини 5, 10, 15 років тому за дорученням? Платити за всі ці роки?

- Термін давності по податках дорівнює п'яти рокам. Автовласникам досить буде заплатити податок за цей період, і їх машину зобов'язані будуть зняти з обліку. Згідно п. 17 Правил реєстрації ТЗ, при знятті з обліку документи без сплати податку розглядатися не будуть.

- А з викраденими машинами який порядок передбачений?

- Дійсно, сьогодні багато автовласників запитують: «Машину шукають, на ній невідомо хто катається, чому я повинен платити за неї?» У зв'язку з цим варто зазначити, що, згідно з п. 5 ст. 368 Податкового кодексу РК, «підставою для звільнення від сплати податку на період розшуку транспортного засобу є документ, що підтверджує зняття його з обліку. Виконання податкового зобов'язання відновлюється з моменту повернення розшукуваного транспортного засобу власнику ».

Згідно п. 58 Правил державної реєстрації ТЗ, зняття з обліку автомобіля, викраденого і / або викраденого і не повернутого власникові, проводиться на підставі його заяви і документа, виданого ОВС, про те, що залізний кінь знаходиться в розшуку. У разі повернення розшукуваної машини власнику її реєстрація «виробляється на підставі його заяви, відсутність відомостей про розшук транспортного засобу в інформаційних ресурсах ОВС та огляду транспортного засобу». Тобто на період розшуку авто з обліку знімати потрібно. В іншому випадку податок знову-таки доведеться сплачувати.

- З дорученнями ніби розібралися. Торкнемося ще одну тему після останніх змін, пов'язану з оподаткуванням. Як буде обчислюватися податок в разі заміни мотора на інший за обсягом? Адже цією ж постановою № 851 реєстрація двигуна скасована, а податок у нас підраховується виходячи з кубічних сантиметрів.

- Поліцейські припинили звіряти тільки номери на двигуні. А заміна мотора на більший або менший за обсягом в будь-якому випадку спричинить за собою внесення змін до техпаспорт, т. К. Це переобладнання. Відповідно з моменту перереєстрації автовласникові доведеться сплачувати інший податок.

- Чи потрібно буде якось підтверджувати внесення змін до техпаспорт? Якусь довідку нести в податкове управління за місцем прописки?

- У нас з поліцією м.Алмати налагоджений обмін даними, і при перереєстрації авто ми відразу ж отримаємо інформацію онлайн, і обчислення податків зміниться. В інших містах така практика тільки вводиться, тому там варто уточнити цей момент на місці.

«Що робити з податками на авто, давно продані за генеральним дорученням?
Як правильно все оформити »?
Розкажіть, в чому їх помилка і чому податки на транспорт числяться за ними?
А як бути громадянам, що продав машини 5, 10, 15 років тому за дорученням?
Платити за всі ці роки?
А з викраденими машинами який порядок передбачений?
Дійсно, сьогодні багато автовласників запитують: «Машину шукають, на ній невідомо хто катається, чому я повинен платити за неї?
Як буде обчислюватися податок в разі заміни мотора на інший за обсягом?
Чи потрібно буде якось підтверджувати внесення змін до техпаспорт?
Якусь довідку нести в податкове управління за місцем прописки?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online