Що відбувається з ринком заміської нерухомості: скандали із забудовниками "звалили" ціни на квартири

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

"Глибинка". Вабить обіцянкою тиші і спокою, кращої екологією і більш низькими цінами на житло. / Фото: Григорій Салай

Що відбувається з ринком заміської нерухомості: скандали із забудовниками "звалили" ціни на квартири Ряполов Костянтин https://cdn.segodnya.ua/img/article/7706/81_main_new.1479302882.jpg https://cdn.segodnya.ua/img /article/7706/81_tn.1479302882.jpg 2016-11-20T08: 00: 00 + 02: 00 Нерухомість Пропозиція все більше і різноманітніше, а ціни йдуть вниз

Добре там де нас немає. І загартований сільський житель з глибинки спрямовується до столиці, долаючи чималі труднощі, а розпещений столичний житель постійно мучений спокусою вибратися з перевантаженого людьми і машинами мегаполісу. Про те, як поживає ринок заміської нерухомості в околицях Києва, нам розповіли директор компанії "РіалЕкспо" Віктор Коваленко, провідний спеціаліст департаменту маркетингу консалтингової компанії VS Development Сергій Костецький і президент Земельного Союзу України Андрій Кошиль.

Багатоповерхівок ВСЕ БІЛЬШЕ

З одного боку, ситуація з приміськими новобудовами не може не радувати споживача. Пропозиція цікавих, вдало розташованих і комфортно облаштованих об'єктів зростає, а ціни на них продовжують знижуватися. Наприклад, на порталі ЛУН представлено 273 новобудови в Київській області, в яких зараз пропонуються квартири. А що стосується здешевлення, то немислима колись ціна в 350 доларів за квадратний метр вже виглядає майже звично - на ринку можна знайти і більш дешеві пропозиції.

ЦІНИ. Наприклад, в облаштованому, зеленому і красивому місті Буча (Хвилин 15 маршруткою до ст. М. "Академмістечко") можете купити квартиру за 9 тис. Грн за кв. м. Правда, за цією ціною йдуть тільки трикімнатні і тільки в будинку, який обіцяють закінчити в II кварталі 2017 р Хочете дешевше? 8414 грн коштує 1 кв. м великих квартир у с. Білогородка (теж маршруткою до ст. М. "Житомирська") - в секції, яка повинна бути здана в І кварталі наступного року. Щоб ще знизити ціну, потрібно йти далі - або географічно від Києва, або за часом здачі. Наприклад, у м Ірпінь (до метро "Академмістечко" можна доїхати громадським транспортом) є квартири по 8300 грн за 1 кв. м. Але зате здачі будинку доведеться чекати аж до ІІ кварталу 2018 р Від'їжджаємо трохи далі, в сел. Ворзель: тут є квартири від 7700 грн за "квадрат" (здача запланована на І квартал 2018 г.). А якщо нам і це дорого, то по тій же лінії приміської електрички їдемо до смт Немішаєве. Звідси в Київ добиратися вже не так комфортно, все-таки більше 30 км, зате і ціна квадратного метра в будинку, який обіцяють здати в IV кварталі 2018 року - всього 7500 грн.

Втім, не треба думати, що всі заміські квартири настільки недорогі. Під Києвом є новобудови і дорожче - 16 тис. Грн за "квадрат". В цілому ж складається враження, що основна частина пропозицій квартир потрапляє в діапазон 9,5-13 тис. Грн за 1 кв. м.

На ринку багато пропозицій квартир за ціною до 9 тис. Грн / кв. м.

