Чи можна скасувати дарчу на квартиру після реєстрації?


Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Одним з найважливіших відмінностей договору дарування від інших способів передачі права власності на об'єкти нерухомості (договори спадкування або купівлі-продажу) є можливість його скасування. При наявності достатніх підстав суд має повне право скасувати договір дарування і зобов'язати обдаровуваного повернути квартиру дарувальнику.

У більшості випадків скасування дарчим відбувається за рішенням суду. Однак можливі ситуації, коли в самому договорі дарування вказані причини, за якими даний договір повинен бути анульований.

Ініціатором скасування дарчим може виступати будь-яка сторона цього договору - дарувальник або обдаровуваний. найчастіше всього дарча на квартиру скасовується з ініціативи дарувальника. Ще однією стороною, яка згідно із законом може ініціювати скасування договору дарування, виступають державні органи. Наприклад, прокуратура або органи опіки вправі звернутися до суду з проханням про анулювання дарування при наявності достатніх для цього підстав.

Скасування дарчим з ініціативи дарувальника

Всі ситуації, в яких дарувальник має право скасувати своє рішення про дарування квартири, вказані у Цивільному кодексі України.

  • Скасування допускається, коли обдаровуваний свідомо заподіяв шкоди життю чи здоров'ю дарувальника, або його рідних. Приводом для скасування договору також буде просто спроба, а не сам факт заподіяння шкоди. Як докази цього можуть використовуватися медичні довідки, виписки з історії хвороби, довідки з міліції і так далі.
  • Недбале поводження з об'єктом нерухомості, що веде до погіршення його стану або технічних характеристик, може розглядатися достатнім приводом для скасування дарчим. Наприклад, дарувальник може звернутися до суду з проханням про скасування дарування, якщо обдаровуваний не приділяє достатньої уваги підтримці стану квартири на належному рівні і внаслідок цього створюється загроза для інших мешканців будинку. Доказами цього можуть бути, як офіційні документи керуючих компаній, акти експертиз, так і показання свідків сусідів та інших причетних людей.
  • Як правило, в договорі присутній умова його скасування, в разі якщо обдаровуваний помре раніше того, хто здійснює дар.
  • Дарувальник може вимагати скасування договору, якщо його положення (в тому числі сімейний стан, стан здоров'я, матеріальний добробут) різко погіршилося, що призвело або призведе в майбутньому до суттєвого зменшення рівня життя.
  • Підставою для скасування дарування може виступати суттєве оману щодо наслідків або природи цього вчинку. Наприклад, в результаті обманних обіцянок дарувальник позбувся наявної у нього квартири і не отримав нову.

У будь-якому випадку право скасування дарчим належить лише суду. Для судового розгляду справи по скасування дарування квартири дарувальник повинен представити:

  • Заява з проханням про анулювання дарчої.
  • Оригінал договору або його копію.
  • Докази того, що скасування договору є обґрунтованою і повністю відповідає вимогам законодавства.
  • Квитанцію про сплату мита.

Скасування дарчим на квартиру з ініціативи обдаровуваного


Зверніть увагу! Інформація з даної статті може бути не повною, через частої зміни законодавства. Крім того, саме ваша ситуація можливо вимагає, більш детального вивчення. Тому радимо проконсультуватися з нашими фахівцями за телефонами: в Москві +7 (499) 938-44-32 , в Санкт-Петербурзі: +7 (812) 467-34-03 , По всій Росії 8 (800) 511-81-26 - це безкоштовно, анонімно і професійно!

Людина, якій квартира передається в дар, має право відмовитися від неї в будь-який момент. Юридично це простіше зробити до того, як оформлено право власності та проведена державна реєстрація права на нового власника. В цьому випадку достатньо лише нотаріально завіреного відмови від дару.

Якщо державна реєстрація права на об'єкт нерухомості вже сталася, обдаровуваний повинен свою відмову також оформити в органах БТІ та пройти процедуру державної реєстрації відмови від дарчим.

Дарувальник має право подати позов до обдаровуваного щодо відшкодування шкоди в результаті скасування договору дарування. Закон допускає таку можливість, хоча в реальному житті вона зустрічається досить рідко.

Скасування дарування з ініціативи державних органів

Дарчий може бути скасована за рішенням суду, якщо слідчі органи або прокуратура представлять достатніх доказів того, що ця угода була прикриттям іншої і як наслідок одна зі сторін договору намагалася ухилитися від сплати державного мита.

Причиною для звернення до суду слідчих органів з проханням про скасування дарування буде також оформлення відповідного договору юридичною особою, які проходять процедуру банкрутства.

Дарування може бути скасовано також за заявою органів опіки, якщо будуть представлені докази того, що в результаті цієї угоди були істотно погіршені умови проживання неповнолітніх дітей.

Скасувати юридичний документ, яким є дарча, може тільки суд. Істотну допомогу в підготовці необхідних документів, збір інформації та доказової бази можуть надати професійні юристи.


Поділитися в соціальних мережах

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online