ПОПИТ. Але низькі ціни - це тільки одна сторона медалі. З іншого боку, попит на житло продовжує залишатися дуже низьким. "Активність ринку в сегменті новобудов знизилася, - говорить Віктор Коваленко. - Через викриття будівельних афер і публікацій про велику кількість ошуканих" інвесторів "люди вже бояться вкладати на ранніх етапах будівництва, а тільки в готові або майже готові будинки". У недовіри покупців є серйозні підстави. І вони як раз побічно пов'язані, в тому числі і з низькими цінами. "Забудовники часто-густо продають квартири нижче собівартості, - розповідає Сергій Костецький. - Просто у них немає виходу. Банківське фінансування в будівельній галузі зараз практично відсутня, великі інвестори в цей ринок теж не вкладають, своїх коштів не вистачає ... Виходить, що треба будувати за рахунок покупців. Для цього продають за максимально низькими цінами - лише б отримати якісь гроші на найближчі роботи ". Так що цей час - привабливий період, коли житло можна купити практично за собівартістю. Але при покупці потрібно бути дуже обережним.

Речення. У передмісті все більше цікавих новобудов.

ЗА СВОЇМ паркан

Крім близькості до природи та інших пасторальних спокус, у народу сьогодні з'явився ще один стимул до переселення в приватні будинки в передмістях. "Це пов'язано ще з тим, що дуже швидко ростуть комунальні платежі, і, відповідно, вартість проживання в квартирі сьогодні може бути значно вище, ніж проживання у власному будинку", - вважає Андрій Кошиль. Але через загальної економічної ситуації, брак коштів у населення і фактичної відсутності іпотечного кредитування відчутного пожвавлення на ринку готових будинків не вийшло.

Завмерла. При цьому ціни на будинки практично припинили знижуватися. За даними SV Development, за рік в середньому по області доларова ціна квадратного метра впала всього на 3% - до $ 598. Найдорожчими сьогодні є Обухівський ($ 913 за кв. М) і Києво-Святошинський ($ 872 за "квадрат") райони. Навіть помітне збільшення пропозиції (за даними порталу "Столична нерухомість", за рік кількість продаваних під Києвом будинків зросла на 32,6%) не призвело до обвалу цін. За словами Сергія Костецького, далі знижуватися просто вже нікуди, більш того, квадратний метр в сучасному і дійсно якісно побудованому котеджі як коштував від тисячі доларів, так стоїть і зараз. Відносно невелика середня ціна визначається переважанням на ринку старого житла, часто вже не відповідає сучасним стандартам комфорту та енергозбереження.

РЕЧЕННЯ. Проте серед всієї цієї маси пропозицій можна відшукати і цілком пристойні за відносно невисокою ціною. Наприклад, візьмемо одне з найдорожчих напрямків - Житомирську трасу. У 23 км від Києва тут пропонується сучасний теплий котедж з хорошим плануванням і площею 170 кв. м за $ 108 тис. Тобто виходить $ 635 за "квадрат". Якщо цей будинок здається маленьким і дорогуватим і ви згодні жити подалі від столиці, то до ваших послуг маса варіантів. Наприклад, погодьтеся жити в 45 км від Києва, поряд з лісом і озером, недалеко від Київського моря? Тут пропонують будинок з усіма зручностями площею 210 кв. м (без урахування тераси в 42 кв. м) за $ 58 тис. Тобто за $ 276 за кв. м. І ділянку пристойний - 12 соток. Звідки така низька ціна? Можливо, звідти, що будинок збудований за дешевою каркасною технологією - вона зараз стає у нас все більш популярною.

"Особняки". Пропозиція зростає, ціни потроху знижуються.

КОТЕДЖНІ мІСТЕЧКА

В цьому році сегмент котеджних містечок порадував небувалою (за останні роки, звичайно) активністю. "З початку року в Київській області з'явилося 44 нових об'єкти, - розповідає Віктор Коваленко. - Найбільше в Києво-Святошинському районі, - 21. Тепер там всього 140 містечок. В інших районах - по 2-3".

Більшість нових містечок - з будинками по каркасних технологіях.

МЕНШЕ. Мова в більшості випадків йде не про класичні котеджних містечках з 50-60, а то й сотнями будинків з власною інфраструктурою у вигляді магазинів, спортзалів і т. П., Що дозволяє мешканцям комфортно себе почувати і в ізоляції від зовнішнього світу. "Це в основному дуже невеликі проекти, починаючи від 12-16 таунхаусів або від 8 котеджів, - уточнює Віктор Коваленко. - Видно слід приватних інвесторів, у яких є невеликі ділянки, і на яких вони переважно будують таунхауси". Зустрічаються також дуплекси, тобто спарені будинки. І в відносному меншості - традиційні котеджі. Зрозуміло, що традиційної для котеджних містечок інфраструктури у новачків немає і в помині. Зате на відміну від старих містечок, які воліли будуватися в стороні від населених пунктів, нові часто знаходять собі місце прямо в селах і селищах. Так що їх мешканці можуть використовувати інфраструктуру населеного пункту.

ДЕШЕВШЕ. Серед будівель, за словами Коваленко, переважає каркасна технологія, що дозволяє пропонувати досить комфортні житла за $ 15-30 тис. За будинок. Популярні також будинки з газобетону - через простоту і дешевизну будівництва. В середньому вартість квадратного метра в котеджному містечку знизилася з початку року на 800 грн - з 17 069 грн до 16 266. Найпомітніше впали ціни в Вишгородському районі - було 24 065 грн за кв.м, стало - 20 700. "Там, де будинки були дорогі, продажу не йдуть, і забудовники змушені сильніше знижувати ціни", - пояснює Коваленко.

ЗЕМЛЯ ЗНОВУ В тренді

З одного боку, як каже Андрій Кошиль, здорової ситуацію на ринку землі не назвеш. З іншого - за твердженням Сергій Костецького - серед всіх ринків, що лежать на дні, саме ринок землі ворушиться помітніше інших. "Це єдиний сегмент, на якому росте кількість угод", - стверджує Костецький.

ПОПИТ. Справа в тому, що, розчарувавшись в ідеї придбання квартири в новобудові і не маючи коштів для покупки гарного будинку, багато хто йде альтернативним шляхом. "Чому б людині не купити відносно недорого ділянку землі і не поспішаючи, порівнюючи зі своїми можливостями, поступово не збудувати будинок? - говорить Сергій Костецький. - При цьому він ні до кого не прив'язаний, ні від кого не залежить, ніхто його по-крупному підвести не може ... І вже точно гроші не "згорять", як це може бути з вкладами в банку або при невдалої покупки квартири ". А також немає ніяких сумнівів, що коли економічна ситуація в країні піде на лад, почне рости і вартість земельних ділянок. Так що це практично безпрограшна інвестиція, якщо дивитися в довгостроковій перспективі.

"Люди шукають варіанти покупки землі і дешевого будівництва, - підтверджує Андрій Кошиль. - Це досить актуальна тема. Благо, продавці нарешті відчули глибину кризи і почали знижувати ціни на землю. Якщо раніше всі відштовхувалися від витрат на отримання землі, зміну призначення тощо , то сьогодні продавці вже розуміють, що неможливо орієнтуватися на 2007-2008 роки ". В результаті навіть у столиці можна знайти землю, починаючи від $ 1,5-2 тис. За сотку. А якщо йти в область, то там ще дешевше. За даними VS Development, середня ціна сотки в області - $ 1810 (рік тому була $ 1852). Але навіть і ціна майже в $ 2700, як середня в Києво-Святошинському районі, не може бути непереборною перешкодою. "Не так важлива ціна сотки, скільки те, скільки треба віддати за об'єкт, - каже Андрій Кошиль. - Буває, що в хорошому місці беруть буквально пару соток і платять умовно по дві з гаком тисячі за сотку. І отримують місце, де можна поставити невеликий будинок, аналог квартири. І це масова ситуація ".

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Підписуйтесь на нашу розсилку

Правда, за цією ціною йдуть тільки трикімнатні і тільки в будинку, який обіцяють закінчити в II кварталі 2017 р Хочете дешевше?
Наприклад, погодьтеся жити в 45 км від Києва, поряд з лісом і озером, недалеко від Київського моря?
Звідки така низька ціна?
Quot;Чому б людині не купити відносно недорого ділянку землі і не поспішаючи, порівнюючи зі своїми можливостями, поступово не збудувати будинок?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online